Terrier Maltese Irkı Yavruyu Sahiplenenlerin Uygulaması Gereken 9 Kural

Terrier Maltese Irkı Yavruyu Sahiplenenlerin Uygulaması Gereken 9 Kural

İlk Günlerden İtibaren İhtiyaç Duyacağı Malzemeler;

 
Bir köpek yavrusu için ihtiyacınız olan şeyler şunlardır:
 
Köpek Yatağı
Mama kabı: Paslanmaz çelik veya seramik, yiyecek ve su kapları
Oyuncaklar: Köpek yavrusunun yutmayacağı büyüklükte oyuncakları seçin
Temizlik malzemeleri: Tek kullanımlık kağıt, mendil, dezenfektan ve ameliyat eldivenleri.
Kafes: Eve uyum eğitimine yardımcı olması için
Atıştırmalık: Eğitimin hayati bir parçası
Mama: Köpeğinizin büyüklüğü ve yaşı için köpek maması
Tasma ve kayış
Fırça ve tarak

Yavru Sağlığı İçin Veteriner Seçimi ve Aşılar

Tam olarak doğru hissettiğiniz bir veteriner bulmak biraz zaman alabilir. Bu yüzden Terrier Maltese köpek yavrusunu eve getirmeden önce bu işlemi tamamlamalısınız. Size en yakın klinik en iyi seçim olmayabilir. Bu nedenle ulaşabileceğiniz uzaklıktaki tüm veterinerlik ofislerini inceleyip uygun gördükleriniz ile görüşün. Etrafınızdaki evcil hayvan sahiplerinden tavsiye de veteriner seçimi için bir yol olabilir. Veteriner seçiminde dikkat edilmesi gereken bir önemli kuralda veterinerin küçük boyutlu köpekler konusunda uzman oluşu.

Temel Komutları Öğretme ve Sosyalleşme

 
Eğitim sürelerini kısa ve hafif tutun. Yavruların çok kısa süreli ilgilerini verebilirler tıpkı çocuklar gibi, cezaya karşı ödüle daha iyi karşılık verirler. İstenilen davranışlar için ödüller olarak küçük ve basit motivasyonlar da bulunun. 
Yavru köpeğe eğitimi bir oyun içinde verme en sağlıklı metottur. Tuvalet eğitimi köpeğe erken verilmesi gereken bir eğitim olduğundan tuvalet pedlerine alıştırarak dışkısını pede yaptığında ödüllendirerek bu eğitimi vermek gerekir.
Yavrunuzu yeni ortamlara, yeni ve çeşitli ortamlarda yeni insanlarla tanıştırın. Aşıları tamamlandıktan sonra, köpek eğitim sınıfları hem yeni insanlarla hem de yeni köpeklerle sosyalleşmenin harika bir yoludur. Sosyalleşme saldırganlığın önlenmesine yardımcı olacak ve daha sonra oluşabilecek korkuları erkenden giderecektir.

Ne Kadar Egzersiz Yeterli Olur? 

 
Yavru köpeklerin yetişkin köpeklere nazaran daha az egzersiz yapması gerekiyor. Büyüyen bir köpek yavrusu aşırı egzersiz yaparsanız, onu aşırı yorabilir ve erken eklem iltihaplanmasına neden olarak gelişmekte olan eklemlere zarar verebilir. Dört aylıkken 20, köpek tamamen büyüdüğünde 30, yani 15’er dakika (günde iki defa) yürüyüş yaptırabilirsiniz. Her ay için beş dakikalık atış yapabilirsiniz. Köpeğiniz yürürken sakinleştiğinde ve oyun için sizi zorlamayı bıraktığında yürüyüşü sonlandırabilirsiniz. Bu yürüyüşlerdeki amaç spordan ziyade köpeğin gelişimine katkı sağlayacak egzersizlerdir. Aşırıya kaçıldığında yararı olan yürüyüş zarar verebilir.
 
Köpeğinize tasma ile yürümeyi öğretin.
Sık sık molalar vererek kısa yürüyüşlerle başlayın.
Yürüyüşün uzunluğunu kademeli olarak artırın.
Günün aşırı sıcak ve soğuk saatlerinde yürüyüş yapmaktan kaçının.
Kaygan veya keskin yüzeylerden kaçınarak güvenli alanlarda yürüyün.
Yavru köpeğiniz yürüyüş esnasında herhangi bir anormal belirti gösteriyorsa, veterinerinizi arayın.

Köpeğin Eve Adaptasyonu ve Alıştırma Adımları

 
 
Yeni bir köpek yavrusu getirmek için en ideal zaman evin sessiz olduğu zamandır. Arkadaşlarınızın bu süreçte eve ziyaretlerini erteleyin ve gecelemek için misafir gelmesine izin vermeyin. Öncelikle günlük bir rutin oluşturun ve şu adımları izleyin:
 
Adım 1: O Köpeğinizi eve getirmeden önce onu bahçenizdeki belirlemiş olduğunuz alanın yakınına götürün ve orada birkaç dakika geçirin. Eğer o alana giderse ödüllendirin. Bu alan bahçe yerine evde belirlediğiniz bir oyun alanı ya da yatağını koyduğunuz alan olabilir.
 
Adım 2: Köpeğiniz evi keşfettikten sonra belirli saatler arasında oyun alanı içinde ya da varsa kafesinde tutun. Bu kısıtlı alan onun ev içinde kendine ait saklanabileceği güvenli bir mekan olarak aklında yer edecektir. Bir süre sonra bu alanın etrafına yatağını, oyuncaklarını ve sevdiği eşyaları koyup evin o köşesini iyice benimsemesine yardımcı olun.
 
Adım 3: Köpeğiniz kendine ait alanda vakit geçirirken iletişim kurmayı ihmal etmeyin. Bu durum köpeğiniz ile aranızda bir bağ oluşturacak ve size lideri olma konusunda fayda sağlayacaktır. 

Terrier Maltese Yavrusunun Tüy Bakımı 

 
8 haftalık evine getirdiğiniz anda bir Terrier Maltese yavrusuna banyo yaptırmaya başlayabilirsiniz. Banyoyu her 3 haftada bir yapılmalıdır.
 
Gerekli görülmese de haftada 3 gün kürkün taranması gerekmektedir. Bunun nedeni, yavrunuz büyüdükçe, daha sık taranmaya ihtiyaç duyacağından bu rutine küçük yaşlarda alışmalıdır.  
Taranma ayrıca yavru köpeğe bir çeşit terapi olacağından rahatlamasına ve sakinleşmesine yardımcı olur. Tarama işlemi tüy diplerini uyarıcı bir etkisi olup büyüme çağındaki köpeklerin kürk gelişimine olumlu yönde katkı sağlar. Aynı zamanda tarama seansları ciltte bulunan yağların tüm vücuda dağılmasına yardımcı olur. 
 

Sağlıklı Gelişim İçin Beslenme Planı Hazırlama

 
Terrier Maltese cinsi hassas bir mideye sahip olduğundan yapay ve kimyasal katkı maddeler içeren gıdalar gastrointestinal rahatsızlıktan, kuru cilt sorunlarına sorunlara kadar çeşitli sorunlara neden olabilir. 8 haftalık yavrular ilk ay için serbest beslenmelidir. Bu süre zarfında taze yiyecekleri her zaman kendine ait alanda bırakmanız gerekir. 
Bu durum hipoglisemi olasılığını azaltmaya yardımcı olur. Yavruların kan şekeri seviyelerinde hızlı bir düşüşe meyilli olduğundan her zaman etraflarında kan şekerlerini dengede tutacak yiyecekler olması gerekir. Yavrular öğün sistemini bilmediklerinden mamalarını yarıda keserek oyuna devam edebilir bu durumda aç kalıp kan şekerlerinde düşüklüğe neden olur.

Takip Edilmesi Gereken Hastalık Belirtileri 

 
Küçük boyutlu bir cins olan Terrier Maltese cinsinde hastalıkları erken fark ederek müdahalede bulunmak hem iyileşme sürecini hızlandırmada hem de hastalıklardan kaynaklı ileride oluşabilecek kalıcı sorunlara engel olmada önemlidir.
İlk aylarda yavrular hastalıklara karşı savunmasız olduklarından oldukça hassastırlar. Aşağıdaki belirtilerden birini yavru köpeğinizde gördüğünüzde hemen veterineriniz ile iletişime geçerek hastalığa erken teşhis konmasına yardımcı olabilirsiniz.
İştahsızlık
Yavaş kilo artışı
Kusma
Ağrılı şişmiş karın 
Sürekli yorgunluk
İshal
Zorlanan solunum
Hırıltılı öksürük
Soluk diş etleri
Şişmiş, kırmızı göz veya göz akıntısı
Burun akıntısı
İdrar veya dışkıyı çıkamama

Yavru İçin Evde Özel Alan Ayırmanın Faydaları 

 
1.Yavru köpeğiniz tamamen evde eğitilene kadar , oluşacak karışıklıktan dolayı evin farklı noktalarına dışkısını ve idrarını yapabilir. Bunun önüne geçmek için köpeğe belirli bir alan tanımak fayda sağlayacaktır.
2. Terrier Maltese yavruları 3-4 ay civarında diş çıkarma başlar. Bu süre zarfında, yavrularınızın eşyaları çiğneyerek zarar vermemesi için çiğneyeceği oyuncaklarına yakın olması gerekir. Bu da ancak köpeğin ihtiyaç duyduğu eşyaların bir arada olduğu alanlarla mümkün. Bu durum ev eşyalarının da deforme olmasını engeller.
3. Yavruların çoğu evde tek başlarına çok iyi idare edemezler ve bu durum geçen her ay ile köpeğin çevresine karşı daha bilinçli hale gelir. Tek başına kalan köpeklerin çevrelerine ve özellikle kendilerine zarar vermeden güvenli bir şekilde evde kalabilmeleri için özel alan oldukça faydalı hatta zorunludur. 
4. Ev içinde başka işlerle meşgul olduğunuzda ve yavrunuzla ilgilenemediğiniz zamanlarda köpeğin sizi rahatsız etmemesi ve ilgisizlikte strese girmemesi için özel alanlar önemlidir. Özel alanlar içindeki oyuncakları ile köpek  saatlerce sahibini yanına çağırmadan vakit geçirebilir.
 

 

Benzer Yazılar

Yukarı