Köpeklerde Hamilelik Süreci ve Tüm Hazırlıklar

Köpeklerde Hamilelik Süreci ve Tüm Hazırlıklar

Köpeklerde hamilelik süreci onlar için fiziksel anlamda en zor dönemlerden biridir. Hamilelik sürecindeki bazı köpekler bitkin olabiliyor, halsiz düşebiliyor ve duygularında değişimler sezilebiliyor. Kaç yavru doğuracakları, doğum süreleri konusunda ise hepsini kapsayan genel bir yargıya varmak zor. Vereceğimiz bilgiler doğrultusunda bu süreçleri tanıyabilir, evcil hayvanlarımıza nasıl yaklaşmamız gerektiğini anlayabiliriz. Bu dönemde onlarla daha fazla ilgilenmeli, daha hassas davranmalı ve aksi durumlar olduğunda kısa sürede bir veteriner hekime ihmal etmeden muayene ettirmelisiniz. Sizin ve köpeğiniz için hamileliğin başlangıcından doğum sonrasına kadar bilinmesi gereken A'dan Z'ye herşeyi Kopekler.com olarak araştırdık, bu muhteşem araştırma yazımızı sonuna kadar sabırla okuyun.
 

Doğum, Hamilelik Süreci ve İlk Yapılması Gerekenler

Köpeklerde Hamilelik Başlangıcı ve Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

 
 
 
Köpekler hamile kaldığında onların davranışlarında farklılıklar meydana geldiği gibi sahipleri de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Bu sürede evcil hayvanınızın daha hassas olduğunu bilerek ona karşı şefkatli davranmalı ve dikkatli olmalısınız. Bu nedenle köpeğin hamile olduğunu en kısa sürede anlamanız ona en doğru şekilde yaklaşmanızı sağlayacaktır. Peki, köpeklerde hamilelik belirtileri neler: öncelikle köpeklerin hamile olduğunu anlamak için en az 2-3 hafta geçmesi gerekir. Kısa sürede anlamak zor olsa da bazı fiziksel değişimler sayesinde hamile olduğunu anlayabilirsiniz. 
 
   Fiziksel Belirtiler
 1.         2-3 hafta içerisinde meme uçları daha pembe bir hal alır ve şişer.  
 2.          4-5 hafta içerisinde karnı yuvarlaklaşır ve fark edilir bir şekilde büyümeye başlar. 
 3.        6-9 hafta arasında memeleri süt vermeye hazır hale gelir ve büyür, karnı şişer.
 4.        Köpeğin karnının büyüdüğü son üç haftada karnına dokunarak yavruların hareketlerini fark etmeniz de mümkün. 

 

    Davranışsal Belirtiler
 1.       Köpekler hamile oldukları süre içerisinde içine kapanır ve yorgun görünür. 
 2.       Hamileliği ilerledikçe kilosu artan evcil hayvanınız daha çok uyumak ister ve hareketleri yavaşlar. 
 3.          Normalden daha çok ve daha sık yemek yemek isteyecektir. 
 4.       Hamile köpekler içgüdüsel bir şekilde yuva yapmaya çalışabilir. 
 

Doğum Sancısı Ne Kadar Sürer?

 
 
 
Köpeklerde doğum sancısı ve doğum olayı iki aşamadan oluşur. İlk aşamada köpeğiniz hızlı hızlı nefes almaya başlayacak ve gergin bir ruh haline bürünecektir. Bu aşamada rahim ağzı genişler ve doğum yapacak olan anne köpek, sık sık yatıp kalkabilir. Rahim ağzının genişlediği ilk aşamada sancı ve kasılma meydana gelmez. Rahim ağzı genişledikten sonra ikinci aşama olarak adlandırılan süreçte ise köpeğinizin kasılmaları ve sancısı başlayacaktır. Köpeklerde doğum sancısı 3-6 saat arasında sürer. Annenin rahatsız olması ve doğumunu zorlaştıracak farklı bir faktör olması durumunda sancı 10-12 saat sürebilir. Doğumdan sonraki aşamada ise plasenta çıkar ve bu sancı da yaklaşık 1 saat kadar sürecektir.
 

Doğum Kaç Saat Sürer? 

 
 
 
Köpeklerin doğuma hazır hale gelmesi için öncelikle rahim ağzının genişlemesi gerekir. Bu süre 6-12 saattir ve bu aşamada köpekte sancı görülmez. 6-12 saat sonrasında doğuma hazır hale gelen anne köpek, doğum sancısı çekmeye başlayacaktır. Bu sancı normal durumlarda 3-6 saat arasındadır. Aynı zamanda kasılmalar başlar ve 4-6 saat arasında bir tane yavru doğar. Doğum sancısı çekmeye başlayan köpek, 1 saat içerisinde ilk yavrusunu doğuracaktır. Eğer kasılmaları fazla ise yarım saatte bir yavru doğurabilir. Her bir yavru doğar ve doğum bittikten sonra plasentanın çıkması gerekir. Tüm bu aşamalar ortalama 6 saati bulacaktır.

Doğum Bittiği Nasıl Anlaşılır? 


 
Köpeklerin doğum hazırlığı ve doğum süresi uzundur. Rahmin doğuma hazırlandığı aşamalarla birlikte toplam 10 saat gibi bir süre içerisinde köpeğiniz yavrularını doğurmaya başlayacaktır. Bu aşamada ona yardımcı olabilir, rahat etmesi için şefkat gösterebilirsiniz. Doğumun bittiği tüm yavrular rahimden çıktıktan sonra plasentanın çıkması ile anlayabilirsiniz. 
 

Doğum Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

 
 
 
Köpekler yavrularının tamamını ortalama 6 saatte doğurur. Doğum sonrası kanama olması ise muhtemeldir. Bir hafta kadar kanaması devam edebilir. Bu durumda köpeğinizin daha farklı sağlık sorunu göstermesi halinde mutlaka veterinere gitmelisiniz. Sadece kanaması olduğunda ise bir hafta kadar regli döneminde kullanılan pedleri kullanabilirsiniz. Eğer bir haftadan daha uzun süren ve yoğun bir kanaması varsa sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. 

Doğum Yeri Nasıl Olmalı? 

 
 
 
Evcil hayvanınızın hamilelik sürecinde dikkatli olduğunuz kadar doğum esnasında da hassas davranmanız gerekir. Tıpkı insanlar gibi köpekler de doğum yaptıklarında enfeksiyon kapma ihtimalleri oldukça yüksektir. Bu nedenle köpeğinizin doğum yapacağı yerde ilk dikkat etmeniz gereken nokta hijyenik ve temiz olmasıdır. Aynı zamanda hassas olacak köpeğinizin üşümemesi veya fazla terlememesi gerekir. Doğum yapacağı alanın ısısını en iyi şekilde ayarlamaya çalışmalısınız. Rahat edebileceği bir alan hazırlamanız gerektiği gibi rahatlıkla girip çıkabileceği bir yeri tercih edebilirsiniz. Anne köpeğin konforu ile birlikte yeni doğacak yavruları da göz ardı etmeyin. Onların alandan çıkmaması için 25 cm kadar bir bariyer koyabilirsiniz. Doğumdan sonra anne köpek, yavrularını koruma içgüdüsünden dolayı yabancıların girmesini istemeyecektir. Bu nedenle fazla insanın yaklaşabileceği ve yabancıların görebileceği bir yer seçmemelisiniz. 

Yavruda Yapılması Gereken İlk Bakımlar

 
 
Doğum sonrasında yavru köpeklere fazla yaklaşılmaması ve annesinden ayrılmaması gerekir. Onlara yapmanız gereken ilk bakımlardan biri temiz ve hijyenik bir yaşam alanı sunmanız olacaktır. Yeterince beslenebilmeleri için anne köpeğin sütünün olmasına dikkat etmeli ve onun beslenme düzenine dikkat etmelisiniz. Yavru köpekler dişleri çıkmaya başladığında annelerinden ayrılır. Bu sürede onların eve alışmaları için uyurken yanlarına sıcak su torbası koyabilirsiniz. Katı yiyeceklere geçtikten sonra yavrular için mama alabilir, sağlık kontrollerine götürebilirsiniz. 
 

Köpek Doğum Fiyatları

2024 - 2025 Veteriner Köpek Doğum Ücreti ve Fiyatları 

 
 
 
Hamile olan köpeğin sık sık sağlık kontrollerine gitmesi hem kendisinin hem de yavrularının yaşam kalitesini artırır. Hamilelik sürecinde veterinere giderek ne zaman doğum yapacağını, kaç yavru doğuracağını kesin olarak öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda köpeğin daha konforlu ve sağlıklı bir doğum yapmasını istiyorsanız veterinere gidebilir ve hayvan hastanesinde doğum yapmasını sağlayabilirsiniz. Köpek doğumları için belirlenen güncel veteriner fiyatları aşağıdaki gibidir: 
 
 Doğuma yardım (saat başı) 100 TL 
 Sezaryan operasyonu (küçük ırk) 1150 TL 
 Sezaryan operasyonu (büyük ırk) 1400 TL 
 

İBB Hayvan Hastanesi Fiyat Listesi 2024 - 2025

 
 
 
Evcil hayvanınızı götürebileceğiniz özel kliniklerle birlikte belediyelerin hayvan hastaneleri de mevcuttur. Belediye hastaneleri genellikle daha uygun fiyatlarla tedavi edilmelerini sağlar. Şehirlere göre değişiklik gösteren fiyat listelerine bakıldığında küçük şehirlerde ücretsiz muayene ve kısırlaştırma gibi işlemleri yaptırabileceğinizi de görebilirsiniz. Köpeğinizin hamilelik sürecindeki muayenelerini ve doğumunu İBB hayvan hastanesinde yaptırmak isterseniz karşılaşacağınız güncel fiyatlar aşağıdaki gibidir: 
 
Sezaryan- (0-20 kg arası) 238 TL 
Sezaryan- (20 kg üzeri) 260 TL 
Doğuma yardım- (her ½ saati) 112 TL 
Prolapsus vagina operasyonu - 346 TL 
Pymetra - 414 TL 
Genel bakım ve muayene - 15 TL 
 

Faydalanacağınız Diğer Bilgiler

Yılda Kaç Kez Doğurur ?

 
 
 
Köpekler hamile kaldıktan sonra kızgınlık dönemi sona erer ve doğuma kadar çiftleşmek istemez. Doğumdan sonra ise dişi köpek kızgınlık dönemine girdiğinde akıntısı ve kanaması başlayacaktır. Akıntı başlaması ardından çiftleşme için en uygun zamanda 3-4. gündür. 
 

Köpekler Kaç Ayda Doğum Yapar?

 
 
Köpeklerin hamile olduğunu anlamak için en az 21 gün geçmesi gerekir. Bazı belirtiler ile anlamak mümkün olsa da bu süreçte sık sık veterinere gitmek, gerekli kontrolleri yaptırmak gerekir. Böylece köpeğinizin hamilelik süreci hakkında daha sağlıklı bilgileri edinmeniz mümkündür. Sevimli dostlarımızın hamilelik süreci konusunda kesin bir zaman dilimi vermek doğru değildir. Köpekler 56-70 gün arasında doğum yapar. Bu süre tüm köpeklerde farklılık gösterebilir. Bu günler aralığında gerçekleşen doğum süreleri normaldir ancak 70 günü geçmesi halinde veterinere götürülmesi gerekir. 

Kaç Yavru Doğurabilir?

 
 
Köpeğiniz hamile kaldıktan sonra heyecanlı bekleyişle birlikte kaç yavru doğuracağını da merak etmeye başlarsınız. Öncelikle kaç yavru doğuracağı konusunda tüm köpekleri kapsayan genel bir bilgi vermek yanlış olur. Sevimli dostlarımızın boyutlarına bakarak belirli tahminlerde bulunabiliriz. 
 
Küçük köpekler genellikle bir tane yavru doğurur. 
Süs köpekleri 1-4 arasında yavru doğurabilir. 
Orta boy köpekler 6-8 arasında yavru doğurabilir. 
Büyük köpekler 14 yavru verebilir. 
Eğer köpeğinizin yaşlı ise yavru verme sayısı normale göre daha az olacaktır. 
 

Köpek Doğum Sandığı 

 
 
 
Köpeklerin rahat bir şekilde doğum yapması ve yavrularının doğum sonrasında zarar görmemesi için kolaylıkla doğum sandığı hazırlayabilir veya satın alabilirsiniz. Bu sandıkların belirli ölçüleri ve kriterleri vardır. Öncelikle doğum sandığının iç cephesine tabandan 10 cm yükseklikte bir 5x8 cm ebatlarında bir ezilmeme bariyeri yapmanız gerekir. Kutuyu anımsatan bu sandıkta anne ve yavruların sıkışmaması için ezilmeme bariyeri olması şarttır. Köpeğinizin boyutlarına göre dikdörtgen şeklinde bir sandık seçebilir ve doğumunu bu sandık içerisinde yapmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Doğum Sonrası Hastalıklar

 
 
Köpekler, doğum yaptıktan sonra hastalıklara karşı daha hassas bir duruma gelirler. Öncelikle temiz bir ortamda doğum yapmaması enfeksiyon kapmasına neden olur. Bunun dışında doğum sonrasında köpeklerde görülebilecek başlıca hastalıklar şunlardır: 
 
Akut Metritis: Doğumun güç olması veya doğum anında uygunsuz girişimler sonucunda ortaya çıkabilir. Ateş, depresyon, anksiyete gibi belirtileri vardır. 
 
Metabolizma hastalıkları: Doğum sonrasında özellikle küçük köpeklerde görülme ihtimali vardır. Hızlı solunum, kas titremesi gibi belirtileri vardır. 
 
Enfeksiyon hastalıkları: Hassas olan köpeğin doğum sonrası hijyenik bir ortamda olmaması ile ortaya çıkabilir. 
 
Meme uçlarının yaralanması: Emziren köpeklerin memelerinde yara meydana gelebilir. Fark edildiği takdirde veterinere gitmek ve kısa sürede tedavi ettirmek önemlidir. 
 

Köpeklerde Suni Sancı 

 
 
 
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de güç doğumlar meydana gelebilir veya doğum zamanı gelmesine rağmen doğum sancısı başlamayabilir. Köpeğinizin hamile iken kontrollerini yaptırmanız sayesinde ne zaman doğum yapması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Doğum zamanı gelen köpeğin sancısı başlamadıysa veterinere götürmeniz gerekir. Doğum sancısı başlamayan köpeğinizi suni sancı ile doğum yapabilir. Sezaryan olarak adlandırılan operasyonda suni sancı verilir ve köpek veteriner eşliğinde doğuma hazırlanır. Karnında yavruları alınır ve dikiş atılarak hayvan hastanesinde gözetim altında tutulur. 
 

Köpeklerde Güç Doğum

 
 
 
Güç doğumlar köpeklerde az rastlanan durumlardan biridir. %5 civarında olan güç doğum, doğumun normal yollarla başlamaması ve müdahale edilmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Genellikle küçük köpek ırklarında görülür. Anneden kaynaklı ve yavrulardan kaynaklı olmak üzere iki şekildedir. Köpeklerde güç doğum görülmesinin sebepleri: 
 
Rahim tembelliği 
Doğum kanalının dar olması 
Hamile kalma yaşından daha erken hamile kalma durumunda kemiksel çatıda darlık olması 
Yavrunun yanlış pozisyonda gelmesi
Anne ve babanın farklı ırklardan olması 
Yavrunun dev karakterde olması ve kanala sığmaması 
 
Bu sebeplerle köpeklerin doğumları başlamaz veya doğum çok güç gerçekleşir. Doğumun güç olması hem yavruların hem de annenin sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilir. Köpeğin doğumunun güç olması durumunda sezaryan ile yavrular rahatlıkla alınabilir. Sezaryan doğum sonrasında anne köpeğe çok iyi bakılması gerekir. Güç bir doğum yaşayan köpeğin yavru köpek maması ile beslenmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda doğum sonrasında rahat edebileceği bir alanda kalması, sık sık kontrol edilmesi ve daha şefkatli olunması önemlidir. 
 

Hamile Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 
 
Köpekler hamile kaldıktan sonra 56-70 gün içerisinde yavrularını dünyaya getirir. Hamilelik süreci ise insanlarda olduğu gibi onlar için de kolay değildir. Öncelikle davranışlarında belirli değişiklikler olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Daha sonra karın şişliği gibi etkenler ortaya çıkar ve köpeğiniz bu sürede eskisi kadar rahat hareket edemez. Bu nedenle süreci sağlıklı bir şekilde atlatmaları için onlara destek olmanız ve veteriner kontrollerine gitmeniz gerekir. 
 
Köpeğiniz hamile kaldıktan sonra ona karşı oldukça hassas yaklaşmalısınız. Yumuşak bir mizaçla yaklaşmalı, daha fazla şefkat göstermelisiniz. Bu sürede en çok ihtiyaç duydukları şey ilgi ve şefkat olacaktır. Aynı zamanda hareketlerini kısıtlamanız fazla yorulmasını engellemeniz de önemli. Hamile köpeklerin iştahlarında artış olduğunu fark edebilirsiniz. Normal yeme düzeninin aksine öğünlerini artırabilir ve günde 1-2 ara öğün verebilirsiniz. 
 

Doğum Sonrası Bakım


 
Köpeğinizin hamilelik sürecindeki bakımı kadar sonrasındaki bakımı da önemlidir. Bu aşamada da hassasiyet göstermeli hem köpeğiniz hem yavrularına karşı hassas olmalısınız. 
 
Doğum sonrasında ilk dikkat etmeniz gereken doğum alanının temiz olmasıdır. Eğer doğum alanında yeterli hijyen sağlanmazsa enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalabilir. Aynı zamanda yavrular da bu durumdan olumsuz etkilenir. 
 
Anne köpek yavrularını emzirmeye başladıktan sonra meme uçlarında yara olabileceği için sık sık kontrol edebilirsiniz. 
 
Köpekler doğum sonrasında iyi beslenmelidir. Bu nedenle yüksek proteinli mamaları tercih etmeli, beslenme düzenine çok dikkat etmelisiniz. 
 
Süt üretiminde en önemli etkenlerden biri sudur. Köpeğinizin düzenli su içtiğine emin olmalısınız. 
 
Anne köpeği eğer varsa diğer evcil hayvanlarınızdan uzak, sessiz bir alana yerleştirmelisiniz. Bulaşıcı hastalıklara karşı bu dönemde daha hassas olan anne köpek kolaylıkla hasta olabilir. Bu nedenle yalnız olması daha sağlıklı bir süreç olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda insanlar gibi onlar da doğum sonrasında rahatlığa ve konfora ihtiyaç duyarlar. 
 
Anne köpekler doğum sonrasında yabancı insanların yavrularını görmek için gelmesine sinirlenebilir ve agresif tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle yanına girip çıkanlar yabancı olmamalıdır. 
 

Yavru Köpek Annesinden Ne Zaman Ayrılır?

 
 
 
Yavru köpekler annelerinden sütten kesildikten sonra ayrılır. Bu süre ise 6-10-12 hafta gibi farklı zamanları kapsar. Yavru köpek annesinden erken ayrılmamalı, yeteri kadar anne sütü almalıdır. Gözleri 2 hafta sonra açılır, kulakları 1 ay sonra duymaya başlar. Bu nedenle yavru köpeklerin ilk bakımları ve koklama gibi doğal yetilerinin gelişimi annesinin yanında olmalıdır.
 
Yavru köpek kardeşleri ile zaman geçirerek dişlerinin varlığının farkına varır. Böylece ısırma ve çiğneme yetileri kazanır. 8-10 hafta civarında tüm bu gelişimlerle beraber anne sütünün verimi azalır ve yavru köpek bu aşamada mama ile beslenmeye başlanır. Ancak bu sürede de tamamen anne sütünden kesilmemeli, iki gıdayı birlikte almalıdır. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı