Pug Kısırlaştırması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pug Kısırlaştırması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dişi Pugun Kısırlaştırmanın Faydaları

Kısırlaştırma işleminin davranış ve sağlık açısından faydaları aşağıdaki gibidir.
 
     •  Planlanmamış olan hamilelik şansını tamamen ortadan kaldırır.
     •  Yumurtalıklarda oluşabilecek olan kanser riskini tamamen ortadan kaldırır.
     •  Rahimde oluşabilecek olan kanseri tamamen ortadan kaldırır.
     •  Meme kanserinin gelişmesini büyük ölçüde azaltır. İlk kızışma döneminden önce işlem uygulandığı zaman kanserin oluşma riski sıfıra yakındır. İkinci kızışma döneminden önce yapıldığı zaman bu risk sadece % 7 oranındadır.
     •  Kızışmada ısının meydana gelmesini ortadan kaldırır.
     •  Hormonlarla ilgili olarak ruh halinde meydana gelebilecek olan dalgalanmalar ve davranış şekli değişimler azalır.
 

Erkek Pugun Kısırlaştırmanın Faydaları

Kısırlaştırma işleminin davranış ve sağlık açısından faydaları aşağıdaki gibidir.
 
     •  Testis kanseri gelişme riskine karşı önlem alınır.
     •  Genel olarak prostat sağlığının oluşturabileceği sorunlar ortadan kalkar.
     •  Kızgınlık döneminde oluşabilecek olan kaçma sorunlarının önüne hızlıca geçilir.
     •  Hormanal açıdan oluşan saldırganlığın önüne geçilir.
     •  Bölgesel şekilde yapılan işaretleme tamamen ortadan kalkar.
 

Kısırlaştırma Ameliyatı İçin Hazırlık

Pug köpeğinizin yeterli düzeyde sağlıklı olduğundan ve anestezi için sorun olmayacağından emin olmak ilk adımdır. Bu ilk adım veteriner sağlık kontrollerinden sonra ortaya çıkar. Genelde genç ve sağlıklı olan köpeklerde bir sağlık sorunu bulunmaz. Zaten veteriner hekimler cerrahi işlem öncesinde kanla gerekli olan tüm çalışmaları yapar. Anestezi mide bulantısı meydana getirebileceğinden dolayı veteriner hekimin söylediklerini izlemek gerekir. Ameliyat olmadan Pug köpeğinizin en az 8 saat boyunca beslememeniz gerekir.
 

Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma veterinerlerin yavru ya da yetişkin olan köpeklere uygulama yaptıkları yaygın cerrahi bir prosedürdür. Köpek nüfusunun kontrol altına alınmasının yanında, sağlık ile alakalı risklerin ortadan kalkmasını da sağlar. Bu işleminde her cerrahi uygulamada olduğu gibi bazı riskleri bulunur. Kısırlaştırma dişi köpeklerde üreme için var olan organların çıkartılmasıyla ve erkeklerde basit şekilde testislerin alınmasıyla gerçekleştirilir. Dişilerde veteriner yumurtalıkları tamamen alır. İşlemden sonra erkek ve dişilerde üreme engellenir, ısı döngüsü ortadan kalkar, üreme içgüdüsü ile alakalı olan davranışlar sona erer.
 

Evde Bakım ve Yapılması Gerekenler

 

1. Adım

Pug köpeğiniz anestezinin etkisinden tamamen kurtulana kadar ve normal uyanıklık sürecine geçene kadar faaliyetlerini sınırlamanız gerekir. Merdiven çıkmasını, mobilyalara zıplamasını ya da koşmasını engellemek bu aşamada önemlidir. Anestezi her köpeği farklı biçimde etkiler. Bazıları bu durumdan kolayca sıyırırken bazılarında zorlayıcı olabilir.
 

2.Adım

Pug köpeğinizi evin sıcak ve sessiz bir ortamında tutmanız gerekir. Kapısı kapanan bir oda bu konuda ideal seçim olacaktır. Köpeğiniz yatağını ya da katlanan bir battaniyeyi köşeye yerleştirebilirsiniz. Ameliyat sonrası evde salyalanma ve titreme tarzında detaylar ortaya çıkabilir. Yavrunuz anesteziyi attıkça bunlar ortadan kalkar.
 

3.Adım

Ameliyattan sonraki 24 saatlik zaman dilimi içinde az düzeyde yiyecek verilmelidir. Anestezi mide bulantısının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bundan kaynaklı mide bulantısı sık şekilde gözlemlenir. Normal olan beslenme alışkanlığı zaten 24 saat sonra geri döner. Yalnız bu süre zarfından sonra yiyecek red etme sorunu varsa mutlaka veterinerinize danışmalısınız.
 

4. Adım

Ameliyat sonrasında ilaçları veteriner hekiminizin söylediği biçimde vermeniz önemlidir. Kesinlikle kendinizin belirlediği ilacı vermemelisiniz.
 

5. Adım

Enfeksiyon riskine Pug köpeğinizin maruz kalmaması adına ameliyat bölgesini izlemek gerekir. Şişlik, kanama ya da kızarıklık varsa veterinerle konuşmalısınız.
 

6.Adım

Köpeğinizi rahatlamasını sağlamak adına kesinlikle tasmasını takmamalısınız. Ameliyat sonrası 24 saatlik zaman dilimi içinde bağırsak hareketleri meydana gelmeyebilir. Bazı köpeklerde de tam tersine ishal meydana gelebilir. 24 saatlik zaman diliminde dışkılama yapmazsa ya da ishal devam ederse veterinerle konuşmalısınız.
 

Benzer Yazılar

Yukarı