Köpeklerin Hoşlanmadığı Durumlar

Köpeklerin Hoşlanmadığı Durumlar

Köpekleri hoşlandığı düşünülen pek çok davranış aslında onları rahatsız ediyordur. Köpekler rahatsız oldukları hareketler karşısında istenmeyen tepkiler verebilir. Köpeklerle iyi anlaşmak için onu endişelendirecek ve öfkelendirecek hareketlerden kaçınmak en doğrusudur. Köpeğinizi mutlu görmek için hoşlanmadığı davranışları bilmek en doğrusudur. Sadık olmalarıyla bilinen köpekler çoğu kez insanların davranışlarını tolere etmektedir. Bu sebeple köpeklerin aslında sevmediği durumları anlamak zorlaşır. Köpeğinizin tepkilerini yakından takip ederek sevmediği durumlara maruz kalmasını önlersiniz. 

Sarılmayı Sevmezler 

 
 
Köpeklerin sarılmayı sevdikleri düşünülse de bu doğru değildir. Özellikle yabancıların kendilerine sarılmalarından hiç hoşlanmazlar. Sahipleri tarafından sarılarak sevilen köpekler rahat gözükseler bile bundan memnun değillerdir. Köpeklerle ilgilenmenin en iyi yolu sırt yahut göğüs bölgelerini sevmektir. Araştırmalara göre köpeklerin çoğu sarılmaktan hoşlanmazlar. İnternet ortamında paylaşılan rastgele fotoğraflar analiz edildiğinde sarılmanın köpeklerdeki anksiyeteyi tetiklediği kanısına varılmıştır. 
 

 Kıyafet Giymekten Hoşlanmazlar

 
 
Köpekler kıyafet giymeye hemen alışmazlar. Satın alınan kıyafeti köpeğin giymesi için onu sevmesi gerekir. Çok soğuk havalarda köpeklerin de giyinmeleri sağlıkları açısından iyi olacaktır. Bir köpeğin giyinmeye alışması için önce ince kıyafetleri giydirmek uygundur. Köpeklerin kıyafet giyerken ses çıkarmamaları bu durumdan mutlu oldukları anlamına gelmez. Giydikleri kıyafetin içinde rahat olan köpekler tepkilerinden bunu belli ederler. 
 

Göz Göze Gelmek 

 
 
Köpekler göz göze gelmekten pek hoşlanmazlar. Bu durumu köpeğin sokaktaki bir kediye pek de dostça olmayan bir şekilde dik dik bakmasıyla açıklayabiliriz. Sahibi olmadığınız herhangi bir köpekle göz göze gelinmemesi iyi olacaktır. Endişeli bir köpek sizinle bakıştığında ortam biraz gerilebilir. 
 

Bağırmak 

 
 
Köpeğinize bağırdığınızda o bunu kızgın havlama olarak yorumlar. Bu davranış köpeğinizin kötü hissetmesine sebep olur. Köpeğinizi eğitirken bağırmak yerine sakin bir sesle ona komut vermeyi deneyin. Yüksek sesle köpeğinizin dikkatini çekmek isterken sinirlerini bozarsınız. Köpeğiniz böyle durumlarda korkabilir. Köpeğinizin olumsuz tepki vermesini engellemek için rahatlatıcı bir ses tonuyla uyarmanız yeterli olacaktır. 
 

Alay Etmek 

 
 
Köpekler onlarla alay edildiğini çabuk hissederler. Özellikle çocuklar alaycı bir şekilde köpeklerle uğraşırlar. Kulaklarını çekme, isteksiz bir köpeği sıkarak sevmeye çalışmak, kuyrularını asılmak alay içeren hareketlerdir. Köpekler bu davranışlara maruz kaldıklarında utangaç, çekingen ve agresif tavır takınırlar. Bir köpeği yemek yerken ya da eğlenirken rahatsız etmek de onu mutlu etmez. Onunla ilgilendiğinizi düşünürken esasında köpeğiniz aslında yaptıklarınızdan rahatsız olabilir. 
 

Köpekleri Yalnız Bırakmak 

 
 
Köpekler kendileriyle baş başa kaldıklarında pek de iyi sonuçlar ortaya çıkmaz. Evde yalnız bıraktığınız köpeğiniz bir süre sonra ev ortamında yaşama becerisini kaybedebilir. Bu yetisini kaybeden köpekler evde ortalığı birbirine katar. Köpekler sosyal yaşamayı seven hayvalardandır. Sahibi olduğunuz köpeğin tüm sosyal hayatı sizin ailenizdir. Aynı ortamı paylaşmak yerine köpeği bahçede ya da farklı bir odada yalnız bırakmak bazı davranışsal sorunları beraberinde getirir. Havlamada aşırılık, ayrılık kaygısı, kaçma gibi pek çok psikolojik soruna yalnız bırakılan köpeklerde sıklıkla rastlanır. 
 

Uykusunun Bölünmesi 

 
 
Köpeklerin en sakini bile uykusunun bölünmesinden hoşlanmaz. Aniden uyandırdığınız köpek beklenmedik bir tepki verebilir. Yaşlı ve işitme engeli olan köpekleri uyku esnasındayken birden uyandırmaya çalışmak onları çok korkutacaktır. 
 

Köpekle Tanışmaya Çalışanlar

 
 
Köpekler her an yeni biriyle tanışmaya pek açık değillerdir. İnsanların çoğu köpeklerle nasıl iletişim kuracaklarını bilmez. Köpeğe dik dik bakarak konuşmak, garip sesler çıkarmak yahut ellerini uzatarak tepki almaya çalışmak tehlikeli olabilir. Sahibinin kontrolünde olmayan hiçbir köpekle bu hareketlerle iletişim kurmaya çalışılmamalıdır. Köpekler karşısındaki insan onunla tanışırken hareketlerine odaklanır. Köpeğin karşısında çömelerek bir şeyler söyleyerek duruşunuzla bir yırtıcının saldırmadan önceki pozisyonunu taklit etmiş olursunuz. Tanımadığınız köpeklere ilk olarak siz yaklaşmak yerine onun size yaklaşmasını bekleyin. Yanınızda rahat tavırlar sergilemeye başladığında köpeği sevmeyi deneyebilirsiniz.
 

Öpülmek 

 
 
İnsanlar için öpmek sevgiyi göstermenin yollarından biridir. Bir köpek sahibi tarafından öpülerek sevildiğinde bunu anlar. Tanıdığı insanların öpücüklerini sorun etmeyen köpekler yabancı kişiler tarafından öpülmekten asla hoşlanmazlar. Tanımadığınız köpeği sevmek için yapılması gereken son hareket onu öpmektir. 
 

Etrafı Koklamasını Engellemek 

 
 
Köpekler etrafa gezintiye çıktıklarında sahipleri tarafından daima kontrol altında tutulmaktan pek hoşlanmazlar. Köpekler dolaşmaya çıktıklarında çevreyi tanımalarına izin vermek gerekir. Etraftaki tehlikelere karşı köpek sahipleri dışarıda korumacı bir tutum sergilerler. Köpekleriyle gezintiye çıkıldığında son sürat yürümek yerine köpeğin etrafı koklamasına izin verilmelidir. Koku duyularıyla çevreyi algılayan köpeklerin bu isteklerinin engellenmesi üzüntü duymalarına sebep olacaktır. 
 

Fotoğraflarının Çekilmesi 

 
 
Köpekler etrafta onların fotoğrafını çeken kişiler gördüklerinde poz vermezler. Yaptıkları ani hareketler kameralardan rahatsızlık duyduklarının işaretidir. Köpeğiniz onu fotoğraflarken esniyor, yalanıyor ve kafasını çeviriyorsa ısrarla görüntü yakalamaya çalışılmamalıdır. Köpekler kamera gördüklerinde çoğunlukla gerilir. Köpeklerin algısı kamerayı anlamlandıramadığından agresif tavırlar sergilemesine yol açacaktır. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı