Pug Köpeklerinde Çiftleşme ve Gebelik Haftaları

Pug Köpeklerinde Çiftleşme ve Gebelik Haftaları

Pug köpekleri yılda 2 defa ısı döngüsüne giriş yapar. Bu döngü genellikle 5 ila 8 ayda karşınıza çıkacaktır. Her köpek deşarj oranı ve kişilik bakımından bu dönemde farklılıklar gösterir. İnsanlar gibi Pug köpekleri de bireysel olduğu için bu dönemde farklılıklar meydana gelir. İyi düzeyde eğitim almış olan bir köpek yumurtalama yapmadığı ve mevsimine uygun olmayan dönemde çiftleşme yapmaz. Köpekler yumurtlama esnasında verecekleri progesteron kokusunu algılar. Bunu algılamak adına vulva bölgesini koklar, yalar ve gelen kokuyu dişlerinin arasına alır. Puglarda üreme yaklaşık olarak 9 ila 11 günler içinde gerçekleşir. Dişi köpekler yumurtladığı zaman spermlerin nüfus etmesine izin vermeden daha önce yumurtaların olgunlaşma dönemine geçmesi 48 saatlik bir zaman dilimi alır. Ardından spermler yumurtalara nüfus eder ve gebelik süreci başlar.
 

Pug Isısı İşaretleri

 
1. Dişi köpeklerde vulva bölgesinde şişlik meydana gelir. Bu bölgedeki cilt kıvrımlarında şişme gözle görülür.
 
2. Az düzeyde de olsa dişilerde kan tahliyesi meydana gelir. Diğer sıvılar ile karıştırılma ihtimali oldukça yüksektir. Renk açık ile koyu arasında değişkenlik gösterir.
 
3. Dişiler erkek köpeklerle aşırı düzeyde ilgilenmeye başlar. Yürüyüşlerde karşılaşılan erkek köpekler bile bu duruma dahil edilir.
 
4. Vücut ısılarında yükselmeler meydana gelir.
 

Isı Döngüsünün Aşamaları

 

Proestrus Dönemi

Dişi köpeklerin erkek köpekleri kabul etmeye hazır oldukları dönemdir. Dişilerde ısı döngüsünün bu aşaması 4 ila 20 kadar sürer. Şişmiş vulva, kanama, koku salınımı ve davranışlarda değişim en belirgin belirtileri arasında yer alır.
 

Estrus Dönemi

Estrus dönemi 5 ila 14 gün boyunca sürer. Bu dönemde Pug köpeğiniz gerçek ısı döngüsündedir. Akıntısı saman rengine benzer şekilde gelmeye başlar. Çiftleşme için en uygun süreçtir.
 

Diestrus Dönemi

Isı döngüsünün 24. Gününde bu sürece girilir. 60 ila 90 gün boyunca sürebilir. Pug köpekleri bu dönem içinde verimlilik sağlamazlar. Akıntıları saman renginden kırmızıya dönüş yapar.
 

Pug Köpeklerinde Gebelik Aşamaları

 

1 ve 2.Hafta

Bu dönemde köpeğinizin hamile olduğunu söylemek bile oldukça zordur. Bazı Puglarda iştahta azalmalar ve hafif düzeyde bulantılar meydana gelmeye başlayabilir.
 

3.Hafta

Köpeğiniz bu haftada normal zamandan daha yorgun gözükebilir ve sadece etrafta onu yatarken bulabilirsiniz. Halen hamile olduğunu söylemek için erkendir. Bu hafta içinde bazı köpeklerde aşağıdaki belirtiler meydana gelmeye başlar.
 
1. Yorgunluk
 
2. Mide bölgesinde şişme
 
3. Kendini normalden daha fazla temizleme
 
4. Meme uçlarında belirginleşme
 
 

4.Hafta

Bu haftaya giriş yapan Pug köpeğinizde artık işaret daha net şekilde meydana gelir. Bu işaretler arasında;
1. Midede şişlik gözle görülür.
 
2. Meme uçları büyümenin yanı sıra koyu bir renk alır.
 
3. Hormonlarının değişimleri davranışlarında da değişimlerin meydana gelmesine sebebiyet verir. 
 
4. Yavruları için evde güvenli bir alan aramaya başlar.
 
5. İştahında artış gözlemlenir.
 
 

5 ila 6. Hafta

1. Çabuk yorulmaya başlar.
 
2. Yatağına bağımlı şekilde görebilirsiniz.
 
3. Önceki kadar sosyal değildir.
 
4. Kilo alımı gözle görülür.
 
Gebelik döneminde gerekli olan tüm kontroller veteriner hekim tarafından yapılması gerekir. Ayrıca doğum süreci sağlıklı şekilde atlatılması adına mutlaka veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.

Benzer Yazılar

Yukarı