Köpeklerde Çiftleşme Ve Sonrasında Yaşanan Sorunlar

Köpeklerde Çiftleşme Ve Sonrasında Yaşanan Sorunlar

Dişilerde Ergenlik Belirtileri

Dişi köpeklerde ergenlik, cinsel olgunluk genellikle 9 ile 10 ay arasında gerçekleşir. Bu küçük cins ırklarda 4 aya kadar düşebilmektedir. Buna karşın büyük ırklarda bu dönem iki yaşlarına kadar dayanabilir. Bazı köpeklerde ise östrus ya da yangı (kızan- kızma) belirtileri görülmeye de bilmektedir.
 
Birçok köpekte ilk yangı dönemi çiftleşmede üremeye uygun olmayabilir. İki ya da üçüncü östrus döngülerinde doğurganlıkları tam olabilir. 
Dişi köpeklerde; vulvada şişme ilk östrus belirtisidir. Bununla birlikte vajinal kanama gözlemlenir. Bu dönemden çıktıktan birkaç sonra kanama kaybolur.

Bir Dişi Çiftleşme İçin Ne Zaman Hazır Olur?

Bu süreç 7 ile 10 gün kadar sürer. Bu süre zarfında çiftleşmeye izin vermek istemeyeceklerdir. Döngü ilerledikçe kanamanın rengi ve görünümü değişir. Bu dönem çiftleşme için en uygun dönemdir.
 
İdrar testi yaparak da çiftleşme döneminin uygun olup olmadığı hormon testleri ile belirlenebilmektedir. Vajinal sitoloji ve vajinal smear, serum progestoron testi bu dönem uygulanabilecek netleştirici testlerdir.
 
Köpeklerin yumurtlama döneminin östrus başlangıcından itibaren 11ci gün olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda kanlı akıntının rengi açılır ve dişi artık çiftleşmek için erkek köpek aranmaya başlar. Ancak bazen yumurtlama bu dönemden daha erken ya da geç olabilir.
 
Genellikle 2-3 hafta sonunda bu süreç sona erecektir. Akıntı ve vulva normale döndüğünde her şey normale dönmüş temektir.

Çiftleşmenin Başarılı Olabilmesi İçin Yapılması Gerekenler

 

Yapılan araştırmalar, çiftleşmede erkek köpeklerin dişilerden daha fazla stres yaşadıklarını göstermiştir. Erkeklerin kendi ortamında çiftleşmesi, stresi azaltarak daha başarılı olmasını sağlar. Bu nedenle dişiyi, erkeğin yanına getirmek daha uygun olacaktır. 
Çiftleşme 24 ile 48 saat arayla iki kez yapılırsa daha iyi sonuç alınacaktır.

Onlar da Aşk Yaşar

 Dişi köpekler genelde seçici olabilir. Her erkekle anlaşamaz ve çiftleşmeyi kabul etmez. Defalarca denemenize rağmen, dişi köpek çiftleşmeye bilir. Bu normal bir durumdur. Çünkü dişiler erkeklerini kendileri seçer ve onlara izin verirler. 
Kur yapma süreci bu nedenle doğru takip edilmelidir. Erkekler dişilerden salgılanan kokuya karşı koyamayarak onunla birlikte olmak isteyecektir. Bunun için de dişiyi ikna edecek davranışlar yapar. Bu süre 15- 20 dakika kadar olacaktır. Eğer bu süre zarfında dişide herhangi bir yanaşma yoksa, çiftleşme büyük olasılıkla gerçekleşmez.

Çiftleşme Sırasında Birbirine Yapışan Köpekler

Çiftleşme esnasında ereksiyon halindeki erkek penisi, dişi köpeğin vulvasındayken penisin başında ki soğanlı bezler şişmeye başlar. Bu bezler şiştiğinde uzun ve dar olan vulva kanalından penisi çıkartması neredeyse imkansız olacaktır. Bu durum vajinal kilit olarak da adlandırılır.
 
Bu süreç ortalama olarak 15 ile 20 dakika sürebilir. Ender olarak 30 ya da 40 dakika kadar kaldıkları da olabilir. Erkek çiftleşme pozisyonundan normal pozisyona geçer ve neredeyse dışardan ilişki durumu olmadığı sanılabilir. Sonra dişinin içine boşalan penis yavaş bir şekilde geri çekilmeye başlanır.
 
Bu gibi bir çiftleşme sorunu ile karşılaşıldığında panik yapmadan, sürecin doğal şekilde sonlanması beklenir. Aksi takdirde çiftleşen köpeklerin cinsel organları zarar görebilir.
 
Bu nedenle köpekler çiftleşirken en az birinin tasma ile bağlı olmasına özen göstermek önemli bir önlem olacaktır.

Çiftleşme Sonrası Davranışlar

Çiftleşmeden hemen sonra içgüdüsel olarak her iki köpek de cinsel organlarını yalayarak temizleyeceklerdir. Erkek köpekler de penislerini yalayarak temizler ve eski boyutlarına dönmesini sağlarlar. Ayrıca erkekler bazen çiftleşme sonrasında sırtüstü yatarak farklı hareketler yapabilir. Bu çiftleşmenin başarılı olduğunu göstermektedir.
 

Çiftleşme Sonrası İstenmeyen Gebeliği Önleme

Safkan ırkların devamını sağlamak amacıyla çiftleştirme ciddi bir şekilde yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda dişi istenmeden ya da farkında olmadan farklı bir ırkla birleşmiş olabilir. Bunun yanı sıra gebelik kontrollerinde yavruların sağlıksız olduğu ya da öldükleri durumlarda kürtaj yapılması önemli bir önlem olacaktır.
 
Bu şekilde köpeğin ve doğacak yavruların sağlıkları riske atılmamış olacaktır. Bu gibi ciddi müdahaleler için hayvan hastaneleri kullanılmaktadır. 

Benzer Yazılar

Yukarı