Cavalier King Eğitimindeki Püf Noktalar

Cavalier King Eğitimindeki Püf Noktalar

Tuvalet Alışkanlığını Kazandırma;

Yavru köpeklerin hemen hepsinde doğdukları anda dışkı kaslarını kontrol edememe sorunu yaşanır. Bu nedenle yeni doğan yavruları sıkça tuvalete çıkarmanız gerekecektir. 30 ile 60 dakika da bir tuvalet için onu tuvalet alanına çıkarmalısınız. Bu süre en fazla 2 saat olabilir.
 
Tuvalet alanı evden çıkıp hemen ulaşacağınız balkon ya da bahçe olabilir. Sürekli olarak aynı alana götürmeye özen gösterin. Buranın atmosferi ve kokusuna alışarak, kendini burada rahat hissedecektir.
 
Gece uyumadan hemen önce, sabah uyandıktan hemen sonra tuvalet için dışarı çıkarmalısınız ve ortalama 15- 20 dakika dışarda beklemelisiniz. Ayrıca ana yemeklerden 20 dakika sonra da köpekler dışkı çıkarma ihtiyacı duyacaktır.
 
Her tuvalet yaptığında onu ödüllendirin. Yapmadığında onu göz önünde tutun ve koklama, eşelenme, çömelme gibi davranışlar olursa, yüksek ses kullanmadan, hadi tuvalete diyerek onu alana götürün ya da gitmesini sağlayın.
 
Israrlı, disiplinli ve sabırlı olursanız çok kısa sürede Cavalier köpeğiniz tuvalet alışkanlığını edinecektir. 

İtaat Eder Ve Komutları Anlar

İtaat eğitiminde en büyük etmen sevgi ve saygıdır. Köpeğinizin size saygı duyması işinizi çok ama çok kolaylaştıracaktır. 
Eğitim sırasında ya da normal zamanlarda yanınızda mutlaka ödül için yiyecekler olmalıdır.
Ailede eğitim ve komut konusu ilk etapta sadece bir kişide olmalı, diğerleri eğitim ile ilgilenmemelidir. 
Olumlu pekiştirme bu ırk üzerinde en etkili eğitim sonucu sağlayacaktır. Çok zeki ve sahibini memnun etmeyi sevdiğinden dolayı, eğitimler eğlenceli ve çok başarılı geçecektir.
Düzenli yemek, düzenli uyku, düzenli oyun ve eğitim. Tüm bunları verdiğinizde sezgisel olarak sizin yaşantınıza adapte olacak zekaya sahiptir. 

Tasma Seçimi Ve Kafes Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğiniz ufak ırk olduğu için kafes ve tasma kurtarıcı yardımcı elemanlar olacaktır. Bu şekilde rahatça dışarı çıkabilir, evinize misafirler gelebilir ve seyahate gidebilirsiniz.
 
Kafes kullanımında dikkat etmeniz gereken konular;
 
Kafesi ceza alanı olarak asla kullanmayın. Kafes onun için güvenli bir alan olmalıdır.
İçine sevdiği birkaç oyuncağı bırakabilirsiniz.
Kafeste bulunduğu sırada ağladığında kesinlikle onu çıkartmayın. Bu “ağladığımda ben buradan çıkıyorum” fikrine onu itecektir.
Dışarıda olduğu zamanlar kafese rahat girip çıkabilmesi için kapısı açık kalmalı.
Yavrular için gece tuvalet mecburidir. Onlar mümkün oldukça yuvalarına tuvalet yapmak istemezler. Ancak siz kasları da bir düzeye kadar tutabilir. Bu nedenle saat kurup gece en azında 2-3 saat ara ile onu tuvalete götürmelisiniz. Bu şekilde kafesi temiz kalacaktır.
Eğer gece değilse, köpeğinizi asla 4 saatten fazla kafes içinde bırakmayın. 

Tasma seçimi yaparken; yavrularda boyun kullanılabilir. Ancak yetişkinler için göğüs tasmaları çok daha sağlıklı olmalıdır.

Uzayabilen tasmalar yerine, sabit el tasmaları tercih edilmelidir.

Başkaları İle Tanışma Ve Sosyalleşme Süreci

Köpekler ufak yaşlarda insanlar, çocuklar ve diğer hayvanlar ile tanışıp zaman geçirdiklerinde sosyal canlılar olurlar. Onları yaşamdan izole ettiğinizde ergenlik döneminde insanlar ya da diğer canlılar ile oldukları zaman huysuz olabilirler.
 
Havlamalar, ısırma eğilimleri ve insanların üzerine atlama gibi davranışlar, sosyalleşmemiş köpekler için söylenebilir. Bu gibi durumların yaşamaması adına, 4 haftadan sonra yavruyu elinizden geldikçe sosyal çevrenize sokmalısınız. Kontrollü bir şekilde onu insanlar ile tanıştırın ve diğer canlılara karşı yaklaşırken kibar olmasını öğretin.

Pozitif Eğitimi Uygulamak

Köpek eğitiminde pozitif eğitim son dönemde benimsenen bir tekniktir. Bu yöntemde, köpeğinizin davranışlar ikiye ayrılacaktır.
 
1- Olumlu davranışlar
2- Olumsuz davranışlar
 
Olumlu olan davranışlar ödüller, mükafatlar, sevgi gösterileri ile pekiştirilmelidir. Bu şekilde köpeğiniz bu davranışları yapmaya hevesli olacaktır. Bu pekiştirmeler tuvalet, komutlar ve yapmamasını istediğiniz tüm durumlarda kullanılabilir. Ödül bisküvileri, dışarı çıkartma ve onunla ilgilenme olumlu pekiştirmenin mükafatlarıdır.
 
Olumsuz davranışlarda hiçbir tepki vermiyoruz. Bağırmak, gazete ile dahi olsa ona vurmak, azarlamak, kafesine kapatmak ve benzeri şeyler kesinlikle yapılmıyor. Davranış bitene kadar eğer öğrenmiş ise “hayır” deyin. Bittikten sonra onunla ilgilenin. Devam ederken asla ona karşı bir hareket ve sözlü söylem içine girmeyin.
 
Köpekler tüm davranışlarını ya ihtiyaçları olduğu için ya da dikkat çekip, can sıkıntılarını gidermek için yaparlar. Eğer havladığında onu kucağınıza alıp severseniz, havladığında hep kucağına alınacağını öğretmiş olursunuz. Bu ince ve değişik konuyu göz ardı etmemelisiniz.
 

Benzer Yazılar

Yukarı