Chow Chow Yavrusunun Ruh ve Beden Sağlığına Dair Bilgiler

Chow Chow Yavrusunun Ruh ve Beden Sağlığına Dair Bilgiler

Bakımı Hakkında Dikkat Gerektiren Noktalar;

Cilt problemi olan Chow chow yavrularında et yerine yumurta ve peynir gibi protein kaynakları önerilir.

Mamalardaki besin değerlerinin yavrunun ihtiyacını karşılayacağından emin olun.

Tüylerinin karışmaması ve dökülmenin az olması için mutlaka günlük fırçalanma işlemini yapın.

Geç başlandığında inatçı bir tavır sergileyen Chow chow yavrusunun eğitimine eve girer girmez başlayın.

Daha önceleri avcılık ve koruma gibi görevler için yetiştirilen Chow chow ırkı günlük enerjisini atmak için yürüyüşe ihtiyaç duyar.

 

Aşıların Takibi ve Veteriner ile İletişim Kurma 

Yeni doğan yavruların doğumda doğuştan gelen bağışıklığı yoktur; Bağışıklık sistemi gelişirken, onları hastalıklardan korumaya yardımcı olan anneden antikorlar alırlar. Aşılar yavru köpeğinizin veteriner bakımının hayati bir parçasıdır, ciddi hastalıkların önlenmesine yardımcı olacaktır. 

İlk aşılama: 6 ila 8 hafta
 
İkinci aşılama: 9 ila 11 hafta
 
Üçüncü aşılama: 12 ila 14 hafta
 
Dördüncü aşılama: 16 ila 17 hafta
 
Bordetella
 
İlk aşılama: 14 hafta
 
Kuduz
 
İlk aşılama: 16 hafta (duruma göre değişir)
 
Giardia
 
İlk aşılama: 14 hafta
 
İkinci aşılama: 17 hafta
 
Lyme
 
İlk aşılama: 14 hafta
 
İkinci aşılama: 17 hafta
 
İdeal olan, yavrunuzu almadan önce gitmeyi planladığınız veterinerinizi bulmaktır. BU süreçte tavsiye yolunu tercih edebilirsiniz. Köpek sahibi olan arkadaşlarınızın tavsiye ettiği veteriner hekimleri araştırın. Mümkünse, önceden kliniği ziyaret edin ve etrafına bakın, bekleme alanı temizliği, personel anlayışlı mı? Mesai saatlerinin programınıza uygun olup olmadığını ve acil durumlarla acil bölümü hizmet veriyor mu?

İhtiyacı Olacak Evde Hazır Olması Gereken Ekipmanlar 

 
 
Büyüyen yavrular yetişkin köpeklere göre daha fazla kalori harcar. Ayrıca kalp ve kaslarını desteklemek için doğru protein miktarına ihtiyaç duyarlar. Deride çatlak oluşmaması ve parlak bir kürke sahip olmak için sağlıklı yağlar tüketmelidirler. Bunun yanında yedirilen mamalarda enerji ihtiyacını karşılayacak karbonhidratlara ihtiyaç duyarlar. Yavrular için özel olarak formüle edilmiş yüksek kaliteli bir mama seçerek yavrularınızı düzenli olarak günde iki veya üç öğün besleyin.
Büyük ırkların yetişkinliğe ulaşmaları 16 ila 18 ay sürer. Köpekler tamamen büyüdüklerinde pek fazla kaloriye ihtiyaç duymazlar. Yavru mamasından yetişkin köpek mamasına geçiş kademeli olarak yapılmalıdır. Yavruları çok fazla beslemek onları obezite hatta iskelet problemleri gibi gelecekteki sağlık sorunları için tehdittir. Yavru köpeğinize vermeniz gereken miktar, onların cinsine, büyüklüğüne ve ideal ağırlığına bağlıdır. Chow chow'un cinsi hassas bir sindirim sistemine sahip olduğundan plan dahilinde beslenmelidir. Daha küçük porsiyonlarla daha sık beslenmek bu sorunu aşmada bir yoldur. Örneğin, gün boyunca dört küçük öğün ile beslemek, iki büyük öğün vermek yerine daha sağlıklıdır.

Annesinden Ayrılması ve Yeni Eve Adaptasyon Süreci 

 
Annesinden ayrılan yavru muhtemelen bir çeşit ayrılık stresi içindedir. Bununla birlikte, yavrunun eve gelişini planlarken, bu durumu göz önünde tutup ilk 3 ila 4 gün boyunca yavruyu kendi haline bırakmak en doğrusu olur. Bazı uzmanlar, yavruyu yalnız bırakmayı ve yeni çevreye uyum sağlaması için zaman ayırmasını önerir. Köpek eğer yaklaşıyor ve oyun oynamak istiyorsa birlikte vakit geçirerek bu ilk günlerde güçlü bir bağ kurulabilir.

Büyüme Safhasında Tüketmesi Gereken Mama Miktarları

Yüksek proteinli yiyecek vermeyin. Yüksek proteinli yiyecekler kan basıncını artıracaktır. Kan basıncı arttığında köpek yavrusu kötü bir cilt enfeksiyonu geçirebilir ve sıcak noktalar vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkar. Chow Chow köpek yavrusuna ham yiyecek vermek en iyisidir. İşlenmemiş gıdalar köpeği sağlıklı tutar ve mide işlenmemiş yiyecekleri kolayca hazmeder. Köpeğin midesi çiğ yiyecekleri hazmetmek için tasarlanmıştır. Bu yüzden Chow Chow cinsine ham yiyecek verilmesi öneriliyor. Gelişim dönemi Chow Chow cinsinde ortalama ilk 18 sürmektedir. Bu 18 ay içinde köpeğe yavru köpekler için besinde değeri yüksek mamalardan yedirilmelidir. Miktarlar ise mamaların 100 gramında bulunan besin değerine göre değişkenlik gösterir. BU sebepten köpeğin günlük ihtiyacı baz alınarak mama kutusunun üzerindeki değerlere göre hareket etmek en doğrusudur.

Gelişimi İçin Gerekli Egzersiz Çeşitleri

 
Chow chow yavruları her gün yürütülmelidir. Fiziksel dayanıklılığını arttırmaya yardımcı olmak için yavru köpeğinizle oyun oynayın. Gelişim çağında eklem ve kas yapısının güçlenmesi için her gün egzersiz yapılmalı. Egzersiz süreleri 15-20 dakika ile başlayarak her ay kademeli olarak artırılmalı. Fazla egzersiz hem köpeğin gelişiminde hem de eklem üzerinde olumsuz yönde etkisi olur. Evde beslenen yavruların gün içinde kısa yürüyüşlere çıkarılması gelişimine katkı sağlar.

Eve Uyum Sağlayabilmesi için Temel Eğitim

Yeri geldiğinde oldukça inatçı bir cins olan Chow chow yavrusunun eğitimi eve girdiği gün başlar. Doğru eğitim yöntemini kullanırsanız, yavru köpeğiniz daha iyi davranışlar sergiler ve ev içinde yapabilecekleri ve yapamayacaklarına hakkında sizin söz sahibi olmanızı yadırgamaz. 

Yanlış öğretim yöntemini kullanırsanız, yavru köpeğinizin size karşı nasıl bir tavır sergileyeceğine kendisi karar verir ki bu genellikle disiplinsiz bir süreç olur. 
Yavruya kelime ve rutinlerinizi öğretmelisiniz.
En önemli kelimeler "Hayır" ("Yaptığın şeyi durdur" anlamına gelir) ve "Aferin" ("Yaptığını şeyden hoşlandım" anlamına gelir). Bu kısımdaki kelimeler örnektir.
 
Bu övgü ve düzeltme kelimelerini alıştırmaya 2-3 aylıkken başlanmalıdır.

Özenli Bakım Gerektiren Kürkleri

Yavru Chow chow’ların kürkleri henüz yeni ve kısa olduğundan oldukça yumuşak ve taranması kolay olur. Tüyleri güzel görüntüsünü koruması için günlük bakıma ihtiyacı vardır. Bir cilt problemi yaşamadığı takdirde günlük fırçalama ve haftalık yıkama rutinleri ile gelişlimi çağındaki köpeğin tüyleri sağlıklı bir şekilde uzar. Eğer tüylerde cansızlık ve matlık görülürse maması kontrol edilmelidir. Günlük vitamin ve mineral alımında eksiklik var ise bu tüylerde kendini belli eder. Daha kaliteli bir mamaya geçilmeli ya da eksik kalan vitaminler alternatif gıdalar ile giderilmelidir.

Güvenliği İçin Evde Alan Hazırlama

Meraklı bir ırk olan Chow chow evin içini araştırmayı ve buldukları nesneleri çiğnemeyi sever. Bu nesnelerin zarar görmesinin yanında eğer elektrik kablosu gibi bir nesneyi çiğniyorsa kendine de zarar verebilir. Eve adaptasyonu içinde köpeğin doğası gereği yaşadığı bölgede belirli bir alanı sahiplenmesi gerekir. Tüm bu gereksinimleri oyun alanı ya da ona benzer etrafı çevrili bir alan yavrunun güvenli bir şekilde evde yaşayabilmesi için şarttır. Bu alanda yiyecek ve su kabı, oyuncakları gibi köpeğin sıklıkla ihtiyaç duyacağı eşyalar bir arada toplanır. Bu alanın önceden hazırlanması ve köpek eve geldiği andan itibaren bu alanda vakit geçirmesini sağlamak ev içi eğitimler için önemlidir.

 

Benzer Yazılar

Yukarı