Köpek Sahibi Olmanın 7 Faydası

Köpek Sahibi Olmanın 7 Faydası

Köpek sahiplenmek pek çok açıdan avantajlıdır. Yapılan bilimsel araştırmalar da gösteriyor ki köpek sahibi olmanın hem fizikî hem ruhsal hem de sosyal faydaları bulunmaktadır. Köpeklerin insan sağlığı üzerindeki olumlu birçok etkileri bulunmakta.
 
Pek çok insan köpek sahibi olmayı düşünse de getirmiş olduğu sorumluluklar nedeniyle bunu yapmak için cesaret edemez. Sorumlulukları bulunsa da köpek sahibi olmak sizi rahatlatacak, sosyalleştirecek ve stresinizi azaltacaktır. 
 
İşte köpek sahibi olmanın 7 faydasını sizin için hazırladık.
 

1. Köpekler İyi Bir Dosttur, Daha Az Yalnız Hissettirir 

 
Köpekler, sahibine koşulsuz bir sevgi ile bağlanırlar. Sahipleri ile çok saf ve temiz, duygusal bir bağı vardır. Sizi hiçbir zaman yalnız bırakmaz. Çok iyi bir dosttur ve kendinizi yalnız hissetmenize fırsat tanımaz. Sürekli sıcak ve sevgi doludur. Günün yorgunluğundan ya da sosyal hayatta yaşanabilen sorunlardan kaynaklanan stresten uzaklaşmanın ve daha iyi hissetmenizi kolaylaştırır. 
 

2. Stresi Azaltır, Kalbi Korur, Ömrü Uzatır

 
 
Köpekler ve köpek sahipleri üzerine yapılan araştırmalar, köpeklerin kalp sağlığını koruduğunu ortaya koymuştur. Stresi azalttıkları için yüksek kan basıncını düşürerek normal seviyede tutuyor. Daha önce kalp-damar problemi yaşayan kişilerde, köpek sahibi olduktan sonra ölüm risklerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Kalp-damar sorunlarına neden olan stresi azaltmak doktorların tavsiyesinde.
 

3. Obeziteyi Önler, Kilo Sorunlarını Giderir 

 
 
Üzüntü ve moral bozukluğunda abur cubur yemeyi tercih eden ve obezite sorunu ile karşı karşıya kalan insanlara köpek sahiplenmeleri önerilir. Bir köpeği 10 dakika sevmek kas gerginliğini giderir, kalp hızını düşürür ve nefes almayı kolaylaştırır. Stres anında köpek sevmek ise hem stresi hem de sıkıntılarınızı bir kenara atmanızı ve olumsuz anlarda ortaya çıkan şeker yeme isteğinizi sağlar. 
 

4. Hareket Etmeye Teşvik Eder 

 
 
Köpekler hareketli hayvanlardır. Sürekli oynamak, gezmek, dolaşmak isterler. Kısaca fiziksel egzersize ihtiyaç duyarlar. Bu durum sahiplerinin de onlarla birlikte hareket etmesi sonucunu doğurur. Fiziksel aktivitenizi artırmak ve kilo probleminizi kontrol altına almak istiyorsanız köpek edinmelisiniz. Yapılan araştırmalar köpek sahiplerinin köpek sahibi olmayanlara göre 4 kat fazla fiziksel aktivitede bulunduğunu ortaya koymuştur. Özellikle iş hayatı sona eren, evinde zaman geçirmeye başlayan kişilerin köpek sahiplenerek günlük hayatlarına hareket kazandırmaları onların yaşama daha iyi tutunmalarını sağlamaktadır.
 

5. Sosyalleştirir

 
 
Köpek sahipleri ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre, evcil hayvanı olanların olmayanlara göre insanlarla daha kolay iletişim kurduğunu göstermiştir. Köpeği ile gezintiye çıkan kişiler bir çok insanla iletişim halindedir. Parkta, yürüyüşte ya da başka bir ortamda insanlarla sürekli iletişim halinde olmak köpek sahiplerini daha sosyal hale getirir. Yine evcil hayvan sahipleri ile ilgili bir araştırmaya göre bir hayvana güçlü bir bağ ile bağlananların sosyal ilişkilerinde daha saygılı, daha sevecen olduğunu göstermiştir. Köpek sahipleri insanlarla daha sıcak ilişkiler kurarlar, dışa dönük, sosyaldirler ve girdikleri ortamda tercih edilen kişilerden olurlar. 
 

6. Mutluluk Hormonunu Artırır 

 
 
Evcil bir hayvanı sevmek, mutluluk veren serotonin ve oksitosin seviyesini yükseltir. Ruh halinizi güçlendiren en güçlü ilaçtır. Depresyona girmeyi engeller, insanlara kendilerini değerli hissettirir. Üzgün olduğunuzda ya da canınız sıkıldığında köpeğinizi sevdiğinizde beyniniz mutluluk hormonu salgılamaya başlar ve modunu otomatik olarak yükselir. AIDS’li kişiler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre bu insanların köpek sevmeleri stresi azaltmak ve depresyonu engellemiştir. 
 

7. Yaşlıların Can Dostudur 

 
 
Evinizde bilişsel işlevini kaybetmeye başlayan yaşlı hastanız varsa hemen bir köpek sahiplenebilirsiniz. Köpekler, yaşlı insanlardaki bilişsel işlev kayıplarını azaltmak da, bu insanların günlük hayatlarını idame ettirmelerinde yardımcı olmaktadır. Demans hastası yaşlıların unutkanlık düzeyinde düşüşe neden olur ancak köpekler bu insanların sosyal ilişkilerini devam ettirmelerini sağlamaktadır. İçgüdüsel olarak sahibini korumakla görevli olduğunun bilincinde olan ve yaşlı sahiplerini korumaya, onu tehlikelerden uzak tutmaya çalışır. 
 
Köpekler nöbet geçiren hastaların can kurtaranıdır. Adeta erken uyarı sistemi gibi hareket ederler. Nöbet geçirmeden 15 dakika evvel uyarı vermeye başlayan köpekler erken müdahale edilmesini sağlayabilirler. Eğitimli bir köpek, hasta nöbet geçirmeden önce hisseder. 

Benzer Yazılar

Yukarı