Pug Cinsinin Fiziki Yapısı ve Özellikleri

Pug Cinsinin Fiziki Yapısı ve Özellikleri

Safkan Bir Pug İçin Olmazsa Olmazlar;

İsmi bazı yerlerde Pug bazı yerlerde ise Mobs olarak anılan köpek cinsi küçük olmasına rağmen kaslı bir vücuda sahiptir. Bu da bu cinsin göründüğünden daha ağır olmasına neden oluyor. Basık bir buruna sahip olan Pug cinsi bu sebepten birçok sağlık sorununu yaşamaktadır. Bunlardan biri üst solunum yolları problemidir. Günümüz standartlarına göre basık düz bir burun değil de daha uzun bir burun orijinalinin bozulduğu anlamına gelse de 50 yıl önce çekilen fotoğraflarında burunları bu günkü kadar basık değildir. Kuyrukları geriye doğru kıvrılmış ve vücuduna yapışık biçimdedir. Girintisi olmayan yuvarlak bir kafaya sahip Pug’lar Kıvrılmış derileri ile kemerli bir boyna sahiptir. 

Pug Cinsinin Genel Kabul Görmüş Boyutları

Yükseklik 

Erkek 30 - 36 cm 
Dişi 24 - 30 cm

Ağırlık 

Erkek 6 – 9 Kg
Dişi 6 – 8 Kg

Ortalama Yaşam 

12-15 yıl
 
Genelde tek boy olan Pug cinsinin küçük olanları daha çok talep gördüğünden uzun yıllar sonucu oyuncak boyutunda olanlar üretilerek bugünkü boylarına ulaşmıştır. Boyutlarının yanında Uluslararası standartlarda vücuduna oranlı bir kafa büyüklüğü siyah ve siyaha yakın renk haricindekiler için yüzünde siyah bir maskeye sahip olması, Kıvrılarak vücuda yapışan bir kuyruk Pug’da aranan özellikler arasındadır.
 

Pug Cinsinin Nadir ve Kolay Ulaşılabilen Renkleri

 
Açık kahverengi, gri, gümüş gri, Kayısı rengi, Siyah, Beyaz ve siyah ile birlikte ikinci bir renge sahip Pug’ların genel kabul görmüş renkleri bunlardır. Bu renkler arasında siyah renk sık rastlanılmayan ve talep gören bir renktir. Beyaz Pug ise çok az rastlan ve çok talep gören bir diğer nadir renktir. Farklı renk kombinasyonları ile bu listenin dışlında nadir de olsa renkler görünür fakat o renklerin çiftleşmesi ile yine Pug’ın bilinen renkleri ile karşılaşılır.  

Pug Cinsinin Buruşuk Halinin Sebebi

 
Bilinenin aksine kısa tüylü köpekler tüy dökmeme özelliyine sahip değildirler. Pug cinsinin kısa tüyleri tüy dökmemesine engel değil, bakımı planlı bir şekilde yapılırsa tüy dökümü en aza indirilebilir. Parlak tüylere sahip olan Pug’ların en çok rastlanan tüy rengi gri olanlarıdır. Yavru iken sarıyı andıran bu renk büyüdükçe aralarından siyah tüylerin çıkması ve yavruluk tüylerinin koyulaşması ile son rengini alır. Yıllar süren evrimi sonucu katlanan derisi doğallığını yitirdiğinden bu cinste dikkat edilmediği takdirde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Pug Cinsinde Deri Katmanlarının Oluşturduğu Problemler

 
Derisi fiziki yapısından dolayı bazı bölgelerinde katman olur. Bu bölgelerde deri hastalıkları sık görülmektedir. O nedenle katlanmış bölgelerin temizliği bu cinste çok önemlidir. Özellikle yüzünde bulunan kırışıklıklar ve uzayan alt dudağında oluşan kırışık nemli ve sıcak havalarda ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Derisinde alerjik hastalıklara çok rastlanan bu türde deri kıvrımı dermatiti denilen hastalık bu cinste yaygın bir hastalıktır. Alt dudak dermatiti denilen hastalıkta uzayan alt dudak ile üst dudak arasında kalan bölgede yiyecek parçaları birikir. Bu kıvrımın içine salyada eklenince pis bir kokuya neden olur. Bu kokuyu alan köpek sahipleri genelde köpeğin diş ve diş eti problemi olduğunu düşünür.

Pug ırkının İnsanlara ve Hayvanlara Karşı Psikolojisi

 
 
Genel itibari ile sakin bir yapıya sahip olan Pug bu yönü ile evde bakılması için çok ideal bir cinstir. Hayvanlarla genelde iyi anlaşan bu cins yavruluktan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı duyar. Birçok Pug sahibi bu cinsin yanında başka bir köpek cinside beslemektedir. Genelde bu seçimi büyük köpeklerden yana yapmak rekabeti minimize eder. Agresif ve heyecanlı bir yapıya sahip olmadığından kedilerle de iyi anlaşan Pug’ın bir kedi ile aynı evde yaşamasında bir mahsur yoktur. İnsanlara karşı ilk etapta mesafeli olan Pug’lar zaman geçtikçe ısınmaya başlar ve samimi olunca da sahibinin yanındaymış gibi yeni insanların yanında rahat davranır.

Pug Irkının İnsanlara Olan Sevecen Tutumu

 
Hareketsiz bir köpek olmaya eğilimli, bir kitap okurken ya da bir film seyrederken kucağınızda oturacak bir cins. Şımarmaya müsait bir yapıya sahip Pug cinsi aynı zamanda eğitime çok açık bir tür değildir. Temel eğitimi yaşı gençken vermeye başlamalı, eğer başarılı olunmazsa profesyonellerden yardım alınmalı. Kucağa alışık olan bu cinsi aynı zamanda sahibi ile inatlaşmayı sever. Diğer oyuncak ırkları arasında uyumayı en çok seven tür Pug’lardır. Dinlenmeyi seven bu ırkı sürekli bir evin bir köşesinde uzanarak yattığını görebilirsiniz. Bu sebepten fazla egzersize de ihtiyaç duymazlar. Evdeki hareketlilik günlük enerjilerini atmaya yeter.

Pug Cinsinin Kendine Özgü Özellikleri

 
Pug’lar inatçı bir ırk olduğundan mutlak suretle eve girmesi ile birlikte temel eğitimin verilmesi gerekmektedir.
Pug’lar kısa bir buruna sahip olduğundan yüksek ısı ve nemi tolere edemezler. Hava, akciğerlere girmeden önce köpeklerin burunlarından geçtiğinde soğur. Pug açık havada olduğunda, aşırı ısınma belirtileri gözlemlediğinizde hemen veterineriniz ile iletişime geçin.
Pug’lar soğuk havaya karşı hassas olmasalar da asıl dikkat edilmesi gerekn hava tipi aşırı sıcak ve nemli havlardır. 
Kısa tüylü oluşu sizi yanıltmasın düzenli taraması ve yıkanması yapılmayan Pug’lar çok tüy dökerler.
Gözleri küre biçiminde çok belirgin olduğu için, Pug’lar göz yaralanmalarına eğilimlidir.
Yemeğe ve atıştırmalıklara düşkün olan Pug’lara dikkat edilmezse kısa süre içinde obez hastalığına yakalanabilir. Köpeğiniz için kesinlikle bir diyet listeniz olsun.

Pug Cinsi ile İlgili Az Bilinenler

 
Pug en eski köpek ırklarından biridir. Geçmişi M.Ö 400’lü yıllara kadar dayanmaktadır.
Pug, Tibet’te Budistlerin evcil hayvanı olarak yetiştiriliyordu.
Napolyo’nun karısı Josephine Les Carmes’de hapsedilirken kocasına öğrendiği gizli mesajları göndermek için Pug kullanıyordu.
 19. Yüzyılda Kraliçe Victoria'nın Pug’lara karşı çok ilgisi vardı. Ve birkaç Pug’ın sahiplendiği bilinir.
 Yüzlerindeki kırışıklıkların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Temizlenmezse, deri katmanı dermatiti adı verilen hastalığa yakalanır.
 Pug'lar yaygın olarak oldukça tembel bilinir. Günde ortalama 14 saat uyurlar.

Milattan Öncesine Dayanan Pug Tarihi

 
Bu dünyaca ünlü ırkın bir de doğduğu topraklardan ve dünyaya yayılışından bahsedelim. Pug ismi Latince cinsin kafatasına benzetme yaparak yumruk anlamını taşımaktadır. İngiliz dilinde ise oyuncu küçük maymun anlamına gelen ‘pug’ bu iki dilin birinden türetildiği varsayılmaktadır. Cinsin kökeni Shang Hanedanlığı (M.Ö 1766-1122) süresince Çin İmparatoruna ait köpek olarak beslenmiştir. Tibet rahiplerinin de beslediği bu cins o dönem için popüler bir cins olmuştur. Pug 2.000 yıl öncesine kadar takip edilebilen eski bir oyuncak cinstir. Eski Çin imparatorları oyuncak köpekler içinden Pekingese, Shih Tzu ve Pug'un cinslerini imparator, ailesi ve imparatorluk mahkemesinin üyeleri tarafından safkan olarak yetiştirdi. 1500'lerde ve 1600'lerin başında, Çin Avrupa ülkeleriyle ticaret yapmaya başladı. Rivayete göre, Avrupa'ya getirilen ilk Pug’lar, bugün hâlâ kullanılan bir isim olan Mopshond adlı bir isimle Hollandalı tüccarlarla geldi. Pug'un Hollanda Prensi William'ı 1572 yılında kampta İspanyolların yaklaştığına dair bir uyarı vererek hayatını kurtarması, Pug'un Hollanda krallığının resmi köpeği oldu. Siyah Pug’ların 1700'lerde var olduğu biliniyor. Çünkü ünlü sanatçı William Hogarth bir Pug meraklısıydı. Resimlerinde siyah bir Pug ve daha birçoklarını resmetti.1785 yılında, Goya da resimlerinde Pug’ı resmetmiştir.
 

Benzer Yazılar

Yukarı