Mevsimsel Köpek Hastalıkları Nelerdir ?

Mevsimsel Köpek Hastalıkları Nelerdir ?

İnsanlar gibi köpekler de mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Bu durum özellikle yaz mevsimi bitiminde sonbahar başlangıcında kendini gösterir. Bu dönemde köpeklerin bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için bir dizi mevsimsel hastalık görülme riski artar. Köpeklerde hastalık belirtileri görülür görülmez mutlaka uzman bir veteriner hekime danışılmalı ve köpeğin tedavi süreci en kısa sürede başlatılmalıdır.
 

SCI (Mevsimsel Köpek Hastalığı)

 
SCI hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte köpeğin ormanlık bir alanda dolaşmasından sonra ortaya çıktığı kesindir. Mevsimsel köpek hastalığı olarak bilinen SCI köpeklerde sindirim sisteminde görülen bir dizi rahatsızlıkla karakterizedir. Belirli bir ırkı tehdit etmediği gibi her yaştan ve cinsten köpek de ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Erken tedavi edilmediğinde çoğu zaman ölümle sonuçlanan bu hastalık en sık ağustos ve kasım aylarında görülür, bu nedenle Mevsimsel Köpek Hastalığı olarak adlandırılmıştır.
Hastalık, orman gezintisi yapan bir köpekte 24-72 saat arasında belirtilerini göstermeye başlar. En sık rastlanan belirtileri şunlardır: kusma, ishal, karın ağrısı, yemek yememe, kaslarda titreme, ateş. Bu semptomların görüldüğü köpek en kısa sürede veteriner hekime götürülmeli ve hikayesi anlatılarak tedavisine başlanmalıdır. Tedavide öncelikle antibiyotikler ve hastalık önleyici ilaçlar kullanılır. Su kaybını önlemek için de sıvı tedavisi uygulanır.  
 

Kış Pireleri

 
Sonbahar ve kış ayları, veteriner kliniklerine pire şikayeti ile gelen evcil hayvan sayısında artış yaşanan dönemlerdir. Kış pireleri olarak da adlandırılan bu durum evcil köpek sahiplerinin en çok şikayet ettiği mevsimsel köpek hastalıkları arasında yer alır. Havaların soğuması ve ısıtılan evlerin daha sıcak olması pirelerin evcil hayvanların üzerinde üremesine neden olur. Kaşıntı ile kendini gösteren pirelenme problemi hem köpek hem de evde yaşayan diğer kişiler için rahatsız edici bir durumdur. Kan emmeleri nedeniyle köpeklerde kansızlık gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olan pire problemi  fark edilir edilmez veteriner hekime başvurulmalı ve uygun tedavi yöntemleri ile bu soruna son verilmelidir.
 
Pire problemiyle her mevsim karşılaşmak mümkündür ancak yoğun olarak kış mevsiminde görülmesi evcil hayvan sahiplerinin daha dikkatli olmasını gerektirir. Köpeğinizin pirelendiğinden şüpheleniyorsanız zaman kaybetmeden veterinere danışılmalı ve hekiminizin tavsiye ettiği pire önleyici ile tedaviye başlamalı, evcil petlerinizin parazit tedavilerini aksatmamalısınız.
 

Kennel Öksürüğü

 
Enfeksiyöz Trakeobronşit olarak da bilinen Kennel öksürüğü bulaşıcı bir köpek hastalığıdır ve en çok sonbahar mevsiminde görülür. Köpekten köpeğe çok kolay bulaşması nedeniyle belirtileri ortaya çıkar çıkmaz tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Halk arasında bu hastalık köpek boğmacası olarak da bilinmekte olup çoğunlukla köpek gençlik hastalığı ile birlikte seyreder. Köpeklerde çoğunlukla mevsim geçişlerinde görülse de yılın her dönemi karşılaşılabilen bir solunum yolu hastalığıdır. Ölüm riski düşük bir hastalık olmakla birlikte tedavisi yapılmadığı sürece tehlike  arz eden bir rahatsızlıktır.
 
Sümük görünümlü köpüklü salya, kuru ve sert öksürük, öğürme, kusmaya çalışma gibi semptomlarla ortaya çıkar. Hastalık yavru köpeklerde ileri yaştaki köpeklerde göre daha şiddetli geçer. Şiddetli Kennel öksürüğü görülen köpeklerde ateş, kilo kaybı, halsizlik, tıkanma gibi belirtiler de görülebilir. Hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir, bu nedenle belirtiler ortaya çıkar çıkmaz hasta köpek tedavi altına alınmalı, tedavi süreci hızla başlatılmalıdır. Bu hastalık barınakta kalan köpeklerde daha fazla görüldüğü için barınağa konacak köpekler Kennel öksürüğüne karşı aşılanmalıdır. Evcil köpeklerin güncel aşıları veteriner hekim kontrolünde aksatılmadan yapılmalıdır.
 

Artrit

 
Köpeklerde görülen ağrılı bir hastalıktır. Özellikle sonbahar aylarında mevsimsel ağrılarda artış görülür. Eklemleri etkileyen bir köpek hastalığıdır. Eklem iltihabı olarak da bilinen bu hastalığın en karakteristik özelliği daha çok yaşlı köpeklerde görülmesi ve ağrılı seyretmesidir. Ne yazık ki tedavisi yoktur ancak semptomları azaltmak için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır.
 
Artritin en sık görülen semptomu köpeğin dinlenme sonrası topallamasıdır. Bunun dışında gezinti yapmaya isteksizlik, yürümek istememe, daha az oynama ve zıplama, daha fazla uyuma gibi belirtiler gösterebilir. Soğuk havalarda ve yağışlı havalarda ağrıda gözle görülür bir artış yaşanır, hastalığın ilerleyen safhalarında ise kas kaybı görülebilir.
Hastalığın teşhisi röntgen filmi çekilerek konur. Artritli köpeklerde hareketsizliğe bağlı olarak kilo artışı görülebilir. Bunun engellenmesi için veteriner hekimce önerilen beslenme programlarına uyulmalı, ağrılı hayvan,  hareket etmek için zorlanmamalıdır. Egzersizler kontrollü olmalı, veteriner hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde fizyoterapi uygulanmalıdır. Tedavide, eklemlerdeki deformasyonu ve ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ilaçlar ile birlikte eklemi güçlendiren  takviye ilaçlar kullanılır. İlerlemiş vakalarda özellikle kalça eklemini tutan artritlerde ameliyatla protez uygulanabilir.
 

Rinit

 
Köpeklerde görülen mevsimsel rahatsızlıkların başında rinit gelir. Rinit vakalarında özellikle soğuk havalarda artış yaşanır. Burun enfeksiyonu olarak da bilinen bu hastalık koyu renkli kötü akıntı ile birlikte kendini gösterir. Akıntının rengi koyu yeşile yakındır. Bakteriyel olduğu gibi mantarlara bağlı olarak da ortaya çıkabilen bu hastalık çoğunlukla soğuk algınlığı ile birlikte seyreder. Bu nedenle köpek sahipleri, soğuk havalarda evcilini korumak adına hastalıklara karşı önlem almalıdır.
Köpeğin günlük egzersizleri düzenli olarak yapılmalı ancak soğuk havalarda sokakta geçirilen süre kısa tutulmalıdır.
 
Bağışıklık sistemi düşen evcil için mevsim geçişlerinde ekstra  vitaminler kullanılmalı, beslenme programına takviye besinler ilave edilmelidir. Köpeğin üşümediğinden ve uyuduğu yerin kuru olduğundan emin olunmalıdır. Mevsimsel hastalıkların tümünde olduğu gibi rinit hastalığından şüphelenildiğinde de veteriner hekime başvurulmalı ve hastalığın tedavisine gecikmeden başlanmalıdır.
 

Tüy Dökme

 
Her köpek ırkı, mevsim geçişlerinde tüy döker. Özellikle sonbahar ayları, köpeklerin en fazla tüy döktüğü dönemdir. Kışlık tüylerini çıkaran köpeklerin bu dönemde tüy dökmesi doğaldır. Ancak tüy dökme problemi yılın her dönemi yoğun bir şekilde devam ediyorsa altında başka bir sağlık problemi aranmalıdır. Aşırı tüy dökme sorununa yanlış beslenme, stres ve çeşitli deri hastalıkları neden olabilir.
 
Eğer köpeğiniz çok fazla tüy döküyorsa ve bunun mevsime bağlı olmadığını düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekime danışarak altında yatan esas sorunu tespit etmeli ve buna uygun tedavi yöntemini uygulamalısınız.
 

Leishmania (Layşmanyaz) Enfeksiyonu

 
En çok yaz aylarında ve sonbaharda görülen bir köpek hastalığıdır. Paraziter bir hastalık olup sivrisinek ve tatarcık böceği gibi haşereler aracılığı ile bulaşır. Hasta hayvandan almış olduğu hastalığı hasta olmayan hayvana konarak bulaştıran bu haşereler, birçok köpeğin hastalanmasına neden olur. Hastalık; kilo kaybı, ishal, kusma, ateş, uyku hali, aşırı yeme, hapşırma ve öksürme gibi belirtilerle ortaya çıkar.
 
Hastalık deride de yara, tırnak batması, lokal tüy dökülmesi (özellikle kulak ve başta) tüyde matlık ve kuruluk,  deride şişlik gibi semptomlara neden olur. Köpekte bu belirtiler görüldüğünde veteriner hekime başvurulmalıdır. Hastalığın tedavi sürecinde çeşitli ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların bir kısmı ne yazık ki Türkiye’de yoktur, bu nedenle paraziter hastalıklara karşı köpeğin aşı uygulamaları aksatılmamalı özellikle yaz aylarında ilaçlı parazit tasması kullanılmalıdır.
 

Benzer Yazılar

Yukarı