Yavru Köpeklerde Gece Uykusu Eğitimi

Yavru Köpeklerde Gece Uykusu Eğitimi

Küçük çocukları olan ebeveynler, uykusuz gecelerin yaşanması gerektiğini bilirler. Peki konu yavru köpeğe sahip ebeveynler olduğunda ne olacak? Birçok köpek sahibi, bu yavru bebekleri sevmenin zor yolunu öğrenir çünkü bebekler gibi yavru köpekler de her zaman istediğiniz uyku programına uymaz. Onları seviyorsunuz ama bu onların ağlamalarını ve davranışlarıyla başa çıkmak için gece birkaç kez uyanmayı sevdiğiniz anlamına gelmiyor.
Bu uyku düzensizliklerinin temelinde köpek yavrularının hala ev eğitimi üzerinde çalışması gelir. Ayrıca aynı zamanda yetişkin ve yaşlı köpekler için de uyku problemi yaygın bir sorundur. Yataktan yorgun düştüğünde kimse mutlu olamaz ve köpeğinizin uyku programı sorununu çözmek evdeki herkese yardımcı olacaktır. Bir plana başlamadan önce, köpeğinizin ne kadar uyuduğunu ve uykusuz gecelerine neyin sebep olduğunu bulun.

Köpekler geceleri ne kadar uyur?

 
Çoğu hayvan gibi köpekler de polifazik bir uyku döngüsü izler. Bunun anlamı, birçok gündüz uykusundan sonra fark etmiş olacağınız gibi, günün her saatinde birden çok kez uyuduklarıdır. Araştırmalara göre yetişkin köpekler günde ortalama 12-14 saat uyurlar, bu nedenle 8 saat boyunca gece boyunca uykuda kalmaları pek olası değildir. İşten uzaktayken köpeğinizin uyuklamalarını kontrol edemeseniz de, yatmadan önce uyuklama olasılığını artırmak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır.

Köpeğinizin Gece Uyuyamamasının Nedenleri

 
Tuvalete gitmeleri gerekiyor.
Yeni köpek yavrularının sahipleri, uyku programlarının en azından önümüzdeki birkaç hafta boyunca kesintiye uğrayacağını kabul etmelidir. Bebekler gibi, köpek yavruları hala büyüyor ve bu, çişlerini tutmak için gereken kasları ve öz kontrolü geliştirmeyi henüz bilmedikleri anlamına geliyor. Yavru köpekler mesanelerini her ay için yaklaşık bir saat kontrol edebilirler. Bu, dört aylık bir köpek yavrusunun tuvalete gitme ihtiyacı duymadan dört saat önce gidebileceği anlamına gelir. Tutarlı ev eğitimi ve zamanla, banyo molaları arasında daha uzun süre bekleyebilirler ve gece uyanmaları gerekmez.
 
Yorgun değiller.
Bu bariz görünüyor ama aynı zamanda köpeklerin gece boyunca uyumamasının en yaygın nedenlerinden biri. Günün çoğunu yalnız geçiren köpekler, gündüzleri fazla miktarda uykuya dalarlar. Geceleri ise yapacakları iki şey kalıyor; ya uyumak ya da başlarını belaya sokmanın yollarını bulmak. Egzersiz yapma şansı olmadığı için de geceleri tüm enerjilerini yaramazlığa ayırmaya başlıyorlar. Uzmanlar, etkinlik ve egzersiz eksikliğinin endişeye ve kullanılmayan enerjinin ciddi şekilde birikmesine neden olacağını, bu durumun da şüphesiz uyku yokluğuna neden olacağını söylüyor.
 
Yalnızlar.
Ayrılık kaygısı her yaştan köpeği etkileyebilir. Yeni köpek yavruları bazen sahiplerinden uzakta uyumaya zorlandıklarında ağlarlar ve yaşlı köpeklerde sızlanma, havlama ve bir şeylere zarar verme gibi davranışlara yol açan kaygı sorunları gelişir.
 
Acı çekiyorlar.
İnsanların kendilerini iyi hissetmediklerinde uykuya dalmaları zordur ve köpeklerde de aynı sorun vardır. Mide ağrıları, eklem ağrıları, cilt sorunları, yaralanma veya hastalığın diğer yan etkileri, bir köpeği iyi bir gece uykusundan uyandırmak için fazlasıyla yeterlidir.

Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

 
Altta yatan sorunun ne olduğunu anladıktan sonra, bir çözümle ilerleyebilirsiniz. Bazı köpekler için rutinlerinde basit bir değişiklik, ihtiyacınız olan tüm yardım olacaktır. Diğer durumlarda neyin en iyi sonucu verdiğini bulmak için farklı fikirler denemeniz gerekecek. İşte başlangıçta sizin işinize yarayacak birkaç önerimiz:
 
1. Daha fazla zihinsel ve fiziksel uyarım sağlayın.
Yavru köpeğiniz geceleri evde dolaşıyorsa veya yatma vakti geldiğinde sakinleşmek istemiyorsa, gününü daha fazla egzersizle doldurmak yardımcı olacaktır. Köpeklerin günde en az bir saat egzersize ihtiyaçları vardır ve onlara verebileceğiniz tüm ekstra oyundan ve uyarılardan faydalanırlar. Bütün gün çalışıyorsanız, yavrularınızın tembel uyku gününü bölmek için bir köpek gezdiricisi tutmayı düşünün. Bu ekstra aktivite, yatma vaktine hazırlanırken onları yormaya yardımcı olacaktır. Bir köpeğin doğru yorgunluk düzeyine ulaşması için ihtiyaç duyduğu egzersiz miktarı, yaşına, cinsine, sağlığına ve kişiliğine bağlı olacaktır. Onları çok fazla egzersiz yapmaya zorlamak istemezsiniz ancak doğru dengeyi bulmak önemlidir. Bulmaca oyuncakları ve enfiye matları gibi zekâ oyunları da zihinlerini meşgul ederek yorulmalarına yardımcı olur. Enerjik çocukları yormak gibi, köpeğinizi gün boyunca egzersiz yapmak da kesintisiz bir gece uykusuna neden olabilir. Dediğimiz gibi günde en az yarım saat ila 2 saat egzersiz yapmalıdır. Genel olarak, köpek ne kadar büyükse, o kadar fazla egzersize ihtiyaç duyarlar. Yatmadan birkaç saat önce uzun bir yürüyüş, ikiniz için iyi bir gece uykusu sağlamanın harika bir yoludur.
 
2. Yatmadan önce banyo molaları verin.
Yavrunuzun yatmadan kısa bir süre önce yemek yemesi, karnı doluyken rahatça uykuya dalmasına yardımcı olabilir ancak geceleri çok fazla su içmek sabaha kadar uyumalarına yardımcı olmaz. Yatmadan hemen önce banyo molası için dışarı çıkmayı günlük rutininizin bir parçası haline getirin. İşlerinizi tutarlı bir şekilde yönetmek de iyi bir seçenektir; köpeğinizin yatma zamanının geldiğini anlamasına yardımcı olur. Tercihen işe gitmeden önce ve sonra, onları her gün yaklaşık aynı saatte yürüyüşe çıkarmaya çalışın. Aynısı yemekler için de geçerlidir: Köpeğinizi yatmadan birkaç saat önce beslemek, mamayı rahatça sindirmesine yardımcı olacaktır. Hafta sonları doğru zamanlama yapmak biraz daha zor olsa da, rutininize mümkün olduğunca sıkı sıkıya bağlı kalmaya çalışın.
 
3. Akşamları sakin tutun
Köpeğinizi son şans banyo molası için dışarı çıkarmadan önce, yavaş yavaş onu huzurlu bir geceye hazırlayın. Köpekler, duygularını ve eylemlerini büyük ölçüde sahiplerinin yaptıklarına ve hissettiklerine dayandırır. Örneğin, gerginseniz, köpeğiniz bu titreşimleri alacak ve benzer şekilde davranacaktır. Sakin olursanız, ipucunu alır ve yanınızda rahatlamaya başlarlar. Yatmaya hazır olduğunuz anda yavrularınızın anahtarlarını çevirmesini bekleyemezsiniz. Köpeğinizin günün sonuna uyum sağlamasına yardımcı olmak için genellikle yatmadan önceki bir veya iki saat, sessiz saatler olarak kabul edilmelidir.
 
4. Yatağı için eğitimine başlayın
Bir köpeği yatağında rahatça uyuması için eğitmek, onları ayağa kalkıp evde dolaşmaktan caydırır. Birçok evcil hayvan ebeveyni, köpeklerinin onlarla yatakta uyumasını tercih eder ancak kendi yataklarında yatma eğitimi, gecenin ortasında uyanmak gibi kötü alışkanlıklarını durdurmaya yardımcı olabilir. Anahtar nokta, kendi yatağında olmayı köpek için olumlu bir deneyim haline getirmektir. Asla ceza olarak kullanmamalı ve bunun yerine, yavrularınızın en güvende hissettiği yer olmasını sağlamalısınız. Zamanla, köpeğiniz gece rutininin bir parçası olarak yatağında kalmaktan memnun olacaktır. Gece boyunca mışıl mışıl uyuduklarında, sizinle yatakta uyumalarını deneyebilirsiniz. Akşam yemeği saatinde olduğu gibi, köpeğinizin her gece aynı yatağa gitmesi yararlıdır. Böylece uyku zamanının geldiğini anlayabilir. Tüylü arkadaşınızı yanınızda yatağa götürmek cazip gelse de, yatağınızı evcil hayvanınızla paylaşmak uyku kalitenizi olumsuz etkileyebilir.
Araştırmalar, yatağını tüylü dostuyla paylaşan evcil hayvan sahiplerinin %63'ünün uyku bozukluğu yaşadığını gösteriyor. Hareket ve olası havlama yoluyla uyku bozukluklarına rağmen, yatağınızı köpeğinizle paylaşmak cilt enfeksiyonları riskini artırır ve astımı veya alerjisi olanlar için korkunç etkileri vardır. Köpeğinizin uyuması da daha zordur, eğer gece boyunca dönüp duruyorsanız, büyük ihtimalle o da uyuyamayacaktır.
 
5. Onları rahat ettirin
Köpeğinizi kendi yatağında veya başka bir yerde uyutmayı seçerseniz, güzel ve rahat bir yere sahip olmaları gerekir. Onlara sarılmaları için yumuşak battaniyeler verin ve belirli bir oyuncağa duygusal bir bağları varsa, uyumadan önce yanlarına aldıklarına emin olun. Kaliteli bir köpek yatağı ve sıcak bir battaniye, köpeğinizin kısa sürede uyumasına yardımcı olacaktır. Köpeğinizin uykuya düşmesine yardımcı olmak için yakınlarda düşük bir sese sahip olmak da yardımcı olabilir. Örneğin, ritmik bir tıkırtı sesi veya radyoda minik gürültü çıkarabilen bir melodi. Ayrıca, uyudukları odadaki yüksek dış gürültüyü veya aşırı aydınlatmayı azaltmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
Bir rutin oluşturmak da iyi bir seçenektir. Farklı köpekler farklı şeyleri sever, bu yüzden neyi sevdiklerini bulmak için köpeğinizin uyku düzenini deneyin. Işıkları kapalı mı yoksa gece lambası mı olduğunu test edin ve serin yüzeyleri mi yoksa ekstra sıcaklık içeren bir şeyi mi sevdiklerini belirleyin.
 
6. Tıbbi sorunları ele alın
Bir yaralanma veya hastalığın köpeğinizi gece ayakta tuttuğundan şüpheleniyorsanız, veterineri ziyaret etme zamanı. Bazı durumlarda, ağrıyı hafifletmek ve köpeğin rahatlamasına yardımcı olmak için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Huzursuz geceler, köpeğinizin teşhis edilmemiş bir tıbbi durumdan muzdarip olduğuna ve yardımınıza ihtiyacı olduğuna dair ipucunuz olabilir. Ayrıca pire veya akar gibi zararlı böceklerin onları rahatsız etme olasılığı da vardır. Her iki durumda da, temel sorunu bulup tedavi edene kadar yavrularınız sağlıklı bir şekilde uyuyamaz.
Bazen gece boyunca uyumamak, köpeğinizin büyüme aşaması için negatif bir durumdur. Sizi ve yavrunuzu sağlıklı bir uyku programına sokmak için bazı yeni alışkanlıkların yapılması veya bazı alışkanlıkların kırılması gerekir. Evet, bu birkaç günden fazla sürecektir ancak tutarlı eğitim ve çaba bir fark yaratacaktır. Köpeğinizin uyanık kalmasının ardındaki nedeni belirledikten sonra, ikinizin de bütün gece uyumaya başlamanıza yardımcı olacak farklı yöntemleri deneyin.
 
Köpeğiniz hala uykuyu ertelemek için mücadele ediyorsa, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu göz önünde bulundurmaya değer olabilir. Bu, genellikle uyku sorunu olmayan daha yaşlı bir köpekse geçerli olabilir. Köpeğinizi veterinere götürün ve davranışlarındaki, iştahındaki, hareketlerindeki ve uyku düzenindeki değişiklikleri tartışın. Köpeğinizin uyumasına yardımcı olmak için ağrı kesici haricindeki bazı ilaçlar da etkili olabilir.
 

Benzer Yazılar

Yukarı