Köpek Eğitiminde Günlük Yaşamı Kolaylaştıran 11 Komut

Köpek Eğitiminde Günlük Yaşamı Kolaylaştıran 11 Komut

Konu köpeğinizi eğitmek olduğu zaman, ona öğretmeniz gereken ilk şey tamamen sizin komutlarınıza uymasa bile mutlaka öğrenmesi gereken bazı komutları uygulaması gerektiğidir. Temel disiplin ve saygı onun eğitimi için gerçekten önemlidir. Eğer zamanında sevimli dostunuza öğretmeniz gereken belli başlı bazı komutları ona uygulamazsanız ileride bu komutları öğrenmesi gittikçe zorlaşacaktır. Yetişkin köpeklerin temel eğitimini almaması, ileride onları kontrol etmenizi zorlaştırır; bu nedenle ne kadar küçük yaşta onlara eğitimlerini verirseniz hem sizin için hem de onlar için kolay olacaktır.
Aşağıdaki komutları bilinçli bir köpek sahibi olarak doğru bir şekilde uygulamanız durumunda köpeğiniz bilmesi gereken bu komutları kolaylıkla öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Kuralları uygulamaya başlamadan önce birtakım noktalara dikkat etmeniz ise hem bu süreci onlar için kolay hale getirecek hem de siz köpeğinizle bu sırada doğru bir iletişim kurmuş olacaksınız. 

Sevimli Dostunuza Komutları Öğretmeye Başlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

• Sabırlı ve düzenli olun.
• Köpeğinizi ilk başta çok fazla zorlamayın.
• Dikkatinizin dağılmaması için komutları sessiz bir yerde uygulayın.  
• Öğrenme sürecini kısa oturumlar şeklinde yapın. 
• Öğrenme egzersizlerini tutarlı ve düzenli hale getirin.
• Köpeğinizi bu süreçte asla cezalandırmayın.
• Herkese açık alanda komutları uygulamadan önce evde veya bahçede pratik yapın.
• Köpeğinizi iyi bir performans gösterdiği zaman mutlaka ödüllendirin.
• Ona bilmesini istediğiniz komutları gösterin, bir anda birden çok komut öğretmeyin. 
• Köpeğe eski komutları düzgün bir şekilde öğrenir öğrenmez yeni komutlar öğretin.
• Eğitimi eğlenceli hale getirin.
• Sadece köpeğinizi değil, kendinizi de eğitim alıştırmalarına dâhil edin çünkü birlikte oynayacak bir arkadaşa ihtiyacı var.

1. “BENİ İZLE” KOMUTU

 
Köpeğinize bu komutu öğretmek için, elinizde tuttuğunuz nesneyi harika bir şeymiş gibi sunarken elinizi köpeğinizin burnundan yüzünüze doğru hareket ettirin. Köpeğinizle bu esnada göz temasını korumalısınız. Böylece köpeğin sizi izlemesi kolay olacaktır. Siz, o size baktığında “Beni izle” komutunu vermelisiniz.
Köpek bu konuda yeterince eğitilene kadar bu egzersizi günde birkaç kez tekrarlayın. Köpeğiniz uygulamayı öğrendiğinde, bu komutu dikkat dağıtmak için kullanmaktan kaçınmaya çalışın, sadece bir ödülle onu sevindirin. Bu komut, köpeğin dikkatini çekmek için çok gereklidir ve ona diğer komutları öğretmek için bir köprü niteliği görecektir.
 

2. “OTUR” KOMUTU

 
Köpeğinizin burnuna bir mama yaklaştırarak onu koklamasını sağlayın. Daha sonra mamayı yukarı doğru hareket ettirerek onun dikkatini çekin. Böylece mamayı takip edecektir. Bununla birlikte, köpeğiniz doğal olarak oturma pozisyonunda olduğundan, mamayı takip etmek için başını yukarı çekmesine rağmen mamaya ulaşamayacak.  Bu an, nihayet “Otur” komutunu verdiğiniz andır. Köpeğinize bu sırada sevgi gösterin. Daha sonra bu komutu uygun şekilde öğrenene kadar egzersizi tekrarlayın.
Bu komut özellikle gereklidir çünkü bu komut sayesinde köpeğiniz sokakta diğer köpeklerle başını belaya soktuğunda, yürüyüşe çıkarken insanların üzerine atlamak gibi can sıkıcı köpek davranışlarda bulunmak istediğinde bunu önleyeceksiniz. Bu komutu verdiğinizde köpeğiniz oturacak ve mevcut konumundan hareket etmeyecektir. Bir "Tamam" cümlesiyle onu serbest bırakın ve başını okşayın.

3. “AŞAĞI” KOMUTU

 
Bu komut köpeğinizi pasif bir pozisyona soktuğu için zorlu bir komut olarak kabul edilmektedir. Komutu kapalı elinize güzel kokulu bir nesne tutarak başlayın. Sonra elinizi köpeğinizin burnuna yaklaştırarak onu kokladığı anda elinizi yere doğru hareket ettirerek devam edin. Köpeğiniz onu takip edecektir. Ardından, uzanmış pozisyonda yemeği takip etmesi için onu kışkırtın. Elinizi yerde hareket ettirin. Sevimli dostunuz yere yattığı anda “Yürü” komutunu verip onu mamasıyla ödüllendirebilirsiniz. Köpeğinizin komutu öğrenmesi için egzersizi günde birkaç kez tekrarlanmalı ve köpeğin mamayı zorla almaya çalışması durumunda “Hayır” demelisiniz. Komutu uyguladıktan sonra onu bir "Tamam" kelimesi ile serbest bırakmayı unutmayın.

4. “KAL” KOMUTU

 
Bu komutu uygulamak için köpeğinize önce “Otur” diyerek bir şeyi burnuna yaklaştırın. Bu nesnenin kokusunun onu cezbetmesi önemlidir. Dikkatini çektikten sonra “Kal” komutu vererek ardından birkaç adım uzaklaşın. Köpeğinizin beklemesini sağlarsanız sorun yok ama eğer beklemezse “Hayır” dersiniz ve yavaş yavaş ondan birkaç adım uzaklaşırsınız. Bu egzersiz komutunu ne zaman doğru yapıp ne zaman yapmadığını ayırt etmesi için mutlaka köpeğinizden birkaç adım uzaklaşın.
Komutun köpeğinizin tarafından doğru bir şekilde öğrenilmesi için egzersizi günde birkaç kez tekrarlamalısınız. Bu komut etkilidir çünkü köpeğinizin kendi kendini kontrol altında tutmasını sağlar. Özellikle aşırı enerjik köpeklerde oldukça gerekli olan bir komuttur. Zamanla bu komutu uygulayacak ve başını okşadıktan sonra ona o cezbedici yiyeceği verebilirsiniz.

5. “TOPUK” KOMUTU

 
Bu komut, yürürken köpeğinizin tasmasını sağ elinizde tutup sol tarafınızdan çekerek bir noktadan sonra ona “Otur” komutu vererek öğretilir. Ayrıca ikram edeceğiniz nesneyi ya da dikkatini çekecek bir oyuncağı sol elinizde tutmalı ve olumlu bir ses tonuyla “Topuk” komutunu vermelisiniz.
Ardından, ikramı (veya oyuncak) yanınızda tutarak birkaç adım atmalısınız. Mola verdiğiniz anda, ödülü yukarı doğru hareket ettirin: Bu esnada köpeğinizin oturması gerekmektedir. Eğer görevi doğru bir şekilde yerine getirirse ona bunu hissettirmek için bir ödül verip övebilirsiniz. 
Bu komutla, köpeğinize, siz farklı bir şey söyleyene kadar yanınızda yürümesi söyleyeceksiniz. Böylelikle köpeğiniz yanınızda yürüyebilme davranışı kazanacak ve tasmalı olmadığında bile siz ona bu komutu verdiğinizde yanınızda durmayı öğrenecek. 

6. “BEKLE” KOMUTU

 
Bu komutu köpeğinizi kapıya doğru yürüterek ve kapalı kapının önünde “Otur” komutunu vererek öğretmeye başlayabilirsiniz. Ardından, parmaklarınızı yukarıya doğru tutarak avucunuzu gösterip “Bekle” komutunu verin. O beklerken kapıyı yavaş yavaş açarsınız ve köpeğiniz kapıya doğru hareket etmeye meyilli olduğunda, kapatırsınız. Böylelikle ona kapıdan geçene kadar beklemesi gerektiğine dair bir işaret vermiş olursunuz. 
Komutu, ustalaşana kadar her gün birkaç kez yapın. Kapıyı tamamen açacağınız ve köpeğinizin artık emriniz olmadan hareket etmeyeceği bir ana kadar da tekrarlayın.  Egzersizin ardından onu serbest bırakmak istediğinizde, "Tamam", "Evet" gibi bir kelime kullanırsınız ve onu bir ödülle ödüllendirirsiniz 
Bu komut, köpeğinize kaçmamasını anlatmak için çok faydalıdır çünkü köpekler ortak alanlardaki kapılardan, koridorlardan veya mağaza girişlerinden yola doğru koşabilir ve kendini tehlikeye atabilir. Komutu öğrendiği takdirde siz de açı alanlarda onunla güvenle vakit geçirebilecek bir hale geleceksiniz. 
 

7. “GEL” KOMUTU

 
Köpeğinize belirli bir mesafeden tasma takın ve aynı zamanda tasmayı biraz çekin. Bu esnada “Gel diyerek size yaklaşmasını isteyin. Köpeğiniz size doğru geldiği anda, ona egzersizin amacının farkına varmasını sağlamak için bir ödül vermelisiniz çünkü köpekler ödülle doğrudan ilişki kurar.
Bu egzersiz her gün ve ayrıca birkaç kez tekrarlanmalıdır ve köpeği serbest bırakmak istediğinizde sadece “Tamam” deyin ve ona sevginizi gösterin. Ya da bir “Aferin” demek de doğru ses tonuyla kullanırsanız onu teşvik edecektir. 
Komut, diğer köpeklerle başını belaya sokabilecek durumda olan sevimli dostunuzu tehlikeli alandan yanınıza çekmek için mutlaka öğretmeniz gereken davranışlardan birisidir. Sokaklarda kaçarsa veya birini kovalamaya başlarsa başına gelebileceklerden onu koruyacak faydalı bir egzersizdir.

8. “KAPALI” KOMUTU

 
Mamayı her iki elinizi kapalı tutarak, kapalı ellerinizden birini koklayıp yalayabilmesi için köpeğin yüzüne çok yakın bir yere koyarak öğretebilirsiniz.
Köpeğiniz mamayı alamadığı için –çünkü eliniz kapalı- sonunda geri çekilecektir ve bu anda sizin elinizi açıp ona mamayı teklif etmeniz ve komutu vermeniz için tam zamanıdır. Bu egzersiz, köpeğiniz ustalaşana kadar birkaç kez tekrarlanmalıdır. Köpeğin ev mobilyalarından, bir şeyden ya da birinden kurtulmasını istiyorsanız, bu egzersiz çok yararlıdır. Bir süre sonra bu alanlara daha dikkatli yaklaşacak ve sizden tepki aldığında buralara yaklaşmayacaktır.  

9. “BIRAK” KOMUTU

 
Bu komutu her iki elinizde de onun dikkatini çekecek bir şey tutarak öğretebilirsiniz. Ellerden birini köpeğin yüzüne yaklaştırarak - koklayıp yalaması için -  aniden “Bırak” komutunu verin.
Başlangıçta köpeğiniz ödülü yalayıp koklayacak ve muhtemelen onu almak için havlayacaktır. Ancak sonunda ilgisini kaybedecektir. Bu, diğer kapalı elde sakladığınız yiyeceği sunacağınız andır.
Köpeğiniz “Bırak” dediğinizi duyar duymaz ilk elinizdeki nesneyi koklamayı bırakana kadar egzersizi tekrarlayın ve ikinci el için geldiğinde ona nesneyi verin. Komutu uyguladığında mutlaka ona biraz sevgi gösterin. Bu egzersiz, köpeğiniz bunu doğru bir şekilde anlayana kadar her gün tekrarlanmalıdır.

10. “HAYIR” KOMUTU

 
Bu komut, yere bir ödül koyarak ve ödüle doğru yürürken köpeğinizi tasmalı bir şekilde tutarak öğretilebilir. Köpeğiniz ödül tarafından kışkırtıldığı ve onu kapmak için çaba gösterdiği anda, ona “Hayır” komutunu söyleyin. Sonra köpeğinizin tasmasından hafifçe kendinize doğru çekin. O yaklaşırken ve sizi izlerken eğer size direnmediyse tasmasız elinizde tuttuğunuz bir ödülü ona vererek yaptığının doğru olduğunu anlamasını sağlayın. Komut bitiminde “Evet” deyin ve ona biraz sevgi gösterin. Aynı komutu her gün tekrar tekrar yapın ve köpeğiniz eninde sonunda bu konuda ustalaşacaktır. Komut; köpeğinizin evde, sokakta veya başka bir yerde yapacağı uygunsuz davranışlardan uzak tutacağı için mutlaka öğretilmesi gerekenler arasındadır. Ve onun kolaylıkla öğreneceği komutlardan biri olduğu için size hemen uyum sağlayıp komutu uygulamaya başlayacaktır.

11. “SAKİNLEŞ” KOMUTU

 
Bu komut, köpeğinizi sakinleştirmek, rahatlatmak ve belirli bir yere yerleştirmek için verilir ve özellikle köpeğinizin hiperaktif hale geldiği durumlarda kullanılmalıdır.  
Komutu ona bir elinizde ikram tutularak öğretmeniz kolay olacaktır. Ardından köpeğinizin, durduğunuz yerden birkaç metre uzağa yerleştirilmiş bir sandık, battaniye, küçük halı veya sepetin içine girmesi için kılavuzluk edin. İstediğiniz yere girer girmez “Otur” komutunu vererek teklifte bulunun. Köpeğiniz bu aşamayı tamamlayınca “Tamam” diyerek serbest bırakın ve size geri dönmesini bekleyin. 
Köpeğiniz egzersizi doğru şekilde yapana kadar egzersizi her gün yeterince tekrarlayın. Bu komut evden bir iş yapmaya çalışıyorsanız, temizlik yapmaya çalışıyorsanız, etrafta bir bebek varsa veya benzer durumlarda onu kontrol etmek adına önemli bir komut olma özelliği taşımaktadır. 
 
Aslında konu köpek eğitimi olduğunda onlara öğretmemiz gereken çok fazla şey var ancak bu temel 11 komut ile ilk etapta yeterli başarı yakalayacaksınız. Siz köpeğinizle zaman geçirdikçe onun neye ihtiyacı olduğunu fark edecek ve ona yönelik yeni egzersizler ile komutlar öğreteceksiniz. Köpek eğitiminde komutların yeri çok önemlidir; onunla kaliteli zaman geçirirken başta onu sonra kendinizi dış tehlikelerden korumak adına da faydalıdır.  
 

Benzer Yazılar

Yukarı