Köpek İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Doğru eğitim ve sosyalleşme, köpeğinizin temel ihtiyaçları arasındadır. Köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede eğitmeye başlamanız önemlidir. İlk başta, özellikle ilk köpeğinize, köpek eğitimi vermek oldukça zor görünebilir. Gerçek şu ki, köpeğinizi eğitmek çok büyük bir süreç. Adım adım giderseniz, bu işlemin çok daha az zorlayıcı olduğunu göreceksiniz.
 
Tüm köpeklerin uygun eğitime ihtiyacı vardır ve köpeğinizi eğitmek sanıldığı gibi zahmetli veya pahalı olmaz. Evinizi ister yeni bir köpek yavrusu, ister yetişkin bir köpekle paylaşıyor olun, köpeğinizi eğitmeye başlamak için asla çok erken değildir. Çoğu köpek, eğitimden gelen yapı ve özgüvenle daha mutludur. Köpek eğitimi üzerine ilk çalışmaya başladığınızda bu durumu sıkıcı hissedebilirsiniz. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, organize olmanıza yardımcı olacak haftalık bir program ile çalışın. Her hafta üzerinde çalışmak için bir veya iki temel komut seçin. Davranış sorunlarını önlemek veya değiştirmek için köpeğinizin çevresinde bazı ayarlamalar yapmayı planlayın.

Kafesini Tanıtın

 
Henüz bir kafes kullanmadıysanız, eğitimin ilk haftası bir kafesi tanıtmak ilk adım olacaktır. Kafes, orada olmadığınızda köpeğinizin davranışını yönetmek ve denetlemek için iyi bir araçtır. Köpeğinizin kafese alışması için ilk hafta her gün biraz zaman ayırın ve her seferinde birkaç dakika orada oturmasına yardımcı olun.
 
Köpeğiniz sonunda kafesinde uyumayı tercih edecektir. Köpeği daha uzun süre kafesinde bırakmaya başlayın, ancak birkaç saatten fazla bırakmayın. Kafese biraz eğlenceli ve ilginç oyuncaklar bıraktığınızdan emin olun. Köpeğinizin eğitimi boyunca kafesi kullanmaya devam edin. Çoğu köpek kendilerine ait bir sığınağa sahip olmaktan hoşlanır. Çoğu köpek uyudukları yere dışkılamayacağı veya idrara çıkmayacağı için kafesler ev eğitimine de yardımcı olabilir.

Bir Rutin Oluşturun

 
Köpekler rutin olarak gelişir. Eğitimin başlarında yemek zamanları, yürüyüşler ve oyun süreleri için bir program oluşturun. Rutini oluşturduğunuz ilk haftadan itibaren, hem hafta içi hem de hafta sonları tutarlı olmaya özen gösterin. Köpeğinize ara ara başka biri bakacaksa, programı tüm detayları hakkında bilgi sahibi olduğundan emin olun. Köpeğin eğitimi sırasında ve sonrasında rutini olabildiğince yakından takip edin. Bu, köpeğinizin ne bekleyeceğini bilmesine yardımcı olacaktır. Köpeğiniz dışarıya tam olarak ne zaman gidebileceğini öğrenmeye başlayacağından ev eğitimi için de faydalıdır.

Oyuncak Alın

 
Köpeğinizi nasıl ödüllendirmek istediğinizi belirleyin. Clicker eğitimi etkili bir yöntemdir, ancak ödülleri clicker olmadan kullanmak da mümkündür. Clicker küçük plastik bir nesne olup basıldığında bir click sesi çıkarır. Bu ses köpeklerin dikkatini çekerek odaklanmasını sağlar. Komutları ve püf noktalarını öğretmeye başlamadan önce, köpeğinize motivasyon sağlamak için çeşitli oyuncakları deneyin. Bu, köpeğinizin zihinsel olarak meşgul olmasını sağlayacaktır, özellikle de çoğu köpek sahibi bütün gün köpekleriyle oynamaya müsait olmadığı için önemlidir. Köpeğinize tüm oyuncakları aynı anda vermeyin. Bir hafta oyuncakları tanıtın ve ardından bu süreç boyunca her hafta farklı oyuncaklarla değiştirin, böylece köpeğiniz her zaman oynayacak yeni ve ilginç bir şeyler bulabilir.

Tasma ile Yürütün

 
Köpeğinize gevşek bir tasma ile yürümeyi öğretmeye başlayın. Bu, köpeğinize güvenli bir şekilde yürümeyi öğretecektir. Bu beceriyi uygulamak için bu hafta boyunca her gün en az bir kısa yürüyüş planlayın. Köpeğiniz başlarda sizi çekiştirmeye çalışsa da zaman içinde tasmaya alışacak ve uyum sağlayacaktır. Tasma yalnızca köpeğin kaçmasına yada birine saldırmasına değil eğitimlerin tamamına faydası dokunacaktır. Bunun sebebi köpek tasmaya alışım kontrolünüz altına girmeye başladığında itaat eğitimleriniz daha kolaylaşacaktır. Tasma kullanmada zorluk çeken yetişkin köpekler için tasma yerine çene kemiklerinin hemen altına denk gelen çok kalın yada ince olmayan ip benzeri bir nesne ile köpeğinizi gezdirin.
 
Gezme esnasında sizden kurtulmaya çalışması yada dikkatini başka bir şey çekip oraya gitmeye çalıştığında bu ipi birkaç karış mesafe ile tutarak hafifçe kendinize doğru çekin başı aniden yana çekilen köpek size bakacak ve ne olduğunu anlamaya çalışacaktır. bu sırada sakin bir ses tonu ile Hayır uyarısı yaparak durumu istemediğinizi gösterin. Eğer bir köpeğe yada başka bir hayvana hamle yapıyor ise oturmasını isteyin ve diğer hayvanla göz teması kurmasına ip ile uyarı vererek izin vermeyin.

Küçük Köpeğinizi Nasıl Eğitirsiniz?

 
Eğitim, büyük köpekler için olduğu kadar küçük cins köpekler için de önemlidir. Köpek sahipleri, küçük cins köpeklerini eğitmek için her zaman çok fazla zaman ve enerji harcamazlar. Eğitim eksikliği aslında saldırganlık ve sürekli havlama gibi bir dizi davranış sorununa yol açabilir . Küçük köpeğiniz için de tehlikeli olabilir; Örneğin, çağrıldığında gelmeyi öğrenmezse, kaybolabilir veya zarar görebilir. Ve boyutu ne olursa olsun, iyi eğitilmiş bir köpek, kötü davranışlara sahip bir köpekle kıyaslandığında çok daha iyi bir arkadaştır.
 
Boyutları sebebi ile, birçok küçük köpeğin, daha büyük köpeklerin sahip olmadığı ayrıcalıklara sahip olduğu anlamına gelir. Örneğin, küçük köpeklerin yatağınızda uyumasına ve mobilyalarınızın üzerine oturmasına daha çok izin verilir. Köpeğinizin her zaman istediği gibi yapmasına izin vermek, evinizi küçük bir zorba ile paylaşmanıza yol açabilir.
Köpeğinize zevk aldığı herhangi bir şeye erişmeden önce uyması gereken bir komut verin. 
 
Örneğin, köpeğinizden beslenmeden önce oturmasını ve mobilyaların üzerine çıkmasına izin verilmeden önce aşağı inmesini isteyin. Küçük köpeğiniz, saldırgan davranışların hiçbir yere varamayacağını çabucak öğrenecektir. Küçük bir köpeği eğitmek zor olabilir ve köpeğiniz için korkutucu olabilir. Özellikle temel itaat komutlarını eğitmenin ilk aşamalarında, köpeğinizin çok üstünde yer aldığınızdan küçük köpeğiniz için korkutucu olabilir.
 
Köpeği rahat ettirmek için köpeğinizle aynı fiziksel seviyede başlayın. Bunu küçük köpeğinize göre yere eğilerek yada bir masaya veya basamağa köpeğinizi koyarak kendi seviyenizde yapabilirsiniz. Olumlu pekiştirme eğitimi, küçük köpekleri eğitmenin harika bir yoludur. Clicker eğitimi ve diğer ödüle dayalı eğitim gibi teknikler çok etkili olabilir. Öte yandan çok küçük oldukları için cezaya dayalı eğitim zararlı ve korkutucu olabilir.
 
Küçük bir köpeğe tasma düzeltmesi yaparak kazara zarar vermek çok kolaydır. Küçük köpeğinizin yeni davranışlar öğrenme ve çok çeşitli aktivitelerde başarılı olma becerisini küçümsemeyin. Küçük köpekler köpek sporlarında ve ileri düzeyde itaatte başarılı olabilirler. Bunlar, becerileri eğitim rutininize dahil etmenin harika yollarıdır.

En İyi 10 Temel Köpek Eğitimi Komutları

 
Her köpeğin bilmesi gereken birkaç temel köpek eğitim komutu vardır. Bu ipuçları, köpeğinizi kontrol altında tutmanıza ve köpeğinize bir yapı ve düzen duygusu vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca çeşitli yaygın davranış sorunlarını yönetmenize yardımcı olabilir.
 
İzle: Bir köpeği eğitmenin en önemli yönlerinden biri, dikkatinin sizde kalmasını sağlamaktır. Köpeğinize size bakmasını öğretin ya da beni izle komutunu öğretin. Böylece hangi dikkat dağıtıcı unsurlar olursa olsun, köpeğinizin her zaman size odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinize başka komutları öğretirken bu işaretin kullanılması çok önemlidir.
 
Acil Geri Çağırma: Acil durum geri çağırma, köpeğinizi her durumda çağırdığınızda koşarak gelmesini sağlar. Yalnızca köpeğinizin hareket halindeki bir arabanın önünde koşmak üzere olduğu gibi acil durumlarda kullanılır. Acil bir durumda gelmesi için bir köpeği eğitmek hayatını kurtarabilir. Bu, genellikle gel komutu olarak adlandırılan basit geri çağırmadan farklı bir komuttur.
 
Gel: Köpeğinizi gerektiği durumlarda yanınıza çağırmanıza yardımcı olan bu komutu köpeğinizin yaşamı boyunca sık sık uygulayın, komuta hızlı cevap verdiğinde övgü ve davranışlarla ödüllendirin.
 
Takip Et: Köpeğinizin tasmasını çekmesini önlemek için kullanılan bir köpek eğitimi komutudur. Bu, köpeğinizin sizinle rahat bir şekilde yürüdüğü anlamına gelir. Gevşek bir tasma, köpeğinizi gezdirmeyi çok daha eğlenceli hale getirir ve köpeğinizin ihtiyaç duyduğu egzersiz ve sosyalleşme için dışarı çıkma olanağını artırır. Aynı şeyi ifade etmek için herhangi bir kelime veya kelime öbeğini kullanabilirsiniz. Sizin için hatırlaması kolay ve köpeğinizin anlayabileceği kadar basit bir şey seçin.
 
Hayır: Köpeğinizin yaklaşmakta olduğu bir şeyi almamasını söylemek için kullandığınız temel köpek eğitimi komutudur. Bu komut, zararlı bir şey yemesini önleyebilir veya en sevdiğiniz ayakkabıların çiğnenmesini önlemenize yardımcı olabilir. Bu işaret, köpeğinizin ilgisini çekebilecek bir şey gördüğünüzde en iyi şekilde kullanılır, ancak köpeğiniz henüz onu almadıysa. Köpeğiniz siz "bırak" diyemeden bir şey alırsa, bırak komutu onu yanlışlıkla tehlikeli şeyleri yutmaktan koruyabilir.
 
Bırak: Bir köpeği bırakması için eğitmek, ağzından aldığı her şeyi bırakacağı anlamına gelir. Bu komutla köpek ağzına aldığı zehirli bir şeyden zarar görmeden kurtulmasını da sağlar. Bu komut, etrafta olduğunuz sürece eşyalarınızı çiğnemesini de önleyebilir. Bunu sık sık uygulayın, köpeğinizin ağzından aldığınız şeyi oyuncak ya da lezzetli bir atıştırmalık gibi çok faydalı bir şeyle değiştirin.
 
Otur: Oturma komutu genellikle insanların köpeklerine öğrettikleri ilk komuttur. Oldukça basit görünür, ancak istenmeyen davranışları yönetmede önemli bir rol oynar. Örneğin, bir köpek aynı anda oturup ve zıplayamaz. Köpeğinizi oturması için eğiterek, istemediğiniz anlarda zıplamasını önleyebilirsiniz. Ayrıca, köpeğinizi oturması için eğitmek, gerektiğinde sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olabilir.
 
Yat: Yat komutu birkaç nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, tıpkı otur komutu gibi, bazı istenmeyen davranışlara engel olur. Bir köpek yatarken zıplayamaz ve tezgahlarda sörf yapamaz. Ona emir üzerine uzanmayı öğreterek, birkaç yaygın davranış problemini yönetmek için bir araca sahip olursunuz. Aynı zamanda heyecanlı köpekler için rahatlama sağlar.
 
Kal: Kal komutu birçok durumlarda yararlıdır. Köpeğinizi gerektiği durumlarda sizden yada bölgeden uzak tutabilir veya tehlikeli durumlara girmesini engelleyerek hayatını kurtarabilir. Ayrıca, köpeğinizin sabit kalması gereken bazı durumlarda tasmasını tutmanızı gerektirmeyebilir. Kel komutunda istenen durum köpeğin hareket etmeden olduğu yerde kalmasıdır.
 
Bekle: Köpeğinize bekle komutunu verdiğinizde, ona onay verene kadar ilerlememesini söylüyorsunuz. Bir köpeğin kapıdan, kafesinden veya arabadan fırlamasını önlemek için mükemmel bir komuttur. Bekle , köpeğinize istediği bir şeyin geldiğini söyler, ancak onu alması için beklemesi gerektiğini anlatır. Bu işaret, kal komutuna benzer ancak köpeğinize beklerken biraz daha fazla özgürlük verir.
 

Benzer Yazılar

Yukarı