Yaz Mevsiminde Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gereken 15 Önemli Konu

Yaz Mevsiminde Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gereken 15 Önemli Konu

1- Yaz Mevsiminde Evde Köpek

Ev İçinde Uygun Ortam Oluşturun;

 
Her cins köpeğin sıcaklık toleransı farklı olmasına rağmen yaz aylarında ev içi sıcaklığını en az 25 ile 28 derece arasında tutmaya dikkat edin. Özellikle uzun tüylü ve soğuk iklimlere alışkın köpekler için bu önemli. Köpeğinizin dinlendiği, uyuduğu alanın gölgede olmasına ve yakıcı güneş ışınlarının ona temas etmediğine emin olun. Evin içinin sıcaklığının yüksek olmasını engelleyemiyorsanız;
 
• Küçük su şişelerini su ile doldurup buzlukta soğuk olana ya da donana kadar bekletip dinlendiği alanlara koyabilirsiniz.
 
• Suyunu her yarım saatte bir soğuk mu diye kontrol edin, değilse soğuk su ile değiştirin.
 
• Suyuna buz ekleyebilirsiniz, bu suyu daha uzun süre soğuk tutacaktır.
 
• Erişebileceği bir yere ıslak havlu koyabilirsiniz. Hatta havluyu ıslatıp biraz buzlukta bekletirseniz daha soğuk bir alan oluşturabilirsiniz.
 
• Kullandığı dinlenme yastığını yazlık kumaş kullanılan yastıklar ile değiştirebilirsiniz, ev içinde kullanılan kalın halıları kaldırıp zemin ile direkt temas etmesini sağlayabilirsiniz.

2- Yaz Mevsiminde Sokak Köpeği

Yaz Mevsiminde Sokaktaki Dostlarımız Dram Yaşamasın;

 
İnsanların aksine, köpekler sadece ayak tabanlarından terleyebilirler ve nefes alıp vererek kendilerini serinletirler. Köpeğin fazla sıcağa maruz kalması veya susuz kalması beyin kanaması geçirmesine neden olabilir, ölümle bile sonuçlanabilir. Yalnız köpekler değil birçok sahipsiz hayvan yaz aylarında aşırı sıcaktan ve susuzluktan hayatlarını kaybediyor. Bu yüzden çevremizde sahipsiz köpekler, kediler ve diğer hayvanlar için yapabileceklerimiz;
 
• Evinizin önüne çömlek tarzı, içini serin tutabilecek kaplarda su koymayı ihmal etmeyin. 
 
• Yarısı donmuş suları ya da buz küpü olan soğuk suları kaplara koymanız, suyun soğuk kalma süresini uzatacaktır.
 
• Onlara gölgelenecekleri bir alan oluşturun, kartonları ve ya opak plastikleri ağaçlara tutturarak serin kalabilecekleri ortamda olmalarını sağlayın.
 
• Evinizin dükkânınızın önüne yere su dökün, sulayın.
 
• Çevrenizdeki sahipsiz hayvanların sağlık durumunu kontrol edin. Kötü gözüken hayvanları hafif ıslatın soğuk kompres uygulayın, özellikle su verin ve gölgeye alın. Gözlerin baygın bakması, halsizlik, aşırı sıcak olma, bilinç kaybı ve baygınlık gibi rahatsızlıklarda acil müdahalede bulunun. 
 
• Kuşların serin kalmasına yardımcı olmak için, pencere pervazına, balkonlara, teraslara ve bahçelere su kabı yerleştirin. Suyu düzenli olarak değiştirin.

3- Su İhtiyacı

Artık Su İhtiyacı Daha Fazla;

Genel olarak köpeğinizin her gün ne kadar su ihtiyacı olduğu, büyüklüğü, beslenme şekli, yaşı, aktivite düzeyi ve günün farklı saati gibi çeşitli faktörlere bağlıdır ve değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra her köpeğin yazın sıcak havaların gelmesiyle su tüketimi artacaktır. Veteriner hekiminize ne kadar su içmesi gerektiğini sorabilir ya da genel bir kural olarak, sağlıklı köpeklerin vücut ağırlığının kilogramı başına1 litre su içmesi gerektiği bilgiye dayanarak ne kadar su içmesi gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Ama bu hesaplamanın sonucu yaz ayları için değişiklik gösterip artacaktır. Siz olabildiğince suyunu serin ve taze tutmaya gayret ettikçe köpeğiniz ihtiyaç olduğunda zaten suyunu içecektir. Bu yüzden suyunu değiştirme sıklığını arttırmalısınız. 
 
Yeterince su içmediğini düşünüyorsanız;
 
• Köpeğinizin derisinden yeterince su alıp almadığını anlayabilirsiniz, bunu anlamak için köpeğinizin boyun kısmındaki deriyi kendinize doğru çekip bırakın. Eğer köpeğinizin derisi hemen yerine oturuyor ve düzgün gözüküyorsa su tüketimi iyi ve dengeli durumda demektir.
 
• Eğer derisi hemen yerine oturmuyorsa 4-5 saniye ve üzeri sürede ancak yerine oturuyor ve büzüşük gözüküyorsa, köpeğinizin su tüketimi yeterli değildir. Bunun için ona su oranı yüksek ve onu serin tutacak besinler verebilirsiniz. 
 
• Diğer bir yöntem ise köpeğinizin diş etlerini kontrol etmektir. Nemli, kaygan diş etleri iyi bir hidrasyon seviyesi gösterir; Kuru veya yapışkan diş etleri, evcil hayvanınızın vücudunun daha fazla suya ihtiyacı olduğu anlamına gelir.
 
Elektrolit su hazırlayabilirsiniz;
 
• Bir çay kaşığının ucu kadar şeker aynı şekilde bir çay kaşığının ucu kadar tuzu kaynatılmış temiz ve dinlendirilmiş bir suya koyarak karıştırın yarım bardak elektrolit su köpeğinizin vücut içi su ihtiyacını düzenlemeye yarayacaktır.

4- Yaz Egzersizi

Egzersizleri Sıcağa Göre Ayarlayın;

 
Bütün köpekler yaz ayları da dâhil egzersize ihtiyaç duyar. Bazı köpek türleri kışları egzersizde daha rahat olsa da genel anlamda bütün köpekler yazın egzersiz yaparken zorlanır. Bu durumun önüne geçmek için önceliğimiz egzersizin yapılacağı zaman dilimi olmalı. Köpeğinize egzersiz yaptıracağınız zaman günün en serin vakitlerini tercih etmek hem köpeğinizin egzersiz ihtiyacını karşılamasını hem de sıcağın getireceği olası rahatsızlıkları önlemeye yarayacaktır. Sabah erken saatlerde ve akşamüzeri dışarıda yapması gereken egzersizlerini tamamlamak için en uygun vakitlerdir.
 
Egzersizini yaparken köpeğinizin patilerinin çok sıcak zemine değmediğine emin olun. Egzersiz yaparken ara ara dinlendirin ve nefes almasını sağlayın egzersizini yaptıracağınız yerin gölge ve nemli alanlarda olmasını amaçlayın. Bu alanlar herhangi bir su nehir kenarı ya da ağaçlık orman içi yürüyüş yerleri olabilir. Köpeğinize bahçeye çıkma balkona çıkma izni vermeden önce sıcaklığın uygun olduğuna emin olmalısınız. Dışarısı 30 derece ve üstü olan bir sıcaklık onlar için çok tehlike. Özellikle güneşin tepede olduğu zaman dilimlerinde köpeğinizi dışarıya çıkarmayın.

5- Yaz Tımarı

Yazın Uygun Tımar İçin Püf Noktalar;

 
Çift katlı tüylere sahip astarlı köpeklerde yazları tüylerin tımarı uygun değildir. Bu köpekler genellikle Husky gibi uzun ve çok tüye sahip köpekler olup kışları kendini soğuktan iyi muhafaza eden köpeklerdir. Bu köpeklerin tüylerinin cilde yakın kısmındaki astar kış aylarında yazlara göre daha fazladır. Yani köpeğin vücudu mevsim değişiklerine göre kendini hazırlar ve yazları için kendiliğinden tüylerini döker. Bunun haricinde sizin dışardan tüylere müdahaleniz ciltte oluşabilecek rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
 
Tabi her köpek tımar edilmez diye bir kural yok tek astara sahip uzun tüylü köpeklerde yaz aylarında tüylerinin kısaltılması sağlanabilir. Bu daha kolay hareket etmesini ve serin kalmasın daha çok kolaylaştıracaktır. Daha önceden köpeğinizi tımar etmediyseniz veterinerinizden ya da bilen birinden yardım almayı unutmayın.
 
• Tüylerin çok kısa olmasından kaçının. Yaz aylarında cildin tahriş olmasına sebebiyet verebilir.
 
• Eşit şekilde tüylerin kesildiğine emin olun. Sağlıklı bir görünüm ve güneş ışınlarının dağılımının engellenmesi, vücut yağlarının eşit yayılması için gereklidir.
 
• Tımar ederken köpeğinizin rahat bir pozisyonda olduğuna emin olun. Sizin ve köpeğinizin rahat bir pozisyonda olması olası kazaların önüne geçmek için önemlidir.
 
• Canını yakmamak için onu sakinleştirin ve dikkatli olun. Tımar edilirken korkabilir ve kaçmaya çalışabilir, bu durumda ona güler yüzle yaklaşın ve sakinleşmesini canının yanmayacağını gösterin.
 
• Kullandığınız kesici aleti güvenli şekilde muhafaza edin.

6- Yaz Traşı

Köpeğinizi Tıraş Ederken Sık Yapılan Yanlışlar;

 
Köpeğinizin tüylerinin belli bir uzunluk aralığında olması, böcek ve sinek ısırıklarından güneş yanıklarından korunmasını sağlar. Tüylerin yanlış tıraş edilmesi sonucu, birçok cilt rahatsızlığı meydana gelecektir. Bunun yansıra cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara bile sebebiyet verebilir. Bu gibi olumsuz sonuçların nedeni;
 
• Köpeğinizin nasıl bir tüy yapısına sahip olduğunu bilmemek. İlk defa bir köpeğe bakıyorsanız ve bu konuda tecrübesizseniz köpeğinizin türü hakkında geniş bir araştırma yapmalısınız. Böylece köpeğinizin tüy yapısını bakarak anlamasanız bile öğrenmiş olacaksınız. Ve bu bilgi ile beraber, köpeğinizin tıraş edilmeli mi onu öğrenmiş olacaksanız. Çünkü çift tüy katmanına sahip olan köpeklerin veteriner onayı haricinde tıraş edilmesi uygun değil.
 
• Cilde çok yakın tıraş etmek, tüyleri kısa kesmek. Bacaklarının tüylerini tıraş ederken cilde mümkün olduğunca yakın olmayı hedeflerken, evcil hayvanınızın sırt ve gövde kısmını tıraş etmek tamamen farklıdır. Evcil hayvanınızın gövdesini tıraş ederken, cildine çok yakın olmadığınızdan emin olun. 
 
• Köpeğin cinsine ve tüy uzunluğuna göre tıraş etmemek. Her cinsin özellikleri farklıdır örneğin bazı köpekler kuyruklarını çok sallar ve tüyler, kuyruğun bir yere çarptığında süspansiyon tampon görevini üstlenerek köpeğin kuyruğunun ağrısını absorbe eder, hasar görmesini engeller. Bu yüzden bazı köpeklerin kuyruklarının uç kısmı top şeklinde tüylü bırakır.
 
• Kafa bölgesini tıraş ederken kulak çevresi ve kulak içi gibi kıvrımlı alanlarda dikkatli etmemek. Vücudun belli kısımlarında olan kıvrımlı alanların sonraya bırakıp, en son düzeltme işlemi olarak yavaşça o kısımların tıraş edilmesi gerekir.
 
• Tıraş sırasında deriyi gözlemleyememek. Köpeğinizin tıraşı esnasında cildine yapışan pire böcek veya dış parazitlerin bulunup bulunmadığı dikkatle kontrol etmelisiniz.
 
• Kesme ve tıraş etmeyi öğrenmeden tıraş etmeye çalışma. Bu durumdan ötürü eşit boyda kesilmeyen tüylere ve bir daha asla eskisi gibi düzgün görünüme sahip olunmayacak sağlıksız çıkacak olan tüylere neden olacaktır.
 
• Tüylerin taranmadan kesilmesi, kısaltılması ve tıraş edilmesi.  Köpeğinizi taramadan tıraş etmek Ynlış kesimlere yaralanmalara neden olabilir.

7- Parazitlerle Mücadele

Yaz İle Beraber Etrafta Çoğalan Ve Bulaşan Parazitler;

 
Özellikle yaz aylarında havanın sıcaklaşması ile birçok parazit türü kendini göstermeye başlayacaktır. Bu parazitlerden korunmak için veterinerinizden iç ve dış parazit aşısı isteyebilirsiniz.
 
İç parazit türleri
 
• Kalp kurdu
 
Dış parazitler
 
• Keneler
 
• Pireler
 
• Akar
 
• Saç kıran
 
Bağırsak parazitleri
 
• Tenyalar
 
• Yuvarlak solucanlar
 
• Kanca kurtları
 
Daha birçok parazit türü bulunmakta ve özellikle dış parazitler çevreden çabucak bulaşabilen parazitlerdir. Yediği besinlerin iyi yıkanmış ve temiz olduğuna emin olun. Yediği Hayvansal ürünlerin çiğ kalmadan iyi pişirilmiş olarak yedirin. İştahsız olup olmadığı ya da aşırı iştahlı olmasına rağmen zayıflıyor mu diye kontrol edin. Tüylerin arasını dikkatle inceleyin.
 
Dış parazitten şüpheleniyorsanız; ense kökünü dikkatlice inceleyebilirsiniz. Ya da yere sırtını, göbeğini sürtme gibi hareketlerde bulunması huzursuz davranması belirtiler arasında olabilir. Derisini aşırı yalaması ve ısırarak çekmesi. Küçük siyah noktalar halinde tüylerin arasında bulunan pirelerin kiri görülebilir. Bunun çözümü oldukça kolay veterinerinizden ya da petshoplar dan alacağınız ilaçları kullanarak en az 3 günde dış parazitlerden kurtulabilirsiniz.
 
İç ve bağırsak parazitlerinden şüpheleniyorsanız eğer, halsizlik karnın üzerinde yatma, uyuşukluk ağız kokusu ve dışkısında akıntı görebilirsiniz. Kalp kurdu denilen parazit ise köpeğiniz için çok ciddi tehlike oluşturur. Olağan bir durumda birden nefes nefese kalması, hafif bir egzersizden sonra aşırı yorulma gözükmesi, iştahının az olması, sık sık öksürük görülebilir. Tedavisi çok pahalıdır ve cerrahi müdahale gerekebilir. Kalp kurdu parazitini önlemek için düzenli köpeklere verilen ilaçlar olabiliyor.

8- Yaz ve Sıcak Rahatsızlıkları

Yaz Sıcaklarında Köpeğinizde Oluşabilecek Rahatsızlıklar;

 
Köpeğinizde sıcak havalarda aniden rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Birkaç dakikada bile ölümlü olabilecek güneş çarpması gözükebilir. Köpeğinizde oluşan bitkinlik sıcak çarpmasının ilk belirtileri olabilir. Bu durumda hızlı hareket edip onu ıslatabilir ve serinletebilirsiniz. Diğer belirtiler arasında; İshal, bulantı ve kusma, hızlı nefes alma ve kulakların kızarmasıdır. Vücudun parazitlere daha açık olduğu yaz aylarında iç dış parazitler bulunabilir. Susuzluk yaşadığından ya da fazla su alımı yapamayan köpeklerde kabızlık görülebilir. Köpeğinizin patilerinde aşınma ve yaralanma gözükebilir. Tahriş olan patiler yüzünden köpeğiniz egzersizlerini aksatabilir ve acı çekebilir. Bu yüzden havanın çok sıcak olduğu zamanlarda betonun sıcaklığının köpeğinizin patilerini yakmayacağından emin olup egzersizini yaptırın. Ya da patik gibi köpekleri için özel ayakkabılar bulabilir yapabilirsiniz.
Köpeğinizin sıcak havalarda geçirebileceği rahatsızlıkların belirtileri şunlardır:
 
• Artan kalp atış hızı
• Hızlı, ağır nefes nefese
• Parlak kırmızı dil
• Parlak kırmızı veya çok soluk diş etleri
• Doğal olmayan kalın, yapışkan tükürük
• İştahsızlık
• Depresyon
• Zayıflık
• Baş dönmesi
• Kusma
• İshal
• Şok
 
Kulak enfeksiyonları: yaz mevsiminde çevresel alerjenler, böcekler, parazitler, akarlar ve pireler artacaktır. Bunların hepsi köpeğinizin kötü kulak iltihabı geçirme riskini artırabilecek faktörlerdir 
 
• Belirtileri; kulak içi koku oluşumu, başını yana yatırma ve sallama, denge eksikliği yaşama,  kulaktan kirli akıntı gelmesi, kulağını aşırı kaşıma, kulakta kızarıklık.
Aşırı susuz kalma; düşük su miktarı köpeğinizin vücudunda dehidrasyona neden olur. Kusma, yüksek ateş, iştahsızlık ve ishal yaşanabilir.
 
• Belirtileri; gözlerde kuruluk oluşumu, iştahsızlık, kilo kaybı, idrara çıkma sıklığının artması, ağız kuruluğu, diş etinin kuru olması.
 
Alerji olma; yazlarına geçişte ve yaz aylarında insanlarda olduğu gibi köpeklerde de birçok alerjiyi tetikler.  Dışarıda olan polen, ot, pire ve böceklerden kaynaklanan alerjik
reaksiyonlar gösterebilir.
 
• Belirtileri; köpeğinizin genel olarak kaşıntı yaşaması, cildinde kızarıklık ve yuvarlak kırmızı lekelenmeler olması, aşırı hapşuma ve tüylerin dökülmesi gözlenebilir.

9- Aşırı Sıcak ve Zemin

Aşırı Sıcaklarda Köpeğinizi Bir Çok Tehlike Bekliyor;

 
Havanın aşırı sıcak olması ve nemin fazla olması köpeğinizin vücut içi ve dış sıcaklığını dengelemekte zorlanmasına neden olabilir. Sadece sıcaklığa bakarak onun için havanın serin olduğunu bilemezseniz, aynı zamanda nem oranının da bilinmesi gerekiyor. Bunun sebebi köpekler bizim gibi vücutlarının her yerinden terlemez. Bu yüzden sıcaklığı dengelemek onlar için daha zordur.  Birçok rahatsızlığa kapı aralayan aşırı sıcak hava, köpeğinizin fiziksel sağlığı içinde tehlike arz eder. Dışarı çıkmadan önce zeminin sıcaklığının yakıcı olmadığına emin olun.
 
Birçok köpek sahibi doğru sıcaklıkta köpeğini egzersiz yapmaya çıkartmaya özen gösterse de bu küçük noktayı unutabiliyor, oysa bu durum köpeğinizin uzun süre ayağa kalkmasını dahi engelleyebilir. Bunun sebebi ise aşırı sıcak zeminde yürüyen köpeğinizin patilerinin sıcaktan tahriş olup, yaralanmasıdır. Böyle bir durumda köpeğinizin uzun sürelik egzersizini aksatabilir ve egzersizi aksatan bir köpek birçok sağlık sorunu yaşamaya açık hale gelir.
 
Bazı köpek cinsleri için aşırı sıcaklarda diğer köpeklerden fazla özel ilgi gerekiyor bunlar;
 
• Bulldog cinsi köpekler; ısıya karşı oldukça hassas olan American Bulldog, Fransız ve İngiliz Bulldoglar özellikle yaz aylarında serin tutulmalı ve yüz temizliği her gün yapılmalı. Bunun nedeni yüz kıvrımları olan Bulldogların, nemli ortamlarda çok fazla kaldığında yüz kıvrımlarının arasının yara olma, tahriş olma iltihap kapma riski oluşuyor. 
 
Aynı zamanda kısa burunlu köpeklerden olan Bulldog cinsi oksijeni daha az alması ve sıcaklığını dengelemekte zorlanmasına sebep oluyor. Bunun önüne geçme konusunda özellikle sıcak ve nemli havalarda köpeğinizi iyi muhafaza etmelisiniz.
 
• Pug cinsi köpekler; Genel olarak burun sıkıntıları olan Pug cinsi köpeklerde kısa küçük burunlara sahiptir. Bu yüzden sıcaklık arttıkça kendilerini soğutmaları zorlaştırır. 
 
• Boston Terrier; yine kısa burun ve küçük minik burun deliklerine sahip olan bir köpek cinsidir. Dar bir soluk borusuna sahip olmalarından dolayı da yaz aylarında nefes alırken zorlanabilirler ve vücut sıcaklığını dengeleyemezler.
 
• Pekin Köpeği; pekin köpeğinin de burun yapısı küçüktür ve nefes almakta vücut sıcaklığını dengelemekte zorlanır. Ama bununla birlikte onlar için sıkıntı genel olarak tüylerinin çok kalın ve fazla olmasından kaynaklanır.
 
• Bu köpekler arasına Boxer (Boksör) cinsi yaşlı olan köpekler, Shih tzus cinsi köpekler, obez ve kilolu köpekler yaz aylarında diğer köpeklere oranla daha fazla ilgi gerektiren köpekler arasındadır.

10- Yaz Yanıkları

Köpeklerde Yazları Güneş Yanığına Dikkat Edin;

 
Tatil günlerinizi bol güneşlenerek geçirmeyi planlıyorsanız köpeğinizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunduğuna emin olmalısınız. Yanma derecesini etkileyen faktörler, ciltteki pigmentasyon miktarının fala veya az olmasına, hayvanın melanin üretme yeteneğine ve evcil hayvanın maruz kaldığı ultraviyole ışık seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Güneş yanığı olan köpeklerde, daha sonraki zamanlarda kanser oluşma riski artar ve bu yanıkların sık sık olması güneş cilt kanserleri olma ihtimalini arttırır. Özellikle burun, göbek baş boyun sırt kısımlarında güneş yanıkları görülür.
 
Hangi özelliklere sahip olan köpekler risk altında;
 
• Beyaz renge ve açık renklere sahip olan köpekler, kürklerinin altında ciltlerinde açık tenli olma eğilimindedir ve güneşin bu köpeklerinin zarar verme potansiyeli daha yüksektir.
 
• İnce tüy yapısı bulunan veya tüysüz köpekler güneş yanığı için daha fazla risk altındadır.
 
• Dogo Argentino köpek cinsi
 
• Beyaz Bulldog köpek cinsi
 
• Beyaz Boksör köpek cinsi
 
• Dalmaçya köpek cinsi
 
• Tüysüz Çin köpeği 
 
• Tüysüz Köpek cinsleri
 
• Pire istilası veya mantar iltihap gibi alopesi veya kat incelmesine neden olan hastalıklar veya genetik bozukluklardan mustarip olan köpekler.
 
• Atopik dermatit gibi kronik cilt hastalıkları olan köpeklerin
 
• Cerrahi müdahale ile ameliyat görmüş tüyleri kesilmiş olanlar
 
• Bağışıklık sistemi hastalıkları bulunan köpekler, mevcut koşulların kötüleşmesi riski nedeniyle güneşe maruz kalma durumlarında güneş yanığı olmaya daha duyarlı hale gelmişlerdir.
 
Köpeğiniz 3 tür güneş yanığı olabilir. Bunlardan ilki basit kısmı yanıklardır ve yalnızca kızarıklık görülür. İkincisi ise insanlardaki ikinci derecedeki yanıklar gibi kızarıklık ve kabarmalar görülebilir. 3. İse tüm cilt katmanlarını etkilemiş bir yanıktır tehlikeli bir yanıktır.
 
Köpeğinizde güneş yanığı olduğunu düşünüyorsanız;
 
• Kuru, çatlamış cilt ve kulakların kıvrılmalarının kızarmış olması.
• Ağrılı kızarık cilt.
• Hareket ettiğinde ya da vücuduna dokunulduğunda ses çıkarması acı çeker gibi gözükmesi.
• Cildini kaşımaya çalışma
 
Güneş yanıklarının önüne geçebilmek için özel olarak köpeklerinize ilgi gösterin. Onlar için üretilen güneş kremlerini kullanabilirsiniz.

11- Arabada Köpek

Sıcakta Köpeğinizi Arabada Bırakmayın;

 
Havanın sıcak veya ılık olduğu bir sırada arabanın içindeki hava çok kısa süre içinde aşırı derece artabilir. Köpeğiniz havasız kalıp ölebilir. Ya da beyin kanaması gibi rahatsızlıklar geçirebilir. Bunun yanı sıra baygınlık ve benzeri birçok rahatsızlıklar meydana gelebilir. Öyle ki köpeğinizi arabada tek kalması ve rahatsızlanması durumunda bazı ülkelerde hapis cezası ile cezalandırılıyor.
 
Bir arabanın içi ne kadar sıcak olursa, köpeğinizin nefes alması o kadar zorlaşır. Uygun hava dolaşımı olmaması ve sadece solunacak hava kalmadan, kendilerini serinletemezler ve sıcak çarpması, kalp krizi boğulma görülebilir.
 
• Köpeğinizi sıcak havalarda arabada bırakmayın, arabada kalması gereken sıcak olmayan zamanlarda bile 5-6 dakikayı geçmeden arabaya geri dönün arabada içebileceği su bulundurun. Arabanın pencerelerini belli aralıklar ile açık bırakın. Ama bunu kesinlikle hava sıcakken ya da ılıkken yapmayın köpeğinizi tek bırakmayın, pencereleri açmış arabanızı gölgeye almış olsanız bile köpeğiniz arabanın içinde yükselen sıcaklıktan dolayı fenalaşabilir.
 
• Eğer çevrede arabanın içinde tek bırakılmış ve havasız kalan bir köpek görürseniz yardım istemelisiniz.

12- Acil Müdahale

Yanınızda Bulundurmanız Gereken Acil Müdahale Ekipmanlarınız;  

 
Hemen her zaman arabanızda evinizde köpeğiniz için bir acil müdahale kiti bulundurmanız gerekir. Bununla birlikte yaz aylarında köpeğinizin rahatsızlanma olasılığı diğer günlere göre daha olası olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Acil müdahale ekipmanın da olması gereken en önemli bilgilendirme kartı. Bu kartın içinde köpeğinizin aşı ve tıbbi kayıtları, kullanması gereken ilaç varsa o ilaçların adı, veterinerinin adı ve numarası ve sizin adınız telefon numaranız olması gerekir. Acil bir durumda sizin olmadığınız zamanlarda köpeğinizin tıbbi kayıtlarına bilgilerine ve veteriner hekimine ulaşması daha kolay olacaktır.
 
2. Hidrojen Peroksit; acil müdahale ekipmanları arasında olması gerekenler arasında. Sadece küçük yaralanmalarda değil köpeğinizin zehirli bir madde içtiğinde kusturmak içinde kullanılabilir. Köpeğinizin zehirli bir madde içtiğini düşünüyorsanız önce veterinerinize danışmalı sonra hidrojen peroksittin nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmelisiniz.
 
3.Antibiyotik Merhem; köpeğinizle birlikte dışarıya çıktığınız her zaman yanınızda bulunduranız gereken önemli bir müdahale malzemesidir. Dışarıda olabilecek herhangi bir çizilme yaralanma durumunda iltihap kapmasını önlenmesine, ağrının giderilmesine ve bakteri ve mikropların engellenmesine yardımcı olur.
 
4. Gazlı Bez, Makas, Bant, Lastik Eldiven; kanamaları önlemek için ve kırılmalarda geçici olarak gazlı bez kullanılabilir. Makas gazlı bezi veya acil bir müdahalede köpeğinizin tüylerini kesmek için kullanılabilir. Kan veya vücut sıvısı ve ciddi yaralanmalarda vücudun iltihap kapmasını engellemek için eldiveni kesinlikle kullanmalısınız.
 
5. Islak Mendil ve Temizlik Ürünleri; yaralanma ve acil durumlarda herhangi bir tepeden yuvarlanmış çamura batmış ve kan ile kirlenmiş köpeğiniz için gereklidir ya da müdahale etmeden önce yarayı daha net görebilmek için temizlik yapılması gerekir.
 
6.Yiyecek ve Su; sadece acil durumlarda değil aynı zamanda uzun bir seyahate çıkıldığında arabayı durduramadığınız ya da yemek vereceğiniz yer yokken kullanabilmek için yiyecek ve suyu yanınızda bulundurmalısınız. Özellikle yaz aylarında soğuk tutan bir su şişesi ve acil müdahale çantasında taze olan suların bulunması çok önemli. Herhangi bir şok durumunda ya da yaralanmalarda köpeğinizin suya çok ihtiyacı vardır.
 
7. İlaçlar Battaniye Havlu ve El feneri; düzenli olarak kullandığı ilaçlar varsa onlardan ve nasıl ne aralıklarla kullanılacağı yazılarak bulundurulmalı. Battaniye ve yumuşak bir havlu herhangi bir kazada zeminin çok sıcak olduğu yere ya da taşlı kayalık alanlarda ilk yardım müdahale etmek için kullanılabilir. El feneri karanlık alanlarda acil müdahale yaparken işinize yarayacaktır.

13- Yaz İştahsızlığı

Yaz İştahsızlığı Bir tehlike mi? Doğal Denge mi?

 
Yaz aylarında köpeğiniz en sevdiği mamaya bile yemek istememesi oldukça normal bir olaydır iştah problemleri yaşaması ve yeme problemleri havanın ısınması ile başlayabilir. Köpekler yaz aylarında daha az aktif hareket ettiği için daha az yiyeceğe ihtiyaç duyabilir, böylece iştahları azalabilir. Sıcak yaz havalarında bazı beslenme önerileri için veterinerinize mutlaka bir danışın. Yaz için ayrı bir diyet önerisi kesinlikle almalısınız. Çoğu köpek sahibi köpeğini sıcak günlerde eski diyetine, yeme porsiyonuna göre yemeğini vermeye çalışıyor. Ama köpeklerin yaz aylarında egzersiz saatleri, uyku düzenine kadar birçok vücut içi dengesini bile değiştirmekte bu yüzden her zaman yaz için farklı bir diyet uygulanmalı. Yine de genel olarak yazları iştah azalması normaldir. Buna rağmen iştah azalmasında başka nedenler olabilir;
 
• Farklı bir mamaya geçmiş olması.
 
• Köpeğinizin stres olabileceği herhangi bir şey olmuş olabilir.
 
• Köpeğiniz başka yerden yemek temin etmiş olabilir.
 
Bir iştah azalmasında birçok neden olabilir bunlar içinde yaz aylarında olağan iştah azalması yansıra yukarı bahsettiklerimiz ve rahatsızlık belirtileri olabilir. Bu rahatsızlık belirtileri;
 
• Halsizlik 
 
• İshal
 
• Kusma
 
• Agresif davranış
 
• Kilo kaybı
 
• Su içmede isteksizlik
 
Köpeğinizin diş etlerini ve dişlerini kontrol edip yemek yememesi sebebinin diş probleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamaya çalışın. Yaralanma veya ağrı gibi altta yatan sağlık problemleri olabilir. Bazen kullanılan ilaçlar köpeğin iştahını azaltabilir.

14- Atıştırmalıklar

Soğuk Atıştırmalıklar Onu Zinde Tutacak;  

 
Beslenmesi sağlıklı ve düzenli olan bir köpek için genelde atıştırmalıklar gerekmese de yaz aylarında sıcaklardan bunalan köpekler için serinletici olabilir. Ayrıca su içmekte direten köpekler için su içeriği yüksek ve soğuk atıştırmalıklar güzel bir alternatiftir. Onun için sevdiği su içeriği yüksek olan meyveleri mutfak robotunda sıvı hale getirip buzlukta, dondurup köpeğinize verebilirsiniz. Yoğurt ile nane ve maydanoz ile güzel atıştırmalık yapılabilir. Maydanoz köpeğinizin yaz aylarında sindirimine yardımcı olur, iltihabı oluşumunda iltihabı azaltabilir ve hatta kanseri önleyici özelliklere sahip olduğu düşünülür. Nane, köpeğinizin ağzında bakteri oluşumunu önlemeye yardımcı olmakla berarber yzın oldukça serinletici olacaktır.
 
Çilek ve fıstık ezmesi karışımını biraz sulandırarak, soğutup veya dondurup kullanabilirsiniz. Birkaç malzemeyi karıştırıp köpeğiniz için atıştırmalık hazırlarken şeker koymamaya dikkat edin bunun yerine meyvelerin doğal kendi şekeri yetebilir. Bunun yanında kullanabileceğiniz malzemeler;
 
• Yoğurt
• Muz
• Nane
• Maydanoz
• Çilek
• Pişmiş tavuk et suyu
• Elma 
• Havuç 
• Tatlı patates
• Krem peynir
 
Yine de yazları köpeğiniz için kullanabileceğiniz malzemeleri ve uygulayacağınız diyeti veterinerini mutlaka danışın. Herhangi bir ürüne alerjisi olup olmadığından emin olun.

15- Yaz & Eğlence

Sıcak Havada Yapabileceği Eğlenceli Egzersizler;  

 
Köpeğinizin yaz aylarında sıcaktan korunarak yapabileceği egzersizleri tercih etmesi gerekir. Bunlardan en iyi seçenek yüzmedir. Plaj ya da sahil kenarında hem yürüyüşünü yaparken koşarken sıcakladığında yüzmeye suya girebilir. Böylece olası güneş çarpmasına, güneş yanığına ve rahatsızlıklara karşı önlem alınması gerekir. Köpeğinizi kesinlikle sıcak bir havada koşmaya zorlamayın. 
 
• Köpeğinizle beraber su kenarı gibi yerlerde yazları yürüyüş yapabilirsiniz.

• Frizbi oyunları, top yakalama gibi oyunları sahil kenarında oynayabilirsiniz.  Fıskiye olan parklarda veya bahçenizde birlikte kovalamaca oynayabilirsiniz. Bırakın o sıcak havada fıskiyenin altından geçsin

• Yürüyüşe çıkmadan önce köpeğinizi ıslatabilirsiniz.

• Bahçenize çocuk havuzu kurabilir ve içine buz parçacıkları atabilirsiniz. Köpeğiniz için en serinletici ve mutlu olacağı aktivite bu olacaktır.

• Serin bir evin içinde onunla basit oyunlar oynayabilir, onunla güreşebilir ve enerjisini atmasına yardımcı olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yukarı