Köpeğinizi Yeni Doğan Bir Bebeğe Hazırlamak

Köpeğinizi Yeni Doğan Bir Bebeğe Hazırlamak

Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen bebek bekleyen bir köpek sahibisiniz. Şimdiden söylemek gerekir ki normal bir ebeveynden biraz daha fazla hazırlık yapmanız gerekecek.
Köpeğinizin ve bebeğinizin uyum halinde büyümesi, kendinizi yormadan ikisi ile de ilgilenip güzel vakit geçirebilmeniz mümkün. Eğer talebiniz bu ise aşağıdaki yolları izlemeniz gerekir.

Köpeğinizin Rutinini Bozun

 
Doğum sonrası ebeveynlerin hayatı nasıl eskisi gibi olmuyorsa köpeğinizin de hayatı eskisi gibi olmayacaktır. O yüzden köpeğinizin düzenini değiştirmeniz, hatta düzensizliğe alıştırmanız gerekir.
Sahibi eve geldiğinde üstüne atlayan ya da hemen dışarı çıkmak için heyecanlı davranan köpek bebekli bir eve uygun değildir. Hemen hemen bütün köpeklerin verdiği bu tepkiler uygun bir disiplin ile değiştirilebilir.
 
Öncelikle köpeğinizin gezdirilme alışkanlıklarında oynama yapın. Her sabah 9 da ve akşam 6 da çıkarılıyorsa sabah 8 akşam 9 gibi değiştirin. Sonrasında bu saatlerde de ara ara değişiklikler yapın. Bu sayede köpeğiniz düzensiz gezdirilmeye alışacaktır.
Mama düzeninde de benzer değişimler yapın. İmkânınız ise var belli saatlerde çalışan otomatik mama cihazları da koyabilirsiniz.

Köpeğinizin Bebek Kokusuna ve Eşyalarına Alışmasını Sağlayın

 
Doğumdan sonra köpeğinizi bebek ile birlikte gezdirebilirsiniz. Köpeğinizin bir bebekle gezdiği ritme ayak uydurması gerekecektir. Bunun için yanınıza bebek arabası ya da kanguru gibi bebek eşyaları alın ve bebek ile birlikte geziyormuşçasına dolaşın. Bu sayede köpeğiniz hem ritme hem de bebek ile ilgili objelere alışacaktır.
Köpeğinizin oyun alanına, evin çeşitli yerlerine bebek eşyaları ve oyuncakları bırakın. Köpek etrafta buna benzer objeleri görmeye alışacaktır. Eğer bebekli bir tanıdığınız var ise direk bebek kokan objeleri koyabilirsiniz. Bu olanağınız yok ise bebeğin kullanacağı şampuan, krem gibi kozmetik ürünleri objelere sürebilirsiniz.

Köpeğinizi Bebek Sesine ve Hareketlerine Alıştırın

 
Köpeğiniz için bebek sesi alışmadığı bir ses, hareketleri de daha önce görmediği hareketler olacaktır. Bu yüzden köpeğe olası bebek hareketleri ve sesleri tanıtılmalıdır.
Bebekler yürüyene kadar emeklerler. Hem emeklemeye hem de yürümeye başladığında gördükleri cisimleri dokunarak tanımaya çalışırlar. Bu esnada bu cisimleri düşünmeden tutarlar, çekerler ya da ısırabilirler. Siz de köpeğinizin karşısında emekleyebilirsiniz. Kuyruğunu, kulağını ya da başkaca yerlerini çekip hafif ısırıklar atabilirsiniz.
Bazı köpekler bu duruma sinirlenebilir. O yüzden sinirlenme ihtimali en az olan bölgeden başlamalısınız. Verdiğiniz her rahatsızlıkta köpeğinizin yere yüz üstü yatmasını sağlayın.
 
Havlamasını ya da başkaca hareket yapmasını engelleyin. Sonrasında ödülünü verin. Gerekli durumlarda üçüncü bir kişiden yardım da alabilirsiniz. Bu hareketi köpeğiniz siz zorlamadan yere yüz üstü yatıp sessiz kalana kadar tekrarlayın. Bir süre sonra hareketi her yaptığınızda ödül vermeyin. Yani ödülü seyreltin.  
Sese alıştırmak içinse telefon ya da müzik çalarlardan bebek sesleri dinletin. Bu sesler çalarken siz gayet normal davranın.

Köpeğinizin Bebek Görmesini Sağlayın

 
Köpeğiniz daha önce bebek bir insan ile karşılaşmadıysa bu durum ilk başta onu rahatsız edebilir. Bu yüzden eve bebek eşyalarını koyduktan sonra köpeğinizi bebeklerin ve çocukların gezdiği parklara götürebilirsiniz. Böylece köpeğiniz görsel olarak bir bebek ile karşılaşır.

Köpeğin Bazı Komutları Algılamasını Sağlayın

 
Bu durum aslında köpeğin itaat eğitimi almasıdır. Uzman bir eğitmen tarafından da verilebilen bu eğitimler, disiplinli bir köpek sahibi tarafından da verilebilir. Bu eğitimlerin en önemli aracı ödüldür. Komut verilir, köpek istenilen davranışı sergiler ve ödüllendirilir.

Ödül ve Komut ile Öğrenilmiş Davranış

 
Köpeğe bir şeyi öğretmek için köpeğin o davranışı severek yapması gerekir. Bu davranışı sevdirmenin en temel aracı da ödüldür.
Ödül köpeğin seveceği her şey olabilir. Sevdiği bir yiyecek ya da oyuncak olabilir. Fakat bunun için üretilmiş ödül mamaları vardır. Bu mamalar hem eğitimi kolaylaştırır hem de kolay temin edilip saklanabilir.
 
Her köpeğin davranışları farklı olduğundan, öğretilmek istenilen davranış da değişebilir. Fakat öğretilen başlıca davranışlar ve komutlar şunlardır:
 
1. Git Komutu
 
Köpeğin heyecanını durdurmak için köpeğe öğretilecek en önemli komut git olacaktır. Bu komutu aşağıdaki şekilde öğretebilirsiniz.
Köpek herhangi bir sebepten yanınıza geldiğinde ona git diye sert bir şekilde komut verin. Verilen komutu anlamayacağı için onu biraz ileriye götürüp ödül mamasını verin. Yanınıza yeniden gelecektir. Aynı şekilde komutu verin ve köpeğinizi ileri götürüp ödülünü verin. Hareketi birkaç kez tekrarlayın. Bir süre sonra yanınıza geldiğinizde git komutu ile beraber ödül mamasını biraz ileri fırlatın. Bu hareket sık sık tekrarlandıktan sonra git komutu geldiğinde elinizin gittiği yere doğru köpek uzaklaşacaktır.
Yukarıdaki davranış köpekte oturduktan sonra aynı hareketi ödül maması vermeden yapın. Başta köpek afallayacak ve ödülü bekleyecektir. Birkaç kez elinizi boş sallayın ve sonunda mamayı atın. Bu hareketleri bazen mamalı bazen mamasız olarak tekrarlayın. Bir süre sonra her komutta direk elinizin gösterdiği yöne uzaklaşacaktır.
 
2. Dur, Bekle Komutları
 
Bu komutlar da oldukça önemli komutlardır. Örneğin, köpeğinizin olduğu yerde kalmasını istiyorsunuz. Köpeğe “bekle” ya da “dur” komutunu verin. Durmayacaktır. Fakat siz zorla durmasını sağlayın ve ödülünü verin. Bu hareketi sadece sizin dur komutunuzla birlikte kendiliğinden durana kadar tekrarlayın.
Komuta alıştıktan sonra bazen komut sonrası ödül vermeyin. Sadece kafasını okşayıp, aferin gibi olumlu kelimeler kullanın. Sonra yavaş yavaş ödülü seyreltin.
 
3. Bırak Komutu
 
Köpeğiniz bebeğin oyuncağını ağzına alabilir. Ya da oyun oynarken bebeğin cildine dişi değebilir. O yüzden bu komut oldukça önemlidir.
Köpeğinize bir cismi tutturun. Sonrasında sert bir şekilde “bırak” komutunu verin. Bırakmazsa ağzından cismi siz alın ve ödülü verin. Bu hareketi de diğerleri gibi kendiliğinden yapana kadar tekrarlayın. Sonrasında yavaş yavaş ödül vermeyi azaltın.
 
4. Yerine Komutu
 
Bebekle vakit geçirirken sürekli ilgi talep eden bir köpek yaşamı zorlaştırır. Bunun için köpeğe “yerine” benzeri bir komut öğretilmesi gerekir. Komutu aldığında bir yere gidip kendi ile vakit geçirmelidir.
Bunun için köpeğin sevdiği ya da seveceği bir oyuncak gerekir. Ardından köpeğe ait bir alan gerekecektir. Köpeğin böyle bir alanı öncesinde yok ise bir minder ya da köpek yatağı bu ihtiyacı karşılayabilir. Köpeğe yanına geldiği normal bir zamanda bu komut sert bir şekilde verilir. Köpek bu komutu anlamayacaktır. Komutu tekrar edip tasması ile birlikte kendi alanına götürülüp ödül maması ve sevdiği oyuncağı verilir. Sonrasında sevgi sözcükleri ve okşama yapılabilir. Aynı olayı köpek yatağa kendi gitmeye başlayana kadar tekrarlamak gerekir. Kendi gitmeye başladığında da tekrar yapılacaktır. Fakat bu tekrarların hepsinde ödül maması, oyuncak verilmez ve sevme yapılmaz. Böylece köpek oyuncak ve ödül beklentisi ile yatağa gider.
Ayrıca gerekli durumlarda köpeğinizi sabit tutmak için köpek yatağının yanındaki duvara ya da ağır bir cisme zincir bağlanabilecek bir aparat monte edilebilir.
 

Benzer Yazılar

Yukarı