Köpek Beden Dili, Davranışları ve Anlamları

Köpek Beden Dili, Davranışları ve Anlamları

 
Köpek beslemek şüphesiz dünyanın en güzel duygularından biri. Peki sevdiğimiz bu canlıların ne hissettiklerini ne istediklerini anlayabiliyor muyuz? Vücut dilleri ve davranışları bize ne gibi mesajlar veriyor?
İşte tüm bu sorulara cevap niteliğinde olan yazımızı detayları ile paylaşıyoruz.
 
 

ÜZÜNTÜ:

 
Düşük kaşlar ve iri gözlerle kendini gösteren üzüntü ifadesi üzerine yapılan son çalışmalar, genellikle köpeklerin insanların dikkati üzerinde olduğunda veya kendilerine direkt bakıldığını hissettiğinde bu ifadeyi aldığını ortaya koymuştur.
 

TIRMALAMA:

 
Köpeklerde tırmalama ihtiyacının en yaygın nedeni parazitlerdir ve köpek cildinin tahriş olmasına veya sertleşmesine neden olabilecek bitler, pireler ve benzeri böcekler kaşınma, tırmalama gibi hareketlerle belirti verir. Bazı köpeklerin "atopik dermatit" adlı bir tür alerjiye karşı genetik yatkınlığı bulunmakta, bağışıklığın herhangi bir beslenme unsuruna veya çevresel etmene tepki vermesi yeri tırmalaması olarak kendini gösterebilmektedir.
 

SIRTÜSTÜ YATMA:

 
Sırt üstü uzanma / yuvarlanma hareketi tüm kaslarda gevşeme sağlamaktadır ve derin bir uykuya hazırlığın işareti olabilmektedir. Ayrıca köpeklerin karın tüyleri kürkün diğer kısımlarına göre daha incedir ve pençelerinde ter bezleri bulunur, haliyle sırt üstü uzanmanın amacı serinlemek olabilir. DNA geçmişi kurtlara dayandığı için köpeklerin genetik olarak da sırt üstü uzanma pozisyonuna meyilli olduğu bilinmekte, bu tarihi eski içgüdünün amacı ise tehlike anında tehdit unsurunu barışçıl şekilde uzak tutmaktır.
 

İÇ ÇEKME:

 
Köpekler neden iç çeker? Üzülünce ne yapar? Bu davranış, herhangi bir faaliyetin sonlanmasıyla birlikte verilen duygusal bir işarettir. Somut bir örnekle, köpekler uzun bir yürüyüşten veya heyecanlı bir oyundan sonra hareketliliğin bittiğini ve duygu geçişlerini ifade etmek için iç çekebilmektedir. İç çekişe yüzün ön patilere doğru uzatılması davranışının eşlik etmesi rahatlık, Hamile köpek  davranışları gözlerini kapatma hareketinin eşlik etmesi ise durumdan memnuniyet anlamlarına gelmektedir.
 

HER ŞEYİ ÇİĞNEME HİSSİ:

 
Yaşı küçük olan köpekler yeni çıkan dişlerinin neden olduğu ağrıyı gidermek, yaşı büyük köpekler ise çenelerini güçlü tutmaya devam etmek için objeleri çiğnemektedir. Davranışın duygusal nedenleri ise can sıkıntısını gidermek, ayrılık nedeniyle oluşan kaygıyı veya hayal kırıklığını ifade etmektir.
 

KENARLARI, UÇLARI KEMİRME:

 
Mobilya, ahşap obje ve duvarların kenar veya uçlarını kemirme davranışı, yavru köpeklerin yeni çıkan dişlerinin kaşınmasından ileri gelmektedir. Enerji düzeyi yüksek cinsler ise yeterli aktivite sağlanamaması halinde enerji çıkışı sağlamak için yine yer ve duvar kenarlarını kemirebilir.
 

YERİNDE ZIP ZIP ZIPLAMA:

 
Köpekler kendi cinslerini yüzünü yalayarak selamlamaktadırlar ancak boylarının insanlardan kısa olmasından dolayı bu mümkün olmamakta, selamlama amacıyla zıplama refleksi göstermektedirler. Yine bir diğer yerinde zıplama davranışı nedeni ise kemik görmek, yürüyüş sonrası tasmanın çıkması gibi kendisine mutluluk veren detaylara karşı hoşnutluğu göstermektir.
 

BAŞINI YANA ÇEVİRME:

 
Yaşlı köpeklerde görülen vestibular sendrom isimli rahatsızlık, köpeğin dengesini sağlayabilmek için başını yana çevirmesine neden olmaktadır. Yine kulak içi enfeksiyonları, kullanılan kulak damlasına karşı hassasiyet, kulak içi kanalda tahriş ve nadiren de tümör, inme, menenjit, travma gibi sorunlar karşısında başı yana çevirme gözlemlenmektedir.
 

ETRAFINDA DÖNME HEYECANI:

 
Köpeklerin tek ayağını kaldırması anlamı nedir? Köpeklerin dışkılama, idrar yapma veya uzanmadan önce etrafında dönmesi normal bir durumdur. Bu durumların haricinde köpeklerin kendi etrafında daire çizerek dönmesi, yaşlı köpek vestibular sendromu veya demans, Alzheimer gibi bilişsel işlev bozukların önemli bir semptomudur.
 

İNCEDEN AĞLAMA:

 
Köpeklerde sızlama gibi ince bir ağlamanın nedeni heyecan, kaygı, sahibinden ayrılmak, dikkat çekme çabası, su veya oyuncak ihtiyacı olabilmektedir. Verilen eğitime bağlı olarak herhangi bir istek halinde sahibine ince bir sesle ağlamak alışkanlığa dönüşebilir. Ayrılık anksiyetesi bu davranışı kronikleştiren bir diğer durumdur. Yaşı ilerleyen köpekler bilişsel gerilemenin ve ağrıların etkisiyle endişeli ruh halini yansıtmak için sıklıkla ince ağlama davranışı göstermektedir.
 

KULAK HAREKETLERİ: 

 
Köpeklerin kulaklarını dikleştirerek öne çıkarması merakını ve dikkatli olduğunu, başına doğru yaslaması korku veya saldırganlık durumunda olduğunu, yüzünden uzaklaştırarak indirmesi ise üzgün olduğu anlamına gelmektedir.
 

HAVLAMA NEDENLERİ:

 
Köpeğin doğal bir iletişim aracı olan havlama fiziksel veya duygusal ihtiyaçlar halinde gösterilir. Gürültülü ve hareketli kişilerle olduğunda etrafını disiplin altına almak, davetsiz misafirleri uzaklaştırmak, oyuna karşı sahibini teşvik etmek ve tehlikeye karşı yanındakileri uyarmak köpeklerde en yaygın havlama nedenleridir. Bahsedilen bu durumlarda havlama kısa süreli olmakta, alışkanlığa dönüşen havlama ise genellikle arkadaşlık ve oyun isteği anlamına gelmektedir.
 

SİLKELENME:

 
Köpekler duştan veya yağmur altında kaldıktan sonra tüylerini kurutmak için silkelenme ihtiyacı duymakta, 4 saniyelik bir silkelenme ile tüylerdeki suyun %70’ini uzaklaştırmaktadır. Köpeğin kuru olduğu zamanlarda silkelenmesi kirlendiğini ve temizlenmeye ihtiyaç duyduğunu gösterirken, veteriner kliniğinde olmak veya bir yabancıyla tanışmak gibi kendisine gerginlik veren durumlarda da rahatlama amacıyla silkelendiği görülmektedir. 
 

PATİ VERME:

 
Köpekler neden pati verir? Köpekler birlikte yapılan yürüyüşler gibi her iki tarafın dahil olduğu aktiviteler sonrasında sahiplerine pati verebilirler ve bu davranış sevginin bir ifadesi olarak kabul edilmektedir. Pati vermeye esnemenin, kulakları dikmenin ve ağız şapırdatmanın eşlik etmesi halinde köpeğin acıktığı ve yemek istediği ya da kaygılı, endişeli olup sahibinden şefkat beklediği anlaşılmaktadır.  
 

KÜSME:

 
Köpeklerin sıklıkla küsmesi önceki atalarından gelen genetik bir özellik olabilmekte, köpeğin öğrenilen bir davranış olarak küsmesi ise istenmeyen ve tekrarlayan bir durumda olduğu anlamına gelmektedir. Baskın karaktere sahip köpekler verilen komutu yerine getirmek istemediğinde küserek tepki göstermektedirler.Köpekler dili sözlüğü resimli anlatım yer alıyor.
 

AÇIM:

 
Köpeğin üzüntülü bakışlarla ve başını öne eğerek sahibine bakması, çevresinde yemek yendiği zaman ince bir ağlama ile sızlaması aç olduğu anlamına gelmektedir.
 

MUTLUYUM:

 
Yumuşak şekilde kısmen açılmış bir ağız, rahat, gevşemiş veya hafifçe sallanan kuyruk, kendinden emin, dik başlı ve göğsü hafif çıkık bir duruş, göbeği gösterme amaçlı yerde sırt üstü dönmek köpeklerdeki mutluluk duygusunun fiziksel belirtileridir.
 

SEV BENİ:

 
Köpekler insanlar kadar uzun olmadıkları için sahibinin yüzüne yakın olup sevgisini göstermeyi amaçladığında zıplamaya başlamaktadır. Ayrıca göz kontağı kurmak, yalamak, takip etmek ve özellikle büyük cinslerde öne eğilmek sevgi göstergesi veya sevilme ihtiyacı olarak değerlendirilmektedir.
 

OYNA BENİMLE:

 
Köpeklerin ön bacaklarını öne doğru uzatarak, göğsünü yere indirerek, kuyruğunu havaya dikerek ve dirseklerine yaslanarak durduğu, vücudunun bir yay şeklinde uzandığı pozisyon, oyun oynama isteğini gösterir. Her cins için standart olan bu duruşa, bazı köpeklerde kesikli havlama veya gülümseyen yüz ifadesi eşlik edebilmektedir.
 

YAKLAŞMA BANA:

 
Yakın temasa geçerek sevilmek istemeyen veya hayal kırıklığı yaşadığı için temastan kaçınan köpekler gözüne neden bakılmaz kulakları geriye yatmış, kuyruğu kıvrılmış şekilde, düşük bir duruşla uzaklara bakmaktadırlar.
 

KORU BENİ:

 
Köpekler stres altında olup korunma ihtiyacı hissettiklerinde esneme, kendi burnunu yalama, nefes nefese kalır gibi soluk alıp verme, kulaklarını düşürme, ince bir ağlama sesi çıkarma ve kaşınma belirtileri göstermektedir. Herhangi bir tehlike veya korku nedeniyle korunma ihtiyacını göstermek isteyen köpeklerde ise titreme, çevrede insan arayışı, havlama ve saklanma belirtileri görülmektedir.
 

UZAK DUR:

 
Saldırgan bir yüz ifadesiyle birlikte kaşları çatarak dişleri göstermek ve bu esnada ön patiler üzerinde hafifçe yaylanarak eğilmiş bir pozisyonda durmak, köpeğin savunmacı tavrını ve kendisine ya da alanına yaklaşılmamasını istediğini gösterir.
 
 
Köpek davranışları ve beden dillerini detaylıca anlattığımız yazımız umarız tüm köpekseverlere yol gösterici olmuştur. Dostlarınızın neler hissetiği ve istediğini kolayca anlayabilmeniz için işe yaraması ümidiyle.

Benzer Yazılar

Yukarı