Yavru Köpekler İçin Beslenme Programı

Yavru Köpekler İçin Beslenme Programı

Özet: Yavru köpeklerin beslenme düzenleri, yaşamlarını doğrudan etkileyen en önemli faktördür. Peki, yavru köpekler nasıl beslenmeli? 
 
Köpekler doğum yaptıktan sonra yavrularının belirli bir süre yanından ayrılmaması gerekir. Yeni doğan yavru köpeğin dişlerinin olmaması, anne eğitimine ve sütüne ihtiyacı olmasından dolayı, annesinden erken ayrılan köpeklere sağlıklı bir şekilde bakmak oldukça zordur. 
Bu nedenle anne sütünü yeterince alan yavrunun beslenme düzeninin oluşturulması daha uygundur. Eğer annesi yoksa yavru köpeklerin yiyebilecekleri besinlerle beslenme düzeni oluşturulabilir. Yavru köpekler için beslenme programı oluşturma ve anne sütü ile beslenme süreçleri konusunda bilmeniz gereken tüm detayları sizler için hazırladık… 

 
Köpeklerin beslenme düzenleri oluşturulurken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de cinsidir. Köpekler, cinslerine göre büyük, orta ve küçük olarak sınıflandırılabilir. Büyük ve çok büyük ırk köpekler 18 ay boyunca yavru olarak tanımlanır. 
 
 Büyük Boy Köpekler  Orta Boy Köpekler  Küçük Boy Köpekler
 
 Bu köpeklerin tüketmeleri
gereken kalori miktarları,
kilosuna orantılı olarak
hesaplanır.
 Orta boyut köpeklerin,
büyük boyutlu köpeklere
göre daha az mama
tüketmesi gerekir.
 Küçük boyutlu
köpeklerin alması
gereken öğün az ve
sık miktarlı olmalıdır. 
 
Boyları ve kiloları ölçüldükten sonra almaları gereken kalori miktarları belirlenir. Ancak yavru köpeğin büyük ırk ya da küçük ırk olması fark etmeksizin gün içerisinde alması gereken besinler en az 3’e ayrılmalıdır. Bir anda fazla yemek yemeleri, tüm yavruların sindirim sistemlerini zorlar ve birtakım rahatsızlıklara sebep olabilir. 

Yavru Köpekler Ne Sıklıkla Beslenmeli? 

 
 
Yavru köpeklerin beslenme düzenleri, yetişkin köpeklerin düzenlerinden oldukça farklıdır. Onların sindirim sistemleri yeterince gelişmediği için az az ve sık sık tüketim yapmaları daha sağlıklıdır. Bu nedenle tavsiye edilen öğün miktarı genellikle günde üç kez olacak şekildedir. Ancak tam olarak besin miktarının ayarlanabilmesi için köpeğin veterinere götürülerek alması gereken kalori miktarının hesaplanması gerekir. 
 
 Beslenme sıklığı 
 Yavru köpeğin anne sütünden kesilme zamanı geldiğinde
yapmanız gereken ilk adım veterinere giderek beslenme
programı oluşturmak olmalıdır.
 Köpek özelliklerine dikkate alınır
 Veteriner hekimler, tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeğin
boyunu, kilosunu ve cinsini dikkate alarak alması
gereken miktarları en doğru şekilde tavsiye edecektir.
 Günlük Alınması Gereken Öğün
 Günlük kalori miktarı hesaplandıktan sonra üçe bölünerek
yavru köpeğe sabah-öğle-akşam şeklinde, düzenli saat
aralıkları ile verilmesi gerekir. 
 

Yavru Köpek için İdeal Beslenme Miktarı Nedir? 

 
 
Bir bebeğin beslenme düzenini oluşturduğumuz gibi yavru köpeklerin de beslenme düzenlerini oluşturabiliriz. Bebeklerin sindirim sistemlerinin kuvvetli olmaması, ağır yiyeceklerin verilmemesi, gün içerisinde çok fazla yemek verilmemesi gibi herkesin bildiği bilgileri, yavru köpeklerin beslenme düzenini oluştururken de kullanabilirsiniz. Onlara vermeniz gereken günlük kalori miktarı vardır ve bu her köpek için değişiklik gösterebilirsiniz. 
 
İdeal Beslenme Miktarı
 
Köpeğin Kilosu;
Fazla besin verdiğinizde obez olmasına sebep olabilir, az beslendiğinde çok zayıf kalmasına sebep olabilirsiniz. Bu nedenle yavru köpeğinizi veterinere götürerek kilosunu ölçtürmelisiniz.

Köpek Boyutu;
Aynı şekilde köpek boyutuna göre ideal bir beslenme programı oluşturulmaktadır.

Köpek Cinsi;
Cinsi de dikkate alınarak alması gereken kalori miktarının hesabı yapıldıktan sonra bu kaloriye günde üçe bölerek köpeğinizi besleyebilirsiniz.
 
İdeal beslenme miktarı her köpek için farklı olabileceği için mutlaka veterinerden beslenme programı almalısınız. 
 

Yavru Köpekler için Mama Seçimi, Kuru Mama Mı Yaş Mama Mı? 

 
Annesinden ayrılan, dişleri çıkan ve çiğneme yetisini kavrayan yavru köpeğiniz için mama almaya hazırsınız demektir. Öncelikle mama seçiminde dikkat etmeniz gereken temel noktalar vardır. Köpeğinizin sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra herhangi bir sağlık sorunu olmasını dikkate alarak mama seçmeniz gerekir. Mama seçerken dikkat edilmesi gereken diğer konular şu şekilde sıralanabilir:
 
 Örneğin vitamin eksikliği olan bir yavru köpek için, o vitamini alabileceği özel bir mama seçimi yapabilirsiniz. 
 
 Sağlık sorunu olmayan bir yavru köpeğiniz varsa yavru köpekler için özel olarak üretilen mamalardan almanız daha uygundur.
 
 Bilindik ve tavsiye edilen mamalar seçerek yaşam kalitelerini artırabilirsiniz. 
 
 Kuru mama ve yaş mama arasında kalıyorsanız, yavru köpekler için ideal olan mama çeşidi kuru mamadır. 
 
 Kuru mamayı sindirmek daha kolaydır ve yavruların sindirim sistemleri için genellikle kuru mama tavsiye edilir. 
 

Yavru Köpekler Mama Dışında Ne Yiyebilir? 

 
Yavru köpekler belirli bir süre sadece anne sütü ile daha sonrasında sadece mama ile beslenmelidir. Ancak mecbur kalındığında veya çok sık olmamak kaydıyla farklı besinler tüketilebilir. Köpekler, tüm et yemeklerini, sebze yemeklerini tüketebilir. Ancak yavru köpeklerin bu besinleri tüketmeleri doğru değildir. Onları ev yemeği ya da farklı atıştırmalıklarla beslemek istiyorsanız sadece baharatsız ve çok iyi haşlanmış etleri verebilirsiniz. Bunun dışında süt, yoğurt, olgunlaşmamış muz yiyebilirler. 

Yavru Köpeklerin Anne Sütü ile Beslenme Süreci 

 
 
Köpekler, doğdukları andan itibaren 1 yaşına kadar olan süreçte yavru köpek olarak adlandırılır. Yavru köpeklerin beslenme süreci aşağıdaki tabloda sıralanabilir:
 
 Büyük ve Küçük Irkların
Beslenme Süreci
 Köpeklerin büyük ırk veya küçük ırk olmalarına
bağlı olarak 18 ay-24 ay gibi süreler, yavru oldukları
süreleri tanımlamak için daha doğrudur
 
 Yavru Köpeklerde Beslenme
Süreci Önemi
 Anne sütü, köpeğin bağışıklık sisteminin gelişmesi
adına oldukça önemlidir.
 
 Anne Sütü Kaç Aya Kadar
Gerekli
 Annenin emzirme sorunu olmadığı sürece yeni doğan
köpek, ilk 6 saat içerisinde ağız sütü almalıdır
 
 Anne Sütünün Faydaları
 Anne sütü içerisinde bulunan A vitamini, kalsiyum ve
antikor, köpeğin sağlıklı bir yaşama adım atmasının ilk
temelidir. 
 
 
Doğum yaptıktan sonra köpeğin meme uçlarını kontrol ederek yara olup olmadığına bakabilir, yavruları beslediğinden emin olmak için belirli aralıklarla kontrol edebilirsiniz. Anne köpek, yavrusu dişlerini keşfettikten ve yürümeye başladıktan sonra süt vermeyi bırakacaktır. 

Annesiz Yavru Köpekler Nasıl Beslenmeli? 

 
Anne köpeğin süt vermemesi veya doğum esnasında ölmesi gibi durumlar sebebi ile yavru köpeğin bütün bakımını üstlenmek zorunda kalabilirsiniz. Bu süreçte sağlıklı bir yaşama tutunması için anne sütünün içeriğinde yer alan A vitamini içeren besinleri yavru köpeğe vermeniz doğru olacaktır. Dişleri çıkana kadar sütle besleyebilir, sütün içerisinde çok küçük parçalar halinde ve az olmak kaydıyla ekmek dilimleyebilirsiniz. Olgunlaşmamış muz, yavru köpekler için oldukça ideal bir mama olacaktır. Dişleri çıktıktan sonra ise baharatsız, çok iyi haşlanmış tüm et yemekleri ile yavru köpeğinizi besleyebilirsiniz. 
 
 

Benzer Yazılar

Yukarı