Pug Yavrusunun Gelişim Evresinde Beslenmesi ve Bakımı

Pug Yavrusunun Gelişim Evresinde Beslenmesi ve Bakımı

İlk Haftalarında Uygulanacak Beslenme Planı;

 
  • Küçük boyutlu ırklara mensup yavrular, yeterince sık yemedikleri takdirde hipoglisemiye (düşük kan şekeri) eğilimlidirler, bu nedenle günde dört öğün daha iyi seçim olur.
  • Evde ilk birkaç ay boyunca genç yavrulara üç veya dört öğün mama verin. Sonra 6 aylık olduklarında yavaş yavaş öğün sayılarını ikiye çekin.
  • Kan şekeri düşüklüğü durumları için tedbirinizi alın. Bal bu durum için en etkili ve kolay çözümlerden biridir.
  • Mümkünse köpeğinizi birkaç günde bir tartarak kilo alımını kontrol edin. Şüpheli durumlarda veterineriniz ile iletişime geçin.

Köpek Seçiminde Neler Dikkat Edilmeli?

Öncelikle seçilecek yavruda ırkın standartlarını taşıması oldukça önemli. Aksi takdirde ırk hakkında öğrenilen bilgiler köpekte görülmeyebilir. Örneğin çift katmanlı kürke sahip olan Pug’lar bakımı özenli yapıldığı takdirde orta seviyede tüy döker. Ama bu ırkın kırma diye tabir edilen tam safkan özelliklerini taşımayan köpeklerde genelde çift katmanlı kürk özelliği bulunmaz. Bu da köpeğin kürkü hakkındaki özellikleri tam olarak yansıtmaz. Bunun yanında yavrular arasında seçim yaparken meraklı ve enerjik yapıda olmasına dikkat edin.

Eve Getirmeden Önce Hazırlanması Gereken Malzemeler

-
 
Kafes: ayarlanabilir büyüklükte bir kafes, büyüyen bir Pug yavrusu ihtiyacını karşılamak için en makul olanıdır. Özellikle köpek yavru iken geceleri evin içinde kendine ve çevreye zarar vermemesi için kafes gereklidir.
 
Bir oyun parkı: Yavruyu evinizde yalnız bırakmanız gerektiğinde ya da yanında olmadığınız zamanlar için yavrunun strese girmeyerek vakit geçirebilmesi için en doğru seçenek. Eğitime başlanmayan yavrunun tuvalet ihtiyacı ve çiğneme alışkanlıklarını sınırlamak için oyu alanları çok işe yarar.
 
Köpek maması: Köpek yavrusu eve getirilmeden önce alınmalıdır. Mama alırken birkaç çeşit alarak denemeye kalkmayın. Köpeğin alıştığı mamayı değiştirmek aşama gerektirir. Ayrıca mamanın içinde köpeğin alerjisi olan bir gıda olursa farklı mamalar kullandığınızda köpeğin alerjisi olduğu gıdayı bulmanız zaman alır. 
 
Mama kabı: Kullanılacak mama kabının materyali paslanmaz çeliktir (seramik de olabilir, ancak çatlayabilir veya kırılabilir). Plastik kaplar alerjik reaksiyonlara veya köpeğin yüz kıllarını boyayabilir. 
 
Bal: Yavru kan şekeri seviyelerinde hızlı ve tehlikeli bir düşüş olan hipoglisemi durumuna yatkındır. Bu sebepten kan şekeri seviyesini dengede tutmak ve müdahale edebilmek için bal bulundurun.
 
Hipoglisemi belirtileri şunlardır: zayıflık, ani uyku isteği, baş dönmesi, yürüme veya tökezleme. Bu belirtileri gördüğünüzde yavruyu en yakın hayvan hastanesine veya veterinere götürün. 
 
Balın verilmesi şu şekilde, küçük bir kaşık bal, diş etleri üzerine sürülür.
 

Evde Geçireceği İlk Gün Bunları Yapın

 
Köpeğin eve geldiği ilk gün yoğun ilgi göstermek köpekte ters bir tepkiye yol açabilir. Bu sebepten köpek ile evin üyeleri uzaktan selamlaşarak tanışmalıdır. Bu süreçte eve misafir kabul etmemek ilk günler için doğru bir hareket olacaktır. Köpeğin ilk günlerinde yanına gidip onu kucağınıza almak yerine bırakın o istiyorsa kendini hazır hissediyorsa sizin yanınıza gelsin ve vakit geçirmek istesin. Yavrunun bu ilk günlerinde sakin ve tutarlı olmak iyi hareketlerini ödüllendirmek, hatalı hareketlerine karşı net bir tavırla fikrinizi belli etmek ileriki dönem için çok önemlidir.

Hastalıklardan Koruyan Aşıların Zamanlması

 
Yavru köpekte bakımın en önemli kısmı, gerekli tüm aşıları zamanında yaptırmaktır. Veterinerlerin çeşitli aşı programları olacaktır, aşağıdaki genel bir aşı planıdır:
 
5. hafta 
 
Parvovirus: Parvoya maruz kalma riski yüksek olan yavrular için, bazı veteriner hekimler 5 haftada aşılamayı önermektedir.
 
6.hafta
 
• Leptospirosis (bu sadece leptospirozun şüphe duyulduğunda yapılır). Yüksek risk altındaki köpekler, yaban hayatına yakın yerlerde yaşayan ve dışarıya sıkça tuvalet için çıkan köpeklere bu aşı uygulanır.
 
9. hafta
 
• Coronavirüs: şüphe duyulduğunda yapılır.
 
12. hafta veya daha büyük
 
• Kuduz
 
12-16 hafta
 
• Leptospirosis: Bu durumdan şüphe duyulduğunda ya da virüs kapabileceği bir bölgeye gidiyorsa yapılır. 
 
• Coronavirüs: şüphe duyulduğunda yapılır
 
• Lyme: Lyme hastalığına dair bir şüphe olduğunda yapılır
 
Bu aşıların dışında yukarıda belirtilen haftalar içinde çeşitli karma aşılarda yapılır.
 

Evin Hijyeni İçin Tuvalet Takibi ve Eğitimi

2 aylık bir yavru köpeğin idrarını tutabileceği en uzun süre 2 saattir. Mesane ve bağırsak kasları henüz tam olarak gelişmemiştir. Yaşlandıkça, vücutlarında daha fazla kontrole sahip oldukları için bu süre artacaktır.
 
Genellikle her ay için 1 saat artacak. Bu nedenle, 3 aylık yaklaşık 3 saat boyunca bekleyebilir, 4 aylık yaklaşık 4 saat.
 
Aşağıdaki durumlarda yavrunuzu tuvaletini yapacağı alana götürün:
  • Köpeğin uyanmasından hemen sonra
  • Sabah ilk kez uyandığında 
  • Her 3 öğünden yaklaşık 20 dakika sonra
  • Yatmadan önce 

Geçirilecek İlk Haftalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Köpekten beklentilerinizi ilk haftada sınırlı tutun.
  • Köpeği korkutacak, çok heyecanlandıracak ani hareketler ve yüksek sesten kaçının.
  • Eğitimi oyun halinde ve kısa süreli tutun.
  • Taze mamasını ve suyunu sürekli olarak kendine ayrılan bölümde hazır bulundurun.
  • İyi hareketlerini yiyecek ya da iyi sözlerle ödüllendirin.
  • Aileniz ile birlikte yavruya karşı yoğun sevgi seli göstermeyin.
  • İlk haftalarda yavruyu dışarıya çıkarmamaya özen gösterin ve evinizde evcil hayvan misafir etmeyin.

Köpeği Hem Sıkmayacak Hemde Öğrenmesini Sağlayacak Eğitim Metodları

 
Pug cinsi yerinde duramayan hareketli bir cins olduğundan yavru iken eğitimsiz bir köpekle baş etmek zordur. O sebepten eğitime evin içine girdiği anda başlayın. Tabi burada eğitimden kasıt köpeğin yapmasını istemediğiniz şeyleri yaptığında hoşlanmadığınızı beli etmek doğru hareketlerinde de ödüllendirmek. İlk altı ay, eğitim için en önemli dönemdir. Yavru iken verdiğiniz eğitimleri mümkünse oyunların içinde yavruyu sıkıp bunaltmadan verin. Oturduğunda, koştuğunda, zıpladığında ve geldiğinde, komutlarınıza doğru tepki veriyorsa bazen atıştırmalıklarla bazen de motive edici sözlerle yavruyu ödüllendirin. Başlangıç ​​olarak 5-10 dakikalık eğitim süreleri idealdir.
 
Tuvalet eğitimi evde yaşayan bir köpek için köpek eğitiminin çok önemli bir aşamasıdır. Köpek yavru iken mesaneleri üzerinde çok az kontrole sahiptir, bu yüzden onu bir yetişkin gibi düşünmemeli kısa sürelerde tuvalet yapacağı alana götürüp zaman geçirilmelidir.  

Kürk Bakımında Yavrunun Taranması ve Temizliği

 
Pug cinsinin sürekli olarak dökülmesini engelleyen çift katlı kürke sahiptir. Bu nedenle günlük bakım önemlidir. Haftada en az iki kez Pug yavrularını fırçalayın. Bazı Pug’lar diğerlerinin aksine suya çok düşkündür. Güvenilir markaların yavrular için tasarlanmış şampuan ve diğer banyo ürünlerini kullanılabilirsiniz. Pug’lar dar kulak kanallarına sahiptir, bu yüzden su kulağına su girdiğinde kulak enfeksiyonu alma ihtimali Pug cinsinde daha yüksektir. Kulağı temiz ve kuru bir şekilde silmek için bir pamuk parçasını yuvarlayıp kullanabilirsiniz. Pug yavrunuz başını sert bir şekilde sallıyorsa kulak enfeksiyonu olabilir ve enfeksiyon varsa hemen veterinerle iletişime geçin.
 

Enerjik Pug Yavrularını Evde Korumak İçin Oyun Alanı

 
Küçük köpek ırkları içinde çok hareketli bir ırk olan Pug cinsi yavrularını evin içinde kontrol altında tutabilmek için oyun alanları çok etkili. Yavru evde yeni olacağı için evin her köşesini araştıracak kendine ve etrafına zarar verecek bir potansiyele sahip. Bunun yanında yalnız kalmayı sevmeyen Pug’lar ev içinde sahiplerinden sürekli ilgi bekleyebilir. Oyun alanları bu gibi durumları kontrol altına almayı sağlayan ekipmanlardır.
 

Benzer Yazılar

Yukarı