Rehber Köpekler Hakkında Herşey

Rehber Köpekler Hakkında Herşey

Özet: Köpekler genellikle golden retriever ve de labrador gibi ırklardan seçilirler. 6- 8 haftalık  süreden sonra gönüllü olan ailelere bakmak şartı ile verilirler.
 

Rehber Köpek Eğitimi

 
 
 
Rehber köpek eğitimi hakkında genel olarak bilgi edinmek isteyen birçok birey bulunmaktadır. Köpek eğitimi hakkında önemli bilgileri edinmek sizlere fayda sağlayacaktır. Rehber köpek eğitimleri nasıl olmalıdır?
 
 Köpeğin genel olarak ırksal özelliği oldukça önemlidir.
 Köpeği ise düşünerek ve aşırı yüklenmeden eğitim verilmelidir.
 Tek bir bireyden eğitim almalıdır.
 Beslenecek olan bu köpek cinsi hakkında tüm bilgileri edinmelidir.
 Köpeklerin duygu ve de düşünceleri olmak üzere beden dili ile de neler anlatabileceğini gözlemlemek gerekmektedir.
 Sabırlı ve de istikrarlı olmak en önemli kurallardan biridir.
 Yeri geldiğinde ise ceza ile köpeğe zarar  vermeden uyarmak gerekir.
 Gıdığından değil de başından severek köpeği ödüllendirebilirsiniz.
 Her şeyin başı ise eğitim olan bu sözü köpeklerde de uygulamak oldukça mümkün. 
 
Eğitim öncesi dönemde köpek cinsi ve de köpek dilini anlamak amacı için çaba göstermek gerekmektedir.
 
Köpekler canlı olsalar dahi, insanlar ile aynı duygu ve düşünceleri her zaman paylaşacak diye zorunlulukları olmamaktadır. Köpekler genel olarak basit komutlardan çok zevk almaktadırlar. Anlaşılmaları ve de anlaşmaları için ise sevgi, egzersiz ve de istikrar köpek eğitimi için oldukça yeterli olacaktır. 

Eğitim Süreci Ne Kadar Sürüyor?

 
 
 
Rehber köpek cinslerine eğitim verirken günde 45 dakika ayırmanız yeterli olacaktır. Bu sayede hem daha çabuk kavrayacak hem de köpeğiniz bıkmamış ve sıkılmamış olacaktır. Eğitim süreci ne kadar sürüyor? Bu aslında köpeğinize verdiğiniz eğitime göre değişmektedir. Örnek vermek gerekirse günde 3 saat köpeğinizi her doğru yaptığında ödüllendirerek ve ara sıra molalar vererek iyi bir eğitim ile 1 ayda kolaylıkla eğitebilirsiniz. Bu süre ayda 90 saatlik bir dilim olup gayet güzel bir zamana denktir. Hem köpeğiniz için hem de sizin için bu eğitim süreci oldukça eğlenceli olmalıdır. Eğitimden daha çok oyun oynar biçiminde eğitmek ise daha kavrayıcı ve zevkli bir eğitim süreci olacaktır. 
 

Hangi Köpek Irkları Rehber Olur? Neye Göre Seçiliyor?

 
 
 
Genellikle golden retriever ve de labrador gibi ırklardan seçilirler. Bu ırklar genel olarak 6 ve 8 haftalık bir süre içerisine girdikleri zaman sahiplenmek isteyen bireylere verilmektedirler. Bu aileler ise köpeklerine gereken eğitimleri vermekle ve bakmakla yükümlü olmaktadırlar. Hangi köpek ırkları rehber olur? Golden retriever ve de labrador ırkları genel olarak rehber köpek olmaktadırlar. Bu köpeklere servis köpekleri de denilmektedir. Bir yere giderken sahiplerine kılavuzluk etmek amacı için eğitilen köpeklerdir. Sahibinin güvenliği için zekice itaatsizlik de etmeyi aynı zamanda öğrenmekte olan köpeklere göre seçimler yapılmaktadır. 
 

Bir Rehber Köpek Ne Yapabilir?

 
 
 
Sahiplerine bağlı olarak onları koruyan ve de yanınızda dolaştıracak bir rehber köpek edinmek istiyorsanız neler yapabileceği hakkında da bilgi edinmeniz gerekmektedir. 
Bir rehber köpek ne yapabilir? 
 
 Sahiplerini korur ve zarar  gelmemesi için çabalar.
 Asıl amacı yalnız olan insanlara yardım etmektir.
 Özel eğitimli olan bu köpekler görme engelli bireylere de yardım etmektedir.
 Uzun zamandır insanlara yardım etmekte olan özel eğitimli köpeklerdir.
 Çok iyi kalpli ve uyumlu davranabilmektedirler.
 
Oldukça yardımı dokunan bu köpekler özel eğitimli olup son derece yardımsever olmaktadır. 
 

Köpek Tasmaları, Rampası Ve Merdivenleri 

 
 
 
Köpek tasmaları, köpek rampası ve  merdivenleri köpeğin rahat edeceği; konforlu ve kaliteli biçimde olmalıdır. Tasmaları köpeklerin boğazlarını ya da gövdelerini sıkacak biçimde değil rahat hareket edecekleri bir şekilde olması gerekmektedir. Köpek rampası ve merdivenleri ise çıkamadıkları ve ulaşamadıkları yerlere daha rahat çıkabilecekleri bir biçimde olması gerekmektedir. 
 
Köpekleri hem tasmaları hem rampaları hem de merdivenlerini kullanarak da eğitimlerine fayda sağlayabilirsiniz. Kolaylıkla kavrayacak türde köpekler olup özel eğitimle sizlere oldukça yarar sağlayacaklardır. Üstelik bu ürünleri her birey kendi bütçesine makul fiyatlı olarak kolaylıkla bulabilirler. 
 

Rehber Köpek Nasıl Alınır?

 
 
 
Rehber köpekler görme engelli bireylere ücretsiz olarak verilmektedir. Diğer sahiplenmek isteyen birey ya da ailelere ise belli ücret karşılığında verilmektedir. Rehber köpek nasıl alınır? Özel eğitimli bu köpekler genel olarak 6 ve 8 haftalık oldukları zaman gönüllü aile ya da bireylere verilmektedir. Bakımlarına oldukça özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu köpekleri daha çok görme engelliler almaktadır. Kısacası görme engelli olan bireylerin gözü rehber köpeklerdir diyebiliriz. 
 

Rehber Köpeklerin Fiyatları

 
 
 
Rehber köpekler bilindiği üzere görme engelli olmayan gönüllü bireylere belirli ücret karşılığı 6 ve de 8 haftalık oldukları zaman verilmekte olan bu köpekler rehber köpek fiyatları şu şekildedir;
 
 Bu köpekler satılık alman kurdu olarak ve de alman çoban köpeği olarak benzer biçimde german shepherd yavruları ile beraber 600 € yani 5000 TL şeklinde olmaktadır. Bunun yanı sıra Rottweiler Yavruları da aynı şekilde 600 € = 5000 TL civarında bulunmaktadır. 
 
Köpeklerin birçok çeşidi 5000 TL gibi bir ücrette olmaktadır. Bunun dışında ise diğer tasma, mama vs. gibi ihtiyaçları sizlere ait olmaktadır. 
 

Türkiye’de Kaç Rehber Köpek Bulunuyor?

 
 
 
Eğitim aşamasında olan köpeklerin hala eğitimleri devam etmektedir. Rehber olan köpekler görme engelli olan bireylere ücretsiz bir biçimde verilmektedir. Sonrasında ise bu köpeklerin tüm ihtiyaçlar dernek tarafından karşılanmaktadır. 
 
Türkiye’de kaç rehber köpek bulunuyor? 2024 güncel bilgilerine göre Türkiye üzerinde halen daha 5 rehber köpek yer almaktadır. Bu köpeklerin fazlası ise eğitimleri devam ederek belirli süreçlerden geçmekte olup gönüllü bireylere verilmek üzere hazırlanmaktadırlar. 
 

Neden Sevilmemelidir?

 
 
 
Rehber köpekler insanları korumak için özel olarak eğitilmektedirler. Sahipleri her ne kadar yaklaşıp sevebilseler dahi yabancı ve de zarar verecek olan bireyleri hissederek ona göre davranmaktadırlar. Neden sevilmemelidir? Bu tür köpekler koruma amaçlı eğitildikleri için olumsuz durumları hissederek saldırı durumuna geçmekte olan köpeklerdir. Bu sebeple sevilmemeleri gerekir. Yanlarına yaklaşırken öfke ile değil yardımsever ve de daha iyi kalpli biçimde yaklaşılması çok daha doğru olacaktır.  
 

Rehber Köpekler İçin Özel Mamalar

 
 
 
Her köpek için ayrı bir mama olduğu gibi rehber köpekler içinde çeşitli mamalar bulunmaktadır. Rehber köpekler için özel mamalar; aslında köpeğin ağız tadına göre çeşit olarak farklılık göstermektedir. Sahiplenen aileler ya da görme engelli bireylerin olan köpekler genel olarak birçok mama tattırılarak köpeğin kendi zevkine özel olan mamalar ile beslemek gerekir. Aynı zaman da ise alerjik durumunda kontrol edilmelidir.
 
Rehber köpekler diğer köpekler gibi de beslenebilmektedir. Sadece diğer köpeklerden farklı olarak özel eğitim almaları ve de görme engelli olan bireylere yardım etmeleri aralarındaki tek farktır. Sizler ise mama konusunda bazı mamaların içerisinde et bulunmaktadır bu tür mamalar hem besin olarak daha fazla vitamin içerir hem de köpek açısından daha faydalı olacak türdedir. 
 
 

Rehber Köpekler Hangi Ortamlarda Yardım Sağlar?

 
 
 
Köpekler görme engelli bireylerin herhangi bir zarar görme durumunda yardımcı olmaktadır. Birey herhangi bir yere çarptığı durumunda ya da zarar göreceği durumunda devreye girerek o bireyin zarar görmesini ve de çarpmasını engelleyerek fayda sağlamaktadır. Görme engelli bireyler için adeta bir gözdür de diyebiliriz. Rehber köpekler sahiplerini ya da yardıma ihtiyacı olan bireyleri görerek onlara yardımcı olmak için eğitildiklerinden dolayı yardımsever köpekler olarak bilinmektedir. 
 
Bireylerin işlerini kolaylaştırırlar. Görme engelli bir bireyin özellikle karşıdan karşıya geçerken arabaların çarpmaması konusunda oldukça yardımcı olurlar. Köpeklerin içgüdüsel olarak bazı durumları önceden hissetmesi de bireylere katkı sağlamaktadır. İç güdülerine göre köpekler tehlikeleri önceden hissederek bireyi uyarır ve onun zarar görmemesini sağlar.
 
 

Benzer Yazılar

Yukarı