Yavru Köpek İçin Mama Nasıl Hazırlanır?

Yavru Köpek İçin Mama Nasıl Hazırlanır?

Yavru Köpek İçin Mama Nasıl Hazırlanır?;


 
Yavru köpekler için mama 6-8 haftadan sonra gündeme gelebilir. Buna rağmen daha küçük dönemde annesiz kalan ya da annesinden ayrılmak zorunda olan köpekler için farklı beslenme seçenekleri devreye girecektir. 

Anne sütünden ayrılan yavrular için süt geçiş işlemi nasıl olmalıdır?

Biberon ile beslenme; annenin süt veremediği ya da sütünün yetersiz kaldığı dönemlerde yavruları biberonla beslemek en doğru seçenektir. 
Anne sütüne en uygun biberon maması tarifleri ile bu geçiş döneminde yavrulara en iyi besinleri sağlamış olursunuz. Onları tek tip mama ile asla beslememelisiniz. Farklı mamalar ile besleyerek vitamin çeşitliliğini sağlayabilirsiniz. 

Yeni Doğan Yavrular İçin Mama Tarifleri

1. Buharlaştırılmış Sütlü Mama Tarifi

• 300 gr buharlaştırılmış süt
• 100 gr damıtılmış su
• 1 çay kaşığı hazır mısır şurubu
• 1 bardak tam yağlı yoğurt
 
Nasıl Hazırlanır; Su, mısır şurubu ve yoğurdu iyice çırpın. Üzerine buharda damıtılmış sütü ilave edin ve ince bir kıvama gelene kadar karıştırın. Bir biberon yardımı ile düzenli şekilde yavruya verin.

2- Keçi Sütünden Yavru Maması Tarifi

İnek sütü köpek yavruları için önerilmez. Bu nedenle alternatif olarak anne sütüne en yakın olan keçi sütü tercih edilebilir ve uygundur. Keçi sütü inek sütüne oranla daha rahat sindirim sağlar. Vitamin emilimi de daha yüksek olur. 
• Büyükçe bir plastik şişe
• 350 gram keçi sütü
• 1 yumurta sarısı (çiğ)
• 1 çorba kaşığı mayonez
• 1 çay kaşığı mısır şurubu
 
Nasıl Hazırlanır; tüm malzemeleri şişenin içine ilave edin ve çırparak karıştırın. 

Yavrularda Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

• Yavruları beslerken dikkat etmeniz gereken konuların başında ne kadar ne ve sıklıkta yemek vermeniz gerektiğidir.
• Verilecek mama miktarını, köpeğinizin kilosuna göre belirlemeniz gerekir.
• Köpeğinizin sahip olduğu her 28- 30 gram (1 ons) için 1 cc(ml) mama verilmesi yeterli olacaktır.
• Örnek; 750 gr ağırlıkta bir yavrunuz var ise; 26- 27 mili litre mama vermeniz yeterli olacaktır. 
• Öğün sıklığı 4-8 aya kadar günde 4-6 olabilir. 
• Kalsiyum alımını dengeli olarak verebilmek adına 5-6 ay çiğ mama, kemik, et verilmemelidir.
• Ayrıca verdiğiniz sütün besin değerinden endişe ediyorsanız veterinerden destek alabilirsiniz. 

Yavru Mamasından Yetişkin Mamasına Geçiş Süreci


 
Köpeğiniz 6-8 haftadan sonra ev yapımı mama ya da ticari (hazır) mamaya geçiş yapmaya başlayabilir. Bu süreç biraz sancılı olabilir ama biraz sabır ve düzenli geçiş işlemi ile aşabilirsiniz. Yine süreç içinde öğün sayısı köpeğinizin ırkına uygun olarak azaltılmalı, 2 ya da 3 öğüne düşürülmelidir. Yemek değişim aşamasında izlenecek yol, kademeli geçiştir.
 
İlk gün; ¼ yeni mama, ¾ eski mamadan verilecektir.
Gün içinde bunu en az 1 öğünde vermelisiniz.
İkinci gün biraz daha yeni mama arttırılmalı ve öğün sayısı biraz azaltılmalıdır.
Üçüncü ve dördüncü günler yarı yarıya kadar değişime gidilebilir. Öğün 4’e kadar indirilebilir.
5 ve 6. Gün artık 3 öğün yemek ve neredeyse tamamen yeni mamadan verilmeye başlanabilir. Bu şekilde köpeğiniz sorunsuz bir şekilde yeni sürece geçebilir.
Eğer mama değişim süreci ile öğün sayısının düşürülmesi sizi çok yoruyorsa, önce yemeği değiştirip sonra öğünleri azaltabilirsiniz. 

Ev Yapımı Mamalarda Dikkat Etmeniz Gereken Durumlar

• Köpeğinizi farklı yiyecek gruplarından, çok çeşitli yiyecekler ile beslemeye özen gösterin
• Kemik ve diğer kalsiyum içerikleri vermiyorsanız kalsiyum takviyesi desteği almanız gerekebilir.
• Eğer köpeğiniz aktif bir ırk ve karaktere sahip değilse etin yağını alın ve kanatlı hayvanların derilerini alın.
• Kısıtlı sayıda besin veriyorsanız, vitamin takviyelerine o kadar çok ihtiyacınız olacaktır. 
• Ev yapımı mamaları sıkça ya da sürekli kullanıyorsanız, içerik onayı için veterinerinize danışabilirsiniz.  

Yavru Ve Yetişkin Köpekleriniz İçin Evde Mama Yaparken Hangi Besin Gruplarından Yararlanabilirsiniz?


 
İdeal bir mama hazırlarken protein, tahıl, sebze ve diğer bazı katkıları belli oranlarda kullanmanız önerilir. Peki, bu ana besin kaynakları nelerdir? Köpek maması yaparken neler kullanabiliriz?
 
Et ve diğer hayvansal ürünler; hazırlayacağınız mamaların neredeyse yarıya yakını bu ürün grubundan oluşmalıdır. Sadece et verilmesi köpeğinizde aşırıyı kiloya ve bazı sağlık sorunların oluşmasına neden olabilir. Köpeğiniz yoğun ve düzensiz bir egzersiz alışkanlığına sahipse yağsız et kullanın (%10 dan fazla yağ kullanmayın). Kümes hayvanlarının derilerini ayıklayın. Köpeğiniz özel bir diyete tabi değilse göğüs eti onlar için idealdir.  İsteğe bağlı olarak çiğ etin kemikleri verilebilir. Toplam yemeğin 1/3 oranını bunlar oluşturabilir. Pişmiş kemikleri asla köpeğinize vermeyin. Pişmiş kemikler daha sert ve hazmı zor olur. 
 
Kümes hayvanlarının etlerine kırmızı et ve kaslı etleri dahil edin (kalp gibi).

Balık; D vitamini kaynağı olarak balık kesinlikle köpeğinize verilmesi gereken bir besin grubudur. Sardalye (yağsız), uskumru, pembe somon mevsimine göre canlı ya da konserve olarak alabilirsiniz. Balığı köpeğinize asla çiğ ve kılçıkları ile vermeyin. Günlük az miktarlarda ve haftada 1-2 kez balıklı mama verebilirsiniz. 
 
Sakatat; karaciğer, böbrek, yürek, akciğer ve benzeri sakatat organlar mamaların içine %5 geçmemek kaydı ile katılarak besin değerlerini arttırmak için kullanılabilir. 

Yumurta; 20 kg ağırlığa sahip köpekler günde 1 adet yumurta yiyebilir. Besleyici ve kabukları ile verilerek kalsiyum ihtiyacı karşılabilir.
 
Süt; sade yoğurt, kefir gibi süt ürünleri birçok köpek tarafından iyi sindirilip tolere edilir. Eğer inek sütü veriyorsanız ve ishal gibi sorunlar yaşanıyorsa, keçi sütüne geçiş yapabilirsiniz. Peynir türevleri sınırlı olarak verilebilir. Çünkü yağ oranları yüksektir.
 
Sebze ve Meyveler; köpekler için kesin gerekli olmamak ile birlikte onların sağlıkları için de faydalı olan meyveler vardır. Koyu renkli sebze ve meyveler onlar için en iyileridir. Lif oranları yüksek ve vitaminleri boldur.
Muz, elma, çilek, kavun ve papaya iyi birer seçenektir. Üzüm ve kuru üzümden ise kaçınılmalıdır.

Nişastalı sebzeler; patates, tatlı patates, kış kabağı (bal kabağı)  ve baklagiller düşük maliyetli ancak besleyici besin gruplarıdır. Maliyeti düşürmek ve kıvamı arttırmak için rahatlıkla kullanılabilirler. Kilo sorunu olanlar için miktarlar miraz kısıtlanabilir. 

Yeşil yapraklı ve diğer sebze çeşitleri; kalorileri düşük, lif oranı yüksek olan besinlerdir. Brokoli, karnabahar gibi gaza ve tiroit çalışmasına zarar verebilecek sebzeler çiğ olarak verilmemelidir. Bunun yerine hafif haşlanarak, robotton geçilip ya da iyice pişirilerek verilebilir. 
 
Tahıllar; bazı tahıllar bazı ırklarda sindirim sorunlarına ya da alerjilere neden olabilir. Bu nedenle evde mama yapımında tahıl kullanımı konusu biraz karmaşık ve tartışmalıdır. Bazı ırklara ise tahıllar iyi gelir ve ev yapımı mamalarında maliyetin düşürülmesi için dönemsel olarak tercih edilebilir. 

Yulaf ezmesi, esmer pirinç, kinoa, arpa ve kepekli makarna köpekleri rahatsız etmeyen iyi seçenekli tahıllar olarak kullanılabilir. Bunları kullanırken az miktarlarda ve pişmiş olmalarına özen gösterilmelidir. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı