Pug Cinsi Köpeği Sahiplerine Bakımı İçin 5 Önemli Tavsiye

Pug Cinsi Köpeği Sahiplerine Bakımı İçin 5 Önemli Tavsiye

Yüz Bakımı Onlar için Gerekli;

Pug cinsinin yüz hatları oldukça kıvrımlı haldedir. Bundan dolayı aralarında yiyecek kırıntıları, tükürük ve kir birikir göz enfeksiyonları ve mantarlara sebebiyet verebilir. Kötü koku oluşumu olabilir. Tahriş ve kızarma olup köpeğinizin canı yanabilir. Bu nedenle yüz kıvrımlarının temizlenmesi gerekir. Temizlerken; 
 
• Köpeğinizin cildinin tahriş olmuş ya da kızarmışsa köpekler için olan nemlendirici kremleri yavaşça yüzündeki kıvrımlara uygulayın. 
 
• Hafif nemli bir pamukla kıvrımları yavaşça içindeki kirleri alarak temizleyin. 
 
• Haftada bir düzenli olarak bu kıvrım ve katmanları temizleyin. Eğer koktuğunu düşünürseniz daha kısa zaman içinde de temizleyebilirsiniz. 
 
• Burun deliklerine ve gözlerine kirlerin buluşmamasına dikkat edin. 

Su İçeriğinin Sağlıklı Olduğundan Emin Olun

Bu cinsin su ihtiyacı diğer köpeklere göre fazladır. Havanın kuru olduğu kış aylarında ve yaz aylarında özellikle su ihtiyacına dikkat edilmeli. Pug’ınıza içirdiğiniz su musluk(şebeke) suyu olmamalıdır. Şebeke sularının içinde zararlı bakterileri ve hastalıklarından korunmak için bulunan bazı maddeler köpeğiniz için sağlıklı değildir. Mide ağrısı, ishal veya kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.  
 
Diğer zarar verecek maddeler arasında 
 
• Krom; kanserojen etkisi olabilir.  
 
• Flor; köpekler için toksit maddedir. 
 
• Klorit; merkezi sinir sistemi hastalıklarına neden olabilir 
 
• HCB karaciğer hastalığına ve cilt lezyonlarına neden olabilir. 
 
• Ve ağır metaller organların işlevlerinin bozulmasına neden olur. 
 
Bu nedenle hazır su kullanarak ve içeriğine dikkat ederek su içimi kontrol edilmeli. Kilo başı 1,5-2 litre günde su içmeleri gerekir. 

Mevsime Göre Özel İlgi

Nefes darlığı hastalıklarına meyilli olan Pug yazları egzersizini yaparken öğle sıcaklığından kaçınmalı. Tercihen gündüz erken saatlerde ya da akşamüzeri ve sonrası yürüyüşünü yapabilir. Dondurma, çok soğuk olmayan serin su, dondurulmuş sulu meyveler yemek Pug için iyi gelecektir. Soğutma minderi gibi köpeğinizi serin tutacak eşyalar kullanabilirsiniz. Bu minderler vücudun fazla ısısı ile çalışmaya başlar ve normal bir vücut sıcaklığı olduğunda kendiliğinden durur. 
 
Kış aylarında köpeğinizin egzersizlerini hava durumuna göre ayarlamanız gerek. Fazla üşüyebilen Pug çok düşük sıcaklıklarda hipotermi geçirme olasılığı vardır. Kalın tüyleri olmasına rağmen kışları dışarı çıkmamak için inatçı olabilirler. Bahar ayları gibi alerjik reaksiyonlar gösterebilirler ve çiftleşme dönemine girebilirler. Bu durum huysuzluk ve kaçma girişiminde bulunmalara yol açabilir. 

Çok Tüy Dökümü

Köpeğinizin tüylerini döken birçok etken vardır bunlardan bazıları kontrol edilebilirken diğerleri gayet doğal bir vücut işleyişidir. Genellikle siyah renkte olan Pug tek bir tüy katmanına sahip ve astarsızdır diğer renkte olanlar ise daha şanslı ve çift katmanlı astarlı bir tüy katmanına sahiptir. Bu durum onların fazlaca tüy dökmelerine sebebiyet verir eğer tüylerden çok rahatsızlık duyuyor veya astım gibi rahatsızlıklarınız varsa bu cins köpek sizin için uygun olmayacaktır. 
 
Mevsim: Yılın her dönemi tüy dökümü görülse de özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında önemli ölçüde tüy dökümü görülebilir. Sıcaklık ve gün saatinin uzayıp kısalmasına bağlı olarak köpeğinizin vücudu yaz ve kış dönem geçitlerinde tüylerine ve vücudunu tüylerini sıklaştırıp azaltarak yeni tüyler çıkartarak adapte etmeye çalışır. 
 
Yaş: Bu cinsin yavru köpekleri 1 yaşına gelene kadar tüylerini oldukça az dökmelerine rağmen 1 ila 1,5 yaş sınırına geldiklerinde tüy dökmeleri artacaktır. 
 
Banyo: Köpeğinizi yıkadığınızda suyun sıcaklığından zaten dökülecek tüyler daha erken dökülebilir. 
 
Dişi pug: Dişi köpeklerin kısırlaştırılmış olanlarında belli bir dönem hormonların dalgalanması ile aşırı tüy dökme gözlemlenebilir.

Tüyleri Tarama Zamanı 

Aşırı tüy döken köpeğiniz için en uygun tarama şekli 1 ila 3 günde bir 15 dakika tüyleri taramaktır. Böylece tüyleri belli aralıklar ile çokça toplayıp etrafta olmalarını engelleyebilirsiniz. Tüylerin özensiz taranması sonucu kırılmalar meydana gelebilir ve daha çok tüy dökülmesi oluşabilir bunun tüyleri tararken çıkış yönünün tersine doğru taramak hem kırılmasını önleyecek hem de dökülen bütün tüyleri almanıza yardımcı olacaktır. Kafasından başlayarak vücudunun her bölgesinin taranması gerekir. Omega ve yağ asidi gibi takviyeler ile tüyleri tararken fazla dökülmemesini sağlayabilir ve tüylerin daha kuvvetli olmasını sağlayabilirsiniz tarama yaparken; 
 
• Tüyleri ayırmak için ince ve uzun fırçalı bir tarak tüyleri derinden fırçalayarak karışmış ve dökülmesi kolay tüyleri alır. 
 
• Tüy toplayıcı eldiven: 15 dakikalık sürede hem köpeğiniz için hem de sizin için daha kolay tüy tarama ve toplama işlemi için ele geçirilen eldiven şeklindeki bu tarakları kullanabilirsiniz. 

Benzer Yazılar

Yukarı