Husky (Sibirya Kurdu) İçin Bilinmesi Gereken 8 Egzersiz Önerisi

Husky (Sibirya Kurdu) İçin Bilinmesi Gereken 8 Egzersiz Önerisi

1- Hangi tür egzersiz Husky için daha uygundur?;

 
Diğer köpekler ile oynama ve yürüyüş gibi küçük egzersizler yapılabilir. Bunun yanı sıra her gün birlikte koşu yapmak bu tür köpek için önemli bir detaydır. Koşu sırasında ya da yürüyüşte sizi çekmeye çalışacaktır. Bu cinsin sürü yaşantısında lideri belirleme yöntemi ve kızak çekme içgüdüsünden kaynaklanabilir.  Sizin koşu temponuza ayak uydurabilmeli ve buna alıştırmalısınız.
 
*Eşya getirip götürme, ev içi egzersizden sayılabilir.
*Dışarıda frizbi ve top oyunları egzersizini tamamlamaya yardımcı olacaktır.
*Kontrol altında yüzme yapabilirler.
*Küçük çocuklar ile yalnız bırakılmadan oynayabilirler.
 
Egzersizlerini ve koşularını yavaş başlatıp aralıklarla alıştırarak arttırmalısınız. Köpeğinizin sizi kayak yaparken ve yüzerken çekmesi şeklinde yapılan spor dalları Skijoring ve swimjoring  onlar için en uygun egzersiz olacaktır.

2- Günlük egzersiz ihtiyacı ne kadar?

 
Bu köpek cinsinin vücutlarının gelişmesi 1 yaşına gelene kadar zor tamamlanır. Bu nedenle eğer daha 1 yaşını doldurmamış yavru bakıyorsanız onunla koşu yapmanıza gerek yok hatta koşu yavru için tehikeli olabilir. Kalça yapısı daha oturmamış 12 aylıktan küçükler evde bahçede oyun oynayarak hafif yürüyüşlere çıkarak egzersizlerini tolere edebilir. 1,5 ile 6 yaşına kadar gittikçe günlük egzersiz miktarı artacaktır. Yarım saatten 2 saate kadar koşabilir ve evde oyunlar isteyebilir. Dikkat edilmesi gereken bu cins yorulduğu belli etmez o yüzden köpeğinizi tanımalı egzersizin yeterliliğini ona göre ayarlamalısınız. Dişi köpekler erkeklere göre daha az egzersize ihtiyaç duyar.  Yaşlandıkça fazla egzersiz istemeyeceklerdir.
 
*1 yaş ve altı için en fazla yarım saat yürüyüş.
*2-7 yaş arası günlük en az 2 kere olacak şekilde 2 şer saat ve fazlası, yürüyüş yapılacaksa minimum değer arttırılmalı. Koşu için ideal.
*7-11 yaş için günlük en fazla 3 veya 4 saat.
*11-13 için 2 saat yürüyüş.

3- Husky cinsi diğer cinslere göre daha çok egzersiz yapmalı

 
Diğer türlere göre daha zor şartlar altında kalmaya alışmış bu tür normal köpeklerin 2 katı egzersize ihtiyaç duyar.
 
*Kızak çekmek ve avlanmak üzere dayanıklı vücut yapısı,
*Koşu iç güdüsünün fazla olması ile avcı grubunda yer alması,
*Sürü de en çalışkan ve güçlünün lider seçilmesi,
 
Egzersiz ihtiyaçlarını arttıracaktır. Bundan dolayı Husky (sibirya kurdu) cinsi köpekler vücut ve psikolojik yapılarını korumak için daha çok dışarı çıkarılmalıdır. Egzersiz yapamayan bağlanarak uyuması beklenen köpek muhtemelen gece olduğunda ulumaya başlayacaktır. Havlaması artacak ve komşuları rahatsız edecektir. Hareket halinde olmak istediği ve zeki hayvanlar olduğu için ipi kemirmeye ve kaçmaya çalışacaktır. Hayvanınızın sağlıklı olması için en az haftanın 4 günü 3 veya 5 mil olacak şekilde egzersiz yapması gerekir. Yaş aralıklarına göre koşma ve egzersiz ihtiyaçları değişecektir.

4- Köpeğiniz egzersiz yaparken vücut ısısına dikkat edin

 
Vücut adaptesi soğuk bölgeler olan bu cinsin köpekleri, kalın ve katmanlı tüylere sahiptir. Aşırı sıcaklama inme ve güneş çarpması gibi hastalıklardan korumak için egzersizde köpeğinizi izlemelisiniz. Belirtiler şunlar olabilir; nefes nefese kalma, dil renginde kızarma, diş etlerin de solgun renk, gözlerde baygınlık, halsizlik, ağızda kalın tükürük kabakası. Genel de olduğu gibi bu köpek cinsi de dilinden terlediği için sıcakladığı düşünüldüğünde ağzında ağızlık varsa çıkartılmalı. Buz torbasını gövde ve boyun bölgelerine hafifçe sürebilirsiniz. Çok soğuk olmayan su içirmek, gölgede dinlendirmek köpeği iyi hissettirecektir.
 
*Havanın 20 dereceden yüksek olduğu günlerde dışarı da olabildiğince az kalmalı.
*Köpeğinizin vücut büyüklüğü ve ağırlığının artmasıyla daha fazla sıcaklayacağını unutmamalısınız.

5- Egzersiz yaptırmazsanız ne olur?

 
Husky cinsi için olabilecek en kötü durumdur. Eğer işiniz gereği ya da karakterinizden dolayı köpeğinize günlük uzun egzersizler yaptıramayacağınızı düşünüyorsanız başka türlere bakmanızda yarar var. Çünkü egzersiz yapamayan bu tür, evde enerjisini atmaya çalışacaktır. Eşyaları karıştıracak ve sizinle oyun oynamak isteyip üstünüze atlayacaktır. Sıkılıp uluyup havlayarak onu dışarı çıkartmanız için size baskı uygulamaya çalışacaktır. Tuvalet eğitimi olsa da idrar ve dışkısını özellikle eve yapacaktır. Sizi kızdırmak için olduğunu dışkının ve idrarın miktarına bakarak anlayabilirsiniz. Depresyona girebilir ve kabız olabilir. İştahı azabilir. Fazlaca saldırgan olma ya da beklenmedik şekilde aşırı sakin olabilir. Ayakkabıları kemirmeye başlama, kapının önünde yatma ve kaçmaya çalışma görülür. Kaçma olasılığı diğer türlere göre fazladır
ve sıkılıp kendi kuyruğunu yakalamaya çalışması iyi değildir. Kilo alımı ve diyabet gibi rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklar egzersiz yapmadığında ortaya çıkacaktır. 

6- Mevsim ve hava şartlarına göre egzersizler

 
Husky cinsi köpekler 20 derecen –6 dereceye kadar rahatlıkla dışarda egzersizini yapabilir. Onun için en uygun hava koşulları da bu aralıktır. İlkbahar veya yaz dönemlerinde evin için de klimalı ortamda egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz. Köpek yürüyüş bandı gibi ev içi egzersiz aletleri kullanabilirler. Yazları yüzme egzersizi köpeğinizin ihtiyacını karşılayacaktır. Yazları bahçenizde gölge bir yere küçük bir buz alanı yapmak her zaman içeceği soğuk su bulundurmak ya da çocuk havuzunu soğuk su ile doldurmak benzeri işler yaparak bahçenizi köpeğinizin egzersizlerini için ideal hale gelecektir. Bahçede yorulduğunda evin klimalı ortamına girebileceği kapının açık kalması önemli. Havanın serin olduğu akşam vakitlerinde ya da sabah erken vakitte koşu yapılabilir. Güneş en tepedeyken köpeğinizi yürüyüşe, koşmaya çıkartmayın.

7-Hangi durumlarda egzersiz yapmaktan kaçınabilirler? 

 
Çevrenizde korkacağı başka köpek varsa bundan rahatsızlık duyup egzersiz yapmak istemeyecektir. Çiftleşme dönemini eşi olmadan geçirdiyse kısa süreli depresyon yaşayıp enerjisi azalabilir. Köpeğinize kızmış ya da onunla inatlaştıysanız size karşı baskın olmaya çalışıyor olabilir. Liderin kendisi olduğunu düşünüyor ve sizi sahip olarak görmüyor olabilir. Diş çıkarma dönemine girmiş olabilir.  Aşılarını unutmuş veya geciktirmiş olmak, iç parazitinin olması, havanın çok sıcak olması, inme ve baygınlık geçirmesi, artık çok yaşlanmış olması nedenler arasındadır.  Unutmamalısınız köpeğiniz egzersiz yapmak istemiyorsa kesinlikle bir problemi ya da hastalığı var. Sindirim problemi yaşıyor ya da bulaşıcı bir hastalığa yakalanmış olabilir.

8- Doğru egzersiz için gerekli aksesuar ve tasma seçimi

 
Köpeğin küçük yaşta tasma takmaya alışması gerekir. Özellikle Husky cinsi kaçma içgüdüsü fazla olan hızlı hareket eden bir cinstir. Bu nedenle ince ve boğaz bölgesini sıkmayan tasmalar ile başlanıp köpeği alıştırmak gerekir. 1,5-2 aylıkken başlanılabilir. Bu cinsin köpekleri sizi hep çekecektir. Bu yüzden dışarısı için ayrıca gövde tasmaları mevcut. Bu tasmalar köpeğinizin ön iki bacağından geçirilip gövdede birleşiyor. Gövde tasması koşu ve yürüyüşte hayvanınızı durdururken, gitmesini istemediğiniz yerler için çekerken ya da egzersizde boynunun zarar görmemesi için gerekli. Dışarı yerde gördüğü yememesi gereken yiyecekler için ağızlık kullanılabilir. Ağızlığı takarken sıkmadan ama kendinin de çıkaramayacağı şekilde takılmalı. Koşarken ağızlık takılmamalı. Egzersizde köpeğinizin susayacağını düşünerek yanınızda 1 şişe su da bulundurmalısınız. Listeleyecek olursak;
 
*Boyundan takılan ince tasma
*Vücut (göğüs) tasması
*Ağızlık
 
Gibi ürünleri kullanmanız yeterli olacaktır. Egzersizin türüne göre ürünler değişiklik gösterse de en temel yürüyüş ve koşu için doğru aksesuarlar bunlardır. Yüzme yapacak köpekler için
*Yüzme yeleği
 
Siz bisiklet sürerken egzersizini yapacak köpekler için;
*Bisiklet tasması aparatı ile birlikte.
 
Bu bisiklet tasması köpeğinizin tasmasının tekere takılmamasını amaçlayan bir aparattır. Doğru egzersiz araçlarını kullanarak Husky köpeğiniz için sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturabilirsiniz.
 

Benzer Yazılar

Yukarı