Köpek Kavgası Nasıl Ayrılır?

Köpek Kavgası Nasıl Ayrılır?

Köpekler, doğaları gereği oyun oynarken ısırıp boğuşurlar. Bu boğuşma bir anda şiddetini artırarak kavgaya dönüşebilir. Köpeklerin ilk anda oyun mu yoksa kavga mı ettikleri anlaşılmayabilir. Isırma ve boğuşmalar kontrolden çıktığında köpek sahibini bekleyen istenmeyen bir köpek kavgası olacaktır. Kavgayı nasıl ayıracağını bilmeyen kişiler, hem kavganın ortasında kalmaktan kurtulamaz hem de köpeğinin ve kendisinin  yaralanmasına engel olamaz. Ancak “Köpek kavgası nasıl ayrılır?” konusunda yeterli bilgiye sahip olanlar kavgaya doğru müdahale ederek istenmeyen olayların önüne geçebilir.
 

Köpek Kavgası Nasıl Ayrılır?

 
 
 
Köpek kavgasını ayırmak kolay gibi görünse de dikkat edilmediğinde saldırının tam ortasında kalma gibi istenmeyen bir durumla karşılaşabilir. Bu aşamada çok dikkatli olunmalı, bilinçli hareket edilmeli, en doğru yol ve yöntem kullanılarak iki köpek ayrılmalıdır. Köpekler kavga anında çok agresif ve saldırgan olacağından müdahale edecek kişinin ne yapması gerektiğini bilmesi gerekir. Köpek kavgasını ayırmada tercih edilen en etkili yöntemler şunlardır:
 
El Arabası Yöntemi:
 
Bu yöntem; sokakta, parkta ya da başka bir ortamda karşı karşıya gelen iki köpeğin sahipleri tarafından arka bacaklarından tutulması şeklinde uygulanan bir ayırma yöntemidir. Köpek sahipleri, köpekleri ayırdıktan sonra  daire çizerek  uzaklaşırlar ve köpeklerini sakinleştirirler. Evde baktığınız iki köpeğiniz varsa ve kavga ediyorlarsa bu yöntemi, yanınızda size yardım edecek biri olması halinde kendi köpeklerinizi ayırmak için de kullanabilirsiniz.
 
Dikkat Dağıtma Yöntemi:
 
Kavga anında gayri ihtiyari köpeğin tasmasını çekmek olumsuz sonuç verebilir. Köpek o stresle geriye dönüp sahibine da saldırabilir. Böyle bir durumda tasmayı çekmek yerine köpeklerin dikkatini dağıtmak, ilgisini başka bir yere çevirmek, onları ürkütmek en doğrusudur.
 
Yüksek Sesle Bağırma Yöntemi:
 
Köpek kavgasını ayırmak için en etkili yöntemlerden birisi de avazı çıktığı kadar bağırmaktır. Ses, dalaşan köpekleri birbirinden uzaklaştırır, dikkatlerini sese çevirir. Böylece kavga da sona ermiş olur.
 
Su Dökme Yöntemi:
 
Dalaşan iki köpeği ayırmak için başlarına su dökmek etkili bir yöntemdir. Eğer köpeğinizi parkta dolaştırıyorsanız ve sokak köpeklerinin saldırısından korumak istiyorsanız yanınıza önlem alarak bir şişe su alabilirsiniz. Kolonya, sirke gibi keskin kokulu spreyler kullanmak da köpek kavgalarını ayırmada etkilidir.
 
Bariyer Yöntemi:
 
Kavga eden köpekleri ayırmanın en kolay yollarından birisi de bariyer kullanmaktadır. Karton, sopa, süpürge, kürek vb. bir nesneyi kullanarak köpekleri birbirinden ayırmak mümkündür. Bu yöntemi kullanacaksanız çok dikkatli olmalı, ellerinizi ve yüzünüzü köpeklerin ağzından mümkün olduğunca uzak tutmalısınız.
 
Battaniye Yöntemi:
 
Birbirine dalaşan köpekleri ayırmada kullanılan en etkili yöntemlerden biri de battaniye yöntemidir. Kavga anında köpeklerin üzerine bir örtü, battaniye veya ceket atmak onların dikkatini dağıtacak ve sakinleşmelerini sağlayacaktır.
 

Peki; Köpekler Neden Kavga Eder?

 
 
 
Köpeklerin ne zaman kavga edeceklerini kestirmek mümkün değildir. Isırarak boğuşarak oynayan ve eğlenen köpekler, ciddileşerek bir anda kavga etmeye başlayabilirler. Köpek kavgalarının en önemli nedenleri arasında hakimiyet içgüdüsü yer alır. Bulundukları alanın hâkimi olmak isteyen köpekler, hakimiyetlerini korumak adına bir anda birbirine dalaşabilir. Köpek sahiplerinin yaşadığı sorunlardan birisi de ev ortamında bakılan birden fazla köpek arasındaki kıskançlıktır. Kıskanç köpek; oyuncak, mama ve hatta sahibini paylaşmak istemediği için rakip olarak gördüğü köpeğe saldırabilir. Agresif karakterli sosyalleşmemiş köpekler, kavga çıkarmaya daha meyillidir. Anlaşamayan ırktan köpeklerin aynı ortamda yaşaması tehlikelidir,  bu köpekler bir arada yaşadıkları süre boyunca hep dalaşacaktır. Bu köpeklerin eğitimle sosyalleştirilmeleri çok önemlidir. Köpek kavgaları, aynı cinsiyetten kısırlaştırma işlemine tabi tutulmamış erkek köpekler veya dişi köpekler arasında da sık sık yaşanır.
 

Köpek Kavgası Nasıl Önlenir?

 
 
 
Olası bir köpek kavgası sinyalleri ile birlikte ortaya çıkar. Köpek dilinden anlamak, köpeğin hal ve tavırlarını takip etmek kavgayı önlemek açısından önemlidir. Köpekte görülen bazı değişiklikler, kavganın başlayacağını  işaret eder. Bu değişiklikler, köpeğin bazı şeyleri tehdit olarak algıladığını ve strese girdiğini gösterir. Bu noktada köpek sahibi,  iyi gözlem yapmalı, köpeklerini iyi analiz etmeli, saldırı başlamadan gerekli önlemleri almalıdır. Eğer kavga öncesi gerekli güvenlik önlemi alınmazsa meydana gelebilecek kavgayı ayırmak daha güç olacaktır. Köpekler arasında kavga çıkacağını gösteren sinyaller şunlardır:
 
 Kavga öncesi, köpeklerin seslerinde bazı değişiklikler meydana gelir. Stresli köpek, hırlar ya da havlamaya başlar.
 
 Saldırı için hazırlanan köpek, kulaklarını düzleştirir ve kafasını öne doğru uzatır, kuyruğunu ise iki bacağının arasına sokar.
 
 Köpeğin göz bebekleri küçülmesi ve gözün beyaz tabakası görünmeye başlamış ise köpek agresif olmuş demektir.
 
 Köpek yalanmaya başlamışsa ve sık sık nefes alıyorsa stresli demektir, saldırı için hazırlık yapıyor olabilir.
 
 Tehdit olarak algıladığı şeyden uzaklaşmak için çevreyi daha fazla kokluyorsa ve yer değiştirmek istiyorsa stres altındadır.
 
 Tüyleri kabarmış köpek sinirlenmeye başlamış demektir.
 
 Kuyruğunu kısa ve keskin hareketlerle sallıyorsa, hareket etmeyi aniden bırakıp donup kaldıysa, köpek saldırı için hazırlanıyor olabilir.
 

Köpek Oyunu mu Köpek Kavgası mı?

 
 
 
Köpek sahiplerinin çok iyi bildiği gibi oyun ile kavgayı ayırt etmek o kadar da kolay değildir. Köpekler oyun oynarken de birbirlerini hafif hafif ısırırlar ve boğuşurlar. Oyun esnasında da aşırı agresif görünürler. Köpekler hırlayarak ve havlayarak oyunu daha tehlikeli gibi gösterebilirler.  Köpek kavgaları ise çok daha korkutucu ve tehlikelidir. Köpeklerin oyun oynayıp oynamadıklarını anlamanın yolu ise beden dillerini bilmekten geçer. İki köpek arasındaki boğuşmanın köpek kavgası mı yoksa oyun mu olduğunu anlamak için şunlara dikkat etmek gerekir:
 
 Köpekler rahat mı yoksa gergin mi? Evde beslediğiniz iki köpeğin birbirine dalaştığında gergin değilseler rahat edebilirsiniz oynuyorlar demektir. Ancak her ikisi de çok gergin bir şekilde hırlıyorsa, birbirlerine diş geçirip canını acıtıyorsa ve gittikçe daha agresifleşiyorlarsa kavga ediyorlardır.
 
 Ağızları açık mı yoksa dişlerini karşısındaki köpeğin bedenine geçirmiş halde kapalı mı? Eğer oyun oynuyorlarsa ağızları açık kalacaktır, kavgada ise ağızları karşıdaki köpeği yaralayacak kadar sıkı kapanmıştır ve dişler ete geçmiştir.
 
 Oyun oynayan köpekler, kovalama, ısırma, çarpma gibi eylemleri sırayla yaparlar. Oyundaki saldırgan karakter her iki köpek arasında sırayla değişir. Kavga esnasında ise herhangi bir sıralama yoktur, her iki köpek de birbirini ısırmak için saldırgan durumundadır.
 
 Oyunda gibi saldırmak için sıralarını beklemiyorlarsa ve  hızlı bir şekilde hareket ediyorlarsa ve abartılı oyun hareketleri yoksa köpekler kavga ediyor demektir.
 

Hangi Cinsler Kavgaya Daha Meyillidir?

 
 
Köpek, insanların evcilleştirdiği ilk hayvanlardan biridir. Ancak genlerinde bulunan yabanilik bazı köpek ırklarında daha belirgindir.

 Cane Corso
 Rottweiler
 Pitbull
 Great Dane 
 Boxer
 Dogo Argentino 
 Doberman 
 Pinscher 
 Alman Kurdu 
 Labrador
 Presa Canario

Bu tarz köpekler kavgaya meyilli agresif karakterleri nedeniyle iyi bir eğitime tabi tutulmalıdır. Saldırgan özellikli köpek ırklarını bir arada beslemek tehlikelidir, köpek sahibi bu konuda dikkatli olmalı, köpeğin sosyalleşmesi için gerekli önlemleri almalıdır. Güçlü fizikleri bu köpeklerin kontrol altında tutulmalarını zorlaştırır. Yaban domuzunu dahi alt edebilecek güce sahip bu köpeklerin bilinçsiz kişilerce sahiplenilmesi, diğer köpekler ve insanlar açısından tehdit oluşturmaktadır.

Benzer Yazılar

Yukarı