Kangal Köpeğin Bilinmeyen Yönleri ve Tüm Özellikleri

Kangal Köpeğin Bilinmeyen Yönleri ve Tüm Özellikleri

Anadolu'nun en önemli ve meşhur ırkı olan kangal köpeği yüzyıllardır bu topraklarda çobanların can dostu olarak Anadolu bozkırlarında görev yapmaktadır.
Sizlere Kopekler.com olarak birbirinden farklı, aslı ve belgeleri olan kaynaklardan edindiğimiz bu özel, hassas konuyu, araştırmalarımızı paylaşıyoruz.
 
Son yıllarda özellikle heybetleri ve güçleri dolayısı ile ünleri artan kangallar müstakil ev bahçelerinde ve fabrikalarda alan koruma içinde tercih edilir oldu.
Bu da beraberinde kangalların safkanlık tartışmasını getirdi. Köpek Dünyası web sitesinde https://www.kopekdunyasi.com/kategori/kangal çiftlik ve üreticiler yer almakta. Yazımıza geçmeden önce güncel yayınlanan ilanlara bir göz atın.
 
Ülkemizde köpeklerin safkanlığı belirleyen kulüp yada kurumların olmaması her yetiştiricinin kendi köpeklerini safkan olduğu iddiasının yanında safkanlığa dair bilirkişilik yapmalarına neden oluyor. yakın zamanda açıklanan bir haber doğrultusunda devlet eliyle ırkın soyunun korunacağını ve buna ciddi bir bütçe ayrıldığını duyan Sivaslı yetiştiriciler bu konuya bir standart getirilmesinden memnun.

Kangal Cinsine Hızlı Bakış

 

Enerji                                               
Normal        
Egzersiz İhtiyacı
Yüksek
Oyunculuk
Yüksek
Köpeklerle İletişim
Mesafeli
Diğer Hayvanlarla İletişim
Normal
Çocuklar ile İletişim
Çok İyi
Yabancı İnsana Davranışı
Mesafeli
Eğitilebilirlik
Normal
Koruma Duygusu
Yüksek

 

Kangal Cinsi Köpeklerin Karakteri

 
Kangal oldukça zeki, bağımsız ve baskındır. Ailelerine ve sürülerine karşı çok korumacıdırlar ve kendilerini sürekli görevde hissederler. Kangal koruyucu olmasına rağmen sakin, arkadaş canlısı ve ailesine yakın ve sevecendir. Yabancılara karşı mesafeli, arkadaşlarınız veya akrabalarınız olsalar bile ailelerinin dışındakilere karşı çok çekingen davranırlar. Kangal köpeklerinin geneli sakin bir ruh yapısına sahipken bazı köpeklerde agresif tutumlar görülse de, kangal iş başında değilken son derece sakin kendi halinde bir köpektir. Özellikle geceleri alan korumada ve sürü korumada aktif hale gelen, dışarıdan yaklaşacak hayvan ve insanlara karşı son derece saldırgandır. Aile içinde çocuklar ile iyi anlaşan kangallar tehlike sezmediklerinde yabancı çocuklara karşıda naziktirler.
 

Kangal Köpeğinin Dişi - Erkek Boyutu, Ağırlığı  ve Ortalama Yaşı

 
Dünyanın en güçlü köpeği ola Kangal köpekleri bilinenin aksine çok büyük boyutlara sahip değildir. Dişi kangallar ortalama 60 cm omuz yüksekliğine, burundan kalçaya 70 cm uzunluğa ve ortalama 45 kilo ağırlığa sahiptirler.  Erkeklerde ise bu oranlar 75-90 santim omuz yüksekliklerine ve 55 ile 85 kilogram arası ağırlıklara kadar çıkabilmektedir. Şov amaçlı bazı ortamlarda gösterilen 90 cm omuz yüksekliğini aşmış 100 kiloları geçmiş kangallar genellikle Aksaray malaklısı ile melezlenmiş olan safkanlıktan uzak köpeklerdir. Bu cinsin ortalama ömürleri ise 13 ila 15 yıl arasında değişmektedir. 2 yaşını dolduran kangallar erişkin olarak kabul edilir.
 

Kangal Cinsinin Fiziksel Özellikleri

 
Hafif bombeli bir kafatasına sahip olan kangallar özellikle kafatasının görünümü ile de Aksaray malaklısından kolayca ayırt edilebilir. Kafatası farklı açılardan bakıldığında da yuvarlak bir görüntü veren kangalların kafatasından burnuna inen çizgileri oldukça düz ve basık değildir. Göz çukurları yuvarlak ve sürmeli olan kangalların göz renkleri kahverengi tonlarındadır. Kangal köpekleri kısa bir bele, iri kemikli bacaklara sahiptir. Geniş bir göğüse sahip kangallar dövüş esnasında ilk hamlelerini göğüs vurarak rakibini devirmek üzere yaparlar. Alt dudak gergin , siyah ve çeneye yapışıktır. Göze çarpacak sarkmalar özellikle genç yetişkin kangallarda kabul edilen bir fiziksel özellik değildir. Kuyruğunun kök kısmı oldukça kalın ve güçlü olup ucuna doğru incelmektedir. Kuyruğu uzatıldığında topuklarına kadar inmektedir. Arka bacakları "V" şeklinde inmeli ve yere basışı düzgün olması gerekmektedir. Yarışmalar ve benzeri şovlarda kuyruk tercihen kıvrık ve çember olması beklenirken bu formda olmayışı kangalın safkanlığını bozacak bir fiziksel özellik değildir.
 

Kangal Köpeğinin Bilinmeyen Yönleri

 
Bilinenin aksine kangallar devasa boyutlarda değillerdir. 90 santimlik bir omuz yüksekliğine sahip kangal türünün uzun sayılabilecek üyelerinden biri olur.
Kangalları kendisine göre daha büyük olan Aksaray Malaklısı ve Anadolu çoban köpeğinden ayıran en önemli özelliği hızı ve çevikliğidir.
Kangallar kendi içlerinde yetiştiricilerce ikiye ayrılır. Kangalın en önemli vasfı kurdu kovalayıp boğuşabilmesidir. Boğuşamayan kangal ne kadar güzel bir fiziğe sahip olsa da asıl mesleği olan sürü gütmede kullanılmaz. Bu da kangalı kurtçu yada sıradan bir köpek haline getirir.
Kangallar büyük otlaklarda çobanların yanında götürdüğü arpa unundan yapılan yal ile beslenir. Bu yüksek karbonhidrat kangallara gün boyunca yüksek enerji sağlar.
 

Yavru Kangal Tavsiyeleri

 
Yavru kangal almadan önce atılacak ilk adım doğru üreticileri saptamaktır. Üreticilerin üretme yetkisi olduğuna dair belgeleri kontrol edilmelidir.
Üretici doğru bir şekilde tespit edildi ise cevap verilmesi gereken diğer bir soru sahiplenilecek kangalı hangi amaçla alınacağına karar verilmelidir. Bir küçükbaş hayvan sürüsü gütmek için mi, Alan koruması yapılacak bir tesis için mi yoksa evde sahip olunan büyük bir bahçede bakılmak üzere mi?
Kangal sahiplenildiğinde hangi görev verilecek ise bu üretici ile paylaşılmalı ihtiyaca göre bir seçim yapılmalıdır. Örneğin anne ve babası geniş ovalarda görev yapan ve sürü koruması olan bir çiftin yavrusu evin bahçesinde çok verimli olmayabilir. Anne ve baba yavrusu ile geçirdiği süre boyunca yavrularına yaptıkları göreve dair özellikleri aşılamaya başlar.
Her köpekte olduğu gibi yavru bir kangal sahiplenecek iseniz de önceden veteriner tespiti yapılmalı, sizinle yaşamaya başlayacağı andan itibaren kullanılacak mama kabı,su kabı,fırçası bulundurulmalıdır.
 

Kangal 2024 Fiyatları

 
Kangal fiyatları 2024 itibari ile oralama 1,500 TL ile 3,500 TL ( 55 USD- 130 USD) arasında değişmektedir. Güncel edinilen bilgilere göre 2024 yavru kangal fiyatları;
A.1 Aylık kangal 1,000 TL ile 1,500 TL fiyat aralığındadır. Anne sütünden ayrılamayacağı için rezerv edilebilirsiniz 
B.2 aylık yavru kangal fiyatları 1,500 TL ile 3,500 TL  arasındadır.
C.3 aylık, 4 aylık, 5 aylık ve 6 aylık yavru fiyatları ise yavruların yetişkinliğe geçiş döneminde ki  egitimine, seceresine, sınıfına göre değişen fiyat aralıkları ile değer belirlenmektedir. Üretici çiftliklerde baş kangal yavruları anne ve baba eşlemeleri durumu ile değişiklikte göstermektedir.
Bunların yanı sıra kurtçu denen anne babadan alınan yavrular daha yüksek fiyatlara satılabilmektedir. Kangalın fiyatını etkileyen faktörlerden biri ırkının fiziksel özelliklerini iyi bir şekilde temsil etmesi yada sürüde görev alacak kadar cesur olan anne-baba soyundan gelmesidir. Anne yada babası yapılan yarışmalarda  unvan sahibi olması da fiyat üzerinde bir faktördür. Bunların yanı sıra yetişkin olarak satılan kurtboğan, ayıboğan, panter, akbaş, karabaş cinsi unvan sahibi kangalların fiyatları 50 bin tl ile 150 bin tl arasında değişkenlik göstermektedir.
 

Kangal Köpeğinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

 
Olumlu Yönleri 
Sürü ve alan korumasında dünyaca ünlü, ünü Amerika'dan Afrika'ya kadar uzanan bir cinstir.
Özellikle aile ve çocuk ortamında bulunacak bir köpek cinsi aranıyorsa kangal son derece kibar ve hassas bir köpek cinsidir.
Zeki ve önsezileri çok güçlü olan kangal yaklaşan hayvan ve insanların tehlikeli olup olmadığını sezerek ona göre tavır alır.
Kangal doğası gereği itaat eğitimi gerektirmez ve eğitime yatkın değildir. Sahiplenildiğinde sahibinin koruması gereken hayvan, eşya, insanları tanır ve onları korumanın görev bilinci kangalın doğasında vardır.
 
Olumsuz Yönleri 
Uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturmadığı kalıtsal bir durum olan kalça displazisi görülen bir hastalıktır.
Her iki gözün alt göz kapaklarını etkileyen göz kapağının içe doğru yuvarlanması hastalığı Entropion kangallarda görülen bir hastalıktır.
Anormal büyüme ve gelişmeden kaynaklanan bir hastalık olan dirsek displazisi tedavi edilmediği takdirde ciddi bir sorundur.
 

Kangal Köpeğinin İç Güdüsel Öne Çıkan Özellikleri

 
Kangal içgüdüsel yönleri öne çıkan nadir köpeklerdendir. Bir çok köpek iç güdüsel olarak alan korumaya yatkın olsa da şovlarda dahil olmak üzere farklı alanlarda çalışılabilirken, kangal koruma üzerine yaratılmış bir ırktır. Herhangi bir eğitim yada görev verilmeyen kangal bulunduğu bölgedeki evi, arabayı, hayvanı, insanları sahiplenerek kendine bir alan belirler ve bu alana yabancı insan ve hayvan sokmamayı canı pahasına sahiplenir. Bunun yanında birçok köpek ırkı koyunlara yaklaştığında onları ürkütürken kangallar gerek boyutlar, gerek görünümleri gerekse koyunlara karşı sakin ruh hali ile koyunları ürkütmeden aralarında gezinebilir.
 

Kangal Köpeğinin Temel Eğitimleri

 
Kangallar özgürlüğüne düşkün bir köpek cinsi olduğundan itaat eğitimlerine yatkın değildir. Özellikle şov amaçlı düzenlenen eğitimleri kangallara uzak bir eğitim tipidir. Kangallarda en çok öne çıkan eğitim sürü eğitimidir. Doğası gereği açık alanda sürü yönetimine yatkın olan kangal köpekleri eğitimlerini anne ve babalarından alır. Köpekler sürü içerisinde toplama köpekler ile değil anne, baba ve kardeşleri ile çalıştığında daha verimli olur. Eğer sürüden kasıt 100-200 gibi küçük bir sürü ise çoban ve köpeği sürüyü yönetir. Bu tip küçük bir sürüde çoban ile çalışan kangal her zaman çoban ile sürüyü arasında tutar, geceleri sürünün arasında uyur. Bu eğitimler genelde bu cinsin doğasında olduğundan özel bir çaba gerektirmez. Bunun dışında alan korumasında görevli kangallar ise genellikle kendisi ile ilgilenen bir kişiye bağlı olur ve o şahsın köpeği tasması ile yada serbest gezdirmesi ile bağlı bulunduğu alanı tanıtır. Zamanla bu alanı benimseyen kangal kısa süre içinde alanın korumasını üstlenir.
 

Ne Yer? Ne Yemez?

 
Kangallar özellikler geniş ovalarda göre alıyor ise arpa unundan yapılan yal ile uzun süreler enerjisini korur. Bu yal içerdiği yüksek karbonhidrat ile hem kangala enerji verir hemde soğuk havalarda ısınmasına yardımcı olur.
Yalın yanı sıra 2 aylıktan sonra verilen kemikler köpeğin kemik gücünün yanında çenesinin güçlenmesine yardımcı olur.
Mama ile beslenen kangallara kuzu, dana eti içeren mamalar daha besleyicidir.
Kokmaya başlamış yemekler ve ekşi yemek artıkları kesinlikle içerdiği bakteriler dolayısı ile kangal köpeklerine verilmemelidir.
İçerisinde balık kılçığı ve küçük tavuk kemikleri olan balık ve tavuk kemikleri kangalların ciğerlerine saplanarak zarar vereceğinden bu tip küçük kemiklere sahip hayvanların etleri verilecekse kemiklerden temizlenmelidir.
 

Beslenme Tablosu

 
Kangal yavruları ilk 1 ay sadece anne sütü ile beslenirken birinci aydan sonra anne sütüne ek mama, süt, yumurta gibi takviye edici gıdalar verilir. Bu dönemde henüz aşı olmadıklarından bağışıklığı artırıcı vitaminler de verilmektedir. Anne sütünden kesilen yavrular günde 5 ile başlanarak 3 öğüne kadar düşürülür. Yetişkin bir kangal günde 1 yada 2 öğün ile günü geçirecektir. Bu öğün içinde karbonhidrat ve protein dengesi her ne kadar önemli ise de yüksek karbonhidrat ve düşük protein ile kangallar sağlıklı bir şekilde gününü idame ettirebilmektedir. Bu denge kangalın gün içinde ne kadar aktif olduğu ile ilgili doğrudan bağlantılıdır. Fazla karbonhidrat yağlanma ve buna bağlı eklem rahatsızlıklarını beraberinde getirir.
 

Kangal Köpeğinin Türleri ve Renkleri 

 

Sivas Kangal: Türkiye'nin en çok bilinen ve Dünya'da da köpek kulüpleri tarafından standartları kabul edilmiş ve kayıt altına alınmış çoban köpeğidir. Sivas'ın Kangal ilçesinden türeyen Kangal köpeği ismini bu ilçeden ve şehrinden alır. 

Akbaş:: Akbaş Anadolu köpeği Başta eskişehir olmak üzere Sivrihisar, Emirdağ ve Polatlı-Haymana bölgesinden tüm Türkiye'ye yayılmıştır. Başlıca özelliği kangal gibi siyah bir maskeye sahip olmaması bembeyaz bir görünümü olmasıdır. Akbaşlarda tıpkı kangallar gibi koyun, keçi ve büyükbaş sürülerinin bekçiliğini yapmakta çok başarılıdır.
 


Panter:: Tartışmalı konusu olan Panter adlı kangalın ünü kurt boğmasından, çok cesur olmasından ve kangal köpeğin fiziksel özelliklerini çok iyi taşımasından alıyor. Bunları belirten sahibini, Panter adlı kangalın soyundan gelen yavruların kurt peşine gittikleri ve boğduklarını da ekliyor. Bu soyu devam ettirmek için Panter'den yavru alarak bugünler bu kanı taşıyan yetiştirici, yetiştirdiği kangalların kurt peşinden gideceğine garantide veriyor.
 

 
Karabaş: Karabaş Kangal köpekleri yüzlerinde daha belirgin bir siyah maske olan kangallara verilen bir isimdir. Karabaşın yanı sıra vücut tüylerinin koyu renkli olan kangallara boz ismide verilmektedir.
 
 
Kurtboğan: Kurtboğan Kangal, bekçiliğini yaptığı sürüye bir kurt yada kurt sürüsü yaklaştığında peşinden koşan, göğüs göğüse çarpışan kangallara verilen ünvandır. Her kangal kurt peşine gidemez. Kurtboğan kangallar genellikle soydan gelir. Anne babasından bu alışkanlığı edinen ve kanında olan bir özelliktir. Bir kangal önceden kurt peşine gitmekten çekiniyorsa bu özelliği daha sonra eğitim ile kazanamaz diye ekliyor kangal yetiştiricileri.
 
Ayıboğan:: Çok sık rastlanmayan bu kangalların ay boğabilmesi için Kastamonu gibi ayı popülasyonun çok olduğu bölgelerde sık karşılaşabileceği bir pozisyonda olmalıdır. bir kangal tek başına ayı boğamaz. Bir kangalın yalnız başına kurt boğamadığı da bilinmektedir. Genellikle dişisinden yardım alır. Ayı için durum daha tehlikeli olduğundan kangal sayısının belki 10'a çıkması bile gerekebilir. Kaydedilmiş bir kangallar tarafından boğulan bir ayı yoktur. Fakat ayı popülasyonun yoğun olduğu bölgelerde sürüye yaklaşan ayıları kovalayıp sürüden uzaklaştıran cesur kangallara rastlanmaktadır. 
 

Renkleri
Kangal köpeklerinin en belirgin rengi koyu sarı vücut tüyleri ve yüzlerindeki siyah maskesidir. Bunun dışında sarı tüylerin üzerine gelen siyah tüyler ve yüzde çoğalan siyah tüyler yüzün neredeyse tamamen siyah olmasına neden olabilir. Sarının açıklı koyulu tonları vücut renkleri iken burnun ve ağız çevresinin siyah oluşu ve vücuttaki siyah renklerin oranına göre bunun yüzde de artışı kangalın başlıca renkleridir. Kangallarda safkanlık renk ile ölçülmez. Yani renkler tam olarak uygun ise bu köpeği kesinlikle kangal yapmaz. Çünkü Anadolu çoban köpeği ve Aksaray malaklısı da kangal ile aynı renklere sahiptir.
 

Egzersiz ve Oyun Seçenekleri

 
Kangal atletik yapısı ve doğası gereği günlük olarak uzun yürüyüşlere ve koşullara ihtiyaç duyar. Özellikle akşam saatlerinde gezintiye çıkmayı seven kangallar sürü başında olduklarında bu enerjisi kolayca atabilirken gün içinde bağlı bir şekilde kaldıkları zaman mutlaka rutin yürüyüşleri veya koşuya çıkarılmaları gerekmektedir. Bulunduğu bölgede akşam saatlerinde gezmesi sorun teşkil etmiyorsa akşam saatlerinde enerjisini atması için serbest bırakılabilir. Kangal köpeği top yada sopa benzeri oyuncakları koşup sahibine getirecek bir köpek ırkı değildir. Büyüme çağında 2 yaşına kadar oyunlara katılsa da erişkin bir kangal enerjisini uzun yürüyüşlerle yada koşularla atmayı tercih eder.
 

Rutin Bakım Programı

 
Tüy: Kangalların tüyleri kısa olup yoğun bir kürke sahiptir. Ülkenin birçok bölgesinde yer alan kangalların kürkleri bölgenin hava şartları göre adapte olur. Çift katmanlı kürk yapısına sahip olan bu ırk güney kesimlere inildikçe kürkün tüy yoğunluğu düşerken yüksek rakımlı İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi karla kaplı gün sayısı fazla olan bölgelerde kalın ve dolgun bir kürke sahiptir.
 
Diş: Ağız derin ve özellikle olgun erkeklerde biraz dolgulu olan üst dudakların gelişimine bağlı olarak orta derecede kördür. Yandan bakıldığında, çeneler eşit uzunluktadır. Ağız, erkeklerde daha daha güçlüdür. Dudaklar oldukça sıkı ve daima siyahtır.
 
Yüz: Sürmeli gözlere sahip olan kangalların yüzü siyah maskeli olmalıdır. Bazılarını maskesi burun ve gözlerde iken bazı kangallarda maskeleri daha belirgin ve yoğundur. Sarkık olmayan dudaklara sahip kangalların dudakları genellikle gergin olup siyah renklidir.
 
Kulak: Kangalların kulakları Aksaray malaklısına benzemeyen başın hemen yanından başlayarak malaklı gibi uzun sarkık kulaklara sahip değildir. Köpek kulaklarında çok yoğun sinir olduğundan sürü güden köpekler kurt ile boğuştuğunda kulaklarından çok acı hissedip geri çekilmemeleri için kulaklarının uçlarını alırlar.
 
Tırnak: Kangalın tırnakları alanda çalışan ve sürüde çalışan köpeklere göre değişkenlik gösterir. İyi kazı yapabilen kangalların sürü içinde çalışanları gün içinde 4-5 kilometre koştuklarından tırnakları sürtünme ile törpülenir ve kısa kalır. Alanlarda görev yapan kangalların tırnakları kazıya daha yatkın ve uzundur. 
 

Yaşam Ortamı ve İlişkileri

 
Aile içi insanlar: Kangalların en büyük özelliklerinden biri çocuklardan herhangi bir tehlike gelmeyeceğini bildiğinden her kangal çocuklara ve yaşlılara karşı kibar ve nazik bir tutum sergiler. Bunu yanı sıra aile fertlerini tanıyan kangal onları koruma iç güdüsüne sahiptir.
 
Dışarısı ve Diğer insanlar: Bahçeye, Tesislere yada sürü arasına girmeye çalışan yabancı insanlar tanıdığınız da olsa saldırı ile karşı karşıya kalacaktır. Eğer o an siz orada iseniz ve misafirinizi karşılarsanız sakin bir kangal ile karşılaşacaktır. Özellikle havanın karardığı geç saatlerde kangallar daha aktif olacağından beraber yaşadığı kişiler hariç herhangi birini yalnız olarak yaklaştırmaz.
 
Diğer Evcil Hayvanlar: Kangallar yanında yaşayacağı yada gün içinde karşılaşacağı diğer evcil hayvanlar ile genellikle iyi geçinir. Doğru yetiştirilmiş, sahibinden şiddet görmeyen bir kangal tehdit görmediği her canlıya karşı sakin bir tavır sergiler. Birçok köpek gibi kedilere karşı agresif tavır sergilemeyen kangallar genellikle kendine rakip olabilecek köpekler ile rekabet halindedir.
 

Youtube Yorumcuları Ne Demiş?  

 
Sinan Sağut TV
Kangallar uzun yıllar boyunca çobanlık ve bekçilik yapmışlardır. İlk kullanımı Anadolu insanın hayvanlarını korumak olsa da günümüzde bunun yanında ev ve tesisleri korumada da görev yapmaktadır. Sivas'ın Kangal ilçesinden yurdun dört bir yanına yayıldığı kabul edilen bu ırk bu coğrafyada kurta karşı koyabilen birkaç ırktan biridir. Baş yapısı ile kendini belli eden kangallar göğüs ve kuyruk yapısı ile de kendilerini benzer ırklardan ayırır. Tehdit edilmedikçe yada tehlike sezmedikçe sakin bir yapısı olan kangallar zekaları ile ön plana çıkar.
 
Çiftçi TV
Anadolu'nun bu saf ırkı diğer köpekler gibi görev bilinci yüksek fakat sosyal ilişkileri zayıf değil hem görevini başarı ile yerine getiren hemde aile içinde sosyal olan ve yabancı insan ve hayvanlara karşı saygılı bir köpektir. İstenilen görev için eğitildiğinde kusursuz bir görev bilincine sahip fakat Avrupa'daki çoban köpekleri gibi itaat rutinini benimsemeyen özgürlüğüne düşkün bir köpek ırkı. Bunun yanı sıra hem ebatları hemde enerji seviyesi sebebi ile kangalların büyük alanlara ve serbestliğe ihtiyacı olduğunu da belirtelim.
 
Recep Bayraktar
Kangal köpekleri İç Anadolu'ya özgü zeki bir görev köpeğidir. Tüm Dünya'da hak ettiği değeri yavaş yavaş görmeye başlayan bu ırka Başta Amerika olmak üzere Kanda ve Afrika ülkelerinden büyük bir rağbet vardır. Görev bilinci yüksek bu ırka yırtıcı hayvanlardan korunmak üzere teslim edilen can ve malları koruma iç güdüsü yüksek olduğundan ve her ortama kısa sürede uyum sağladığından gerekli tanıtımlar yapılır ise Dünyaca ünlü bir köpek ırkı olacağına şüphe yok.
 

Çiftleşme ve Gebelik Süreci

 
Ortalama 10-15 günlük kızışma dönemi yaşayan dişiler bu dönemin ilk haftasında genellikle çiftleşir. Dişiler 58-63 gün arası bir gebelik yaşar. Kangal gebeliği 5. haftasından itibaren dinlenmeye çekilir. Bu dönemde hazmı kolay gıdalar ile beslenir. Çiğ et gibi bakteri riski taşıyan yiyecekler vermekten uzak durulmalıdır.  Kangal köpekleri çiftliklerde her ne kadar yılda iki defa çiftleştirilirse de bu durum dişi köpekleri çok yorduğundan ömrünü kısaltmakla kalmaz yaşam kalitesini de düşürür. Bu dişilerden doğan yavrularında fiziksel özelliklerinde  sorunlar yaşanabilir ve hastalığa yatkın olurlar. Kangallarda 8 meme bulunur bu 8 memenin 2 si süt vermez. Kalan 6 meme için meme başına düşecek 1 yavru idealdir. Eğer 3-4 yavru olursa daha iyi anne sütü ile besleneceğinden daha kaliteli yavrular elde edilebilir. Genellikle kangallar 5 ila 10 yavru doğurur bu rakamların nadir rastlansa da üzerine ya da altına çıktığı da görülmektedir.
 

Aşı, Veteriner ve Sağlık Bilgileri

 
Kangal yetiştiricileri yavruların ilk iki ayında titiz bir şekilde bakılmasını ve 2. ayını dolduran yavruların aşı için hazır oldukları görüşündedir. Aşı yaptırmadan önce kan testi yaptırıp kanda olabilecek bir virüs tespit edilmeli ve önce onun tedavisinin yaptırılması gerekmektedir. Fakat 1 aylık bir yavru veterinere götürüldüğünde genel kanı aşılarının yaptırılması gerektiği yönündedir. İlk etapta karma aşıları yaptırılan yavrular da dikkat edilmesi gereken ilk şey aşıların tarihlerinin geçmemiş olmasıdır. Sonrasında aşı takvimi takip edilmeli veteriner ile bu konuda koordineli olunması yavruların sağlığı için önemlidir.
 
 
8. Hafta                                           Karma Aşı 1
9. Hafta Bordotella Broncoseptica+ parainfluenza virus aşısı
10. Hafta Parvo,distemper,leptospira,adeno virus aşısı(karma aşı ikincisi ) Tekrarı bir yıl sonra
11. Hafta Bordotella Broncoseptica+ parainfluenza virus aşısı Tekrarı bir yıl sonra
12. Hafta Kuduz(rabies) Tekrarı bir yıl sonra

 

Dişi, Erkek, Yavru Kangal İsim Tavsiyeleri

 
ERKEK                                     DİŞİ                                                
Zeus Yıldız
Panzer Aykız
Aşil Karakız
Balyoz Sultan
Haydut Nazlı

 

Kangal Irkın Kökeni Hakkında 

 
Kangal ırkının tarihi rivayete göre asurlulara kadar uzanmaktadır. Bu dönemde kangallar savaşlarda kullanılmak üzere ve vahşi hayvanlardan korunmak üzere yetiştirilmeye başlamışlardır. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçen kanglı tür boyunun bu ırkı Anadolu'ya getirdiği de kangalın soyuna dair anlatılan bir diğer rivayettir. 2003 yılında ilki düzenlenen Kangal sempozyumunda kangalı ırkının Türkmenistan'dan Anadolu'ya Türk göçleri sırasında getirildiği kabul edilmiştir. Evliya çelebi seyahatnamesinde Anadolu'da gördüğü bir köpek ırkının aslan kadar kuvvetli diye tarif ettiği köpeğin kangal köpeği olduğu kabul edilmektedir. Kangal, kurtları dünya üzerinde boğabilen az sayıda ırktan biri olduğundan bu şöhrete sahiptir. Günümüzde Sivas'ın Kangal ilçesine ait bir köpek ırkı olarak kabul edilen kangal ırkı Sivas'ın yanı sıra Bursa, Eskişehir ve Anadolu'nun birçok şehrinde üretimi yapılmaktadır.
 

Bir Kangal Sahibinin Sözleri

 
Poyraz ağır başlı sakin gibi görünse de özellikle geceleri yerinde durmayan sürekli evimizin çevresinde dolaşan hareketli bir köpek. Görünüşünün aksine fazlasıyla duygusal olan poyraz hemen hemen her gün kendisi ile yakından ilgilenen kişi ile vakit geçirmek isteyen beni bulamayınca çocuklar ile oynayan ailesine bağlı bir köpek. Çocuklarımızın yaşları küçük olduğundan zaman zaman Poyraz'ı sıkıştırıp sıkıyor olsalar da Poyraz kendi yavruları imiş gibi davranarak onlara hep sabır gösteren bir köpek. Güneşin batmasına yakın saatlerde Poyraz ile sık sık uzun yürüyüşlere çıkarız ki onunda günün en keyif aldığı zamanlar bu zamanlardır. Kangal köpeği ülkemizde beslenen birçok köpekten farklı bir yapıya sahiptir. Anadolu insanını andırır biraz. Köpeğinizi sürekli komutlarla  hareket ettirmek istiyorsanız kangal size uygun bir köpek olmayabilir. Kendinize bir yol arkadaşı, malınızı, sevdiklerinizi emanet edeceğiniz bir dost arıyorsanız kangal bulabileceğiniz en iyi seçenektir.
 

 

Benzer Yazılar

Yukarı