Köpekler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Köpekler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

1-) KARNE HEDİYESİ, 
Çocuklarınıza Karne Hediyesi Olarak Danışmadan Yavru Köpek Almayın;


Karne ödülü için satın alınan yavru köpeklerde ilerleyen tarihlerde aileler büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Doğru bir karar için mutlaka bir uzmana danışılarak destek alınmalıdır. Alınacak bu destek konuları arasında, köpeğinize ayırmanız gereken vaktiniz ve doğru zaman ayırmanız gibi bir çok konu yer almaktadır.
 
Seçeceğiniz ırk için şunları tekrar gözden geçirin.
 
• Bulunduğunuz ekolojik bölgenin köpeğinize uyumunu, çevre şartlarını iyi öğrenin, 
• Yavru köpeğimiz büyüdüğünde, çocuk ve aile bireyleri ile ilişkilerini gözden geçirin
• Doğru ırkı seçin. minicik yavruyken çok şirinler ama 30-40 kilolara kadar büyüyen köpekler var. 
• Yaşam alanınıza bahçe, ev, çiftlik gibi uyumunu araştırın.
• Tüy dökümü durumlarında aile bireylerinin alerji sağlık durumunu öğrenin.
• Çiftleşme dönemleri için hem zaman, hem psikolojik destek olmalısınız.
• Dişi ve erkek köpeklerin farklılıkları hakkında bilgi edinin.
• Enerjik ve hareketli canlılardır. Göz önünde bulundurun.
• Dönemlerinde sabırlı olun, unutmayın oda aileden biridir.
• Aşılama dönemleri olduğunu unutmayın.
 
Yavru köpeğinizin anne sütü aldığından emin olun ve 2 aylıktan önce kesinlikle köpeği annesinden ayırmayın.
Alelacele bir dükkandan hayvan satın almak yerine Her şeyin en başı bir profesyonelden yada tecrübeli bir yakınınızdan destek alınmalıdır. Maddi ve manevi mutlaka bir ön hazırlığınız olsun.
 
Zamanla yavru köpeğimiz büyümeye başlar ve artık bizden aile bireylerinden biri olmuş olur. Ortalama 10 - 14 yıl bir birliktelik ile yaşamımızda bir aile bireyi olarak yerini alır. Sokağa, barınağa hayvanlarınızı bırakmayın.

2-) YAVRU AŞILARINA DİKKAT!
Yavruların Aşılanması Önce Anne İle Başlar;

Annenin çok iyi aşılanması gereklidir. Anne köpek hamileliğinin 40 günlük dönemi içerisinde mutlaka antiparazitel müdahalesi gerektiren iç ve dış parazitlerden korunması gereken aşılarını  olması gerekmektedir. Bu önlem Annenin yavrularına vücudunda var olabilecek mikropları süt yolu ile bulaştırmasın diyedir. Yavruların aşısı dediğimiz konu aslında anneden başlar ve en önmli nokta budur. Genel bilinen ise yavru dünyaya geldiğinde olması gerken aşılar bilinmektedir.
 
Halbuki yukarıda bahsettiğimiz üzere ilk aşılar anne ile başlar. Yavruların aşısı ise 6 haftalıktan itibaren karma aşısı ile başlanmalı, gençlik hastalığı denilen çok tehlikeli bir vürüs vardır, ayrıca kanlı ishal aşısı da önem taşımaktadır. Mutlaka aşı döneminde bunlara dikkat edilmeli ve uzman veteriner hekimden gerekli tüm bilgiler edinilmeli ve kontrolleri yapılmalıdır.  

3-) İLK EĞİTİMİ, 
İlk Eğitim Eğitimciden Değil, Annedendir;  


Yazımızda belirttiğimiz üzere 2 aylıktan küçük köpek anne sütünün önemi kadar anne eğitimide bir okadar önem taşımaktadır. Sosyal bir birey olabilmesi için annesi ve kardeşleri ile geçireceği zaman gelecekteki psikolojik durumunda zeminini
hazırlamaktadır. 
 
Maternal Antikor  tüm bağışıklık sistemine etki eden, vücuda giren antijenleri zararsız duruma getirmek için organizmanın çıkardığı bir maddedir. Buda anneden yavruya geçen, hayati virüsler taşıyan virüslere muhatap kaldığnda koruyan  bir maddedir ve bu anne sütü ile alınmaktadır. Anne yanından 1.5 aylıkken yavru ayrılmış olsa dahi 2.5 ylık olana kadar  aşılarınında yapılması çok önemlidir. Gelecekteki iyi eğitimli bir köpeğin ilk temelleri olacaktır.

4-) EĞİTİM SÜREÇLERİ 
Liderliği Köpeğe Vermeyin!

Yavru köpeğinizi evinize ilk getirdiğiniz andan itibaren koltukta oturmasına, yatağınızda sizinle uyumasına izin vermeniz köpeğinizde o alanda liderlik ve sahiplenme duygusunu yaratacaktır. Yavru köpeğinizde ne kadar erken eğitime başlanırsa, köpeğin karakter oluşumunda daha rahat bir süreç yaşamasını sağlar.  

Yavru köpeğinizin size ihtiyaç ve bağımlılık duygusu ilk süreçte çiş ve kakasını yapamamasından kaynaklanmaktadır. Çünkü kasları henüz gelişmediği için bu süreçte size ihtiyaç duyacaktır. 

Köpekler de aşılar tamamlanana dek tuvalet eğitimi verilmeli bunun için özel bir alan oluşturulmalıdır. Aşıları tamamladıktan sonra dışarı çıkma sürecini iyi planlamanız gerekiyor. Köpeğiniz sosyalleşmesi için oldukça önemli süreçtir.

Yavruların sürekli olarak önünde mamasının ve suyunun bulunması, bağırsaklarında farklı reaksiyonlara sebep vermektedir. Köpek için yemek düzeni oluşturmalı, yavrunun alması gerektiği kadar protein değeri uygun olan besinleri seçmeli ve tercih etmelisiniz.  

Yavru köpeklerde bilinen en büyük sıkıntılardan birisi de kemirmedir. Dişlerinin kaşınınması, dökülmesi ve yeni diş gelmesi gibi süreçler sürekli olarak etrafını, eşyaları, ayakkabıları kemirmeye başlatacaktır.  Kaşıntı giderici oyuncaklar, kemirebileceği ona uygun kemiklerden alabilirsiniz. Bu şekilde damakları kaşındıkça kullanabileceği bazı eşyalar/oyuncaklar bulundurabilirsiniz. Köpeğinizi bu süreçlerde doğru yönlendirmelisiniz. Cezalandırma gibi işlemlerde "Hayır" derken bile ses tonunuz çok önemlidir. Köpeğinizin eğitim süreçlerinde profesyonel olarak destek almak köpeğiniz ve sizin için rahat bir dönem geçirmenizi sağlayacaktır.

 

Benzer Yazılar

Yukarı