Köpeklerin Patilerinde Yaygın Görülen Sorunlar

Köpeklerin Patilerinde Yaygın Görülen Sorunlar

Köpekler günün neredeyse 24 saatini patilerine basarak veya ondan destek alarak geçirmektedir. Bu nedenle siz ne kadar dikkatli olursanız olun mutlaka zarar görecekleri durumlar yaşayacaklardır. Öte yandan normal dışı bir olay yaşanmadığı sürece, evcil hayvan sahipleri köpeklerinin pati sağlığını ihmal edebilmektedir. 
Köpeğinizin patileri; kemikleri ve eklemleri üzerindeki baskıyı azaltmak için destek sağlar, aşırı hava koşullarında yalıtım sunar ve engebeli arazilerde onu korur. Pençeler yaralanmalara ve diğer sağlık problemlerine karşı çok güçlü değildir, bu yüzden karşılaştığınız zaman zorluk yaşamamanız adına, patilerde görülen en yaygın hastalıkları, sorunlara ve bunları önleyerek tedavi etmek için neler yapabileceğinize bir bakalım.

Köpeğinizin Patisinde Sorun Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

 
Köpeğinizin patilerinde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bu patisinde sağlık sorun veya bacağında yaralanma olabileceğinin işaretidir. Köpeklerde böyle bir durum yaşadıklarında yaygın olarak şu belirtiler görülür: 
 
- Pati yalama
- Topallayarak yürüme 
- Kırmızı ve iltihaplı görünüme sahip pati
- Kıllarında azalma 
- Patilerde kanama
- Kötü koku 
- Şişlik, kızarıklık
 
Kesikler, yırtılmalar ve sıyrıklar, pati yaralanmalarının yaygın belirtileridir. Köpeğinizin patilerinin kuru veya çatlamış bir görüntüsü olup olmadığına da mutlaka bakmalısınız. Yine, tırnaklarının çatlamış veya aşınmış bir görünümü varsa dikkat etmelisiniz. Eğer köpeğiniz yara aldıysa öncelikle hasar gören patisini yalar veya çiğner. Ayrıca topalladığını fark edebilirsiniz; köpeğiniz yürümekten kaçınabilir, patilerinden birine ağırlık vermeyi reddedebilir. Evcil hayvanınız yüksek ihtimalle bu süreçte oyun oynamayı reddedebilir çünkü dinlenmeye ve patilerini yalamaya daha fazla zaman ayırmak isteyecektir. Bu süreçte iştah kaybı da görülebilir. 

Köpeğinizin Patisinde Yaşanabilecek Aksaklıkların Nedenleri  

1. Alerjiler

 
Köpekler, gıda alerjileri ve mevsimsel alerjiler gibi tıpkı insanlardakine benzer alerjilerden muzdarip olabilir. Köpeğinizin alerjik reaksiyonu varsa en yaygın semptom, özellikle patilerinde meydana gelen kaşıntıdır. Fark edilecek diğer semptomlar arasında kulak ve cilt enfeksiyonları yer almaktadır. Köpeğiniz muhtemelen kaşıntıyı gidermek için patilerini yalayıp ısıracak ve bu daha fazla tahrişe neden olacaktır; patisindeki ikincil bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı onu savunmasız hale gelecektir.
 
Nasıl Önlenebilir?
 
Köpeklerde alerjiyi önlemek için yapılacak pek bir şey yoktur ancak köpeğinizin neye alerjisi olduğunu biliyorsanız alerjik reaksiyonlarını önlemek mümkündür. Örneğin, köpeğinizin belirli yiyeceklere alerjisi varsa, alerjik reaksiyona neden olabilecek hiçbir şeyi almadığından emin olmalısınız.
 
Nasıl Tedavi Edilir?
 
İlk etapta alerjik reaksiyonu önlemek en iyisi olsa da, bu her zaman mümkün olmayabilir. Alerjik reaksiyon meydana gelirse, ilk durak bir veterinere gidip tanı koydurma işlemini yaptırmaktır. Veterineriniz önce testlerle onun neye alerjisi olduğunu bulmaya çalışacak ve ona uygun bir diyet önerecektir. Tedaviye yardımcı olması için bazı ilaçlar verebilir. Şiddetli alerjik reaksiyon vakaları olursa hastaneye yatış gerekebilir.

2. Bakteriyel ve Mantar Enfeksiyonları

 
Bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, köpeklerde yaygın sorunlardan biridir çünkü bu enfeksiyonların çoğu onların patisinin içinde oluşur. Köpeğiniz patilerini yalayıp çiğniyorsa; tırnaklarında kızarıklık, akıntı veya kahverengi renk değişikliği fark ediyorsanız muhtemelen enfeksiyon kapmıştır. En yaygın mantar enfeksiyonları arasında maya ve saçkıran bulunmaktadır.
 
Nasıl Önlenebilir?
 
Bakteriler ve mantarlar normalde köpeğinizin patilerinde ve çevresinde yaşadığından enfeksiyonları önlemek zordur. Ancak köpeğinizin patilerini her zaman temiz tutarak oluşacak riskleri en aza indirebilirsiniz. Köpeğinizin patilerindeki yaraları hemen tedavi edin çünkü tedavi edilmeyen yaralar bakteri ve mantarlar için iyi bir üreme alanı yaratır. Bölgesel mantar ve bakterilerin bulunduğu yerlerden kaçınmak (eski su birikintileri veya kuvvetli bir yağıştan sonra akan su gibi) iyi bir fikirdir, ayrıca bu enfeksiyonlar genellikle bulaşıcı olduğu için köpeğinizi enfekte olmuş hayvanlardan uzak tutmanız gerekebilir. Maya içeriği yüksek diyetler bazen maya enfeksiyonuna yol açabilir, bu nedenle köpeğinizi maya içeriği düşük bir diyetle besleyin.
 
Nasıl Tedavi Edilir?
 
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle topikal kremler, spreyler ve şampuanların da eklendiği antibiyotiklerle tedavi edilir. Veterineriniz, genellikle 3-6 hafta süren uygun antibiyotik tedavisini yazacaktır ancak köpeğinizin, semptomlar ortadan kalktıktan sonra ilacı bir hafta daha alması gerekecektir. Mantar enfeksiyonları genellikle topikal kremler ve hidrokortizon gibi merhemlerin yanı sıra mantar önleyici şampuanlarla tedavi edilir. 

3. Parazitler

 
Akar ve kene gibi parazitler özellikle köpeğiniz dışarıda çok zaman harcıyorsa, patilerinde yaygın şekilde bulunur. Ağrı ve enfeksiyon, ortaya çıkan şişlik ve saç dökülmesi gibi problemler parazit belirtileri arasındadır. Keneler özellikle sorunludur çünkü köpeğin ayak parmakları arasına yerleşirler ve kene kaynaklı çeşitli hastalıklara neden olabilirler.
 
Nasıl Önlenebilir?
 
Farklı kene tasmaları, topikal kremler, spreyler, tozlar ve tabletler dâhil olmak üzere kene önleme için birçok harika ürün bulunmaktadır. Buna ek olarak, mümkün olduğunca kenelerin bulaştığı alanlardan kaçınmaya çalışın ve yürüyüşten veya diğer açık hava aktivitelerinden sonra köpeğinizin düzenli kene kontrolünü yapın. Evinizi ve köpeğinizin yaşam alanını sterilize edin ve köpeğinizi düzenli olarak tımar etmeyi ihmal etmeyin.
 
Nasıl Tedavi Edilir?
 
Köpeğinizin patilerinde keneler görürseniz, onları çıkarmanız veya veterinerinizin sizin için yapmasına izin vermeniz gerekir; bu, köpeğinizin ayak parmaklarının arasına keneler girerse muhtemelen daha iyi bir seçenektir. Kendiniz yapmaya karar verirseniz, özel bir kene temizleme aparatı kullanın. Akarların tedavisi, istilanın şiddetine bağlı olarak bazen aylarca ilaç tedavisi gerektirebilir.

4. Tırnak Sorunları

 
Ayak tırnakları köpeğinizin patisindeki en hassas kısmıdır ve uzun ayak tırnakları kadar basit bir şey bile, köpeğiniz yürürken ağrı yaşaması gibi sonuçlar yaratabilir. Uzun tırnaklar, yırtık ya da kırık tırnaklardan daha büyük bir problemdir. Uzun tırnak sorunu genellikle bir köpek ayak tırnağını bir şeye taktığında kolaylıkla gerçekleşebilir ve bu da topallamaya, hatta kanamaya bile neden olur. Köpeklerde sık görülen bir diğer tırnak sorunu ise batık tırnaklardır. Bunlar, tırnaklar düzgün kesilmediğinde veya yürürken yıprandığında meydana gelir. 
 
Nasıl Önlenebilir?
 
Tırnaklarla ilgili problemler diğerler sorunlara göre daha çabuk önlenir. Tek yapmanız gereken köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmek. Tırnaklarının çok uzamasına izin vermeyin ve onları gerektiği kadar sıklıkta ​​kesin. Tabii ki, bunu doğru şekilde yapmalısınız; özellikle hızlı bir şekilde keserseniz ve kanamaya başlarsa, yanlışlıkla köpeğinizi yaralayabilirsiniz. Eğer bu konuda kendinize güvenmiyorsanız veterinerden yardım alabilirsiniz. Bol miktarda çinko ve omega-3 yağ asitleri içeren beslenme açısından dengeli bir diyet, köpeğinizin tırnaklarını sağlıklı ve güçlü tutabilir.
 
Nasıl Tedavi Edilir?
 
Topikal merhemlerin uygulanması genellikle köpeklerde tırnak problemlerini tedavi etmek için yeterlidir. Batık ayak tırnakları önce kesilmeli ve ardından antibiyotik merhemlerle tedavi edilmelidir.

5. Pati Yaralanmaları

 
Köpeğin patilerindeki kesikler, çürükler, yırtıklar, kesikler ve diğer yaralanmalar, köpekler etrafta koşuşturup farklı arazilerde oynadıkları için sık görülen bir durumdur. Köpeğinizin patisini sopalar, kayalar, kırık camlar ve diğer benzer materyaller oynadığı sırada kesebilir. Bu yaralanmaların çoğu ciddi olmasa da, tedavi edilmezse durumu daha tehlikeli hale getirebilecek enfeksiyonlar oluşabilir. Bunu önlemek için onları mümkün olan en kısa sürede tedavi etmeniz gerekir.
 
Nasıl Önlenebilir?
 
Köpeğinizi yürüyüşe veya oyun oynamaya çıkardığınızda, köpeğinize zarar verebilecek keskin nesnelere dikkat edin. Köpeğinizi engebeli zeminde veya kaldırımda koşar halde gördüğünüzde nerelere temas ettiğine dikkat edin. Köpek ayakkabıları kullanarak da koruma sağlayabilirsiniz. Köpekler için üretilmiş ayakkabılar, özellikle kışın çok sıcak günler veya çok soğuk günler gibi aşırı havalarda ona yardımcı olabilir.
 
Nasıl Tedavi Edilir?
 
Pati kesiklerini tedavi etmenin ilk adımı, yarayı su veya bir miktar antiseptik ile temizlemek ve varsa patisindeki kalıntıları temizlemektir. Köpeğinizin kanaması varsa, yarayı durdurmak için baskı uygulayın ve kan damarlarının daralmasını sağlayın. İyileştirmek için üzerine buzlu temiz bir havlu koyun. Küçük pati yaralanmaları evde tedavi edilebilir ancak köpeğinizin ciddi bir kesiği varsa ve kanamayı kendiniz durduramıyorsanız, veterinere gitmeniz gerekebilir. Köpeğinizin kesiği çok derinse dikiş gerekebilir. Veterineriniz enfeksiyonları kurutmak için antibiyotik verebilir. 

6. Kuru ve Çatlak Patiler 

 
Köpekler, pürüzsüz yüzeylerde yürürken veya koşarken onlara yardımcı olması için güçlü ve sert patilere sahiptir. Bununla birlikte, soğuk hava, sıcak kaldırım, kuru hava, pürüzlü yüzeyler, kimyasallar ve hatta aşırı yalama gibi çeşitli nedenlerle köpeğinizin patileri kuruyabilir veya çatlayabilir. Alerjiler, beslenme gibi diğer bazı koşullar da bu sorunlara yol açabilir. Özellikle kuru ve pati çatlakları ilgili sorunlarının derhal tedavi edilmesi gerekir çünkü bunlar enfeksiyonlara ve daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
 
Nasıl Önlenebilir?
 
Evcil hayvanınızın patilerini bakımlı ve ayak tırnaklarını kesilmiş tutun. Gerekirse patilerindeki tüyleri de kesin. Çok soğuk veya çok sıcak havalarda, dışarı çıkmadan önce köpeğinizin patilerine koruyucu kremler koyarak veya onu dışarıda güvende tutmak için ona köpek patikleri alarak bu sorunların önüne geçebilirsiniz. Yürüyüşten sonra patilerindeki kimyasalları temizlemek ve daha fazla zarar görmesini önlemek için her yürüyüşten sonra köpeğinizin patilerini ılık suyla yıkayın.
 
Nasıl Tedavi Edilir?
 
İlk olarak, köpeğinizin kuru, çatlamış patilerini ılık suyla temizleyin ve ardından onları bir köpek çorabıyla örtmeden önce iyileştirici bir merhem sürün. Çabalarınız yardımcı olmazsa, altta yatan olası sorunları çözmek ve daha fazla bilgi almak için köpeğinizi veterinere götürün.

7. Yanıklar

 
Köpeğiniz yazın çok sıcak olduğu zamanlarda kum ve asfalt gibi sıcak yüzeylerde yürürse, patilerinde yanıklar oluşabilir. Aynı şekilde kışın donma nedeniyle de yanık meydana gelebilir. Bazı kimyasallar da bu soruna neden olabilir. Köpeğinizin yanması veya donması durumunda fark edebileceğiniz bazı belirtiler; patilerinde kabarcıklar, gevşek deri flepleri ve cildinde kırmızı lekelerdir. Bazı durumlarda patileri de şişebilir.
 
Nasıl Önlenebilir?
 
Köpeğinizi sıcak kaldırımdan uzak tutun, aşırı soğuğa maruz kalmasını önleyin ve aşırı havalarda kesinlikle dışarı çıkmanız gerekiyorsa her zaman patilerine koruyucu köpek çizmeleri koyun.
Elinizi kaldırıma koyarak köpeğinizin çıplak ayakla yürüyemeyeceği kadar sıcak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Elinizi 10 saniyeden fazla tutamıyorsanız, çok sıcaktır. Petrol damlaları, tuz ve diğer kimyasallara karşı bir bariyer görevi görebilir ancak köpeğiniz bunlarla temas ederse patilerini hemen silin. 
 
Nasıl Tedavi Edilir?
 
Küçük yanıklar ve kabarcıklar evde antibakteriyel yıkama ile tedavi edilebilir. Kirleri uzak tutmak ve patilerinin tahriş olmasını önlemek için yıkamadan sonra köpeğinizin patilerine patik koymayı unutmayın. Ciddi yanıklar acil veteriner bakımı gerektirir. Veterineriniz, etkilenen bölgeye biraz bandaj koyacak ve köpeğinize ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler uygulayacaktır.
 
Köpeğinizle geçirdiğiniz her an keyifli iken bir yandan da onu korumanız gereken durumları sürekli yaşayacaksınız. Köpeğinizin pati problemlerini önlemek için köpeğinizin patilerini temiz ve bakımlı tutun ve tırnaklarını kısaltın; bu ilk adımınız olmalı. Köpeğinizi çok sıcak veya çok soğuk olduğunda ya da kış aylarında yollarda tuz ve diğer kimyasalların bulunduğu zamanlarda yürüyüşe çıkarırsanız, patilerini güvende tutmak için her zaman koruyucu köpek patikleri kullanın. Ve son olarak yaralanma ya da aksaklıklar yaşadığınız ilk anda müdahale edin ve edemiyorsanız mutlaka veterinerden yardım alın. Zamanında doğru tedavi yöntemleri ile çözülmeyecek sorun yok!
 

Benzer Yazılar

Yukarı