Köpeğinizin İlk Eğitimi İçin Altın Değerinde 10 Tavsiye

Köpeğinizin İlk Eğitimi İçin Altın Değerinde 10 Tavsiye

Köpek eğitimini iyi bir şekilde koordine etmek ve bilinçli bir şekilde gerçekleştirmek gerekiyor. Dostlarımızın istekleri; iyi bir lider, düzenli egzersiz ve sevgi.  

1- Basit komutlar hayat kurtarır

 
Köpeğinize en az iki tane komutu mutlaka öğretmelisiniz. Bunlar; GEL ve DUR komutlarıdır. Öğreteceğiniz her komut için köpeğinizi ödüllendirin. Ayrıca kısa ve anlaşılır bir ifade kullanmayı da unutmayın. Aferin ya da bravo gibi. 
 
Öğretmek istediğiniz komutları yerine getirmediğinde köpeğinizi cezalandırmayın. Az önce de bahsettiğimiz gibi bu durumu başka bir davranışı ile ilişkilendirecektir. Köpek eğitiminde tutarlı ve sabırlı olmanız gerekiyor. 

2-Tuvalet eğitimi için ev mi dışarısı mı?

 
Bir köpek sahiplendiniz ve ev ortamında bakacaksınız. Bu durumda en büyük sorunlardan biri tuvalet oluyor. Yavru köpeklerde tuvalet ihtiyacı olduğu zaman nerede olduğu fark etmeksizin yapıveriyorlar. 
Ev içerisindeki tuvalet eğitiminde ilk olarak köpeğin daha önce nereye tuvaletini yaptığını belirlemek gerekecektir. Köpeğinizin daha önce tuvaletini yaptığı yerler sizin için ideal ise sorun yok. Fakat başka bir yere yapması için eğitmek istiyorsanız, daha önce tuvaletini yapmış olduğu yerleri çok iyi bir şekilde temizlemelisiniz. Koku kaldığı taktirde eğitimin hiçbir anlamı kalmayacak ve köpeğiniz kokuyu aldığı yerlere tekrar tuvaletini yapacaktır. 
 
Köpekler genellikle yemek yedikten ve su içtikten yarım saat ile bir saat gibi bir sürede tuvalet ihtiyaçlarını gerçekleştirirler. Bu zaman dilimini biliyor olmak da bizim işimizi biraz daha kolay hale getirecektir. Köpeğinizin tuvaletini nereye yapmasını istiyorsanız o bölgeyi gazete kağıtları ya da köpek eğitim pedleri ile kaplayabilirsiniz. Köpeğinizi, yemeğini yedikten ve suyunu içtikten sonra bu bölgede tuvalet ihtiyacını giderene kadar tutmalısınız. Bu süreç içerisinde köpeğiniz dönüp dolaşıp tuvaletini gazete kağıdına ya da pedlerin üzerine yapacaktır. 
 
• Köpeğiniz tuvalet ihtiyacını giderdi, şimdi pisliği alın ve o bölgeyi temizleyin. Fakat tertemiz bir hale getirmeyin. Köpeğiniz kokuyu alabilmeli ki bir sonraki sefer yine aynı yere tuvaletini yapsın.
• Her geçen gün gazete ya da eğitim pedlerini azaltın. Tek bir adet kalana kadar devam edeceğiniz bu süreç 4-5 gün sürecektir. 
• Sabırlı olun. Köpek eğitiminde en önemli unsur sabırdır. 

3- Kararları siz vermelisiniz, o değil!

 
Köpeğinizle olan yaşantınızda kararları alan taraf her zaman siz olmalısınız. Unutmayın ki köpeğiniz sizi sürüsünün lideri olarak görüyor. Bir kere liderliği arka plana atarsanız sizi devirmek isteyebilir. 
 
Köpeğinizle geçireceğiniz vakitlerin planlamasını siz yapmalısınız. Oynama zamanları, egzersiz zamanları, yemek zamanları her şey sizin kararlarınızla gerçekleşmeli. Fakat şunu da unutmayın her zaman aynı saatte aynı şeyi yapmanız, köpeğinizin alışkanlık kazanması için önemlidir. Diğer türlü bir durumda köpeğinizin kafası karışacak ve ne zaman ne yapması gerektiğini algılayamayacaktır. Bu durum size de zorluk yaratabilir. 
 
Köpeğinize saygılı olun ve her zaman düzenli saatlerde alışkanlıklarını gerçekleştirin.

4- Yemeklerde önce siz Sonra o

 
Köpeğinize alıştırmanız gereken önemli durumlardan biri de yemek zamanı. Siz yemek yerken ya da sizden önce kesinlikle mama vermemelisiniz. Bunu alışkanlık haline getirmediğiniz taktirde, her masaya oturuşunuzda yanınızda bitecek ve yemek isteyecektir. Hatta bununla kalmayıp havlamaya başlayabilir. Misafirleriniz geldiğinde bu durum pek de hoşunuza gitmeyecektir. 
Aynı evde yaşayan her birey gibi onun da uyması gereken kuralların olduğunu bilmeli. Siz yemek yemeden köpeğinize mama vermek, bu duruma bir kurtarıcı olarak göstermek pek de doğru olmaz. Çünkü, mamasını yemiş olmasına rağmen siz yemek yerken yine yanınıza gelecek ve yemek isteyecektir. 
 
Köpeğinize havlamasın ya da rahat dursun diye zararsız gibi görünen ara öğünleri vermeniz onun sağlığı açısından pek de doğru bir karar olmayacaktır. En doğru yol, ‘’Önce Yemek Sonra Mama’’.

5-Köpeğiniz evde yalnız kalmayı öğrenmeli

 
Köpek eğitiminde, evde yalnız kalma konusu oldukça önemlidir. Her an bir işiniz çıkabilir ya da çalışan bir birey olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda köpeğiniz şunu bilmeli ‘’gidiyor ama gelecek.’’ Köpeğinize bu alışkanlığı kazandırmak için ilk başlarda evden kısa zamanlı olarak çıkabilirsiniz. Her gün bu süreyi uzatarak köpeğinizi hem alıştırmış hem de size olan güvenini arttırmış olursunuz. 
Evde tek kalmaya alıştırmanın ilk zamanlarında, eve geldiğinizde bazı şeylerin kırılmış ya da parçalanmış olduğunu görebilirsiniz. Ona kızmayın, azarlamayın. Bu durum köpeğinizi daha çok tedirgin edecektir. 
 
Köpeklerde zaman kavramı yoktur. Eve geldiğinizde sergileyeceğiniz sinirli davranışları köpeğiniz eve gelişinizle bağdaştıracak ve her eve gelişinizde huzursuz hissedecektir. Öyle ki bazı durumlarda siz eve geldiğinizde çişini bile kaçırabilir. 

6- Köpeğinize tasmayı sevdirin

 
Köpeğinize vereceğiniz eğitimlerden bir tanesi de dışarı tasma ile çıkacağını bilmesidir. Köpeğiniz tasma takıldığı zaman dışarı çıkacağını bilmeli. İlk kez tasma takacağınızda, onu zorlamayın. Bu durum köpeğinizi korkutacak ve bir daha tasma gördüğünde kaçmasına neden olacaktır. Bunun yerine kolayca takılabilen bağlamalı ve onu korkutmayacak bir ürün seçmelisiniz. 
 
Tasmayı gevşek bırakmadığınıza emin olun. Dışarıda korku ya da panik anında köpeğiniz kolayca tasmasından sıyrılabilir. Tasma ile boyun arasında iki parmağınızın geçiyor olması yeterli olacaktır. 

7- Köpeğinize yatacağı yeri öğretin

 
‘’Bugün hava soğuk yatağıma alayım, bugün çok korktu benimle yatsın’’ gibi davranışlarınız sonrasında köpeğinize yatağına yatması gerektiğini öğretmeniz meşakkatli olacaktır. 
Sizin olduğu gibi onun da yatması gereken bir yeri olduğunu unutmamalısınız. Bu konuda kesinlikle yumuşak bir davranış sergilememelisiniz. Köpeğinizin size ihtiyacı olduğu durumlarda tabi ki yanınıza alabilirsiniz fakat bu durumu alışkanlık haline getirmesine izin vermeyin. 
 

8- Köpeğinize karşı sorumluluklarınızı unutmayın!

 
Köpeğinizin maması, suyu, tuvalet ihtiyacı derken sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizi düşünmeyin. 
• Düzenli olarak; tüylerini tarayın, göz ve kulak temizliğini yapın. 
• Tırnaklarını kesin ya da veteriner hekiminizden isteyin. Çünkü köpeklerde tırnak kesimi biraz hassas bir durum. Küçük bir yanlışlıkta ona zarar verebilirsiniz.  
• Köpeğinizin banyosunu rutin bir şekilde gerçekleştirin ve sonrasında da iyice kurulamayı unutmayın. Özellikle parmak aralarının tamamen kuruduğundan emin olun. Islak kalan parmak aralarında mantar oluşumu gerçekleşebilir. 
• Onunla geçireceğiniz oyun zamanlarını da aksatmayın. Oyun oynamak köpeğinizin enerjisini atmasına ve kas, iskelet sistemi gelişimi için oldukça önemlidir. 
• Enerjisini atmış olan köpeğiniz eve geldiği zaman daha sakin bir hal sergiler. 
 
Bunlara da dikkat edin;
 
• Komutları öğretirken ve eğitimde, yavaş ve tutarlı bir yol izlemeye gayret edin. 
• Eğitime başlamadan önce az da olsa oyun oynamak ikiniz için de daha eğlenceli bir durum oluşturacaktır. 
• Eğitimleri kısa süreli olarak başlatın ve her gün bu süreyi uzatarak devam edin.
• Hem köpeğinize hem de kendinize karşı disiplinli olun. Eğer eğitimi sabırlı ve istikrarlı bir şekilde gerçekleştiriyor, köpeğinizi yemek ya da güzel sözlerle ödüllendiriyorsanız, birkaç ders sonrasında köpeğiniz kolaylıkla ve doğru bir şekilde öğrenmiş olacaktır. 

Benzer Yazılar

Yukarı