Köpeklerde Çiş ve Kaka Eğitimi

Köpeklerde Çiş ve Kaka Eğitimi

Köpek sahiplerinin gözünü korkutan çiş ve kaka eğitimi sanıldığı kadar zor bir problem değildir. Özellikle yavru bir köpek edindiyseniz, bu eğitimi çok daha kolay bir şekilde verebilirsiniz. Bu eğitim profesyonel eğitmenler tarafından verilebildiği gibi evde sahibi tarafından da kolayca verilebilir. Burada asıl önemli nokta köpeğinize karşı sabırlı olmaktır. Peki, köpeklerde çiş ve kaka eğitimi konusunda nasıl ilerlenmeli? Gelin birlikte bakalım. 

Köpeğinizi Düzenli Olarak Dışarı Çıkarın

 
Köpeğinizi her gün düzenli olarak dışarı çıkarmalısınız. Köpek, tuvaletini yaşadığı yere yapmaz ama siz onu dışarı çıkararak bu farkı ona göstermelisiniz. Köpekler yemek yedikten yaklaşık yarım saat sonra ve uyandıklarında tuvalet ihtiyacı duyar. Bu zamanları kollayarak köpeğinizi dışarı çıkarmalı ve tuvaletini yapması için beklemelisiniz. Bunu her gün ve aynı saatlerde yaparsanız, köpeğiniz duruma alışır.

Köpeğinizin Beslenme Programını Takip Edin

 
Köpeklerin yemek yedikten bir süre sonra tuvalete gittiğini artık biliyoruz. O halde bu süreci takip ederek ne zaman dışarı çıkarmanız gerektiğini kolaylıkla anlayabiliriz. Köpeğinizi besledikten sonra ya da o su içtikten sonra bir süre durun ve sindirim sisteminin çalışmasını bekleyin. Köpeğiniz heyecanlı ve kıpır kıpır hareketler ediyorsa, dışarı çıkarmak için doğru zaman gelmiş demektir. Kolaylık olması açısından köpeğinizi beslemeden önce gövde tasmasını takarak, hem vakit kaybını hem de olası tuvalet kaçırmaları önlersiniz.

Köpeğinizin Hareketlerini Gözlemleyin

 
Köpekler, tuvaletleri geldiği zaman heyecanlı hareketlerde bulunur. Bunlar;
 
- Hızlı ilerleme ve daire çizme
- Yeri dikkatle koklama
- Kapıya veya ev içerisinde tuvalet yapılan yere gitme
- Ağlama ve havlama
- Vücudun alt kısmı yere eğme/ çömelme gibi işaretlerdir.
 
Eğer bu işaretleri gözlemliyorsanız, köpeğinizi hemen dışarı çıkarın. 

Köpeğinizi Tuvaletini Yapmasını İçin Hep Aynı Noktaya Götürün

 
Köpeğinizi tuvalet ihtiyacı için her zaman aynı noktaya götürürseniz, köpek bir süre sonra tuvaletini buraya yapması gerektiğini anlar ve oraya kendisi gider. Bu nokta eğer köpek aşı dönemindeyse ev içerisinde olabilir. Özellikle balkon gibi dış mekana daha yakın bir alan, dışarı çıkamayan köpeklerin eğitimi için en kullanışlı seçenektir. Köpeğinizin dışarı çıkması için herhangi bir engel yoksa öncelikle evin yakınlarındaki bir park, bahçe ya da ağaç kenarı seçilerek köpek bu noktaya götürülmelidir.

Tuvalet İhtiyacı Haricinde de Dışarı Çıkın

 
Köpeğiniz utangaçsa ve tuvalet için dışarı çıktığında tuvaletini tutuyorsa, onu yalnızca tuvaleti olduğu zamanlarda değil, genel zaman aralıklarında da dışarı çıkarmalısınız. Genellikle yavru köpeklerin yaptığı bu durum, köpeğin dış dünyaya henüz adapte olmaması ve bu yüzden güvensiz hissetmesinden kaynaklanır. Köpeğinizi sık sık dışarı çıkarın ve diğer köpekler ve insanlarla tanıştırın. Etrafı keşfetmesine izin verin.

Gezintilerinizi Kademeleri Olarak Azaltın

 
Dışarıya alışması için ilk zamanlarda köpeğinizi her yemek ve uyku sonrası dışarı çıkarmanız gerekir. Çünkü köpek henüz tuvaletini tutması gerektiğini bilmez ve hemen yapma ihtiyacı duyar. Dışarı çıkarma sayınız 5 ya da 7 olabilir, fakat tuvalet tutma alışkanlığını kazandırabilmek için bu sayıyı kademeli olarak azaltmalısınız. İlk hafta günde 7 defa tuvalete çıkıyorken, diğer hafta bu sayıyı 6’ya ve en sonunda bir köpek için en ideal olan 3 defaya kadar indirmelisiniz.

Köpeğinizi Evde Tuvalet Yaparken Yakalarsanız Kızmayın

 
Eğer köpeğinizi düzenli olarak dışarı çıkarmanıza rağmen ev içerisinde tuvalet yaparken yakalarsanız, ona kızıp bağırmamalısınız. Yapmanız gereken ilk şey bir ödül maması ya da oyuncak ile dikkatini çekmek ve tuvaletini yapmasını bırakmasını beklemek. Köpek size doğru geldiği an onu dışarı çıkararak asıl yapması gerektiğinin bu olduğunu göstermelisiniz.

Yerde Çiş ya da Kaka Bulursanız Ortamı İyice Temizleyin

 
Eğer ev içerisinde çiş ya da kaka bulursanız, köpeğinize kızmanızın hiçbir faydası olmaz. Bu noktada yapacağını en doğru hareket tuvalet yapılan yeri çok iyi bir şekilde temizlemek. Eğer iyi bir temizlik yapmazsanız, köpek oraya yaptığı tuvaletin kokusunu alır ve orayı tuvalet noktası olarak görür. Doğru bir temizlik sonrası köpeğinizin hareketlerini takip ederek tuvalet için dışarı çıkarın.

Eğer Aşı Dönemindeyse Gazete ya da Çiş Pedi Yöntemi ile Alıştırın

 
Yavru köpekler 3 aylık olana kadar belirli aşıları olmak zorundadır ve bu dönemde bağışıklık sistemleri tam oturmadığı için dışarı çıkamazlar. Eğer köpeğiniz aşı dönemindeyse ama yine de ev içerisinde her yere tuvaletini yapmasını istemiyorsanız, gazete ya da çiş pedi yöntemi ile tuvalet alışkanlığı kazandırmalısınız. Köpeğin en sık bulunduğu bölgeye yayacağınız gazete ya da ped yayın ve köpeğin buraya tuvaletini yapmasını sağlayın. Köpek doğru yere tuvaletini yaptıkça bu pedleri azaltın. Köpek ped eğitimi alınca bu pedleri balkon gibi dış mekanlara koyarak tuvalete gitme alışkanlığı kazandırın.
 
Özetle, köpek sahipleri için büyük bir problem olarak görülen çiş ve kaka eğitimi, yukarıda bahsettiğimiz köpeğinize uygulayacağınız birkaç basit yöntem ve davranışla kolayca çözüme kavuşacaktır. Şunu unutmayın ki sabır bu bilmeceyi çözecek en önemli anahtar kelimedir.
 

Benzer Yazılar

Yukarı