Köpeklerde Sık Görülen Alerjiler

Köpeklerde Sık Görülen Alerjiler

Köpeklerde de insanlarda görülen hastalıkların neredeyse çoğu mevcuttur. Hatta bazı durumlarda onlardaki hastalıklar bizlerden farklılık da gösterebilir. Ancak söz konusu alerji köpeğinizde görülen etkiler insanlarınkine benzer semptomlar oluşturur. Yazımız köpeğinizin semptom göstermesine neden olabilecek alerji türleri ve bu tip durumlarda neler yapılması gerektiği konusunda sizi aydınlatacak. 
 

Köpek Alerjisi ve Alerji Türleri 

 
 
Alerjiler, insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarımızda da görülebilen, vücudun yabancı maddelere karşı bağışıklık sistemi tarafından gösterdiği tepki sonucu oluşan bir durumdur. Temelde 3 tip alerjik reaksiyon görmek mümkündür. Bu durumda dikkatli olmalı ve köpeğinizde hangi alerji için tepki gösterdiğini takip etmelisiniz. Yine de kararsız kaldığınız durumlar olursa veterinerinizden yardım almayı unutmayın. 
 

1.Cilt Alerjileri

 
 
Köpeklerde sık görülen alerji türü dermatit yani cilt alerji türüdür. Bu alerjinin üç ana nedeni vardır:
 
*Çevresel etkiyle oluşan alerji
*Pire alerjik dermatiti
*Yiyeceklere karşı oluşan alerjiler
 
Çevresel etkiyle oluşan alerjiler toz, polen gibi maddelerden kaynaklı oluşabilir ve çoğunlukla mevsimseldir. Özellikle mevsim geçişlerinde ara ara kaşındığını fark edebilirsiniz. 
Çevresel alerjilerde köpeğin vücudunun her noktasını genel olarak kaşır. Ancak patilerini ısırarak, kulaklarını ise patileriyle kaşıması daha sık görülür. Pati ve kulak dışında el ve ayak bileklerini, vücudunun koltuk altı ve kasık kısmını da sürekli kaşımaya çalışır.  
 
Pire alerjik dermatiti, diğer cilt alerjilerine göre daha tehlikeli ve hemen müdahale edilmesi gereken bir türdür. Her durumda pirenin köpeğinizin tüylerinde yer etmesi sorun yaratmasa da, eğer köpeğinizde pirenin salgısına karşı alerji oluşursa o zaman süreç yayılacaktır. Salgıdan etkilenen köpeklerin özellikle kuyruklarının aşağısında aşırı derecede kaşınma oluşur. Müdahale edilmezse derisi kırmızı, iltihaplı ve kabuklu hale gelebilir. Kuyruğunun diplerinden yukarı doğru aralarını açarak baktığınızda pirelerin minik pisliklerini, hatta daha yeni yer edinmişse pirenin kendisini görebilirsiniz.
 
Gıda alerjileri ise tamamen beslenme şekli odaklı ortaya çıkan bir tepkidir. Bu alerjinin yoğun belirtileri ise kulak ve patileri kaşınması ve bu kaşıntıya birtakım semptomlar eşlik edebilir.
Köpeğiniz cildi bu dönemde maya ve bakteriyel enfeksiyonlara açma riskiyle karşı karşıyadır. Çünkü bu esnada enfeksiyon ya da bakteri riski varsa bunu yalayarak daha fazla dağıtır, tedavinin uzamasına neden olur.
 

2.Yiyecek Alerjisi

 
 
Uzmanların açıklamalarına ve yapılan araştırmalardan çıkan ortak sonuca göre gerçek gıda alerjileri düşündüğümüz kadar yaygın olmayabilir. Gerçek gıda alerjilerinde kurdeşen, yüzde şişkinlik, kaşıntı gibi faktörler, kusma veya ishal gibi gastrointestinal belirtilerle birleşebilir. Nadiren bazı durumlarda, anafilaksi ile sonuçlanan ciddi bir reaksiyon meydana gelebilir. Oluşabilecek ani anafilaksiler, köpeklerde tıpkı insanların fıstığa alerjisi olduğunda vücudunda gelişen tepkimelere benzer bir duruma yol açar. Böyle bir durumda beklemeden veterinere gitmelisiniz. 
 
Çoğu zaman köpeğin gıda alerjisine sahip olmasıyla, köpeğinin gıda intoleransı olarak da bilinen gıda hassasiyetine sahip olması birbirine karıştırılır. Gıda hassasiyetleri gerçek alerjilerin aksine, bir bağışıklık tepkisi içermez ve bunun yerine köpeğinizin mamasını değiştirdiğinizde ya da musluktan su vermeye başladığınızda da oluşabilir. Örneğin sığır eti, tavuk, yumurta, mısır, buğday, soya veya süt gibi hassasiyet yaratacak maddeler içeren bazı mamalarda köpeğinizin vücudu tepki verebilir. 
 
Yiyecek alerjisi değil de sadece yiyecek hassasiyeti bulunan köpeklerde, kaşıntı, dökülen deri ve tüy dökülmesi gibi belirtiler gelişebilir. 
 

3.Akut Alerjik Reaksiyonlar

 
 
Alerji türleri arasında en dikkat edilmesi gerekenlerden akut alerjik reaksiyonlar şiddetli reaksiyon gösterirse anafilaktik şoka girebilir. Bu tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
 
Arı sokmaları ya da aşıya karşı oluşan ani reaksiyonlar, diğer reaksiyon türlerinin yanı sıra, bazı köpeklerde anafilaktik tepkiye neden olabilir. Bu sebeple, herhangi bir yeni aşı, ilaç veya gıda maddesi uygulandıktan sonra köpeğinizi yakından takip etmek her zaman için iyi bir fikirdir. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki, köpeklerde anafilaktik reaksiyonlar genellikle nadir olarak görülmektedir.
 
Ayrıca bir çok alerjiye belirti olarak kurdeşen veya yüz şişmesi yaşayabilir. Yüz, boğaz, dudak ya da göz kapakları şişerse durum ciddi demektir. Ancak ölümcül olma riski yine de azdır çünkü veterineriniz bu durumu bir antihistaminik ile tedavi etmesi sonrasında etkiler ortadan kalkacaktır. 
 

Köpeklerde Alerji Belirtileri

 
 
Köpeklerde alerji belirtileri, neyden etkilendiğine göre birbirinden farklılık gösterecektir. Örneğin Anafilaktik şoka giren bir köpek, kan basıncında bir düşüş yaşayacaktır ama yediği bir şey dokunduysa kusma refleksi gösterecektir. Bununla birlikte, genel olarak, aşağıdaki belirtiler alerjik reaksiyon durumlarının habercisidir:
 
 İshal 
 Kusma
 Kaşıntı
 Kurdeşen
 Hapşırma 
 Kaşıntılı kulaklar
 Kaşıntılı, akan gözler 
 Kırmızı, iltihaplı cilt
 Sürekli yalanma ihtiyacı
 Kronik kulak enfeksiyonları
 Yüz, kulaklar, dudakta ani şişme
 

Ne Zaman Veterinere Gidilmeli?

 
 
Veterinere ne zaman gidilmesi gerektiği en az belirtileri takip etmek kadar önemlidir. İleride köpeğinizde hasar bırakacak bir durum yaşanmasının önüne geçmek adına reaksiyonlar uzadığı takdirde direkt veterinere gitmek en doğrusudur. Semptomlar iki haftadan fazla devam ederse, alerjisi olduğunu söyleyebiliriz.Belirtiler ve semptomlar şiddetliyse; burun kanalları tamamen tıkanmış ve uykuda solunum güçlüğü varsa veterinere görünme vakti gelmiş demektir. 
 
Kısacası doğru bir teşhis almak ve köpeğinizin daha iyi hissetmeye başlamasına yardımcı olmak için en önemli iki durumu da her zaman göz önünde bulundurun. Reaksiyonun şiddeti ve reaksiyonun süresi. Sonuç olarak veterinerinizden belli bir süre sonra mutlaka yardım almalısınız.
 

Köpeklerde Alerji Teşhisi

 
 
Daha önce kendinize alerji testi yaptırdıysanız, alerji testlerinin genellikle karmaşık olduğunu da biliyorsunuz demektir. Veterinerinizin yapacağı ilk şey, köpeğinizin alerjiye neden olabilecek diğer durumları dışlamaktır.
Gıda alerjisi söz konusuysa genellikle bir eliminasyon diyeti ile teşhis edilir. Belirlenen bazı yiyecekler, yaklaşık 12 hafta boyunca başka zaman dilimlerinde köpeğinize yedirilir. Protein ve karbonhidrat kaynağıyla beslemeyi de kapsayan bu diyet sonunda duruma bakılıp gerekli tespitler yapılır. 
Alerjik dermatiti ise tipik olarak teşhis edilmesi en kolay alerjidir. Genellikle köpeğinizin vücudundaki pirenin hangi aşamada olduğunu tanımlanarak başlar. Pirelerin ısırmadan önce öleceği ya da uzaklaşacağı bir ürün uygulayarak devam eder. Son aşamada ise bu uygulamaların sorunları çözüp çözemediğini görmek ile teşhis konmuş olur. 
 

Türüne Göre Köpek Alerjilerinin Tedavisi

 
 
Bir alerjiyi tedavi etmenin en iyi yolu, nedenden ve alerjen maddeden uzak durmaktır. Bu ise her zaman mümkün olmaz. Tedavi açısından nasıl bir yol izleneceği alerjinin kaynağının ne olduğunu bağlı olarak değişir. Örneğin, pireyi tedavi etmenin yolu başka iken bir gıda alerjisini veya gıda intoleransını tedavi etmenin en iyi yolu yiyecekte değişiklik yapmaktır.
 

Pire Alerjilerinin Tedavisi

 
Pire alerjisinde ilk hedef köpeğinizdeki kaşıntılı cilt ve tahriş semptomlarını azaltmaktır. Pire alerjisi olan bir köpekte alerji semptomlarını ortadan kaldırmak için sıkı pire kontrolü gereklidir. Bunu sağlayacak çok etkili pire kontrol ürünleri ve ilaçları mevcuttur. Bazıları topikaldir olan bu ilaçlar, köpeğinizin derisine sıktığınızda bir sıvı halindedir. Başka bir alternatif ise çiğneme şeklinde ağızdan alınabilen tabletlerdir. En iyi seçeneğin hangisi olduğunu belirlemek için veterinerinize danışın.
 
Eğer pire vakası ciddiyse sadece köpeğinizin değil onun çevresinin de pirelerden arındırılması gerekir. Yumurtaları, larvaları ve pupaları kurutmak için etrafı iyice arındırmanız gerekir. Pirenin tüm yaşam evrelerini tedavi etmek için evinizin hem içinde hem de dışında böcek öldürücüler kullanabilirsiniz.
 
Pire yumurtaları ve larvalarının gelişimini durdurmak için methoprene veya piriproksifenler gibi böcek büyümesini engelleyen ilaçlar kullanmak önemlidir. Profesyonel bir ilaç firması ile ilaçlamanın pire için olduğunu belirtmek koşuluyla görüşmeniz işinizi kolaylaştırır.
 

Gıda Alerjilerinin Tedavisi

 
Köpeklerde gıda alerjilerinin tedavisi, 8-12 hafta boyunca hipoalerjenik bir diyetle beslenmekten oluşur.
Uygun bir gıda denemesi için özenli içeriklere sahip bir diyet gerekir. İkram ettiğiniz atıştırmalıklar, aromalı ilaçlar ve bizim yediğimiz gıdaları tüketmesi, köpeğinizin bu deneme süresi boyunca uzak durması gereken maddeler arasındadır.
 
Köpekler için diğer alerji tedavileri, diyet değişikliğinin işe yarayıp yaramadığını görmek için beklerken semptomları azaltmayı amaçlar. Hipoalerjenik bir gıda denemesinin köpeğinizin alerji semptomlarını iyileştirip iyileştirmediğini görmek için beklemek dışında kaşıntısını kontrol etmeye yardımcı olmak için veterinerinizle koordine olarak Cytopoint, Apoquel veya steroidler gibi maddeler kullanabilirsiniz.
 

Mevsimsel/Çevresel Alerjilerin Tedavisi

 
 
Mevsimsel alerjilerin tedavi semptomatiktir. Yani mevsimle ilgili ve çevresel faktörlere de bağlı olduğu için yapılacak şey, köpeğinizin semptomlarını azaltmayı veya ortadan kaldırmayı hedeflemelidir. 
 
Neler yapılabilir?
 
 Apoquel, Atopica veya antihistaminik gibi oral ilaçlar
 Cytopoint Gibi enjekte edilebilir ilaçlar
 Steroidler
 Sık banyo yapmak
 
Steroidler, önemli yan etki riskinden dolayı çok uzun süre kullanılmamalıdır.
 
Tüm alerjik reaksiyonlarda bunların tedavisinde süreyi ve şiddeti göz önünde bulundurarak veterinerinizle birlikte hareket ederseniz, köpeğiniz bu süreci zarar görmeden ve en doğru şekilde atlatacaktır.
 

Benzer Yazılar

Yukarı