İyi Eğitimli Bir Terrier Maltese İçin Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler

İyi Eğitimli Bir Terrier Maltese İçin Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler

Tuvalet Eğitimi Aşamaları;

Tuvalet eğitimi için yapmanız gerekenler aşağıda ki şekilde sıralanabilir.
Öncelikle tuvalet için bahçenizde, balkonunuzda uygun bir alan belirleyin. 
Her an dışarı çıkmak için montunuzu, çöp poşetinizi ve ayakkabılarınızı hazır edin.
Yakın denetim yapın. Onu gözünüzün önünden ayırmayın. Eğer izleme şansınız yoksa, onu oyun alanında tutun. Evde ve uygun iseniz, onu dizinizin dibinde tutun ve gerekirse bağlayın. 
Çiş yapmak için davranışlarını değiştirdiğinde, elinizi çırparak ses çıkartın, hayır deyin. Hemen tuvalet alanına götürün. 
Çıkış seromonisini aynı şekilde yapmaya özen gösterin.
Giderken ona tuvalet için öğretmek istediğiniz kelimeyi tekrarlayın. “tuvalet gelmiş, çiş gelmiş, hadi tuvalete” gibi.
Belirlenmiş alanın ortasında durun ve onun kendi alanını seçmesine olanak sağlayın. 
Zaman ayarlamasını iyi yapın. Kasları kontrol zaman alabilir. Bu nedenle yeterince beklemenizde fayda var.
Yavru köpeğiniz çişini ya da kakasını yapmaya başladığında ona olumlu kelimeler söyleyin. “aferin sana, iyi çocuk, tatlı kız” gibi. Ardından ödül mamasını avucunuzla sunup, onun başını okşayın. 
Ufak kazalar olduğunda, alanı iyice temizleyin ve petler için temizlik malzemeleri, kovucu kokular kullanın. Yoksa aynı alanı sürekli tuvaletini yapacaktır.

Temel Komutlar Öğretme

Tüm köpek sahipleri gibi Terrier sahipleri de temel komutlardan anlayan bir çocukları olsun ister. Bunu başarmak aslında oldukça kolaydır. Eğitim kurumlarına göndermek yerine bu basit eğitimi sizler de köpeğinize sabırla öğretebilirsiniz.
 
Evet ve Hayır komutu öğrenilmesi gereken komutların başında gelir. Özellikle Hayır, yapma ve dur gibi komutların öğrenilmesi hayat kurtarır. 
Tasma ile bir yere gitmemesini istediğinizde, hafifçe çekiştirin ve “hayır” diye söylenin. Bunu otoriter şekilde, kesin ve bir kez tekrar edin. Yapmadığında onu ödüllendirin ya da “aferin sana” diyerek başını sevin.
 
Evde yapmamasını istediğiniz bir şey olduğunda yine elinizle, dur ya da seni seni hareketi yapın. Otoriter şekilde “hayır” ya da “dur” diyebilirsiniz. Sert, tek seferde ve kesin kelimeler kullanın. Komut karşılık bulduğunda onu kutlayın.
 
Otur komutu; en kolay öğreneceği komutlardandır. 
Elinizi görebileceği bir şekilde ona doğru uzatın ve otur deyin. Elinize baktığı sırada, tekrar otur diyerek, eliniz ile bel bölgesinden hafif yere iterek, oturmasını sağlayın ve oturma eylemi gerçekleştiğinde onu tebrik edip, ödül verin.
 
Komut eğitimlerinde Terrier Maltese cinsi oldukça itaatkar olabilir. Onlara eğitim vermek eğlencelidir. Ancak unutulmaması gereken konu; otorite boşluğu hissettiklerinde alfa karaktere sahip oldukları için anında üste çıkıp sizi kontrol etmek isteyebilirler. Size bağırabilir, havlayabilir, hırçınlaşabilir. Bu nedenle daima tutarlı, kararlı ve sistemli olmalısınız.
 
Eğitimin en önemli adımı düzen ve disiplindir. Ona düzenli bir hayat verir, her şeyi zamanlı yaparsanız, onlar da aynı şekilde öğrenimlerini hızla gerçekleştireceklerdir.

Eğitimde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Pozitif eğitim, Maltizler için etkili olabilecek bir yöntemdir. Olumsuz davranışlar üzerinde durmamak. Olumlu olanları pekiştirmek. Sorun olduğunda aktivite, sevgi ve oyalama taktikleri kullanmak gibi adımlar atılabilir. 
 
Ancak onlara patron olduğunuzu her seferinde hissettirmeli, kontrolü daima elde tutmalısınız. 
Eğitim yapacağınız zaman köpeğiniz yarı tok, uykusunu almış, dikkati yüksek olmalıdır. Aynı şekilde ortamda dikkatini dağıtacak şeyler bulundurmayın.
 
Tamamen size odaklandığı anları tercih edin. Günlük aynı saatleri tercih etmeniz sizin ve onun için daha iyi olacaktır. 
Olumsuz davranışlarda onunla ilgilenmeyin ve yokmuş gibi davranın. 

Davranış Bozukluklarını Kolayca Aşma

Birçok köpek gibi Malteseler de davranış bozuklukları sıkça görülebilir.
Havlama, etrafı kemirme, hırçınlık, dik başlılık, büyük köpeklerin dışkılarını yeme, ortalığa dışkı bırakma gibi dikkat çekici davranışlar için birçok neden olabilir.
 
İlgi eksikliği, hayal kırıklığı ve can sıkıntısı birçok davranış bozukluğunun temelinde yatan duygulardır. Bu sorunu aşabilmek için ona daha fazla zaman ayırabilir, onunla güzel oyunlar oynayabilir, dışarıda daha fazla kalabilirsiniz.
 
Eğer evde çok uzun süre yalnız kalıyorsa, eğlence için ona bazı oyuncaklar da alınabilir. Ayrıca eve geldiğinizde ödül mamaları verilip, dışarı çıkarma merasimi yapılabilir.
 
Diğer insanlar ve hayvanlara karşı hırçın olmaması için mümkün mertebe yavru döneminde daha fazla insan ve hayvan ile tanışmasına olanak sağlayın. Onu izole yetiştirmeyin. 

Terrier Maltese Küçük Köpek Sendromunu Önleme

Maltase Terrier cinsleri alfa cinsi köpeklerdir. Bu nedenle en ufak otorite boşluğunda farklı davranışlara baş vurabilirler. Bunlardan yaygın olanı küçük köpek sendromudur. Bunun köpeğinizde olup olmadığını anlamak için aşağıda ki davranışları kontrol edin.
 
Kucağınıza oturmaz, üzerinize atlamaz ve sizin hissedeceğiniz şekilde yanınıza yarmazlar.
Yemeğini ve oyuncaklarını korumacı şekilde davranır. Yemek yerken ve oyuncakları ile oynarken, sizi yanına yaklaştırmaz.
Dikkatinizi çekmek için aşırı şekilde havlar
Size yaklaşan yabancılara karşı saldırganlık gösterir
Sevdiği bir yerden uzaklaştırılmak istendiğinde deliye döner
Yalnız kaldığında yıkıcı davranışlar sergiler
 
Bu davranışları sergileyen köpeğinize, onun değil sizin patron olduğunu hatırlatmanız lazım. Bunun için;
 
Yemeğinizi yedikten sonra onu besleyin ve asla masadan bir şey vermeyin.
Gerektiği kadar kucağınıza alın. Sürekli kucağınızda her yere götürmeyin ve kucağınıza aldığınız zamanlarda asla omuzunuzun üzerinde tutmayın
Kafes iyi bir eğiticidir.
Temel itaati sağlayın. Gel, git, otur kalk, evet ve hayır gibi komutları uygulayın. Bu şekilde ona kimin patron olduğunu öğretip, kabullendirmiş olursunuz.
Sevgi ve ilgi istediğinde önce ona bir komut verin. “otur” gibi, bunu yaptıktan sonra onu sevin. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı