Köpeklerde Yaygın Görülen Korkular

Köpeklerde Yaygın Görülen Korkular

Eve geliyorsunuz ve çiğnenmiş mobilyalarla karşı karşıyasınız ya da girişteki ayakkabılarınızın üzeri, sevimli dostunuzun tuvaletini yaptığı yer haline gelmiştir. Dışarı çıktığınızda ise başka köpeklere durmadan havlayan, arabaya binmemek için direten huysuz biriyle karşı karşıyasınız. Durumlar bu hale geldiğinde, bir şeylerin yanlış gittiğini anlamak için köpek psikolojisi hakkında derece almış olmaya ihtiyacınız yok. Köpeklerin çoğunda bulunan bu yaygın korkular, genellikle davranışlarını değiştirir ve onların çevreyle uyumsuz olmasına yol açar. Tıpkı bizler gibi sevimli dostlarımız da çeşitli korkulara eğilimlidir. Bunlardan bazıları doğuştan gelirken bir kısmı korkutucu deneyimlerin sonucudur. Köpeklerin ortak korkularını tanımak ve bunları ele almak için temel ipuçlarına hâkim olmak, patili arkadaşınıza yardımcı olacak ve ilişkinizi günden güne derinleştirecektir. Bu korkuları önleme, başa çıkma ve tedavi yöntemleri yazımızda.

Korku ve Fobi

 
Uzmanlar köpeklerin korkmasının çok karşılaşılan bir sorun olduğunu söylüyor. Korku onlar için savunma mekanizmasıdır ve tamamen ortadan kaldırmanıza gerek olan bir şey değildir. Kurtlar ve diğer vahşi köpekler, onları hayatta tutmak için korkuya güvenir ancak korkulu davranışlar köpeğiniz ve aile üyeleriniz için tehlike oluşturduğunda müdahale edilmelidir. Köpekler korkularını çeşitli şekillerde ifade ederler. Saldırabilir, sızlanabilir, havlayabilir, sinebilir, saklanabilir ve hatta genellikle saldırganlıkla karıştırılan korku belirtileri gösterebilirler. Peki, köpeğinizin korkusunun bir fobiye dönüştüğünü nasıl anlarsınız?
Fobiler, korkudan farklı olarak köpeğin fırtına gibi tehdit hissedebilecek bir şeyle karşı karşıya kaldığında ortaya çıkan yoğun ve kalıcı bir korkudur. Deneyimlerin bir sonucu olan fobiler, bazen tekrarlanan deneyimler nedeniyle oluşur ancak köpekler için korkulu anların fobiye dönüşmesi için kimi zaman sadece bir deneyim bile yeterli olmaktadır. Şimşek sesinin ne olduğuna dair bir fikri yok ve korkuyor, üstelik siz de anlatamıyorsunuz. 

Köpeklerde Yaygın Görülen Fobiler

1. O Ses De Ne Öyle?

 
Birçok köpeğin havai fişekler, gök gürültülü fırtınalar, silah sesleri ve havai fişekler gibi yüksek seslere karşı ses fobileri vardır. Gürültü ve ses fobilerinin kalıtsal olabileceğini öne süren araştırmalar bile mevcuttur. Uzmanlara göre, evcilleştirilebilen bazı ırkların gürültü fobilerine karşı özellikle hassasiyeti vardır, bu da yüksek ihtimalle çevrelerine çok uyum sağlamalarından kaynaklanır. Korkunç köpekler arasındaki diğer bir yaygın suçlu, havai fişekler, gök gürültülü fırtınalar veya elektrikli süpürgeden kaynaklansın, gürültü kaygısıdır.
Ani veya sürekli yüksek sesler, köpek panik atağına benzer bir şey başlatabilir ve nasıl tepki vereceğini veya tepki vermeyeceğini bilmek önemlidir.
 
Ne Yapabilirsiniz?
 
*Durumu aşırı bir şekilde telafi etmeyin, hiçbir şey olmuyormuş gibi davranmayın veya tüm size karşı yaptığı sarılmaları hemen kabul etmeyin. Dozunda bir ilgi ve dozunda sesinizi kullanmak ona hem güven verecek hem de abartacak bir şey yokmuş hissi verecektir. Köpeğinizin endişeli olmadığında yapacağı eğlenceli bir şeye odaklanın ve ona uygun aktivitenin ne olduğuna odaklanın. 
*Bazıları, gürültüyü olumlu bir deneyimle ilişkilendirmek için "gök gürültüsü sesi" ve diğer hilelerle güçlendirilmiş gerçek bir fırtına sırasında, köpeğinizle oynamanızı önerir. Bunların hepsi klasik karşı koşullandırma yönleridir ancak siz köpeğinizi mutlaka test edin ve istemiyorsa bunu yapması için zorlamayın. Aksi takdirde korkusunu perçinlemiş olursunuz. 

2. İğneden ve Arabadan Korkuyorum!

 
Birçok insanda genellikle iğne fobisi olarak adlandırılan durum bazı köpeklerde de vardır ve veterineri ziyaret ederken size zor zamanlar yaşatabilirler. Köpekler, veteriner ziyaretlerinin kendi iyilikleri için en iyisi olduğunu anlamazlar ve bu ziyaretlerin öncesinde kendilerini hasta hissederler. Ağrıdan endişe eder, arabanın sürülmesinden rahatsız olur, yeni yerleri görecekleri endişesine kapılır, yabancılar ve diğer stresli hayvanların varlığından korkarlar; tüm bu duygu durumlarının birleşimi de kimi zaman bu korkuyu daha da kötü hale getirebilir. Yolculuk hüznü: köpek araba kaygısı
Arabadan korkan köpekler, tuzağa düşme korkusu hissettiği için tepki verebilir veya tekerlekler dönmeye başladığında kendilerini iyi hissetmeyebilir. Araba tutması bazı köpekler için zorlayıcı bir sorundur ve semptomlar arasında salya akması, sızlanma ve kusma vardır.  Köpeğiniz tam hareket etmeye başladığında bu durumları yaşamasa da yolculuk süresi uzayınca kendini kötü hissedebilir. Arabadan atlama ya da araba çarpması gibi kötü deneyimler atlatmış ve etkilerini üzerinde hala taşıyor olabilir.  
 
Ne Yapabilirsiniz?
 
*Araba onun hafızasında korkutucu bir yer ise, sadece yaklaşmak bile endişe yaratacaktır. Daha motoru çalıştırmadan köpeğinizin araca olumlu tepki vermesine yardımcı olun. Köpeğinize sizin yaptığınız gibi pek çok ödül vererek arabanın yanına kadar yürüyün. Aslında herhangi bir yere gitmeden önce, köpeğinize bu şekilde arabanın içini yavaşça tanıtmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
*Köpeğinizin araba tutması kötüyse ve düzenli olarak kusmaya neden oluyorsa, araba yolculuklarından önce yiyeceği sınırlandırın. Ayrıca, seyahate çıkmadan önce köpeğinize mide bulantısı önleyici ilaçlar vermeyi de düşünebilirsiniz. Seçenekler için veterinerinizle konuşun.
*Güvenli bir emniyet kemeri, rahat battaniye ve yatıştırıcı müzik (bazı köpeklere yardımcı olabilir) ile araba yolculuklarını olabildiğince konforlu hale getirin.

3.Nereye Gidiyorsun, Beni Bırakma!

 
Muhtemelen onları eve ilk getirdiğinizde üzerine titrediniz, ilgi, sevgi ve uzun hafta sonu aktiviteleriyle dolu dolu eğlenceli vakit geçirdiniz. Ama her hafta sonunun bir başı var ve sonunda, iş ya da seyahat gibi rutinler nedeniyle uzun saatler boyunca uzakta olmanız gerekiyor. Köpeklerde ayrılık kaygısı maalesef gerçektir. Bu kaygıdan muzdarip olan köpeğiniz, eve ve eşyalarınıza zarar verebilir, aşırı derecede havlayabilir, hatta kendi kuyruğunu çiğneyebilir veya sizi zorlayıcı başka davranışlarda bulunabilir.
 
Ne Yapabilirsiniz?
 
*Anahtarlarınızı ve çantanızı almak gibi bazen sıkıcı bazen komik tepkiler veriyorsa komut vererek engelleyin ve ardından hemen atıştırmalık ikrama başvurun. Bu, ayrılmaya hazırlanırken kaygı oluşturan bazı olumsuz çağrışımları ortadan kaldırabilir.
*Ayrılmadan önce egzersiz yapmak (köpeğiniz ile yürüyüş veya at-getir oyunu) köpeğinizi yorar ve siz yokken rahatlamasına yardımcı olur.
*Köpeğinizin yalnızlığını veya izolasyonunu hafifletmek için bir evcil hayvan bakıcısını geçici veya devamlı olarak evinize alma fikrine sıcak bakabilirsiniz.
*Evcil hayvanınız için kollarınızı sıvayın ve el becerinize yer açın: Köpek sandığından daha özel bir evcil hayvan yatağı veya battaniyesi yaratarak onun için güvenli alanlar oluşturmaya çalışın.
*Bir yavru köpeğiniz varsa, bir anne köpeğin feromonlarını taklit eden ve bir güvenlik duygusu oluşturabilen ilaçlar diğer şeyler hakkında veterinerinizle konuşun.
*Bazı köpek severler, sakinleştirici uçucu yağlar gibi bitkisel ilaçları tavsiye eder ve işe yaradığını söylerler. İnternetten ya da veterinerinize danışabilirsiniz.
*Siz yokken ilgi çekici köpek oyuncakları sunun. Mesela kong gibi, köpeklere üzerinde çalışabilecekleri bir oyuncak vermek ya da farklı parkurlar sunan bir oyun alanı yaratmak, siz evde yokken onu epey oyalayacaktır.  

4. Kim Bu Gözlerindeki Yabancı?

 
Sevimli dostunuz çoğu zaman sizi sakınıyor ve çevrenizdeki zararlı kişilerden korumak istiyor. Bunu yaparken kendine güveni tavanda olsa da eğer fobisi yabancı kişiler ya da köpeklerse o zaman durumun seyri de maalesef değişiyor. Köpeğinizin korkuları, ister yabancılardan korkma ister diğer köpeklerden korkma olsun, genellikle bilinmeyen etrafında döner. Her iki durumda da sosyalleşme anahtardır. Ancak baştan söylemeliyiz ki bu durum sabır ve zaman alacaktır.
 
Ne Yapabilirsiniz?
 
*İster yürüyüşe çıkın ister evde olun; tasma takmanız bu süreçte en büyük yardımcınız olacaktır.
*İnsanlarla etkileşim kurması için köpeğinizi zorlamayın. Köpeğinizi yakınlaştırmaya zorlamak yerine uzakta rahat etmesine izin verin. O zaten kendini güvende hissetmeye başlayınca kendi de iletişim kurmak için adım atmaya başlayacaktır.
*Diğer köpeklerle başka bir köpek geçerken sakin davrandığı zaman onu takdir ettiğinizi belli etmek için bir ödül verin ve durumu fark etmesini sağlayın. 
*Bazı köpekler, özellikle de zor bir geçmişe sahip olanlar için tepkisellik, pozitif eğitim teknikleri ve tetikleyici unsurlardan kaçınmak gibi pratik çözümler gereklidir. Çoğu zaman bu, daha büyük bir sorundur. 

5. Benden de Korkma Bari!

 
Söylediğimizi duydunuz mu? Evet, çok ilginç; şimşekler, yabancılar, araba korkuları bir kenara köpeğiniz ya sizden korkuyorsa? Evlat edindiğiniz ve göz bebeğiniz olan patili dostunuz ilk günden itibaren sizden korkuyorsa, bunun nedeni geçmişteki olumsuz deneyimlerdir. Sabırla köpeğinizin güvenini kazanabilir, özgüveninizi tazeleyebilirsiniz. 
Genel olarak, beden diliniz ve stres seviyeniz köpeğinizi o kadar etkiler ki, kötü bir gün geçirdiyseniz yanlışlıkla köpeğinizi korkutabilirsiniz. Böyle durumlarda hızlı bir toparlama için derin bir nefes alın, sakin, güvenli olduğunuzu ona yansıtın ve köpeğinizi de rahatlatın.
 
Ne Yapabilirsiniz?
 
*Yerde - mümkün olduğunca köpeğinizin seviyesinde - zaman geçirin, böylece kendilerini domine edilmiş hissetmezler.
*Yavaş hareketler, nazik jestler ve birçok ikram yardımcı olabilir.
*Bu durumda aynı zamanda, endişeli veya tepkisel köpeklerde uzmanlaşmış profesyonel bir köpek uzmanına veya köpek eğitmenine danışabilirsiniz. Gelişimi görmek için önce videoyu çekin ve davranışları tanımlayın, bir de eğitim bittikten sonra öncesi-sonrası videosunu karşılaştırıp aşamayı görün. 
 
EK OLARAK;
 
Saldırgan Bir Köpekle Başa Çıkmak
Saldırgan bir köpekle yaşamak stresli ve sinir bozucu olabilir. Fobileri tedavi etmek sabır, zaman ve tutarlılık gerektirir. Bunu başarmak özellikle aşırı havladığında, komşuları ve ev sahiplerini kızdırdığında imkânsızmış gibi gelebilir. 

İlaç Tedavisi

 
Bazı köpekler, yalnızca davranış değişikliği yoluyla fobilerini yönetmeyi öğrenirler. Köpeğinize herhangi bir ilaç vermeden önce daima veterinerinizle konuşun ve köpeklerde stresi azaltabilecek birkaç ilaç kategorisi olsa da bu ilaçların amacının fobiyi yatıştırmak değil, korkuyu en aza indirmek olduğunu unutmayın. Köpeklerimizin endişelerini sadece ilaçla çözebileceğimizi düşünmek cazip gelse de tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de korkuyla başa çıkmak karmaşıktır. Her köpek benzersizdir. Bir köpek için işe yarayan şey, bir başkası için çalışmayabilir ve yavrularınız için en iyi hangi eylem planının işe yarayacağını anlamak için genellikle biraz deney yapmak gerekir.
 

Benzer Yazılar

Yukarı