Evcil Hayvanlar İçin Pasaport ve Mikroçip Zorunluluğu Yürürlüğe Giriyor

Evcil Hayvanlar İçin Pasaport ve Mikroçip Zorunluluğu Yürürlüğe Giriyor

Türk Veterinerler Birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalar atıldı. Yürürlüğe girecek bildiride hayvanseverler için yeni dönem başlayacak, başta köpek olmak üzere evcil hayvan sahipleri için pasaport ve mikroçip uygulama zorunluluğu olacak. Resmi Gazete'de belirtilen bildiriye göre köpek sahipleri için süreç başladı. Belgelerin bir yıl içinde bakanlığa teslim edilmiş olması gerekiyor. Detaylar haberimizde.

Kaybolan Ve Terk Edilen Hayvanlar Kolayca Bulunabilecek

 
Hayvanlar için devrim niteliğinde olan bu uygulama hakkında açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Doğa Erdinç, bilinçsiz sahiplenmenin bitmesi için önemli bir adım olduğunu belirterek sözlerine başladı. Erdinç, "İnsanlar anlık hevesleriyle ilerisini düşünmeden sahip oldukları canları sokağa bırakıyorlar veya bir anlık dalgınlıkla onları kaybedebiliyorlar. Bu doğrultuda sokaktaki hayvan sayısı orantılı olarak artıyor. Çipler sayesinde sokaktaki köpeğin kimin olduğu hemen bulunacak. Pirinç tanesi ebatındaki bu çipler köpeklerde deri altına yerleştiriliyor. Okuyucu tarafından eşleşen bilgiler neticesinde kaybolan veya sokağa terk edilen köpeğin kimin olduğu ve adresi biliniyor. " dedi.

Köpeklerde Uygulama Bu Yıl Başlıyor

 
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 1 Ocak itibari ile uygulama süreci başladı. Köpek sahipleri doğumdan sonra 3 ay içerisinde bakanlığa bağlı il ve ilçe müdürlüğüne giderek köpeğine mikroçip taktıracak, pasaport çıkaracak. Barınaklardan yapılan sahiplendirmeler de başvuru süresi 1 ay ile sınırlandırılacak.

Uygulamadan Veterinerler Sorumlu Olacak

 
Bakanlık tarafından atanmış veterinerler, başvurusu yapılan köpeklerin kontrollerini yapacaklar. Pasaport ve veri tabanına kayıt süreçlerini gerçekleştirerek uygulamanın en önemli basamağını oluşturacaklar.

Sahip Değişikliğinin Bildirilmesi Gerekiyor

 
Evcil hayvan sahibinin köpeğinin ölümü, kaybolması veya sahip değişikliği durumlarında 60 iş günü içerisinde en yakın müdürlüğe gidip bildiride bulunması istenecek.

Uygulamanın Kanuni Yaptırımları Var

 
Uygulamayı çiğneyen hayvanseverlerin kanuni yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarını söyleyen Erdinç, " Kaydı bulunmayan köpek sahipleri ortaya çıkan olası durumlarda para cezasından el koymaya kadar varan çeşitli yaptırımlara maruz kalacak. Bu tür sonuçlarla karşılaşmamaları için hayvanseverlerin dostlarını, kayıt altına aldırmaları ve mikroçip taktırmaları konusunda uyarıyorum." diyerek sözlerini noktaladı.
 
Yurtdışında da devam eden bu uygulama, ülkemizde de hayvan sahipleri için doğru karar olarak değerlendirildi. Kaybolmalara, çalınmalara karşı büyük önem teşkil eden sistem için tepkiler olumlu gelmeye devam ediyor. Bu uygulamanın TBMM'de son zamanlarda konuşulan Hayvan Hakları Yasasına emsal olacağı söyleniyor.
 

Benzer Yazılar

Yukarı