Toy Poodle Cinsi Yavrunun Alışma Süreci ve Bakımına Dair Notlar

Toy Poodle Cinsi Yavrunun Alışma Süreci ve Bakımına Dair Notlar

Veteriner Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Noktalar;

Yeni köpek yavrunuz ile birlikte gitmeniz gereken ilk yer kontrol için veteriner olmalıdır. Bu ziyaret sadece yavru köpeğinizin doğum kusurları gibi sağlık sorunları için değil aynı zamanda rutin kontrollerin başlangıcı için yapılması gerekir. Veteriner seçimi yaparken veterinerin uzmanlık alanın köpekler olduğundan emin olun. Bunun yanında eğer köpeklerin içinde oyuncak boyutlu köpekler konusunda uzman olmuş veteriner bulabilirseniz bu daha faydalı olacaktır. Veteriner seçiminden sonra eğer veterineriniz evinize uzaksa size en yakın veterinerler içinden acil müdahaleler için bir veteriner seçin. Yeni yavrunun ilk veteriner deneyimi kontrol sonrası başlayan rutin aşıları olacaktır. 
 
Veterinerinle bir aşı planı yap.
Dış ve iç parazitleri kontrol etmek için güvenli seçenekleri tartışınız.
Yavru köpeğinizin ilk birkaç ayında hangi hastalık belirtilerinin nasıl izleneceğini öğrenin.
 

Toy Poodle Yavrusunun Diş Bakımı

 
Köpeğinizin dişlerine dikkat etmek çoğu zaman ihmal edilen bir şeydir, ama onların önceliğini en üst seviyede tutmak çok önemlidir. İnsanlar gibi tartar ve plak birikimi ve diş eti iltihabına neden olabilir. Veterinerler, köpeğinizin dişlerini düzenli olarak köpek diş fırçası ve diş macunu ile fırçalamanızı tavsiye eder. İnsanlara özel diş fırçası kullanmak iyi değildir, her zaman evcil hayvanlar için özel olarak formüle edilmiş bir diş macunu kullanın. Köpeğinizin dişlerini fırçalamak için en iyi zaman, çok fazla egzersiz yaptıklarında ve yıprandıkları zamandır, bu zamanlarda biraz daha sakin olurlar. Yavaş başlayın ve köpeğinizin nasıl tepki verdiğini görün. Köpeğimiz dişlerini temizlemeyi umursamıyorsa sorun yok demektir. Köpeğinizin dişlerinin bakımına ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur. Köpek ne kadar gençse, süreç daha rahat olacaktır.

Yavru Köpeğin Gelişiminde Egzersizin Yeri

 
Egzersiz sadece köpeğinizin zihinsel ve fiziksel sağlığı için değil, aynı zamanda yaşamı boyunca sizinle arasında devam edecek güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olur. Sağlığınız ve mutluluğunuz için düzenli egzersiz önemlidir, aynı şey köpek yavrusu için de geçerlidir.
 
Obeziteyi ve ilişkili sağlık risklerini önler
Kardiyovasküler sağlığı ve kasları güçlendirir
Sık yapılan, planlanan yürüyüşler ev eğitimine yardımcı olur
Fiziksel ve sosyal uyarım yoluyla azaltılmış davranış sorunları
Azaltılmış sindirim problemleri ve kabızlık
Artan çeviklik
Özellikle çekingen yavrularda güven oluşturur.
İnsanlarla ve diğer köpeklerle artan sosyalleşme
 
Genellikle çok daha enerjik olmasına rağmen, yavru köpekler yetişkin köpeklerden daha az egzersiz gerektirir. Çok fazla köpek yavrusu egzersizi, özellikle büyük ırklarda tükenme ve eklem hasarı ile sonuçlanabilir. Egzersiz ihtiyaçları ırklar arasında değişmektedir, ancak tüm köpeklerin günde en az bir ila iki kez yürümesi gerekmektedir. Yavrular, egzersizi günde 5 dakikaya kadar günde iki defaya kadar artırmalıdır. Örneğin, 3 aylık yavruların her gün 15 dakika egzersiz yapmaları, 4 ayda 20 dakika gibi.

Evde Geçireceği İlk Günlerde Stres Yönetimi

 
Yeni bir köpek yavrusuyla ilgilenmek çok zaman ve enerji alır. Ayrıca, mümkün olan her anı yeni köpeğiniz ile geçirmek 
Eğer iş ve yaşam programlarınız izin veriyorsa, köpeğinizi eve ilk getirdiğinizde en az bir gün sürmeyi planlayın. Aslında, eğer birkaç günlüğüne evden çalışın.
Yavru köpeğinizle ilk gün (ve gece), onlara ailenin bir parçası olduklarını öğretme zamanıdır. Ama aynı zamanda, ev içi davranışlarını doğru bir şekilde öğretmek için bir rutin ve fiziksel sınırlar kurmak gerekir. Köpeğinizin ilk gününü güvenli, sessiz ve kolay hale getirin. İlk gün misafir ağırlamaktan kaçının. Evde çok sesli ve hareketli ortam köpeğinizi gerebilir. Muhtemelen köpeğiniz ilk gününü uyuyarak geçirmek isteyecektir.
 

Virüslerden Korumak İçin Aşılama Rutini 

 
Veterinerinizdeki kontrolün ardından veteriner yavru köpek için bir aşılama çizelgesi verecektir. Yavru aşıları 6 ila 16 haftalık yaşlar arasında iki ila dört haftada bir aşılanmalıdır. Tüm yavru köpekler köpek ırkı distemper , adenovirüs 2, köpek parvovirüsü , parainfluenza virüsü ve kuduz virüsü aşılarını olmalıdır.

Bakımı Özen Gerektiren Kürkü

 
 
Köpek yavrusunu yumuşak, sakin bir sesle, kendisiyle konuşarak, ona sarılarak ve onunla biraz oynayarak fırça ile tanıştırın. Güvenini kazandıktan sonra fırçanın zararlı bir şey olmadığı göster ve eğlendirerek köpeği taramaya başlayın. Her şeyden önce, sabır bu işlemin anahtarıdır. Bu işlemi ilk etapta kısa tutmaya özen gösterin. Elektrikli cihazları bu esnada köpeğinizden uzak tutun. Köpeğin kürkü vücuduna yakın duran kalın, yumuşak bukleler içerir. Bukleler hızlı bir şekilde büyüdükçe ve karışık hale geldikçe, keserek bakımını kolaylaştırabilirsiniz. Fırçalarken, kürkün kabarmasını sağlamak için, kürke yumuşak, kavisli bir fırça kullanın.

Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 
 Birinci Yıl Bir Zaman Çizelgesi
 
6–12 hafta: Büyüyen yavrular, normal gelişim için beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel olarak formüle edilmiş bir köpek maması ile beslenmelidir. Yetişkin yiyecekleri beslemek, yavrularınızı önemli besinleri almasını engelleyecektir. Beslenme taleplerini karşılamak için günde dört öğün genellikle yeterlidir. 12 veya 13 hafta boyunca kuru olmayan gıdalar ile beslenmelidir.
3–6 ay: Bu süre zarfında, günde dört ila üç kez olan öğün sayılarını azaltın. Bir yavru, 12 hafta boyunca karnın şişliğini kaybetmemeli.  Eğer karnı yetişkin köpeklerinki gibi düz ve sertse öğün miktarlarında artırın.
6-12 ay: Günde iki kez beslemeye başlayın.  Kısırlaştırma İşlemden sonra, enerji gereksinimleri biraz düşer. Besin açısından zengin köpek mamasından yetişkin mamalarına geçin.  7 ila 9 ay arasında geçiş yapabilir. 
1 yaşından sonra: Çoğu ev sahibi yetişkin köpekleri günde iki öğün besler.
Yavrunuzun her zaman taze ve bol su bulunduğundan emin olun.

Yavru Köpek İçin Banyo Rutini

 
Banyoya başlarken köpeğiniz ile oynayarak yavaş yavaş köpeğinizi ıslatarak suya alıştırın. Mümkünse yıkanma esnasında musluk açık olmasın. Akan su köpeği ilk etapta ürkütebilir. Köpeğin bu ilk banyosunda sadece şampuan kullanın. Banyo işlemini kısa tutmakta özen gösterin ve iyice duruladığınızdan emin olun. Banyodan sonra önce havlu ve sonra da fön ile tüylerini kurutun. Kuruyan tüyleri sakin ve yavaş bir şekilde tarayın. 

Evin İçinde Oyun Alanı Belirlemenin Faydaları

 
 İlk birkaç gün, iyi davranışları övmek ve sizi iyi bir lider olarak size önünüzdeki günlerde fırsatlar sunacak. Hatırlanması gereken en önemli şeylerden biri de yavrularını cezalandırmamak. Herhangi kötü bir davranış için sert cezalar uygulamak için çok erken. Yavru köpeğiniz sizin ondan ne beklediğinize dair hiçbir fikri yok ve onu cezalandırmak yavruda sadece kafa karışıklığı ve strese yol açacaktır. Köpeğinizi içeride getirdiğinizde, bir süreliğine kendi başına evi keşfetmesine izin verin. Yavru köpeğiniz her ne olursa olsun, sizi takip ederek dikkatini size verirse, adını neşeli bir şekilde söyleyin. Bu, onun adını size söyletmeye neden olur ve adını tekrarladığınızda itaat eğitimi için son derece faydalı olur.
 

Benzer Yazılar

Yukarı