Pug Köpeklerde Görülen Yaygın ve Genetik Hastalıklar Nelerdir?

Pug Köpeklerde Görülen Yaygın ve Genetik Hastalıklar Nelerdir?

Ülkemizde en fazla sahiplenilen evcil hayvanlar arasında bulunan Pug köpeklerinin sağlık açısından riskli olduğu durumları bilmek önemlidir. Böylelikle evcil hayvanınıza daha faydalı olurken sağlıklı şekilde yaşamasına olanak sağlarsınız. Yurtdışında yapılan bir araştırmaya göre Pug köpeklerinde gözlemlenen sağlık sorunlarının yüzdelik dilimi aşağıdaki gibidir.
 
•   Alerji % 13
 
•   Kulak enfeksiyonları % 15
 
•   Göz hastalıkları  % 11
 
•   Diş hastalıkları % 8
 
•   Solunum hastalıkları % 8
 
•   Eklem hastalıkları % 6
 
•   Cilt hastalıkları % 6
 
•   Mide hastalıkları % 7
 
•   Diyabet % 33
 
•   Parazit sorunları % 3
 

Kemik ve Eklem Sorunları

Pug köpek ırkında iskelet ve kas sistemi ile alakalı farklı sorunlar kayıt altına alınmıştır. Bunlardan bir tanesi eklemlerin ve dirseklerin uygunsuz biçimde gelişmesinden dolayı oluşan kalıtsa artritdir. Dirsek ile kalça bölgesinde var olan sertlikler gelişme döneminde sorun çıkartabilir. Özellikle bacaklar yürüme esnasında ve uzanırken sıkıntı yaratır. Bu durumun teşhis edilmesi adına köpeğinizin kemiklerine X ışınlarıyla bakılır. Veteriner tedavisiyle başlangıç durumunda tedavi altına alınır. Yalnız sorun ağır durumdaysa cerrahi işlem yapılabilir. Bu sorun aşırı kilolu köpeklerde sık şekilde gözlemlenir.
 
Legg Calve Perthes hastalığı olarak bilenen kalça sorunları genç puglarda meydana gelebilir. Bunun meydana gelme nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu sorun çoğunlukla 6 ila 9 aylık dönemde meydana gelir. Bacakların bir tanesinde ya da her ikisinde keskin şekilde ağrı belirtileri arasında bulunur. Puglarda bazen diz kapağı yani patella yerinde kayabilmektedir. Köpeğinizin koşma esnasında arka bacağını çektiğini, birkaç adım atladığını far ederseniz hemen veterinere götürmelisiniz.
 

Alerjiler

Hapşırmak köpeklerde alerjik durumların meydana geldiğini gösteren bir etkendir. Alerjide Pug köpeğinizin kulak, cildin kıvrımlı bölgeleri, göbek ve ayakları etki altında kalır. Sorun 3 ila 5 yaşında daha sık şekilde gözlemlenir. Alerji kısa sürede tedavi altına alınır.
 

Uyuz

Uyuz, köpeğinizin saç kökleri kısmında yaşayan mikroskobik olan bir akardır. Aslında akarları köpeklerin bağışıklık sistemleri kontrol altına alır. Pug gibi küçük köpeklerde akarlardaki fazlalık uyuzu meydana getirir. Tahriş olan cilt, kurumuş cilt tabakası ve tüysüz alanlarda lezyon gözlemlenir. Acil şekilde veteriner hekim bakımı gerektirir.
 

Cilt Enfeksiyonları

Pug köpeğinizin alt çene bölgesi kıvrımlıdır. Bu bölgenin nemli olmasından kaynaklı olarak cilt enfeksiyonu meydana gelebilir. Mayalar ile bakteriler bu alanda kolaylıkla büyür. Veteriner gerekli görürse enfeksiyon için antibiyotik tedavi uygular.
 

Diş Sorunları

Pug ırkı köpeklerinize uygun diş bakımı yapmadığınız zaman periodontal hastalıklar ve diş çürükleri gelişebilmektedir. Özellikle enfeksiyonlar lokal şekilde olabilir ve sinüslere kadar gidebilir. Dişlere bakım yapmak yavru olduğu dönemden itibaren yapılmalıdır
 

Kulak Enfeksiyonları

Kulak enfeksiyonu her köpek ırkında oluşan en yaygın sağlık sorunudur. Özellikle kulak kanal bölgesini tamamen ya da kısmı şekilde örten enfeksiyonlara Puglar daha yatkındır.
 

Göz Hastalıkları

•   Göz sağlığı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yaşam kalitesi açısından önemlidir. Pug köpeğinizde bulunan hastalıklar tedavi altına alınmadığı zaman acı verici olabileceği gibi körlüğe kadar gidebilir. Oluşabilecek olan göz hastalıkları arasında;
 
•   Puglar çıkıntılı gözlere sahip olduğundan göz yaralanmalarına karşı risk altındadır. Kornea bölgesinde oluşan sıyrıklar ve yarıklar en sık rastlanan sorunlardır. Gözdeki yaralanmalar acı vermenin yanında enfekte hale gelebilir ve vizyonu etki eder. Sorun için ilaç tedavisi ya da ameliyat gerekebilir.
 
•   Entropion, göz kapağının tam olarak içe doğru kıvrıldığı ve kirpiklerin kornea bölgesine sürtünmesine sebep olan sorundur. Oldukça acı verici olan bu sorun körlüğe yol açabilir. Cerrahi şekilde işlem erken dönemde yapılırsa düzeltme mümkün hale gelir.
 
•   Keratokonjonktivit, kuru göz anlamına gelir. Pug ırkında yaygın olan sağlık sorunudur. Kuru gözde gözyaşı bezlerinin üretildiği sıvı miktarında azalmalar meydana gelir. Bundan kaynaklı olarak gözler nemli kalmaz. Ağrı, kaşıntı ve enfeksiyon oluşur. Ayriyeten gözlerde donukluk, kalın düzeyde akıntı, gözlerde kısılma da oluşan problemler içinde yer alır. Acil şekilde tedavi altına alınmazsa veteriner hekim bazı köpeklere bu durumda ömrünün sonuna kadar kullanacağı merhem bile verebilir.
 

Omurga Deformiteleri

Pug köpeklerin hemivertebra, instabilite ve spinal kord hasarıyla doğması mümkün olan bir durumdur. Köpeğiniz genç döneminde kilo ve yaş konusunda dikkate alınmalıdır. Hastalık konusunda teşhis X ışınları desteğiyle konur. İlaç rehabilitasyon ve akupunktur tedavide kullanılır.
 

Tümör

Mast hücre tümörü Pug köpek ırkında gözlemlenen bir cilt kanseri çeşididir. Bu sorunun hızlı şekilde olduğu bölgeden çıkartılması gerekir. Bu sorundan şüphelendiğiniz zaman vakit kaybetmeden kontrole gitmeniz gerekir. Özellikle erken dönemde teşhis edilmesi tedavi açısından önemlidir.
 

Böbrek ve Mesane Taşları

Mesane ve böbrekler birkaç farklı taş çeşidi meydana gelebilir. Köpeğiniz idrar yapmakta zorluk çekiyorsa, idrara çıkamıyorsa ve idrarında kan varsa şüphelenebilirsiniz.
 

Solunum Güçlüğü Sendromu

Solunum güçlüğü sendromu brakisefali sendromu olarak da bilinir. Özellikle Pug gibi kısa buruna sahip olan köpekleri etki altına alır. Kısa burunlara sahip olan köpekle uzun burunlu köpeklerle aynı miktarda burun ve boğaz dokusuna sahiptir ama bunu içine alacak olan alan azdır. Ağız kısmının çatı arkasında kalan yumuşak düzeydeki damak oldukça uzundur ve hava yolu kısmına asılabilir. Puglarda da soluk borusu, trakea ve burun delikleri oldukça cılız ve dardır. Bundan kaynaklı olarak solunum güçlükleri meydana gelebilir.
 

Hastalıklarda Bakım, Egzersiz ve Diyet

Pug ırkında sahip olan köpeğinizin daha uzun, sağlıklı ve mutlu yaşamasını istiyorsanız onun günlük olarak rutin bakımlarını yapmalısınız. Ayriyeten egzersiz ve diyet konusunda da dikkatli olmanız gerekir. Bu kapsamda aşağıdaki detayların hepsini göz önünde bulundurmalısınız.
 
•   Köpeğinizi yeni yürümeye başlayan bir bebek gibi denetleme altında tutmanız gerekir. Onu belaya sokabilecek olan her türlü sorundan uzak tutun. Gerekirse ev içinde bulunan odaların kapıları kapalı tutun.
 
•   Bakım ihtiyacı açısından tüylerini en az haftada bir kez fırçalayın.
 
•   Pug ırkı diş konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Bundan dolayı haftada 3 defa dişlerini fırçalamak gerekir.
 
•   Kulakların hafta da en az 1 defa temizlenmesi uygundur. Köpeğiniz yavruysa ve korkuyorsa veteriner hekimden nasıl temizleme işlemi yapmanız gerektiği konusunda yardım isteyebilirsiniz.
 
•   Özellikle enfeksiyon sorunuyla baş başa kalmamak adına derin düzeydeki kırışıklıkların sık sık temizleme işlemine tabi tutulması gerekir. Bu bölgelerin nemli kalmaması adına kurulanması da önemlidir.
 
•   Apartman yaşamına ayak uyduran Puglar mutlaka düzenli şekilde yürüyüşe çıkartılmalı ve egzersiz ihtiyaçları karşılanmalıdır.
 
•   Pug köpeğiniz aşırı sıcaklara karşı hassastır. Uzun süre sıcağa maruz kalmasını sağlığı açısından önlemek gerekir.
 
•   Beslenme konusunda mutlaka tutarlı ve dengeli şekilde yemek vermek gerekir. Beslenmede kuru mama tercih edilmeli ve kendi yiyeceklerinizden sakınmalısınız.
 
Yukarıda bulunan detaylara dikkat etmenin yanında veteriner kontrollerinin aksatılmaması da çok önemlidir. Bu sayede sağlıklı şekilde köpeğiniz yaşamına devam eder.

Benzer Yazılar

Yukarı