Poodle Toylarda Kısırlaştırma

Poodle Toylarda Kısırlaştırma

Dünyamızda, her yavrunun iyi bir evi olmalı. Fakat ne yazık ki durum böyle değil. İstenmeden doğan yavruların başına gelebilecek durumları düşünürsek, bunun önlenebilmesi için en iyi çözüm kısırlaştırmadır. Ayrıca dostunuz için yapabileceğiniz en iyi şeydir. 
 

Kısırlaştırılmış Olan Yavrular Daha Sağlıklı ve Daha mutlu

Kısırlaştırma işlemi dişi köpeklerde; rahim kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim enfeksiyonu gelişme olasılığını azaltmaktadır. Erkek köpeklerde ise testis tümörleri, prostat sorunları, kalıcı tümör ve fıtık oluşum risklerini azalttığı bilinmektedir. 
Ayrıca, erken yaşlarda kısırlaştırılan erkek köpekler daha az saldırganlık gösterir ve idrarla bölge belirleme olasılıkları da düşüktür. 
 
     •   Kısırlaştırmanın faydalarını kısaca sıralayacak olursak;
 
     •   Prostat ve idrar kaçırma problemlerini ortadan kaldırır.
 
     •   Adet akıntılarını ortadan kaldırır. Bu nedenle salgılanan koku ortadan kalkacağı için etrafında toplanan erkek köpekleri de ortadan kaldırır.
 
     •   Meme oluşumunu etkiler ve daha dinamik bir beden oluşur. 
 
     •   Sosyal sorunları ortadan kaldırır.
 
     •   Evden kaçma sorunu ortadan kalkmış olur.
 
 

Kısırlaştırma Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

     •   Bazı hayvan severlerin ‘’anneliği tatmalılar’’ düşüncesi en büyük yanlışlardandır. Annelik köpeklerde insanlar gibi değildir. 5 ay kadar süren annelik sonrasında anne yavrudan uzaklaşır. 
 
     •   Kısırlaştırmaya karşı olan insanların bazıları bu durumu doğaya müdahale olarak algılıyor. Ancak köpekler doğadaki formlarından uzaklaşmış, yapay seleksiyona uğramış canlılardır. Yani evler de sokaklar da ormanlar da onlar için bir yuva değildir. 
 
     •   Köpeğinin yavrularını görmek isteyen hayvan severler de var tabi. (!) Fakat bunun yerine sahipsiz, korumasız, sokakta, barınaklarda o kadar çok yavru var ki yardıma muhtaç. Bu noktada hayvanları insanmışçasına görmek oldukça yanlış bir davranıştır. 
 
     •   Doğacak olan yavrulara da bakmak! Bu durumda neden doğurtmak yerine ihtiyacı olan başka bir yavruya evinizi açmayı düşünmüyorsunuz?
 

Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?

Kısırlaştırma operasyonu genel anestezi altında gerçekleştirilir.  Erkek köpekler için olan operasyonda her iki testis de çıkartılır. Dişiler de ise yumurtalıklar ve rahim ya da sadece yumurtalıklar çıkartılır.
Köpeğinize anestezi verileceği için veteriner hekiminiz köpeğinize yaklaşık on iki saat boyunca su ve mama vermemenizi isteyecektir. Kısırlaştırma işlemi sonrasında köpeğinizi genellikle aynı gün içerisinde eve götürebilirsiniz. Fakat uyuşukluğun fazla olduğu durularda bu süre değişebilir. 
Köpeğiniz eve geldiği zaman muhtemelen sizden daha fazla ilgi isteyecektir. Egzersizlerini hafif olarak ve sizin gözetiminizde yapmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca etrafta fazla zıplamasına ve dikişleri ile oynamasına izin vermemelisiniz. Kısırlaştırma işlemini yapan veteriner hekiminiz zaten dostunuzun operasyon sonrası bakımı konusunda detaylı bilgi verecek ve gerekli kontrol günlerini için gün belirleyecektir. Genel olarak dikişlerin kontrolü ya da çıkarılması için operasyondan on gün sonra tekrar gitmeniz istenir. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı