Yavru Köpek Sahipleri İçin ve Sahiplenirken Bilinmesi Gerekenler

Yavru Köpek Sahipleri İçin ve Sahiplenirken Bilinmesi Gerekenler

Yavru Köpek Sahiplenirken Dikkat Edilecek Noktalar

 
Sahiplenilecek olan evcil hayvanınızla muhtemelen uzun seneler yaşayacağınız için mutlaka genel sağlığının iyi olup olmadığına dikkat edilmelidir. Ayriyeten sadece şimdiki döneme değil 10 sene sonraki döneme uygun bir evcil hayvan tercih edilmelidir.
 
Belirlediğiniz saygın üreticilerden alacağınız hayvanın annesini görmeyi sağlığı ve genleri açısından talep etmelisiniz. Ayriyeten yavrunun yeterli düzeyde anne sütü almış olması da çok önemlidir. Yavrunu genel olarak değerlendirmeye aldığınızda aşağıdaki detayları göz önünde bulundurmalısınız.
 
•  Gözlerinin parlak ve berrak olması gerekir. Pigmentasyonu iyi olmalıdır ve kesinlikle gözlerde tahriş belirtisi olmamalıdır.
•  Derisinin pul pul ya da yağlı olmaması gerekir. Deride şişlikler ve yara bulunmamalıdır.
•  Tüylerinin sağlam ve yumuşak olması önemlidir.
•  Kulak içlerinin pembe olması gerekir. Kulak uyuzu olan hayvanlarda kötü koku, koyu akıntı ve topaklanmış kir bulunur.
•  Popo bölgesi kuru ve temiz olmalıdır. Cinsel organında kesinlikle anormal düzeyde akıntılar bulunmamalıdır.
•  Diş etlerinin kokusuz ve pembe olmasına dikkat edilmelidir.

Yavru Köpek İçin Evde Hazırlıklar

 
Evcil hayvan almaya karar verip cinsini belirledikten sonra kesinlikle belli başlı hazırlıklar yapmanız gerekir. Bunlar;
 
•  Su kabı
•  Yatak
•  Yiyecek 
•  Oyuncak
•  Diş fırçası ve macunu
•  Tarak ve fırça
•  Tuvalet eğitimi için köpek pedleri
•  Battaniye
 
Yavrunuzu evinize getirmeden önce uykusu için bir alan hazırlamalısınız. Bu alanda kendini güvenli hissetmesi çok önemlidir. Yiyecek kabını ve su kabını koyabileceğiniz alanında güvende hissedeceği bir bölge olması önemlidir. Bahçede yaşayacaksa kesinlikle çevrenin güvenliğinin alınması gerekir.

Yeni Köpeğinizin İlk 24 Saati

 
Dört ayaklı yeni ev üyesinin sizinle yaşaması fikri oldukça heyecan verici olacaktır. İlk 24 saat benzersiz zorlukları da yanında getirebilir. Uyku yoksunluğu, kazalar, anne ile babaya ihtiyaç bunlardan sadece bazılarıdır. Köpeğinizi eve getirdiğiniz zaman öncelikli olarak ona zaman vermelisiniz. Tüm ev ahalisi birden üzerine gittiğinde olumsuz davranışların meydana gelmesine sebep olunabilir.
 
İlk 24 saatlik dönemi rahat atlatması adına onun için gerekli olan tüm malzemelerin ev içinde hazır olması gerekir. Rahatlama gerçekleştikten sonra odalar ve evde yaşayan kişiler tek tek tanıtılmalıdır. Bu sayede kendini güvende hisseder. Ayrıca onun uyuyabileceği alanın sevdiği bir bölge olmasına dikkat edilir. Yavru olmasından dolayı uzun süre uyuyabilir. Eve gelmesiyle beraber mutlaka çiş pedleri yardımıyla tuvalet eğitimine başlanmalıdır.

Yavru Köpek Eğitiminde Yardımcı 10 İpucu

 
1. Temel eğitimlerin verilmesi için dikkat dağıtmayacak bir ortam seçin.
2. Yeni numaralar için her zaman sessiz ortam tercih edilmelidir.
3. Eğitim için düzenli seanslar yapılmalıdır.
4. Sabırlı olun, köpeklerin hepsi farklı şekillerde öğrenme yetisine sahiptir. Bundan dolayı köpeğiniz zor öğreniyorsa endişe etmeyin.
5. Eğitimleri köpeğinizin bildiği bir davranışla bitirin. Olumlu etkilenmesini sağlar.
6. Ödül vermeyi unutmayın.
7. İnsanlarla sosyalleşmesi için gerekirse eğitim gruplarıyla bir araya getirin.
8. Egzersizlerinin düzenli yaptırılması eğitim sürecinin kolay şekilde ilerlemesini sağlar.
9. Eğitimde köpeğinizin neyi sevdiğine dikkat edin. Favori olan ikramlıklar eğitimi basit hale getirir.
10. Ona karşı olan sevginizi her zaman belli edin.

Çocuklar ve Yavru Köpekler

 
Köpeklerin çocuklar üzerindeki zihinsel ve fiziksel faydaları artık kanıtlanmış durumdadır. Yavruların sahiplenilmesinde önemli olan çocuğunuza, evinize ve kendinize uygun olan cinsin seçimi olmalıdır. Bazı ırklar çocukları sevmez ama bazıları onlarla oyun oynamaya bayılır.
 
Yavruluk döneminde aldığınız köpeğinizin çocuğunuzla olumlu ilişkiler kurması adına mutlaka bir süre gözlemlemelisiniz. Çünkü köpeklerin de hemen hemen hepsi bir çocuk gibi yaramazlık sever. Onun eğitimin tamamlanmasıyla çocuğunuza karşı koruma iç güdüsü artar ve oyun oynarken bile korur.

Yavru Köpekler Neden Isırarak Oynar?

 
Sahiplenme yapan kişiler belli bir zamandan sonra evlerinde bir piranayla yaşadığını düşünebilir. Özellikle yavruluk döneminde gündeme gelen en büyük şikayetlerden bir tanesi ısırma eylemidir. 28 dişe sahip olmaları ve zaman içinde büyümeleri can acıtmaya neden olur. Bu davranış tüm köpekler için oldukça doğal bir davranıştır. Yavruluk döneminde ısırmanın 2 sebebi bulunur. Evcil hayvanınız sizi ilk olarak sürü üyelerinden görmektedir.
 
Bundan kaynaklı kardeşleriyle oynar gibi sizinle oynamak ister. İkinci sebep de diş değiştirme döneminde oluşan kaşınma durumudur. Kaşıntının gitmesi adına ısırır ve çiğnerler. Tabii ki bu sebeplerin kontrol altına alınarak olumlu davranışlara çevrilmesi oldukça basittir.
 
•  Isırma eyleminde olduğu zaman ona bağırmayın. İlgisini başka tarafa çevirin.
•  Koyduğunuz kurallarda tutarlı olun.
•  Sabır gösterin.
•  Ona hayır’ öğretin.
•  Kaşıntının ortadan kaldırılması adına oyuncak ve kemik alın.
•  2 aydan daha küçük yavru sahiplenmesi yapmayın.

Yavrularda Çiğneme

 
Çiğneme eylemi oldukça normal bir davranış biçimidir. Kaygının hafifletilmesi ve çenelerinin güçlenmesi için gerekir. Diş çıkarma sürecinde de yavrunuz bu eylemi yapmak ister. Önemli olan bunun kontrollü şekilde yapılmasıdır. Köpeklerin hemen hemen hepsi sosyal olan varlıklardır. Zihinsel bakımdan sağlıklarının düzenli biçimde uyarılması gerekir. Yavrunuz yeterli düzeyde egzersiz ihtiyacını gidermiyorsa uygunsuz olan nesneleri çiğner. Bunun önüne geçmek adına;
 
•  Eğitim gruplarından yardım alınabilir.
•  Evin belli başlı alanlarına köpek koruma aparatları kullanılabilir.
•  Yatağının mutlaka uygun ve güvenli alanda olması gerekir.
•  Çiğnemesinin azaltılması adına gerekli oyuncaklar alınmalıdır.
•  Köpeğinizin ağzında uygunsuz nesne olduğunda oyuncak ile değiştirilmesi gerekir.
•  Uygunsuz nesne çiğnediğinden azarlanmamalıdır. Onu uygun olan alana yönlendirmek için sabır çok önemlidir.
•  Egzersizlerinin düzenli ve aksatılmadan yapılması gerekmektedir.

Bakım Rehberi

 
Aşılama
 
Köpek ırklarının bazılarının kendine özgü genel rahatsızlıkları bulunur. Bu hastalıklarının önüne geçilmesi ve ilerlemesi için aşılarının yapılması önem taşır. Aşılar 6 ila 8 haftalık dönem içinde yapılmaya başlar. İlerleyen haftalarda veteriner hekim kontrolünde diğerleri yapılır.
 
 6 Haftalık  Puppy Dp
 7 Haftalık  İç ve dış parazit
 8 Haftalık   Karma aşı
 9 Haftalık  Brosin, parazit ve KC aşıları
 10 Haftalık   Corona
 11 Haftalık  Karma
 
11 haftadan sonra yıllık ve altı aylık aşıların tarihleri veteriner hekimler tarafından size söylenmektedir.
 
Diş Bakımı
 
Dişlerin sağlığı vücudun sağlıklı şekilde ilerlemesi adına gerekir. Özellikle diş eti hastalıkları geri dönüşü olmayan sorunların meydana gelmesine neden olur. Haftalık olarak dişlerinin fırçalanması ve genel ağız kontrolünün yapılması önemlidir. Yılda bir defa da düzenli diş muayenesi yaptırılmalıdır.
 
Pire Kontrolü
 
Evcil hayvanların hemen hemen hepsinde gözlemlenen bir sorundur. Düzenli göz kontrolünün yapılarak takip edilebilir.
 
Tüy Bakımı
 
Köpeklerin tüylerinin haftalık olarak fırçalanması önemlidir. Düzenli fırçalama özellikle uzun tüylü olan ırklar için gerekir. Ayrıca şampuan kullanarak bakımın yapılması tüyleri sağlıklı olmasına olanak verir. Ayriyeten düzensiz tüy dökülmesinin de önüne geçilir.
 
Kulaklar
 
Sağlıklı kulak kuru ve temizdir. Hastalıklı kulağın belirtileri arasında başın sallanması, koku, akıntı ve başın bir tarafa eğilmesi yer alır. Kulak sorunları kesinlikle veteriner hekime gösterilmelidir.

Beslenme

 
Köpek yavrularının kesinlikle formüle edilen mamalarla dengeli şekilde beslenmesi gerekir. Yavrunuz yetişkin hale gelinceye kadar büyümeye devam eder. Bundan kaynaklı farklı besin kaynaklarına ihtiyaç duyar. Tam potansiyelli beslenmeye ulaştığından emin olmak adına Premium marka mamalar tercih edilmelidir. Veteriner hekimin önerdiği takviyelerin verilmesi sağlıklı büyümesini sağlar. Yavrularının midelerinin küçük olması sebebiyle sık ve küçük öğün düzenlemesi yapılmalıdır.

Yavru Köpeklerdeki Kritik Sosyalizasyonu

 
Bir köpeği annesinden ve babasından ne zaman ayrılması gerektiğini iyi bilmek gerekir. Erken dönemde alınan köpeklerde davranış sorunlarının oluşması en büyük sorunlardan bir tanesidir. Köpeklerin dünyaya gelmesinden 13. güne kadar sürünme, koku ve anneyi emme refleksi dışında hiçbir şeyi çalışmaz. 14. günden itibaren göz ve kulaklar açılmaya başlar. Dış dünya ile kominikasyon başlar. Bu döneme kritik sosyalizayon adı verilir. Bu dönem ilerleyen dönemler oluşacak olan genel karakteri üzerinde oldukça etkilidir. Bebeklik ve çocukluk döneminde yaşananlar köpeklerinde karakterini şekillendirir.
 
Dış dünyayla iletişime geçen köpeklerde kendi türleri ve insanlarla etkileşimde başlar. Bundan kaynaklı da kritik sosyalizasyon dönemi çok önemlidir. Sosyalizasyon döneminde 1 ve 2 olarak ayrılır. Birincisi köpeklerin 3 ila 5 haftasını kapsar. Kendi türleriyle olan ilişkileri açısından önem taşımaktadır. 5 haftadan 12 haftaya kadar olan dönemde köpekler dışındaki ilişkilerini kapsar. Bu süreçte yaşanılan ya da yaşanmayanlar onun karakteri açısından önem taşır. Özellikle sahiplenme yaparken bu dönemleri atlatan ırkların tercih edilmesi gerekir.

Anne ve Kardeşlerinden Ayrılan Yavrularda Oluşan Sorunlar

 
Kritik sosyalizasyon dönemini atlatan köpeklerin sahiplenilmesi ve ev içinde bakılması her daim akıllı bir davranış olacaktır. Süreci atlatamayan köpeklerin alınması hem sağlık hem de zihinsel açıdan sorunlu evcil hayvanla uğraşmanıza sebep olabilir. Köpeklerin doğumundan itibaren aile ile geçirdiği zamanlar onun karakterinin oturması adına gereklidir. Alımlarda dikkat edilmesi gereken annesiyle ve kardeşleriyle olan ırklarda 2 ayı dolmadan alınmamasıdır.
 
2 aylık süreçte kritik sosyalizasyon dönemini atlatır. 1. Kritik sosyalizasyon döneminde yavrular anneye bağımlı olduğundan çişini ve kakasını annesini yaptırır. Bu süreçte anneden ayrılması mümkün değildir. Ülkemizde ise bu dönemde ayrılan köpeklerin sahiplenildiğini görmek mümkündür. Ayrılan köpeklerin fiziksel açıdan gelişimlerinde anne sütünü yeterli almadığı için sıkıntılar oluşur. Kardeşleri ve annesiyle yeterli zaman geçirmediğinden çevresine karşı korkak olması meydana gelir. Bazı yavrularda ise tam tersiz agresiflik meydana gelebilir. 2 dönem kritik sosyalizasyonu da tamamlamadığından kaynaklı yabancı kişilere karşıda tepkili olur.

Yazımızın son paragraflarında şunları da bilin istedik. 

Yavru Köpek Sahiplenirken Nelere Dikkat Etmeyelim

 
Yavru köpek bakımı ve yetiştirmesi konusunda bilginiz yoksa bakımı zorlu bir sürece girmenize sebep olabilir. Yavru köpek satın alan kişilerin bir ebeveyn gibi belli belli detayları bilmesi gerekir. Bahçenize ya da evinize evcil hayvan alımı yapmadan önce muhakkak aşağıda bulunan soruları kendinize sormanız gerekmektedir.
 
1. Ev içinde bulunan eşyaların üzerinde, kıyafetlerde ve diğer alanlarda tüylerin olmasına ne denli katlanabilirim.
2. Kendimin bir işi çıktığında köpeğini bırakabileceğim bir arkadaşım bulunuyor mu?
3. Beraber yaşanılan ortam içindeki koku durumuna ne denli katlanabilirim.
4. Maddi anlamda gerekli olan masraflarını karşılamam mümkün müdür?
5. Kirada oturduğum için farklı bir yere taşındığımda köpeğim ne olur?
6. Sabah ile akşam saatlerinde kendimin dinlenme zamanından vakit alarak köpeğe egzersiz yaptırabilecek miyim?
7. Oluşabilecek psikolojik sorunlarıyla ilgilenebilecek miyim?
8. 15 sene civarında köpeğime bakmak için kendimden emin olabilecek miyim?
9. Beslenmesi için düzenli takip ve kilo kontrolü yapabilecek miyim?
10. Cins seçimine karar verince detaylarını öğrenerek ona göre dikkat etmek gerekir.
11. Köpekler insanların yaşamında yoldaş olarak yer alırlar. Bu durum dikkate alınarak öncelikli olarak anlayışlı olabilecek miyim?
12. Ona güve verebilir miyim?
13. Bahçe içinde yaşayacaksa onun güvenliğini sağlayabilecek miyim?
14. Tuvalet alışkanlığı verme konusunda sabırlı olabilecek miyim?
15. Eğitim verebilecek miyim?

 

Benzer Yazılar

Yukarı