Köpek Davranışlarının Ruh Halinin Arkasındaki Anlamı Yorumlama

Köpek Davranışlarının Ruh Halinin Arkasındaki Anlamı Yorumlama

Köpeklerin hareketleri size ruh halleri hakkında çok şey anlatır. Her ne kadar köpek dilinde akıcı olmasanız da köpek davranışınlarını nasıl yorumlayacağınızı öğrenmeniz gerekir. Köpeğinizin belirli dokuları yaladığını ya da önünüzde aynı noktayı daire içinde döndüğünü gördünüz mü?  Ruh hali veya sağlık endişesi, herhangi bir köpeğin bu tür şeyleri yapmasına neden olur ve bunun birçok sebebi vardır.  Köpeğinizin davranışlarına dikkat ettikten sonra ona yardımcı olabilirsiniz.
 

1. Normalden Daha Kötü Kokan Nefesleri

Köpeklerin nefesinin çokta güzel kokmadığını hemen hemen çoğumuz bilmekteyiz. Ancak biraz daha  kötü bir nefesle, köpeğinizde belirgin bir değişiklik fark ettiyseniz, onunla ufak bir veteriner yolculuğuna çıkmanın zamanı gelmiş demek olabilir.
 
•  Köpeğinizin ağız sağlığı ile ilgili bir sorunu olabilir.
 
•  Köpeğinizin nefesinin kokusundaki bir değişiklik, gastrointestinal sistem, karaciğer veya böbrekleri ile ilgili endişe kaynağı olabilir. Eğer köpeğinizin nefesi idrar kokuyorsa, bir böbrek problemi olabilir. Köpeğinizin verdiği, tatlı kokulu bir nefes ise, veterinerinizin, köpeğinizin diyabet geçirebileceğine yönelik düşünmesini sağlayabilir. (özellikle daha fazla su içiyor ve daha sık idrar yapıyorsa)
 
•  Her iki tür verdiği nefeste de sıkıntılı bir durum hissettiğiniz zaman veterinerinizle bu durumu mutlaka görüşmeniz gerekmektedir.
 

2. Isırmaları

Yavru köpekler sizinle nasıl iletişim kuracaklarını öğrenirken o dönem içinde size diş atabilirler. Bu durum;
 
•  Genellikle oynarken veya eğitim esnasında olur, çünkü yavru köpekler etkileşime girdiklerinde ağızlarıyla iletişim kurarlar.
 
•  Eğer köpeğiniz düzenli olarak ısırmaya teşebbüs ediyorsa, davranışları daha da problemli bir hale dönüşmeden önce onu durdurabilmek önemlidir.
 
•  Köpekler, endişe duyduğu zaman, korku duyduğu zaman veya saldırgan bir köpekle karşı karşıya kaldığı zaman ısırır. 
 
Köpeğinize ısırmamayı öğretmekte zorlanıyorsanız, profesyonel bir eğitmenden veya kendi veterinerinizden yardım alabilirsiniz.
 

3. Etrafınızda Daire Çizmeleri ve Kendi Kuyruğunu Takip Etmeleri

 
 
Köpeğiniz etrafınızda daire şeklinde dolanmaya ve kuyruğunu kovalamaya durmadan devam ediyorsa, köpeğinizde bir sağlık sorunu olabilir:
 
•  Onun etrafımızda dönüp dolanması yahut kendi kuyruğu ile çeşitli kovalamaca içinde olması çok eğlenceli olabilir, ancak yavrularınız bu eylemi sürekli yapıyorsa, bunun altında bir sorun olabilir.
 
•  Köpeğinizde örneğin, (özellikle Bull Terrier ırkında) kompulsif bozukluklar olabilir. 
 
•  Kulak enfeksiyonları meydana gelmiş olabilir, buna benzer çeşitli durumlarla karşı karşıya kalmış olabilir.
 
•  Yaşlı köpekler "idiopatik vestibüler sendromu" ile karşı karşıya olabilir ve bu tip durumda sizi uyaramaz, ancak tüm köpekler zehirlenme veya beyin tümörü  riski altındadır.
 
•  Köpeğinizin etrafınızda çizdiği çemberin, yahut kuyruğu ile kendi içinde verdiği savaşın nedenini sadece veterineriniz belirleyebilir, bu yüzden köpeğinizin veteriner kontrollerini kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
 
 

4. Kaka Yemeleri

Köpekler birçok nedenden dolayı dışkı yerler; normal (bize tatsız olsa da) bir köpek davranışı olabilir. Yavru köpekler, annelerinin onları temizlemesini izleyebilir (sonuç olarak dışkı yutar) ve onu taklit eder. Bu durumu özellikle korktukları zaman yaparlar, özellikle sizin ona olan yankılarınız ve bağrışlarınızın korkusundan dışkılarını yiyebilirler. Dışkıda bazı kokuları koklayabilir ve tadı nasıl olduğunu merak edebilirler.

 
Kaka yemek, beslenme eksikliğine içgüdüsel bir çözüm olabilir. Köpeğinize dengeli yiyecekler verdiğinizden emin olmalısınız, köpeğinizin yetersiz beslenmemesini sağlamalısınız. Aksi takdirde köpeğiniz ani bir hızla kilo vermeye başlayabilir, böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız anda acilen veterinerinize başvurmanız gerekmektedir.
 
 

5. Etrafı Kazma Çabaları

Köpekler birçok nedenden dolayı bulunduğu alanı kazmaya çalışabilirler, örneğin; kaçma gereksinimi duyduklarında, yanlış bir şey yaptıklarını hissettikleri durumlarlarda gibi. Ancak, bazı köpekler de yatmak için mükemmel bir yer bulmak amacıyla bunu yaparlar.
 
Hiç köpeğinizin battaniye veya kanepeye karşı bu eylemi yaptığını gördünüz mü? Böyle bir durumda endişelenecek  bir şey yok, bu tamamen normaldir. Ve özellikle bu davranışı geceleri ve şekerleme yaptıkları zamanlarda gerçekleştirirler.
 
Köpeğinizin kazması sizi rahatsız etmeye veya mobilyalarınıza zarar vermeye başlarsa, bu inatçı alışkanlığı azaltmak için profesyonel bir eğitmenden yardım almalısınız.
 

6. Kafa Presleme Hareketleri

Köpeğinizin başlarını duvara veya başka bir sert nesneye doğru bastırdığını fark ederseniz, derhal köpeğinizle ilgilenmeniz gerekir. Kafa presleme; toksik zehirlenme veya beyin hastalığı gibi birçok ciddi sorunun ortak bir işaretidir. Böyle bir durumla karşılaştığınız anda veterinerinizden hemen randevu almalısınız.
 

7. Nefes Nefese Kalmaları

Köpekler vücut ısısının çoğunu ağızlarından dışarı atarlar. Köpeğiniz üzerine bir kıyafet giydiğinde, muhtemelen çok sıcaktırlar, o an vücut sıcaklıklarını düzenlerler. Ancak, acı çekerken de bunu yapabileceğinden, köpeğiniz nefes nefese iken ona  dikkat etmeniz önemlidir. Arkadaşınızın sıcaklığını düzenlemesine yardımcı olun ve herhangi bir fiziksel aktiviteden önce,  özellikle hava ısındığında iyi nemlendirildiklerinden emin olun. Köpeğiniz yaralanırsa, derhal veterinere götürün. Diğer bazı sağlık sorunları da artan nefes nefese kalmaları durumundan kaynaklanabilir, köpeğiniz bu durumu size bir işaret olarak gösterebilir, bu nedenle böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız zaman veterinerinizle iletişime geçmekten çekinmeyin.
 

8. Ayaklarınızın Yanına veya Bacaklarınızın Arasında Oturmaları

Bu genellikle iyelik davranışı ile karıştırılır, ancak çoğu zaman kaygı veya sinirlilik belirtisidir. "Hakimiyet" nadiren problemdir; Köpeğiniz böyle bir durumu yaşadığı zaman muhtemelen size yakın kalarak kendisini daha güvenli hissetmeye çalışıyor.
 
Anksiyete, genellikle bir köpek eğiticisi ve veterinerin yardım etmeye nitelikli olduğu davranış türlerindendir. Bu nedenle köpeğinizin bu davranışını veteriner hekiminizle tartışmalı, bu duruma bir çözüm bulmalısınız.
 

9. Yerden Yere Sürüklenmeleri

Hiç köpeğinin kendini yere sürüklemesini izlediniz mi ? Komik görünebilir (veya iğrenç görünebilir). Ama böyle bir duruma şahit oluyorsanız eğer, köpeğinizin anüsünü tahriş eden bir şey olduğu anlamına gelir. Yavru köpeğinizin anal keselerinin dolu olmasını da ifade etmektedir.
 
Köpeğinizin anal keseleri yedeklenmemişse, başka bir nedenden dolayı da tahriş olmuş olabilir. Alerjiler sadece kaşıntılı bir arka kısım olarak ortaya çıkabilir. Solucanları suçlamak yaygın olsa da, bu davranışın nadir bir nedenidir. Köpeğinizin uygun bir parazit önleme programında olduğundan emin olmak için veterinerinize danışmalısınız.
 
Son olarak, bir ot yiyen ya da evin etrafındaki şeyleri yalama eyleminde olan bir köpek, anüsünde onu çıkarmak için yere sürtünecekleri çim veya saç telleri gibi bir şey arayabilir, onlara çok yardımcı olacağı için, aradıkları şeyi bulana kadar etrafta yalamadık şey bırakmayacaklardır.
 

10. Sıklaşan İdrar Durumları

Köpeğiniz evde eğitimli ise, evinizde idrar yaptığını görürseniz sürpriz olabilir. Köpek davranışları genellikle sebepsiz değişmez. Aniden içeride idrar yapmaya başlayan eski güvenilir köpeğinizin dikkatinize ihtiyacı var demektir. Bu, tüylü arkadaşınızla ilgili bir şeyin yanlış olabileceğinin bir işareti ve sık sık rahatladıkları zaman, doğru konumda olsalar bile, idrar yolu, mesane veya böbrek enfeksiyonunun bir işareti olabilir. Daha yaşlı bir köpekte, "demans" hastalığının bir işareti bile olabilir.
 

11. Esnemeleri

Köpeğinizin biraz uykuya ihtiyacı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bir köpek esnemesi genellikle yorgun oldukları anlamına gelmez. Uyuklamakla ilgilenebilirler, ancak aynı zamanda korku veya stres belirtisi de olabilir. Eğer bu eylemle sık sık karşılaşırsanız, muhakkak veterinerinize danışmalısınız.
 

12. Yalnızlık Kaygısı

Anksiyete belirtileri, PetMD'ye göre titreme, kuyruk kıvırma, kaçmadavranışı, evde dışkılama, kendini ısırma veya yaralanma, havlama ve daha fazlasını içerir.
 
Teknik olarak köpeğiniz, evde yalnız bırakıldığında, karşısında sizigöremediği zaman korkabilir. Ayrılma kaygısı köpeğiniz için kronik bir konuysa, evden ayrılırken ona rahatlatıcı bir ortam yaratmanız gerekmektedir.Köpeğinizi uzun bir yürüyüşe çıkarmayı düşünün ya da gitmeden önce onları yormak için bahçenizde titiz bir oyun oynayın. Kısaca onun gönlünü rahatlatın. Hala ayrılık kaygısı ile ilgili sorun yaşıyorsanız, davranışsal eğitim üzerinde çalışabilecek bir profesyonel ile görüşmelisiniz.
 
Köpeğiniz bu davranışlardan herhangi birini yaşıyorsa ve onlar için normal değilse, herhangi bir sistematik tıbbi sorunu tespit etmek için veterinerinizden randevu almaktan çekinmeyin. Bir zamanlar sosyal, son derece enerjik köpeğiniz aniden uyuşuk ve geri çekilmez tavırlar sergilemeye başlamışsa, sizden yardım istiyor demektir.
 

 

5. Kaka Yemeleri

Köpekler birçok nedenden dolayı dışkı yerler; normal (bize tatsız olsa da) bir köpek davranışı olabilir. Yavru köpekler, annelerinin onları temizlemesini izleyebilir (sonuç olarak dışkı yutar) ve onu taklit eder. Bu durumu özellikle korktukları zaman yaparlar, özellikle sizin ona olan yankılarınız ve bağrışlarınızın korkusundan dışkılarını yiyebilirler. Dışkıda bazı kokuları koklayabilir ve tadı nasıl olduğunu merak edebilirler.
 
 
Kaka yemek, beslenme eksikliğine içgüdüsel bir çözüm olabilir. Köpeğinize dengeli yiyecekler verdiğinizden emin olmalısınız, köpeğinizin yetersiz beslenmemesini sağlamalısınız. Aksi takdirde köpeğiniz ani bir hızla kilo vermeye başlayabilir, böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız anda acilen veterinerinize başvurmanız gerekmektedir.
 

Benzer Yazılar

Yukarı