Golden Retriever'lar İçin Bakımda Önemli Noktalar

Golden Retriever'lar İçin Bakımda Önemli Noktalar

Tüylerin Bakımına Özen Gösterin;

 

 
Uzun tüy yapısına sahip olan köpeğinizin tüylerinin temizliğine ve bakımına daha çok özen gösterilmesi gerektiğini gösteriyor. Dalgalı veya düz yapıda olabilen tüylerin her gün düzenli şekilde taranması gerekir. Günlük fırçalama tüylerin dökülme oranını azaltmak kirlenmesi ve karışmasını önlemek için yardımcı olacaktır. Yazları köpeğinizi serinletmek amacıyla tüylerini aşırı kısaltmak ve tımar etmek oldukça hatalı olabilecek bir davranıştır. Tüyler Golden’in hem soğuktan korumak hem de sıcaktan koruyacak şekilde astarlı bir yapıdadır. Kışları sıcak tutarken yazları ise güneş ışınlarının zararlarından derinin tahriş olmasından korur. Tüyleri belli aralıklar ile yıkamanız gerekir çok fazla banyo yapmak tüylerin görünümü ve sağlığı için iyi değildir.

Lazımlık İçin Köpeğinizi Eğitin

 

 
Köpeğinizin tuvalet eğitimine erken başlamanız en güzeli olacaktır. Alışması ileri yaşlara oranla daha kolay olması yanı sıra eğitim almayı erken yaşta öğrenecektir. Köpek sahipleri için zor ve uzun sürebilen bu dönemi atlatmak için dikkat edilmesi gerekenler;
 
• Evin herhangi bir yerine tuvaletini yapmışsa onu hızlıca dışarı çıkartmalısınız. Ona bağırmayın ve kızmayın.
 
• 4 ile 5 ay arasında eğitimini tamamlayacaktır. Bazen bu süre bir seneye kadar da uzayabilir.
 
• Yemeği yedikten kaç dakika saat aralıklar ile lazımlık ihtiyacı olduğunu belirleyin. Ve o aralıklar ile onu lazımlığa ya da bahçeye çıkmaya alıştırın.
 
• Kendisi lazımlığa ya da tuvalet için bahçeye dışarıya çıkıyorsa, tuvaletini düzgün şekilde yapıyorsa eğer onu ödüllendirin.

Erken Sosyalleşme Gereksinimi

 

 
Diğer hayvanlardan ve insanlardan korkmasını engellemek ve köpeğinizin psikolojisinin daha normal olmasını sağlamak için erken yaşta sosyalleşmesine yardımcı olmanız gerekir. Yaşı artmış olan köpeğinizin içinde onunla yürüyüşe çıkmak ve diğer köpekler ile oyun onamasına izin vererek sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Birçok farklı etkenle baş başa bırakarak onun sosyalleşmesine destek olabilirsiniz;
 
• Yaşı küçük bebek ve çocuklar ile oynamalarını sağlamak.
 
• Farklı görmeye alışkın olmadığı insanlar ile yakınlık kurmasına izin verme.
 
• Başka köpekler ile olmak.
 
• Alışılmışın dışında giyinmiş insanlarla birlikte olmak.
 
• Yüksek sesli ve kalabalık mekanlarda olmaya alışmak bulunmak.
 
• Araba, bisiklet, motosiklet, otobüs ve benzeri araçlara dikkatli bir şekilde alışmak.

Egzersizde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

 
Enerji seviyesi oldukça yüksek olan Golden ırkı için egzersiz oldukça önemlidir. Zihin gelişimini ve sağlıklı vücut yapısını korumak için düzenli spor etkinlikleri yapılmalıdır. Bunlar belli yürüyüşler koşular da olunabilirken onunla oynadığınız etkin bedensel oyunları da içerisine almaktadır.
 
• Günlük en az 40 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.
 
• Haftada bir 2 saatlik spor aktivesi yapılmalı.
 
• Bu gibi yürüyüşleri ve aktiviteleri yapmadıklarında oldukça kızgın olacaklardır. Havlama eşyalara insanlara hırlama çevredeki eşyaları tırmalama ısırma ve parçalama gibi davranışlar gösterilebilir. Bunun sebebi ise köpeğinizin fazla enerjisini dışarı atmak için bir yol arıyor olmasıdır.
 
 Yavru köpekler için:
 
Yavru köpeğe sahipseniz 5 dakikalık denilen kuralı uygulamanız gerekir. Bu kural oldukça basit bir mantıkla işler. Yavru köpeğinizin yaşadığı her ay için fazladan 5 dakikalık bir yürüyüşe ihtiyacı olacaktır.3 aylık bir yavrunuz varda 15 dakikalık bir yürüyüş yeterli olacaktır yani.

Sağlığı Hakkında Minik Tüyolar

 

 
Genellikle sağlıklı olan bu cinsin köpekleri, her köpekte olabilecek rahatsızlıklara yakalanabilir. Genetik sağlık sorunlarının bilinmesi için köpeğinizi aldığınızda onu doğuran ve çiftleştiği köpeğin rahatsızlıklarını öğrenmeye çalışın. Böylece ilerleyen zaman da olabilecek sağlık sorunlarına önlem alabilirsiniz. Veteriner hekiminize şu hastalıkların belirtilerini görüp görmediğini sorabilirsiniz;
 
• Kalça displazi olup olmadığını
 
• Dirseklerini ve eklem yerlerinin sağlıklı olduğuna
 
• Kardiyo sisteminin düzgün çalıştığını
 
• Gözlerinin sağlıklı olup olmadığını
 
Çoğu köpekte karşılaşılan diş bakımının yapılmaması sonucu meydana gelen hastalıkları engellemek için özenle düzenli şekilde köpeğinizin dişlerini fırçalayın. Banyodan sonra ve belirli aralıklar ile kulaklarını temizleyip enfeksiyon kapmasını önleyin. Köpeğinizin sağlıklı olması için onun kişisel bakımını yakından takip etmelisiniz.

Benzer Yazılar

Yukarı