Ev Yemeği Yiyen Köpekler ...
Köpeğiniz de sürekli kuru mama yemekten sıkılabilir. Sizin de önünüze her gün aynı yemek konsa, en sevdiğiniz yemekten bile bıkarsınız. Arada onlara sevgi dolu yemekler yemek, atıştırmalıklar hazırlamak isteyebilirsiniz.
Ev yapımı mamanın en güzel yanı içinde katkı olmadığını bilmenizdir. Taze, sağlıklı ve içine koyacağınız bilinçli besinler ile gönlünüz rahat bir şekilde beslenme yapabilirsiniz.
Irkın genel özellikleri dikkate alınarak, hemen tüm köpeklerin evde hazırlanan, onlar için sağlıklı olan yemekleri yiyebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bunu yaparken dikkat etmeniz gereken konular vardı.
1. Sürekli olarak aynı ev yapımı mama verilmemelidir. Tek yönlü beslenme olur.
2. Köpeğiniz için zararlı olabilecek besinlerden kaçınılmalıdır. Aşağıda bunlara değinildi.
3. Mama içeriği onun günlük kalori ve vitamin ihtiyacını karşılayacak düzeyde ayarlanmalıdır.
4. Yaş, ağırlık, sağlık sorunları gibi kaloriye az ya da çok ihtiyaç duyduğu dönemler saptanmalıdır. Yavru köpekler ile yetişkinler/ olgunlar aynı mamaları tüketemez.
Doğru mama hazırlarken aşağıda ki oranları dikkate almanızda fayda vardır.
• %40 protein. Hayvansal et, deniz ürünleri, yumurta veya süt
• %10 karbonhidrat tahıl ve fasulye
• %50 sebzeler
• Yağ ve yağ asitleri ( pişmiş yumurta sarısı, yulaf ezmesi, bitkisel yağlar ve diğer)
• Kalsiyum (ezilmiş ya da toz haline getirilmiş yumurta kabukları)
Aşağıda ev yemeği yiyen köpek ırklarına ait bir çizelge bulunuyor.
Ev Yapımı Köpek Mamalarında Kullanabileceğiniz Güvenli Besinler
Havuç
Köpeklerin yemesi için uygundur. Hem çiğ, hem de pişmiş olarak verilebilir.
Kalorisi düşük ve iyi bir vitamin kaynağıdır. Mineral ve lif barındırır. Atıştırmalık içinde harika bir sebzedir.
Fıstık Ezmesi
Köpekler için orta derece besinler içindedir. Sağlıklı ve güvenli bir besindir.
Ancak çok kullanımı kısıtlamak gerekebilir. Yağ ve yüksek kalori içerdiği için fazla yemesi kilo almasına ve farklı sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Sade fıstık ezmesi verilmesi uygundur.
Yumurta
Köpeklerin birçoğu için yumurta iyi bir protein kaynağıdır. Ayrıca kabuklarını tüketmeleri ile kalsiyum ihtiyaçlarını da karşılamış olacaklardır.
Yumurtayı pişmiş olarak vermek daha uygundur. Bazı ırklarda çiğ yumurta sorun yaratabilir. Çiğ yumurtalarda bulunan bazı bakteriler onları hasta edebilir.
Somon
Verebilirsiniz. Pişmiş, kılçıklarını aldığınız iyi pişmiş bir somon onu güzel besleyecektir.
Somon, enflamasyonu azalttığı bilinen ve köpeklerin tüylerine, derilerine iyi gelen yardımcı maddeler içerir. Büyük miktarlarda omega 3 yağ asidi vardır.
Çiğ somon köpeğiniz için uygun olmayabilir. Somon zehirlenmesine neden olabilir ve hatta parazitler onu öldürebilir.
Peynir
Lor peyniri ya da organik orta yağlı peynirleri köpeğinize verebilirsiniz.
Yağ ve laktoz içeriği nedeniyle bazı köpeklerde yedikten sonra mide ağrısına ve ishale neden olduğu gözlemlenmiştir.
Hoş olmayan belirtilerden kaçınmak için peyniri az miktarlarda denemeler yaparak yemek listesine dahil edebilirsiniz.
Yaban Mersini
Köpeklerin yemesi için en güvenli meyvelerden birisidir. Anti oksidan özelliği nedeni ile köpeğinizi hastalıklardan korumaya yardımcı olacaktır. Ayrıca içeriğinde vitamin, mineral ve lifler bulunur. Bunların yanı sıra düşük kalorisi nedeni ile sağlıklı bir tedavi yemeği olabilir.
Patlamış Mısır
Fazladan bir bileşen içermediği sürece (tuz, yağ, baharat) patlamış mısır yiyebilir. Sade olarak az miktarlarda tüketmesine izin verebilirsiniz. Ancak içinde tuz ve yağ gibi katkılar varsa mümkün oldukça az verilmelidir.
Boğulma riski olduğu için denetimli şekilde verilmelidir.
Kaju Fıstığı
Sınırlı olarak verebileceğiniz bir besindir. Günde 2-3 adetten fazla verilmesi önerilmemektedir.
Badem
Sınırlı olarak verilebilir.
Sade, tuzsuz bademler köpeğiniz için az miktarlarda verilebilir. Fazla verildiği taktirde kilo almasına ve mide sorunlarına neden olabilir.
Ananas
Taze ananas köpekler için az miktarda yemelerinde sakınca olmayan meyvelerdendir. Vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir. Beslenmesinde haftalık ufak miktarlarda katılabilir.
Çok fazla yediğinde kusma, bulantı, ishale neden olabilir.
Karpuz
Karpuz kabukları ve çekirdekleri olmadığı sürece köpekler için uygun ve güvenli bir besindir. Karpuz, sağlıklı bir beslenme öğesi olarak görülebilir. İçinde düşük oranda kalori, A ve C vitaminleri bulunmaktadır.
Ekmek
Beyaz ve bütün tahıllı ekmekler köpekler için ideal bir karbonhidrat kaynağıdır. Ancak karışık ekmekleri verilen içeriğini kontrol edin ve köpeğinize zararlı olabilecek maddeleri ayıklayın. Ayrıca kilo alımında önemli olduğunu unutmayın ve sınırlı olarak ekmek tüketmesine izin verin.
Böğürtlen
Köpekleriniz için güvenli ve besleyicidir. Taze ya da dondurulmuş böğürtleni onlar için ev yapımı tatlılarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Köpekler böğürtleni severler. Günlük birkaç tane yemelerine izin verebilirsiniz.
Domates
Limitli olarak verilebilen besinler içinde yer alır. Olgun domatesler sorun olmaz.
Yeşil domatesler onlar için zararlı olabilir. Domates içinde bulunan romatin adlı madde çok fazla alındığında onlarda bulantı, kusma ve kalp hızında artma yapabilir.
Yeşil Bezelye
Donmuş ya da taze olarak bezelye besleyici bir sebzedir.
Köpek mamaların çoğunda kullanılır. Düşük kalorili, besleyici olması ile birlikte köpekler bu sebzeleri yemekten de hoşlanırlar. Bezelye verirken sadece konserve dondurulmuş olanlar tercih edilmelidir. Taze olanlar da verilmelidir.
Yulaf Ezmesi
Sade yulaf ezmesi köpekler için güvenli ve harika bir besindir.
Tüm yiyeceklerde olduğu gibi kilo almasını önlemek için yulaf ezmesini de sınırlı olarak verebilirsiniz. Mamaların içine az miktarda ekleyebilir ve dolgu malzemesi olarak kullanılabilir.
Elma
Dilimlenmiş elma onlar için iyi bir besin kaynağıdır.
Vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olan elma, köpeklerin sindirim sistemi için de faydalı besinler içinde yer almaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu elmanın ayıklanmış ve çekirdeklerinin çıkartılmış olmasıdır.
Brokoli
Birçok ev yapımı yemeği için harika bir besin kaynağıdır. Ayrıca atıştırmalık olarak da verilebilir.
Çok fazla tüketmemesine dikkat edilmelidir. Sindirim sisteminde sorunlar yaratabilir. Sınırlı olarak pişmiş ya da çiğ brokoli mamalara ilave edilebilir.
Tavuk
Pişmiş tavuk birçok köpek ırkı için besleyici ve sağlıklıdır.
Tavuk birçok köpek mamasının içeriğinde de kullanılır. Sade ya da karışım mamalara katılarak verilebilir.
Köpeğinize tavuğu vermeden önce kemiklerinden mutlaka ayıklayın. Çiğ tavuk vermekten kaçının ve az da olsa tavuğu pişirin.
Tatlı Patates
Güvenli ve orta seviyede tüketebilecekleri güzel bir besindir. Sindirimi kolaydır. A vitamini bakımından zengindir. Bu da köpeğinizin göz sağlığı için önemlidir.
Normal yemeklerine birkaç parça tatlı patates eklenerek, besin değerleri yükseltilebilir.
Dikkat edilmesi gereken konu; çok fazla A vitamini kemik problemlerine ve kas zayıflığına neden olabilir. Bu neden aşırı tüketiminden kaçınmalısınız.
Hindistan Cevizi
Güvenli besinler içinde yer alır. Deri ve kürklerine çok faydalı olduğu için cevizi ya da yağını besinler ile birlikte zaman zaman vermenizde fayda vardır.
Doymuş yağ oranı yüksek olan Hindistan cevizi aşırı tüketilmesi zarar verebilecek, kilo sorunlarına neden olabilecek bir besindir. Bu nedenle az miktarlarda besinlere eklenerek, düzenli olarak verilmelidir.
Domuz Eti
Sade olarak domuz etini köpekler tüketebilir. Ancak domuz etinde ki bakteriler ona rahatsızlık verebileceği için asla çiğ olarak verilmemelidir. Az pişmiş olarak sınırlı şekilde tüketilmesine izin verilebilir. Yağlı olduğu için diyet yapan köpeklere pek önerilmez.
Mango
Mango, köpeklerin yiyebileceği bir besin türüdür. İçeriğinde vitamin, lif ve mineraller vardır. Boğulmalarını önlemek amacı ile ayıklayarak vermeniz önerilir.
Bal
Köpekler için bal sınırlı olarak kullanılabilecek bir besindir. Ancak kilo almalarına etki edeceği için kısıtlı olarak kullanılmalıdır.
Süt
Çok fazla olmamak kaydı ile belli bir dönemden sonra köpeklere süt verilebilir. Ancak laktoz onların sindirim sistemine uygun olmayabilir. Bu durumda az miktarda verip denemelisiniz. Dokunmayacak şekilde beslenmelerinde az az kullanılabilir.
Hindi
Köpekler için besleyici ve düşük kalorili bir ettir. Baharatlı ya da dondurulmuş olanlar pek tercih edilmemelidir. Kemiksiz ve derisi alınmış şekilde hindi etini birçok öğünde rahatlıkla verebilirsiniz.
Pirinç
Beyaz ya da esmer pirinç köpeğiniz için besleyicidir. Pişmiş olarak sade verilebilir.
Sindirimini kolay şekilde yapabilecekler ve rahatsızlık duymayacaklardır. İçine ekleyeceğiniz et, hindi ya da tavuk eti ile güzel ve dengeli bir öğün hazırlayabilirsiniz.
Sığır Eti
Yağsız olmak kaydı ile köpekler için ideal bir besindir. Köpek mamalarında da sıkça kullanılır. Protein bakımından zengindir. Vitamin ve mineraller açısından besleyici olan sığır etini sos ya da baharatsız bir şekilde verebilirsiniz.
Muz
Köpekler muzu sever ve beslenmelerinde kullanabilirsiniz. Bol lif, vitamin ve mineraller içerdiği için yemeklerine ilave edebilirsiniz. Hatta püre haline getirip ona güzel tatlı atıştırmalıklar da yapabilirsiniz.
Çilek
Köpeğiniz için güzel bir meyvedir. Düşük kalorili, antioksidan ve yüksek lif içeriği ile iyi bir besin takviyesidir.
Çileği köpeğinize servis ederken ufak parçalar halinde doğrayarak vermeniz iyi olacaktır.
Portakal
Abartılı olmamak kaydı ile portakal köpekler için ideal bir besindir. Ancak bazı köpeklerde mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle ilk kez verildiğinde kontrollü verilmesi önerilir.
Mantar
Kültür mantarı gibi türleri köpeğiniz için de besleyicidir. Bazı yabani mantarlar insanlarda olduğu gibi köpeklerde de zehirlenmelere neden olabilir. Bu konuya dikkat edilmesi gerekir.
Patates
Pişmiş patates köpekler için güzel bir besindir. Pişmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Çiğ patates içinde bulunan toksik solanin maddesi onlara zarar verebilir.
Yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı denetimli miktarlarda vermek gerekir. Çok tüketilmesi kilo almalarına neden olabilir.
Kereviz
Az miktarda yemeklerine ilave edeceğiniz kereviz güzel bir besin kaynağıdır. Sağlıklarına iyi gelen onlara şifa veren bir besindir. Düşük kalorisi, yüksek mineral ve vitaminleri ile harika bir seçim olacaktır.
Sindirimi kolaylaştırmak ve boğazlarına kaçmasını önlemek için minik parçalara ayırmak iyi olacaktır.
Karides
Birçok deniz ürünü gibi köpeğinizin severek tüketeceği ve faydalı bir besindir. Ancak yüksek miktarlar köpeğinize zarar verebilir. Çiğ olarak kesinlikle verilmemelidir.
Mama Yapımında Asla İlave Edilmemesi Gereken Gıdalar
Yaş ve Kuru Üzüm
Köpeğinize asla yaş ya da kuru üzüm vermemelisiniz. Zararlı toksik bileşenler içeren üzüm, tüm köpek ırkları için zararlıdır. Hızlı bir şekilde böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.
Macadamia Fıstığı
Macadamia fıstığı köpeğinizin sağlığı için uzak tutmanız gereken bir besindir. Küçük miktarlarda bile tüketildiğinde kusma, kas güçsüzlüğü, titreme, hipotermi ve depresyona neden olabilir. Ayrıca trigliserit düzeyinde yükselmeye yol açabilir.
Soğan
Köpeklere asla soğan ve türevleri verilmemelidir. N-propil disülfür içeren soğan, kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir. Bu da oksijen taşınmasını önler. Anemiye neden olabilir.
Anemi, uyuşukluk, halsizlik, iştahsızlık ve bayılma gibi farklı belirtiler ortaya çıkacaktır.
Avokado
Avokado köpeklere asla verilmemesi gereken besinler içinde yer alıyor. Bunun nedeni, köpeklere zehirli olduğu bilinen persin adı verilen bir toksik madde içermesindendir.
Akciğerlerde ve göğüste su birikmesine neden olabilir. Bu da köpeğinizin solunumunu engeller. Oksijen kaybına ve buna bağlı ölümlere neden olabilir.
Avokadonun hiçbir bileşeni köpeğinize verilmemelidir.
Çay Ve Kahve
Kafein, tein içerikleri köpekler için uygun değildir. Hiperaktivite, kusma, ishal, yüksek kalp atışı, titreme gibi farklı sıkıntılara neden olabilir.
Küçük miktarlarda bile kafein olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Sarımsak
Köpek beslenmesinde sarımsak bulunmamalıdır.
Tiyosülfat maddesi köpek beslenmesinde ciddi sorunlara neden olabilir. Tıpkı soğanda olduğu gibi kan hücrelerine zarar verir ve dönüşü olmayan sorunların yaşanmasına neden olur.
Ksilitol
Ksitol, şeker, sakız ve unlu mamuller ve diş macununda bulunan şeker yerine geçen bir maddedir. Bu maddeyi ve bu maddenin bulunduğu tüm besinleri köpeğinizden uzak tutmalısınız.
Kan şekeri seviyesi düşer, kas zayıflığına neden olabilir. Karaciğer hasarına neden olabilir ve ciddi sorunlar doğurabilir.
Alkol
Köpeğinizi alkolden uzak tutmalısınız. Zehirlenmeler, kusma, ishal ve yorgunluk belirtileri baş gösterebilir. Aynı zamanda kalp kriz, akciğer yetmezliği ve hatta koma durumu da görülebilir.
Limon
Limonlar da köpekler için iyi bir besin değildir. Limonun içinde bulunan psorelen adı verilen bir madde, onların kusmasına ve ishal olmasın neden olabilir. Kas sistemleri bozularak titreme oluşabilir. Buna bağlı olarak yürüme zorlu ve karaciğer yetmezliği de hatta ölüm gibi ciddi sorunlar yaşanabilir.
Maya Ve Mayalı Çiğ Hamur
Köpeklerden uzak tutulması gereken bir besin olan maya ve mayalı hamur türevleridir. Maya hücreleri mayalandıkça alkol üretir. Bunu tüketirse alkol zehirlenmesine neden olabilir. Hamurlar onların midelerinde genişler. Şiddetli şişkinlik yapabilir. Bu da onları güçsüz düşürür.
Hazır Köpek Maması Kullananlara ve ...
Günümüzde artık PetShop ve marketlere gittiğimizde birbirinden farklı çeşit, birinden farklı fiyatlarla birçok markalar karşımıza çıkmakta.
Bu yazımızda size güncel tüketilen markalar ve bununla birlikte köpeğimizin cinsine göre maximum derecede ve en faydalı mama markaları ile ilgili size bilgiler vereceğiz.
Bu bilgiler de köpek mamalarının faydalarını, fiyat farklılıklarını, hangisini seçersek köpeğim için en iyisini seçmiş olurum gibi sorularınızın cevaplarını bulacaksınız.
Ve bu yazımızı sizler için tamamen en son güncel piyasa bilgilerinden oluşturduk.
Yazımıza başlamadan önce günümüzde karşımıza çıkan her tür büyüklükteki köpekler için bilindik markalara önden bir göz atalım;
Fiyatlandırma:
1- Acana Pacifica Tahılsız Yetişkin Köpek Maması
-3 Kg: 134 TL
-11.4 Kg: 534 TL
(Tahıl içermez.İçeriğinin %60'ı balıktır, çok lezzetli olmasının yanında besin değeri yüksek olan ve kolay hazmedilen balık proteinleri içermektedir.)
2- Royal Canın Puppy Tavuklu Yavru Köpek Maması
-4 Kg: 123 TL
-10 Kg: 157 TL
(Yetişkin vücut ağırlığı 11-25 kg kadar olan Pointer, Beagle, Siberian Husky, Cocker gibi orta boy ırktan yavrular için sütten kesilme döneminden 12 aylık olana kadar en yaygın kullanılan yavru mamasıdır.)
3- Brit Care Senior Kuzu Etli ve Pirinçli Tüm Irklar İçin İleri Yaş Köpek Maması
-3 Kg: 91 TL
-12 Kg: 248 TL
(Yüksek sindirilebilir protein ve azaltılmış yağlar sindirim sistemini yormaz ve obezite riskini azaltır. Barsak mikrofloranın oluşumu ve bağışıklığı desteklemek için mannan/ fruktooligosakkarit ve inulin içerir.)
4- Pro Plan Light Sterilised Kısırlaştırılmış Yetişkin Diyet Köpek Maması
-3 Kg: 83 TL
-14 Kg: 280 TL
(Yetişkin ve kilolu köpekler için yaşam kalitelerini arttırmak ve daha sağlıklı ve uzun yaşamalarını desteklemek için kilo kaybı ve kilo alımının önlenmesine yardımcı, düşük kalorili yetişkin köpek maması.)
Yetişkin Köpekler ve Beslenme Düzenleri
Küçük ırk köpeklerde 12, büyük ırk köpeklerde ise 18 aylığa ulaşıldığında artık yavru mamasının yerini yetişkin mamaları almalıdır. Ancak bu mama değişikliğinin ani bir şekilde olmaması oldukça önemlidir. Değişikliği yavaş yavaş birkaç güne yayarak, daha önceki maması ile karıştırarak yapılması tavsiye edilmektedir. Ani mama değişikliği köpeğin sindirim sistemi açısından zararlı olabilmektedir. Bu nedenle mama değişiklikleri bu geçiş süreci ile yapılmalıdır.
Köpekler 5-7 yaşlarına kadar yetişkin mamaları ile beslenmelidir. Bu dönemlerde "Adult" olarak adlandırılan mamalar verilmelidir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan köpekler için, tavuklu, kuzu etli ve balıklı olmak üzere değişik tipte mamalar mevcuttur. Kilo almaya yatkın yada aşırı kilolu köpekler için "Light" mamalar tercih edilmelidir. Fazla hareketli ve görev köpekleri için de özel içerikli mamalar mevcuttur. Büyük ırk köpeklerde genellikle karşılaşılan eklem gelişimi ve kalça çıkığı sorununa yönelik geliştirilmiş özel mamalar tercih edilmelidir. Küçük ırk köpeklerin rahat tüketebilmesi için, ağız yapılarına uygun, küçük taneli mamalar da mevcuttur. Köpeğinizin ırkına, özelliklerine ve yaşına uygun olan mamayı seçmeniz, onun kaliteli ve sağlıklı bir hayat sürebilmesi için son derece önemlidir.
Bizim önerdiğimiz bazı yetişkin köpek mamalarına bir göz atalım;
Yetişkin Köpekler İçin;
1- Acana Pacifica Tahılsız Yetişkin Köpek Maması
-3 Kg: 134 TL
-11.4 Kg: 534 TL
( Tahıl içermez.İçeriğinin %60'ı balıktır, çok lezzetli olmasının yanında besin değeri yüksek olan ve kolay hazmedilen balık proteinleri içermektedir.)
2- Bravery Adult Lamb Tahılsız Kuzu Etli Yetişkin Köpek Maması
-4 Kg: 140 TL
-12 Kg: 379 TL
(Ham protein% 26.00, ham yağ% 15.00, ham berber% 2.50, ham kül% 7.90, kalsiyum% 1.60)
3- N&D Pumpkin Tahılsız Bal Kabaklı, Tavuk Etli ve Narlı Yetişkin Köpek Maması
-2.5 Kg: 126 TL
-12 Kg: 376 TL
(Taze kemiksiz tavuk eti (24%), kurutulmuş tavuk eti (22%), bezelye nişastası (20%), tavuk yağı, kurutulmuş bal kabağı (5%), kurutulmuş bütün yumurtalar, taze ringa balığı eti, kurutulmuş ringa balığı, balık yağı, bezelye lifi)
4- Trendline Kuzu Etli Yetişkin Köpek Maması
-1 Kg: 9 TL
-15 Kg: 76 TL
(İşlenmiş Hayvansal Protein, Buğday , Mısır, Hayvansal Yağ, Ciğer Aroması, Pirinç, Keten Tohumu,Kuru Bira mayası)
Tabii ki hepimiz yetişkin köpekler beslemiyoruz, işte şimdi sırada yavru köpekler için beslenme düzeni yazımız:
Yavru Köpekler ve Beslenme Düzenleri
Bir köpeğiniz vardı ve yavruladı diyelim;
-Yeni Doğan Köpeklerde Beslenme
Yeni doğan yavru köpekler için anne sütündeki koruyucu maddeler çok önemlidir. Doğumun hemen sonrasında anne sütünden aldıkları antikorlar yavruları hastalıklara karşı korumaktadır. Bu koruyucu maddeler yavru için önemli olduğundan, doğumdan hemen sonra, ilk 24 saat içerisinde yavrunun emzirilmesi çok önemlidir.
-Süt Emme Döneminde Beslenme
Yavrular yaklaşık 6-8 haftalık oldukları zaman sütten kesilmeye başlarlar. Sütten tam olarak kesilmeden bu süreçte yaru katı gıdalara yavaş yavaş geçiş yapılması gerekmektedir. Bu dönemlerde besinsel olarak gereksinimleri profesyonel köpek mamaları ile sağlanabilir. Yavrular 3-4 hafta boyunca günde 4-6 kere anne sütüyle beslenmelidir. Anne sütü tek yavruların gelişimi için tek başına 5 hafta kadar verilmesi yeterlidir. Çünkü bu süreden itibaren yavruların ihtiyaçları anne sütü tek başına karşılayamamaktadır. Bu nedenle anne sütünün yanında ek gıdalarında verilmesine başlanmalıdır. Yavru köpekler çeşitli nedenlerden dolayı anne sütü ile beslenemiyorsa, ilk 8 gün içerisinde 8 kez süt verilmesi tavsiye edilmektedir. Daha sonra 3 haftaya kadar günde 5-6 kez, sütten kesilene kadar ise 4 kere süt verilmesi gerekmektedir.
-Sütten Kesilme Döneminde Beslenme
Birçok köpek yavrusu en geç 8 haftalık olduklarında sütten kesilmektedir. Anne sütünün kesilmesine yakın dönemde, katı gıda takviyelerine başlanması gerekmektedir. Bu dönemde yüksek kaliteli yavru mamaları su ile yumuşatılarak verilebilir. Yavrulara günde en az 3 kez mama verilmesi tavsiye edilmektedir.
-Büyüme ve Gelişme Döneminde Beslenme
Anne sütü kesildikten sonra, yavru köpeklerin yüksek besin değerindeki gıdalar ile beslenmesi çok önemlidir. Mamalarda protein, kalsiyum, yağ ve enerji miktarlarının gereğinden fazla olması çok hızlı kilo almalarına neden olabileceği gibi, eksik besin değerine sahip olan mamalar da bağışıklık sistemini ve gelişimini zayıflatabilmektedir. Kalitesiz mama tercihi ayrıca yavru köpeklerde kemiklerde ve eklemlerde rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu neden yavru köpeklerin farklı formülasyondaki mamalar ile beslenmeleri tavsiye edilmektedir.
Köpeklerde günlük öğün sayısı olanaklara göre ayarlanır ve öğün sayısı yaş büyüdükçe azalır. Köpeklerin öğünlerinin şu şekilde olması önerilmektedir:
* 2 aylık bir köpeğe günde 4 kez,
* 5 aylık bir köpeğe 3 kez,
* 6 aylık bir köpeğe günde 2 kez,
* Yetişkin bir köpeğe günde 1 kez yemek vermek yeterlidir.
Peki biz minik yavrularımız için hangi mamaları öneriyoruz Hadi bir bakalım;
1- Honey Puppy Lamb & Rice Kuzu Pirinçli Yavru Köpek Maması
-4 Kg: 11 TL
-10 Kg: 111 TL
(Yavru ve genç köpekler ile hamile ve emziren anne köpekler için,en yüksek kalitede ham maddeler kullanılarak hazırlanan, tam ve dengeli bir beslenme ve büyüme sağlayan, kuzu etli ve pirinçli kuru köpek mamasıdır.)
2- Acana Pacifica Tahılsız Yetişkin Köpek Maması
-2 Kg: 111 TL
-11 Kg: 440 TL
(İçeriğinin %60'ı balık olan PACIFICA, çok lezzetli olmasının yanında besin değeri yüksek olan ve kolay hazmedilen balık proteinleri içermektedir.)
3- Hills Science Plan Tavuklu Orta Irk Yavru Köpek Maması
-3 Kg: 105 TL
-12 Kg: 330 TL
(0-12 aylık orta ırk yavru köpeklerin sağlıklı gelişimi için uzman veteriner hekimler tarafından geliştirilmiş tam kuru mama.)
4- Royal Canın Puppy Medıum Orta Irk Tavuklu Yavru Köpek Maması
-4 Kg: 123 TL
-10 Kg: 157 TL
(Yetişkin vücut ağırlığı 11-25 kg kadar olan Pointer, Beagle, Siberian Husky, Cocker gibi orta boy ırktan yavrular için sütten kesilme döneminden 12 aylık olana kadar en yaygın kullanılan yavru mamasıdır.)
Köpeğiniz artık yaşlı bir paticik mi? İşte sırada;
Yaşlı Köpekler ve Beslenme Düzenleri
Köpeklerde yaşlılık dönemi büyük ırklarda 5, küçük ırklarda ise 7 yaşlarında başlamaktadır. Köpeklerinizin uzun, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için yaşlılık dönemlerinde de beslenmelerine önem vermek gerekmektedir. Köpeğininizin yaşlılık döneminde ihtiyaçlarını karşılayabilecek mamalar tercih etmeniz gerekmektedir. Yaşlı köpeklerinize vereceğiniz diet mamalar, "senior" yada "mature" olarak adlandırılmaktadır.
Yaşlılık döneminde köpeklerin ihtiyaçların karşılanabilmesi, yaşamlarını uzatacaktır. Köpeğiniz yaşlandığında ona özen göstermeli ve özel mamalar ile beslemeniz gerekmektedir. Bunun nedenlerini ise şu şekillerde sıralayabilir:
• Ağız ve diş sağlığı yaşlandıkça bozulacağı için, kuru mama ile beslemek daha da önem kazanacaktır.
• Yaşlı köpekler, özellikle böbrek problemlerine eğilimlidirler ve fazla miktardaki fosfor ileri böbrek hasarına neden olabilir.
• Fazla miktarda tuz içeren gıdalar yüksek kan basıncına sebep olabilir. Yüksek tuzlu gıdalar böbrek ve kalp rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur.
• Yaşlı köpekler için hazırlanan mamalarda karbonhidratlar, yağlar, proteinler, tuz, fosfor, kalsiyum, vitaminler son derece iyi ayarlanmıştır ve özellikle diyabete yatkın olan köpeklerin, yüksek tansiyonu olan köpeklerin ve kemiklerde problemleri olan yaşlı köpeklerin korunması için bu mamaları tercih etmek önemlidir.
Köpeklerinizin beslenmesi özen göstermeniz ve düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz, sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık dönemi geçirmesi için çok önemli.
Yaşlı paticikler için önerdiğimiz mamalarda şu şekilde;
1- Hills Mature +7 Lamb & Rice Kuzu Etli Pirinçli Yaşlı Köpek Maması
-3 Kg: 165 TL
-12 Kg: 308 TL
(Lamb (kuzu 20%) and Rice (4%) 7 yaş ve üzeri yaşlı köpekler için hazırlanmış tam evcil hayvan mamasıdır/yemidir. Tam dengeli enerji, protein, vitamin, mineral içeriğine sahip olup, aşırı besinsel içeriklerden kaçınılmıştır.)
2- Brit Care Senior Kuzu Etli ve Pirinçli Tüm Irklar İçin İleri Yaş Köpek Maması
-3 Kg: 91 TL
-12 Kg: 248 TL
(Yüksek sindirilebilir protein ve azaltılmış yağlar sindirim sistemini yormaz ve obezite riskini azaltır. Barsak mikrofloranın oluşumu ve bağışıklığı desteklemek için mannan/ fruktooligosakkarit ve inulin içerir.)
3- Reflex Plus Orta Ve Büyük Irk +7 Yaş İçin Kuzulu Etli Yaşlı Köpek Maması
-3 Kg: 61 TL
-15 Kg: 127 TL
(7 yaş üzeri orta ve büyük ırklar için günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere kedi/köpek beslenme uzmanları tarafından özenle formüle edilmiş tam ve dengeli, kuzu proteini içeren süper premium köpek mamasıdır.)
4- Profine Senior Az Tahilli Hipoalerjenik Hindi ve Patatesli Yaşlı Köpek Maması
-3 Kg: 86 TL
-15 Kg: 255 TL
(Hindi, Tavuk Ciğeri, Patates, Mısır, Kümes Hayvanı Yağı, Somon Yağı, Doğal Tatlandırıcılar, Kuru ve Sade Pancar Küspesi, Kuru Elma, Bira Mayası, Domates içeriyor.)
Yazımızın sonlarına geliyoruz;
Yukarıda size hem fiyat hem kalite hem de köpeğiniz için lezetli gelebileceğini düşündüğümüz bir kaç mamadan bahsettik.
Peki bu mamaları biz neye göre seçtik ve neye göre şekillendirdik? Yazımızın devamında bu sorunun cevabını bulacaksınız.
1- İlk olarak seçeceğiniz mamalar köpeğinizin protein ihtiyacını karşılamalı.
Köpekler etçil hayvanlardır ve yiyeceklerinden tam olarak faydalanabilmeleri için proteine ihtiyaçları vardır.Örnek vermek gerekirse “Acana” markasında yüksek oranlarda et içerir bu da köpeğinizin daha fazla et tüketimi demektir.
2- Mama alırken Glisemik İndekse dikkat edin.
Köpekler için “Glisemik İndeks nedir?” diye sorar gibisiniz sanırım,açıklayayım; “Glisemik İndeks” ne kadar düşükse köpeğiniz yediği mamayı daha hızlı sindirir,daha az stres yapar ve kilo almasının biraz olsun önüne geçilir.”Glisemik İndeks” ne kadar yüksek olursa köpeğiniz hazımsızlık çekmeleri yaşayabilir ve kilo alması hızlanır.Peki bu mamaları nasıl ayırt edeceğiz? Onu da hemen açıklayalım; Yulaf ve buğdayın bir mamada ne kadar fazla ise “Glisemik İndeksi” ise onunla orantılı şekilde yükselecektir.
3- Mamalardaki sebze ve meyveler çok önemlidir.
Köpeklerin vücutlarının insanlardan çok farklı olduğuna dikkat çekelim. Bu farklılık sayesinde besinleri de farklı bir şekilde sindirirler. İşte bu yüzden, onlara verilen meyvelerin miktarını kontrol altında tutmak önemlidir. Meyveler köpeklerin sindirim sisteminin sindirebileceğinden çok fazla şeker içerir.Bu yüzden köpeğiniz için şeker dozu için veterinerinize danışabilirsiniz.
4- Köpeğiniz kontrolsüz kilo almasın.
Alacağımız mamadaki karbonhidrat seviyesi çok önemlidir.Köpekler karbonhidrattan alabileceği aminoasitleri, besinleri sentezleyerek karşılayabilir ve bu olay doğasına daha uygundur. Ve fazla karbonhidrat köpeklerimize yağ olarak depo edilir. Karbonhidrat oranı fazla olan mamalar obezite riskini yükseltir ve köpeğimizin sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Peki bir mamadaki karbonhidrat miktarını nasıl ölçeriz?Bir mamanın karbonhidrat oranını hesaplamak için şu yöntemi kullanabilirsiniz:
“100 – (Protein Oranı) – (Yağ Oranı) – (Lif Oranı) – (Nem/Su Oranı) = (Karbonhidrat Oranı)”
Örnek vermek gerekirse;
Alacağınız mamanın değerleri %40 protein oranı, %5 yağ oranı, %5 lif/selüloz oranı, %15 nem/su oranında bir mama olsun,hadi bu oranları formüle koyup sonuca bakalım:
“100 – 40 (Protein Oranı) – 5 (Yağ Oranı) – 5 (Lif Oranı) – 15 (Nem/Su Oranı) = 35 (Karbonhidrat Oranı)”
Yani bu örnekteki mamada %35 “Karbonhidrat” varmış. Köpekler için en uygun “Karbonhidrat”oranı %35 ve altındaki oranlardır. Çünkü köpeklerin sistemleri gereği bunu kedi vücutlarında üretebilirler ve sizde dışarıdan takviye yaparsanız köpeğiniz bir süreden sonra obez olma evresine geçme şansı yükselecektir.Beslenme programında bunu mutlaka göz önünde bulundurmanızı öneririz.
5-Köpeğiniz doğal gıdaların bulunduğu mamalarla besleyin.
Köpeğinizde sizin gibi koruyucu madde içermeyen, genetiği değişirilmiş organizmalardan uzak yani doğal şeyleri tüketmesi onun sağlığını etkileyecek olacağından, alacağınız hazır mamalarda, nasıl kendiniz için aldığınız gıdalara dikkat ederek yazılarını okuyarak alıyorsanız, alacağınız mamanın üstündeki yazılarını iyi okumalısınız.
Sağlıklı Ve Besleyici Ev Yapımı 10 ...
Tarif 1 : Sebzeli Balıklı Mama
Malzemeler
• 2 patates/ tatlı ya da normal olabilir
• 1 orta boy taze kabak
• 2 adet havuç
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 200 gram somon (derisi ile birlikte)
• 1 sap brokoli
• 1 su bardağı esmer pirinç
Yapılışı
• Pirinci 2 bardak su ile kaynatıp yumuşatın.
• Balığı ayıklayın.
• Brokolinin saplarını kesin. Patates, kabak ve havucu ayıklayıp küp şeklinde doğrayın ya da rendeleyin.
• Tüm sebzeleri bir tencereye alın, zeytinyağında kavurun. Sularını saldıklarında balığı ilave edin.
• Balık ve sebzeler yumuşadıklarında üzerlerine pirinci ilave edin.
• Tüm malzemelerin üzerine dilerseniz veterinerinizden alacağınız vitamin katkısını ilave edebilirsiniz.
Tarif 2 : Klasik Sebzeli Mama Tarifi
Malzemeler
• 1,5 su bardağı esmer ya da kepekli pirinç
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 tane rendelenmiş havuç
• 1 tane rendelenmiş kabak
• 150 gram hindi kıyma ya da ince kıyılmış
• ½ su bardağı bezelye, dondurulmuş ya da konserve olabilir
• 3 su bardağı kuzu ıspanak, doğranmış
Yapılışı
• 3 su bardağı suyu ve pirinci bir kaba koyun kaynatın ve pirincin yumuşamasını bekleyin.
• Derin bir tencereye yağı koyun, kıyılmış hindiyi koyun. 4-5 dakika kavrulmasını sağlayın.
• Tüm sebzeleri hindinin üzerine ilave edin ve 3-4 dakika kavurun.
• Tüm malzemeler kavrulunca üzerine pirinci ilave edin ve ılınmasını bekleyin.
Tarif 3 : Sığır Etli Sebzeli Yahni
Malzemeler
• 1,5 kilo kıyma
• 1,5 su bardağı esmer ya da kepekli pirinç
• 1 bardak barbunya fasulye
• 1,5 su bardağı küp doğranmış balkabağı
• 1,5 su bardağı doğranmış havuç
• ½ su bardağı dondurulmuş ya da konserve bezelye
Yapılışı
• Tüm malzemeleri geniş bir tencerenin içine alın.
• 6 bardak su ilave edin ve kısık ateşte 3-4 saat pişirin.
• Tamamen soğumaya bırakın.
Tarif 4 : Sebzeli Tavuklu Mama
Malzemeler
• 150- 200 gram kadar kemiksiz derisiz tavukgöğsü
• 1 su bardağı bezelye
• 1 su bardağı ayıklanmış doğranmış taze fasulye
• 1 orta boyu küp doğranmış tatlı patates (normal de olabilir)
• 2 orta boy sert elma
• 1,5 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
• Güvece ya da tencereye tavuk etini alın. Üzerini örtecek şekilde su ilave edin.
• Tüm doğranmış sebze ve bakliyatı tencerenin içine ilave edin. Bezelye hariç
• Kısık ateşte 5- 6 saat pişirin.
• İndirmeye yakın bezelyeyi ilave edin ve 30 dakika daha pişirip üzerine yağı ilave edin.
• Suyu bitip tüm malzemeler püre kıvamına geldiğinde artık mamayı ocaktan alabilirsiniz.
• Mama soğuduktan sonra dilerseniz buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuda 1 ay saklayabilirsiniz.
Tarif 5 : Hindi Etli Sebzeli Mama Tarifi
Malzemeler
• 100 gram yağsız hindi eti kıyması
• 2 yemek kaşığı hindi ya da tavuk ciğeri (ince kıyın)
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 su bardağı karnabahar
• ½ dilimlenmiş yeşil kabak
• Dilimlenmiş 2 adet havuç
• 1 bardak ayıklanmış brokoli
Yapılışı
• Buhar tenceresinde havuçları 10 dakika kadar pişirin ve yumuşamasını sağlayın.
• Bir tencereye yağı koyun, hindi ve ciğeri ilave edin. Pembeleşinceye kadar kavurun.
• Buhar tenceresine sebzeleri atın ve yumuşak oluncaya kadar hepsini haşlayın.
• Haşlanan sebzeleri blender yardımı ile kıyın.
• Kıyılmış sebzeler ile kavrulmuş eti karıştırın.
• Dilerseniz paketlere ayırarak derin dondurucu da bir ay kadar saklayabilirsiniz.
Tarif 6 : Köfte Mama Tarifi
Malzemeler
• ½ kilo gram yağsız dana kıyma
• 2 su bardağı yulaf kepeği
• 3 bardak kabak püresi
• 4 haşlanmış havuç püresi/ doğranmış da olabilir.
• 4 yaprak lahana, haşlanmış ve doğanmış
• 3 dilim küp doğranmış ekmek
• 4 tane yumurta (dilerseniz kabukları ile de kullanabilirsiniz)
• Az tuz ve un
Yapılışı
• Geniş bir yoğurma kabının içine tüm malzemeleri ilave edin (un hariç)
• Yoğurduğunuz malzemeleri 10- 15 dakika bekletin.
• Elinizde ceviz büyüklüğünde toplar yapın ve tepsiye serptiğiniz unun üzerine köfteleri koyun
• 180- 200 derece fırında 20- 25 dakika pişirin.
• Soğuduktan sonra köpeğinize sunabilirsiniz.
Tarif 7 : Etli Kurabiyeler
Malzemeler
• 1,5 su bardağı esmer pirinç
• 3 su bardağı su
• 2 adet rendelenmiş patates
• 4 adet rendelenmiş havuç
• 2 adet doğranmış kereviz sapı
• 1 kilo orta yağlı kırma
• 8 adet yumurta
• ¼ bardak zeytinyağı
• 1,5 su bardağı yulaf ezmesi ya da unu
• Bir tutam tuz
Yapılışı
• Orta boy bir tencereye suyu ve pirinci koyun. Yüksek ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını kısın. 10 dakika kapağı açık, 20 dakika da kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte iyice pişirin.
• Büyük bir tencerenin içine patates, havuç, kereviz, yumurtalar ve kıymayı koyun. Elinizle ya da kaşık yardımı ile malzemeleri iyice yoğurun.
• Yoğurduğunuz malzemelerin içine yulaf ezmesini ve pirinci ekleyip karıştırın.
• İster minik kek kalıplarına dilerseniz yağladığınız kağıt bardaklara bu karışımdan koyun.
• 200 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.
• 10- 15 dakika kadar soğumalarına izin verin. Sonra tüylü bebeğinize bu harika lezzetleri sunabilirsiniz.
Tarif 8 : Sebzeli Mama Köfte Tarifi
Malzemeler
• 500 gram az yağlı kıyma
• 1 su bardağı rendelenmiş köpeğinizin sevdiği sebzeler (brokoli, kabak, havuç, patates, ıspanak olabilir.
• 2 adet yumurta
• 1 su bardağı yulaf ezmesi
½ fincan süzme yoğurt ya da krem peynir
Yapılışı
• Fırını 175- 180 dereceye ayarlayın
• Verilen malzemeleri derin bir yoğurma kabında iyice özleşinceye kadar yoğurun
• Dilediğiniz şekli verin ya da tepsiye düz dizin
• Fırına sürün. 25 -30 dakika pişene kadar bekleyin
• Soğuduktan sonra köpeğinize sunabilirsiniz
Tarif 9 : Katmanlı Kek Mama Tarifi
Malzemeler
• 1 kg tavuk eti
• ½ su bardağı havuç
• ½ su bardağı bezelye
• ½ fincan mısır
• 1 orta boy elma
• 1 yumurta
• 1 bardak esmer pirinç
Yapılışı
• Fırını 170 dereceye ayarlayın ve ısınmaya bırakın
• Havuç, elma bezelyeyi bir kıyın ve bir tencerede yumuşayana kadar pişirin
• Elmaları soyun ve doğrayın
• Tavuk etini mutfak robotu yardımı ile kıyın (kıyma olarak da alabilirsiniz)
• Esmer pirinci pişirin ( 1 bardak pirinç için 2 bardak su ile kaynatın)
• Yumurtayı kırın ve kabuklarını da havanda döverek toz haline getirin
• Kıyılmış elma, yumurta ve kıyılmış kıymayı bir kaba alıp karıştırın
• Tepsinize ya da borcama yağlı kağıt koyarak malzemeyi kat kat olacak şekilde dökün.
• Önce pirinçli karışımı sonra etli karşımı katlar halinde koyun
• Fırına sürün ve 35 dakika pişene kadar bekleyin
• Soğuduktan sonra dilimleyerek köpeğinize ziyafet verebilirsiniz.
Tarif 10 : Gevrek Ödül Maması Yapımı
Malzemeler
• 6 su bardağı un (kepekli, yulaf ya da beyaz)
• 1 su bardağı süt tozu
• 2 karıştırma kabı
• 2 tahta kaşık
• 3 büyük boy ya da 4 orta boy yumurta
• 1/3 fincan pişirme yağı
• 2,5 bardak et suyu, su ya da süt
Yapılışı
• Fırını 180 dereceye ayarlayın, önden ısınmaya bırakın
• Un ve süt tozunu bir karıştırma kabına alın, bir kaşık yardımı ile karıştırın ve kenara alın
• İkinci karıştırma kabına; yumurtaları, pişirme yağını ve hazırladığınız sıvıyı koyun. Malzemeler tam karışına kadar iyice kaşıkla karıştırın.
• Islak ve kuru malzemeleri birleştirin ve ekmek hamuru kıvamına gelene kadar yoğurun.
• Karışıma peynir, et ya da sebze eklemek isterseniz arzuya göre katabilirsiniz. Kıvamını ayarlamak için un ya da su ilave edebilirsiniz.
• Bir tepsiyi yağlayın ya da yağlı kağıt koyun. Karışımı 1-2 santim kalınlığında tepsiye yayın.
• Önceden ısıttığınız fırında 45 dakika pişirin. Dilimlere ayırın. Soğumasını bekleyin. Köpeğiniz için harika ödül bisküvilerini soğuyunca paketleyin ve muhafaza edip kullanın.