Köpek Sahipleri Tarafından Yapılan 10 Büyük Hata

Köpek Sahipleri Tarafından Yapılan 10 Büyük Hata

1-) Veteriner Hataları;
İlk Adımınız Uzman Bir Veteriner Olsun

Yavru bir köpek sahiplendiyseniz ya da yeni bir köpeğiniz olduysa yapmanız gereken ilk iş köpeğinizi veterinere götürmek. Öncelikli olarak genetik bir rahatsızlığı olup olmadığını öğrenmek ve aşıları için gereken randevuların ne zaman olması gerektiğini öğrenmelisiniz. Herhangi bir bulaşıcı rahatsızlığın olmadığından ve köpeğinize bakarken dikkat etmeniz gereken temel noktaların neler olduğunu öğrenebilirsiniz. 
 
Herhangi bir sağlık sorunu varsa bunun için neler yapılmalı ve neler yapılmamalı bu konularda bilgi sahibi olmalısınız. Düzenli olarak aşılarını yaptırmadığınız köpeğinizin hem sizin hem de köpeğinizin sağlığı için kötü bir durum teşkil eder. İç parazit ve dış, parazit ilaçlarının kullanımı bunun yansıra köpeğinizin tımarı ve tırnak pençe bakımı hakkında temel bilgilere sahip olmalısınız. Köpeğinizin herhangi bir rahatsızlığında danışabileceğiniz bir veteriner hekim olması işleri sizler içinde kolaylaştıracaktır. Veterinere gitmemiş ve genetik rahatsızlığı olan köpekler maalesef tedavi göremedikleri için acı çekerek hayatlarını kaybedebiliyor. Doğru tedaviyi ve aşırılarını yaptırmadan kulaktan duyma bilgilerle hayvanlara tedavi uygulamaya çalışmak ve onlara istemeden de olsa eziyet etmenin önüne geçmek için veterinere gitmek önemli.

2-) Hareketsizlik;
Egzersiz Hayati Bir Konu Olduğunu Bilmelisiniz

 
Köpekler cinslerine göre değişiklik gösterse de doğalarında temel egzersizlere ihtiyaç duyarlar. Her köpek için ayrı olarak egzersiz planlaması yapılabilir ve düzenli olarak bu köpeklerin egzersiz ihtiyacı karşılanır. Aksi taktirde köpekler çok duygusal hayvanlardır ve bunalıma girme ihtimalleri artar. Fiziksel ve zihinsel sağlığı için egzersiz yapmamak bir köpek için oldukça tehlikeli bir durumdur. İnsanlarda olduğu gibi, obezite günümüz köpeklerinde de büyük bir sağlık problemi haline geliyor ve köpeğinizin egzersiz yapmaması bu riski arttırıyor. Bununla birlikte enerjisini egzersiz ile atamayan köpekte saldırgan tutumlar görebilir size karşı itaatsiz davranmasına neden olabilirsiniz.

• Aşırı hareketsiz kalmak köpeğinizi obeziteye sürükleyebilir.
• Köpeğiniz depresyona girebilir
• İştah kaybı mutsuz ve halsiz olmak
• Saldırganlık etraftaki eşyaları parçalama
• Aşırı havlama 
• Kapının önünde yatma
• Nasıl sosyal olunacağını öğrenemezler
• Çevrelerini Öğrenmezler
• Hafıza kaybı yaşayabilirler

3-) Yalnızlaştırmayın;
Çevreye Olan Uyumu ve Sosyal Yaşamı

 
Köpeğinizi eğitirken çevredeki diğer canlılara da alışmasını sağlamalısınız onu çevredeki herhangi bir kediye ya da eşyaya zarar vermeyeceği şekilde eğitmek sizin üzerinize düşen önemli bir görevdir. Onu kötü alışkanlıklar ile yetiştirmek çevrede diğer insanlar ve hayvanlar tarafından dışlanmasına kötü bir psikolojiye sahip olmasına neden olabilir. Çevre ile iç içe olması ve günde 10 dk bile olsa diğer insanlar hayvanlar arasında olması gerekiyor.
 
Kendinden küçük ve farklı terdeki hayvanlara karşı olan davranışlarını inceleyip ona bunun kötü olduğunu hissettirmeniz gerek. Doğal yaşamında olmayan ev içinde büyüyen köpeklerin doğal seleksiyon dışında büyümesinde sakınca yok. Yani av avcı ilişkisinden çıkıp diğer hayvanlar ile doğru yönlendirme ile dostça kalabilmekte olan birçok köpek mevcut. Tabi bunun için öncesinde iyi bir eğitim şart.
 
Köpeğinizin yaptığı saldırgan hareketleri destekleyici niteliğinde davranırsanız yaptığı hareketleri iyi bir davranış olarak algılayıp her zaman yapacaktır ve bu durumu sonradan değiştirmek onun için kafa karıştırıcı kötü bir deneyim olacaktır.

4-) Eğitimde Gecikme;
Eğitime Geç Başlamak Köpekleri İtaatsiz Yapıyor

 
Köpeğinizin eğitimini yanınıza aldığınızdan itibaren başlatmanız gerek. Köpeğinize eğitim vermek için beklerseniz onun davranışlarında şunları görebilirsiniz;

• Sizi sahibi olarak görmemek 
• Etrafı dağıtmaktan çekinmemek
• Kurallara uymaktan kaçınmak
• Evden kaçmaya çalışmak

Eğitim vermek onunla geçirdiğiniz her anı kapsıyor. Köpeğinizi aldığınız ilk gün bile eve adımınızı atarken önce eve sizin girmenize dikkat edip ardından onun geçmesini bekleyin. Yeni alınan bir köpek için bu sizin onun sahibi olduğunuzu hatırlatacaktır.

Yavru köpekler için eğitimin 6. ayından itibaren verilmesi önerilse de bu eğitimle genel yaşantıdaki yapması gereken kuralları ayırmak önemli. 6. aydan itibaren başlanması gereken eğitim biraz daha ayrıntılı olmakla beraber öncesinde sizin sözünüzü dinlemesini sağlayacak ufak eğitimlere ihtiyacı var. Bunlarda genel yaşantınız içerisinde oluşan sizin otoritenize bağlı.

5-) Hatalı Beslenme;
Yanlış Beslenme Alışkanlığı Ve Kötü Diyet Programları

 
Köpeğiniz eski alışkanlıkları olan yaşlı bir köpekse onun yeme alışkanlığını değiştirmek oldukça zor olacaktır. Ama yavru bir köpek sahiplendiyseniz onun beslenme alışkanlıklarını ayarlamak her türlü hastalığı önlemeye yardımcı olacaktır. En önemlisi bir köpek çiğ etle beslenmemelidir. Bu onu agresif ve kızgın yapar çünkü bağırsaklarında birçok parazit oluşmasına neden olur bu parazitlerde onun acı çekmesine kızgın olmasına neden olur. Öncelik olarak köpeğinizi besleyeceğiniz köpek mamasının ne kadar kaliteli olduğuna ve besin değerlerinin ne kadar iyi olduğuna bakmalısınız. Köpek mamaları yaşına cinsine ve hareketine bağlı olarak miktarı ile değişiklik gösterebilir.  Çeşitli köpek mamaları mevcuttur bunlar;
 
• Yaş mama: Çoğunlukla yavru köpekler için alınır. Diş yapısı ve bağırsak sistemleri tam gelişmediği için yaş mama ile yavru köpeğinizi başlatabilir ardından kuru mamalar ile karıştırıp kuru mamaya geçişi yapabilirsiniz.
 
• Ödül maması: Genellikle eğitim verilirken köpeğe istenilen hareketleri yaptığında doğru bir şey yaptığını anlaması için verilen mama.
 
• Kuru mama: Yaşı ilerleyen ve diş yapısı gelişen köpekler için verilen mama. Bu mamalar kendi içinde etli tavuklu az tahıllı veya pirinçli gibi değişebilmekte köpeğiniz genel olarak et ve tavuk ağırlıklı mama istese de bağırsakların gelişimi ve ilerideki sorunlara karşı pirinçli ve tahıllı gibi mamalarında kullanılması önerilmekte.
 
Bunun yanısıra yanlış beslenme ile alakalı yapılan hatalar arasında şunlar var;
 
• Ek gıda malzemelerin sağlıksız olması: Köpeğe verilen ek gıdaların içerisinde bulunan maddelerin sağlıklı olduğuna, içerisindeki maddelerin köpeğinizin alerjisi olup olmadığına emin olun. Aksi taktirde kanser, bağırsak rahatsızlıkları, alerji gibi sağlık sorunları görülebilir.

• Fazla ve kalorili beslenme: Köpeğinizi kalorisi yüksek ve uygun porsiyonlarından daha büyük porsiyonlar ile beslemek onun obezite olmasına sebebiyet verebilir. Kalp ve damar rahatsızlıkları solunum rahatsızlıkları eklem ağrıları ve benzeri birçok problemle karşılaşabilirsiniz.

6-) Bakımsız Beden;
Köpeğinizin Bakım ve Temizliğine Dikkat!

 
Köpeğinizi aldığınızda onun temel bakım ihtiyaçlarını karşılayabileceğinizden emin olmalısınız.  Köpeğinizin bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken ve ihmal etmememiz gerekenler genel olarak;

• Ağız içi temizliği ve bakımının olmaması: Köpeğinizin diş gelişimin doğru olup olmadığına ve diş çıkarma dönemlerine dikkat etmelisiniz yoksa yanlış çıkmış dişler köpeğinizin acı çekmesine sebebiyet verir. Temizliği yapılmaması ise köpeğinizin dişlerinde çürük ve ağrıya neden olur ve tedavi süresi köpeğiniz için oldukça zorlu bir dönem olacaktır.

• Tüylerin taranmaması ve yanlış tımar edinmesi: Köpeğinizin tüylerinin yanlış tımar edilmesi cilt kanseri, güneş yanıkları, pire oluşumu gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Tüylerin ise düzenli taranması ve belli dönemlerde tüy dökümünün kontrol altına alınması köpeğinizin bakımlı ve düzgün bir görünümüne sahip olmasına katkı sağlayacak cildin hava almasına yardımcı olacaktır.

• Tırnak kesimi ve pençe bakımını ihmal etmek: Köpeğinizin pençelerinin düzenli bakımı kesinlikle yapılmalı çevredeki eşyalara ve insanlara zarar vermemesi için tırnaklarının bakımı yapılmalı patiler ise düzenli nemlendirilmeli ve çatlak, yara ve benzeri bir sıkıntısı var mı diye kontrol edilmelidir.

7-) Umarsız Olmayın;
Köpeğiniz ile Doğru Bir İletişim İçinde Olmaya Dikkat Edin 

Köpeğinizi yavrunuz gibi görseniz de onunla belli bir hiyerarşi içinde olmalısınız. Sizi sahibi olarak benimsemeli ve sizin kurallara uyması gerektiğini bilmeli. İstediklerine hayır demeyi bilmeli ve her istediğini ona vermemeye özen göstermelisiniz. Her istediğini yapmak ona daha çok zarar verecektir. Bunun tersini yapmanız köpeğinizin bir gün kendi istediği yere gidip kaybolmasına sebebiyet verecektir. Tek bu değil evin düzenini önemsemeyecek ve etrafı dağıtıp eşyalara zarar verecektir.
 
Köpeklerin fıtratı dikkate alındığında zaten disiplinli olan köpekler istedikleri disiplini alamazlarsa problem çıkartarak kendini sizden üstün görmeye başlayacaktır. Ve lider olarak kendini görüp sizi yönlendirmek için elinden geleni yapacaktır.

8-) Öfkeni Kontrol Et;
Yanlış Cezalandırma Uygulamaları Kullanmak  

 
Her şeyden önce köpeğinizin sorumluluğunun sizin üzerinde olması ona istediğiniz davranışta bulunabileceğiniz hakkı vermez. Bu yüzden hatalı bir davranışta bu hatayı tekrardan yapmaması için en doğru yolları deneyerek onu uyarmalısınız. Ona vurmak asla bir çözüm değil bunun yerine;
 
• Ses tonunuzu değiştirin ve gözlerine bakarak konuşun
• İlgisiz davranın ona küstüğünüzü anlaması için biraz bekleyin ve onun yanınıza gelmesini bekleyin. Hata yaptığını sizin hareketinizden anlayacaktır.
• Tepkisiz davranın; bazen dikkatinizi çekmek amacıyla bu hataları yapabileceğini unutmayın eğer dikkat çekmek için yapıyorsa bu duruma tepki vermeyin.
• Bağırmayın ve vurmayın: köpekler bağırdığınızda kızdığınızı anlamaz ve nasıl davranmaları gerektiğinde bilemezler. Vurmak ise iletişiminizi çok olumsuz etkileyip daha çok itaatsizlik yapmasına neden olacaktır.
• Hata yapmasının neyden kaynaklandığını bulun: köpeğiniz bir hatayı sıkça yapıyorsa bunun altında bir rahatsız olabileceğini düşünmelisiniz ya da psikolojik bir problem bunları bir veterinerden yardım alarak çözebilirsiniz.
Hata yapmasını tetikleyen faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın.

9-) Hastalanmasın;
Hastalıklarını Önlemeye Yönelik Çalışmalar Yapmak Gerek

 
Köpeğinizi birçok sağlık sorunu olabilir bu sağlık sorunlarını önlemek amacıyla tedir almak gerekir. Bunlar iç ve dış parazit ilaçları ve gözlerin temizliği ve sağlığı için olan göz temizleme malzemeleri olabilir. Bunlarla birlikte kalp kurdu gibi ölümcül olabilecek rahatsızlıkları önlemek en önemlisi. Kalp kurdu hastalığı, egzersiz intoleransı, öksürük, olası kalp yetmezliği, kusma, uyuşukluk, karın rahatsızlığı ve bazı durumlarda, ani ölüm gibi çeşitli semptomlara yol açabilir.
 
Bu yüzden birçok rahatsızlığın önlenmesi için veterinerden ilaç listesi alınmalı takviye vitamin ve minareleri ne sıklıkla kullanması gerektiği öğrenilmeli.
 

10-) İlaç Yanlışları;
Kendi İlaçlarınızı Köpeğiniz İçin Kullanmaktan Kaçının

 
Birçok köpek sahibinin en büyük hatası köpeğinin rahatsız olduğunu düşündüğünde kendi ilaçlarından vermeye çalışması. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Köpeğinizi anatomisi ile sizin anatominiz oldukça farklıdır ve size iyi gelen bir ilaç onun için ölümcül olabilir. 
 
Köpeğinizin rahatsızlığının ne olduğunu ve altında yatan temel sebebi öğrenmeli ondan sonra veteriner hekimin size önerdiği ilaçları uygun dozlarda kullanmalısınız. İnsanlar için üretilmiş bir ilaçlar şans eseri köpeğinize kötü gelmese bile vücudunda sizin bilmediğiniz yan etkiler illaki çıkaracaktır. iç organları ile ilgili ya da kulaç dönemindeki yan etkiler illaki görülecektir.
 
Bununla birlikte köpeğinin rengini ya da başka özelliklerini değiştirmek isteyen insanlar kendi kozmetik ürünlerini köpekler üzerinde denemekten kaçınmalı. Özellikle saç boyası gibi renk değiştirici boyalar köpeğinizin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verebilmekte.

 

Benzer Yazılar

Yukarı