Köpeğiniz ile Birlikte Kış Tatili Hazırlıkları

Köpeğiniz ile Birlikte Kış Tatili Hazırlıkları

Kış mevsimi, dondurucu soğuğa rağmen keyifli kar tatillerinin mevsimidir. Evcil hayvan sahibi olmak, kışın tatil yapmaktan hoşlananların bu hobilerinden vazgeçmeleri anlamına gelmemelidir. Gerekli hazırlıklar yapıldığında köpeğinizle de keyifli bir kış tatili yapmanız mümkündür. 
 
Tatil planı yapmadan önce yolculuktan, köpek bavulu hazırlamaya, kıyafet seçiminden mama seçimine kadar nasıl bir hazırlık yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmanız, kış tatilini, hem sizin hem de köpeğiniz için daha keyifli hale getirecektir. Tatil sezonunda köpeğinizle birlikte mutlu bir kış tatili yaşamanız için dikkat etmeniz gereken şeyleri bir araya getirdik, bunlara dikkat ettiğinizde köpeğiniz de siz de mutlu bir tatil yapmış olacaksınız.
 

Köpeğiniz için Özel Çanta Hazırlamalısınız

 
 
Köpek sahiplerinin ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış özel köpek seyahat çantalarından edinmeniz yolculuk boyunca rahat etmenizi sağlar. İhtiyaç duyacağı malzemeleri düzenli bir şekilde taşımak için özel bavul hazırlamanız yolculuğu sizin açınızdan kolaylaştıracaktır. Mama, temizlik malzemesi, oyuncak gibi köpeğiniz için gerekli tüm malzemeleri aldığınızdan emin olmalısınız.
           

Tatile Giderken Yanınıza Almanız Gereken Köpek Eşyaları

 
 
Köpeğiniz ile kış tatili hazırlıkları yaparken onun için gerekli eşyaları yanınıza almayı unutmamalısınız.
 
  Kış tatilinde köpeğinizi soğuktan koruyacak ve ısıtacak olan sıcak su torbası, battaniye ve yatak mutlaka alınmalıdır.
 
  Köpeğinizin temizlik ve bakımında ihtiyaç duyacağınız tırnak makası, tarak, şampuan, köpek diş macunu ve fırçası gibi malzemeler tatil boyunca yanınızda bulunmalıdır.
 
  En sevdiği oyuncağı alarak tatili onun için daha keyifli hale getirebilirsiniz.
 
  Veteriner hekimce verilen ve köpeğinizin yolculuk boyunca sakin kalmasını sağlayacak sakinleştirici ilaçları ve rutin kullandığı ilaçları yanınıza almayı unutmamalısınız.
 
  Karlı havalarda zeminde bulunan tuz vb. kimyasallar köpeklerin patilerine zarar verebilir, patisi için özel bakım kremi ve koruyucu pati mumu edinmelisiniz.



 
 
  Karlı ve engebeli arazide evcilinizin rahat yürüyebilmesi için özel köpek botları ve patikleri edinmeniz tatili onun açısından daha keyifli hale getirecektir.
 
  Yolculuk boyunca köpeğiniz için yeterli miktarda mama ve su bulunduğundan emin olmalısınız.
 
  Evcil hayvanınız için mutlaka kalın bir kazak, ceket veya yelek almalısınız. Bu kıyafetler, köpeğinizi, kuyruktan boyuna kadar sarmalı, köpeğin hareket kabiliyetini azaltmamalı ve rahat olmalıdır.
 
  Yanınızda köpeğinizin enerji seviyesini yüksek tutacak küçük ikramlıklar bulundurmalısınız.
 
  Acil durumlar için ilk yardım çantası edinmeli ve bu tür durumlarda köpeğinize nasıl yardımcı olacağınız hakkında veteriner hekiminizden destek almalısınız. 
 
  Köpeğinizin tasmasının takılı olduğundan ve iletişim bilgilerinin yazılı olduğundan emin olmalı, güvenlik amacı ile yanınızda bir tane de yedek tasma bulundurmalısınız.
 

Tatil Öncesi Sağlık Kontrolü Şart  

 
 
Soğuk hava tıpkı insanlar gibi köpekleri de olumsuz etkiler. Köpeğinizin soğuğa dayanıklı hale getirmek için çeşitli sağlık önlemleri almanız gerekebilir. Özellikle daha yaşlı köpekler ve bağışıklı sistemi zayıf olanlar soğuğa karşı daha duyarlıdır, bu nedenle ekstra bakım ihtiyaçları olabilir. Seyahat öncesi köpeğinizi mutlaka veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz. Artrit, kalp hastalığı gibi rahatsızlığı olan köpekler için özel önlem almak gerekebilir. Veteriner hekiminize kış tatili boyunca köpeğinize nasıl bakmanız gerektiğini, vücut ısısını korumak için almanız gereken önlemleri sorabilirsiniz. İnsanlar gibi köpeklerin soğuğa olan toleransları; ırkına, yaşına, vücut yağ oranına, cilt tipine ve karakterine göre değişiklik gösterir. Köpeğinizin hem fiziki hem de karakter özelliklerini göz önünde bulundurmalı ve buna göre önlem almalısınız.
           
 
 
 
Havaların soğumuş olması parazitlerin yok olduğu anlamına gelmez. Veteriner hekiminizin tavsiyelerini dikkate almalı, aşı ve paraziter tedavilerini tamamladıktan sonra kış tatili için plan yapmalısınız. Aşılarının ve parazit uygulamalarının güncel ve karnesine işlenmiş olduğundan emin olmadan tatile çıkmamalısınız.
 
Tatil boyunca ihtiyacınız olabilecek ilaçları, veteriner hekim kontrolünde hazırlamış olmalı ve veteriner hekiminizin acil durumlarda ulaşılabilir olduğundan emin olmalısınız.
 

Nereye Gideceğinizi Belirlemelisiniz

 
 
Köpeğinizle kış tatiline çıkmak istiyorsanız öncelikli olarak nereye gitmek istediğinize karar vermeli,  buranın köpeğiniz için uygun bir seçim olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ne yazık ki  bazı oteller köpek gibi evcil hayvanları kabul etmiyor. Bu nedenle köpek kabul eden işletmeleri tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Köpek dostu kış konaklama merkezlerini tercih ederek unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz. 
 
Yurt dışında evcil köpek kabul eden kayak merkezi sayısı, Türkiye’ye göre daha fazla olmakla birlikte Türkiye’de de evcil kabul etmeye başlayan otel sayısı günden güne artmakta. Yurt dışında, köpeğinizle rahat kış tatili yapabileceğiniz; Avusturya, Fransa, İtalya, İsviçre, Norveç, Kanada gibi ülkeleri tercih edebilirsiniz. Köpeğinizle birlikte yurt dışına seyahat etmeyi planlıyorsanız; pasaport, aşı karnesi, köpeğinizin taşınabileceği kafes, microchip, köpeğinizin cinsi hakkında bilgi edinmeniz gerekir
 

Neyle Gideceğinizi Belirlemelisiniz

 
 
Eğer yurt dışında bulunan bir kayak merkezinde tatil planı yapıyorsanız uçak biletinizi köpeğinizle birlikte seyahat yapacağınızı belirterek almalısınız. Bazı havayolu firmaları büyük ve saldırgan köpek cinsleri ile çok havlayan köpek türlerini kabul etmiyor. Gideceğiniz ülkenin köpek ile seyahatte istediği belgeleri öğrenerek herhangi bir sorun yaşamamak adına seyahat tarihinden önce bu belgeleri tamamlamalısınız. Bu nedenle uçak bileti almadan önce ön araştırma yapmalı, sizin için en uygun rotayı belirlemelisiniz.
 
Ülke içinde bulunan kendinize ait bir  dağ evine ya da benzer bir yere seyahat etmeyi planlıyorsanız ve özel aracınızla yolculuk yapacaksanız yolculuk boyunca biraz daha fazla dikkatli olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Köpeğinizin yolculuk esnasında sürücü ile temas kurmamasını ve direksiyona atlamamasını sağlayacak güvenlik önlemlerini almalı, köpeğinizin sabit durmasını sağlamalısınız. Köpekler araç içinde kesinlikle başıboş bırakılmamalıdır.  
 
 
 
 
Kış yolculuğu yapacağınız için sıcaklığın köpeğiniz için yeterli olduğundan, köpeğin üşümediğinden emin olmalısınız. Yolculuk boyunca köpeğinizin de sizinle birlikte ihtiyaç molası vermek isteyebileceğini aklınızdan çıkarmamalı, küçük molalar vererek yürüyüş yapmasına izin vermelisiniz.
 

Köpeği Evde Bırakmanın Avantajları ve Dezavantajları

 
 
Köpek sahipleri, tatil öncesi evcillerini evde bırakma konusunda tereddüt yaşayabiliyor. Birçok köpek sahibi, yakın bir dostuna emanet etmeyi veya köpek otellerine bırakmayı tercih edebiliyor. Ayrılmak istemeyenler ise tercihlerini köpeklerini yanında götürmekten yana kullanıyor. Köpeği evde bırakmak avantajlı olduğu kadar dezavantajları da olan bir durumdur.

Avantajları:

  Köpeğinizi evde bırakmanız onun için bir avantajdır. Bildiği ve alıştığı bir ortamda kalmak köpeğinizin düzeninin bozulmamasını sağlar.
  Yemek yediği, oyun oynadığı yerleri bilmek köpeğiniz için evi avantajlı hale getirir.
  Günlük yaşamı aksamadan, değişmeden devam ettiği için köpeğiniz evde kaldığında daha mutlu olabilir.

Dezavantajları:

  Evde yalnız kalan köpek strese girebilir.
  Sahibini görmediğinde psikolojisi bozulabilir, eşyalara zarar verebilir.
  Yalnız kaldıklarında başlarına bir kaza gelme olasılığı daha yüksektir.
  Mama yeme rutinleri bozulabilir, egzersiz ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için sağlık problemi yaşayabilirler. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı