Yeni Yavru Bir Poodle Toy Sahiplenecekler İçin Önemli Tavsiyeler
İlk kez hayvan sahibi olacak bireyler için oldukça ideal bir cins olan Poodle toylar, bir sahibin beklediği bütün ilgi, eğitim, bağlılık, eğlence, sevimlilik gibi durumları karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Uzun tüylere sahip olmasına karşın hipoalerjeniktir yani evcil hayvanlara alerjisi olanlar için bile ideal bir köpektir. Poodle Toylar tüy dökmeyen köpekler listesinde yer alır.
Çok fazla alana ihtiyaç duymayan Poodle toylar apartman dairesinde ya da küçük evlerde bakılabilecek bir cinstir. Günlük egzersiz ihtiyaçları çok düşük olduğu için geniş hareket alanı şart değildir ama yine de istedikleri gibi özgürce koşabilecekleri bir alan her köpeği olduğu gibi onları da mutlu edecektir.
Her türlü eğitime yatkın olan Poodle toylar, her zaman açık olan algıları sayesinde komutlara hızlı bir şekilde uyum gösterirler. Ayrıca koku alma, algılama ve odaklanma seviyeleri de oldukça yüksektir. Evde bakılması için üretilmiş olan bu cins için bahçe ya da kulübede yaşama alışmaları oldukça zor ve acı olacaktır. Poodle toylar çocuklar ve yetişkinlerle oldukça iyi geçinirler. Ancak gürültülü ortamlarda yaşayamadıkları için bulundukları evde bir bebeğin olmasından hoşlanmazlar.
Sahiplerine çok bağlı olan bu cins uzun süre yalnız bırakılmamalıdır. Yalnız kaldıklarında şiddetli bir şekilde havlama eğilimi gösterirler. Yeni tanıştığı kişilere hemen ısınamayan Poodle toylar, bazen yabancılara karşı saldırgan tavırlar sergileyebilirler.
Çok ciddi bir bakım gerektiren Poodle toylar, farklı kalıtsal sağlık sorunları ile karşılaşabilirler. Kulak problemlerine karşı, kulakları sürekli kontrol edilmeli ve kulak tüyleri kulak girişinden uzaklaştırılmalıdır.
Düzenli Bakım Rutini
Tüyleri dökülmeyen bir cins olmasına karşın Poodle toylar bakımları için özen gösterilmelidir. Kıvırcık tüy yapısına sahip olan bu cinste düzenli tarama yapılmalıdır. Fırça ya da tarak ile tarama yapılabilir. Özellikle sıcak havalarda ayda bir kez banyo yaptırılmalıdır. Banyo için ise özel şampuan ve jel kullanmak iyi bir tercih olacaktır. Ayda bir kez tırnak kesimi ve 6 haftada bir kez de tıraş ettirmek yeterli olacaktır.
Sağlıklı olabilmelerinin en önemli koşullarından biri de egzersizdir. Günlük olarak yapacağınız 40 dakika ya da 1 saatlik yürüyüşler egzersiz ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bunun için en doğru zaman sabah saatleridir. Yavru Poodle toyların kemik ve eklem bölgeleri daha tam olarak gelişimini tamamlamadığı için fazla egzersiz yapılması doğru değildir.
Eğitim İçin Geç Kalmayın
Poodle toylar kolay öğrenme yetisine sahip köpeklerdir. Fakat iyi şeyleri öğrendiği gibi kötü olanları da hemen öğrenebilir. Bu nedenle yeni sahiplendiğiniz Poodle toy eve gelir gelmez bütün kuralları bilmesi önemlidir. Erken yaşlarda belirli eğitimleri almamış olan köpeğin daha ileri seviye eğitimleri alması zor olacaktır. Bu nedenle eğitime erken dönemde başlanmalıdır.
Poodle toy evinize geldiğinde ilk öğretmeniz gereken; tur, kalk, gel, git, dur, sessiz, hayır şeklinde basit ve kısa komutlar olmalıdır. Öğrenme konusunda zorlanmayan bir cins olsa da liderin siz olduğunu bilmesi ileriki dönemlerde zorluk yaşamamanız için oldukça önemlidir. Sürekli ilgiyi çok sevdikleri için yeni şeyler öğrenmeye oldukça heveslidirler. Poodle toy köpeğinizi eğitirken bu anı eğlenceli ve ilginç hale getirmek ayrıca sürekli tekrar etmekten kaçınmak başarılı bir eğitim için şarttır. Zorlayıcı eğitimler bu cins köpeklerde pek işe yaramaz. Ödüllendirilmeyi seven bu köpekler için eğitim esnasında kullanacağınız ödül mamaları en iyi performansı göstermeleri için teşvik edici olabilir.
Beslenme Rutinine Dikkat Edin
6 haftalıktan 3 aylık döneme kadar, beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için özel mamalarla beslenmelidir. Yetişkin köpekler için olan mamalarla beslemek, yavrunun gerekli besinleri almamasına neden olur. Veteriner hekimin belirlediği miktarda günde dört öğün şeklinde beslemek genellikle yeterli olmaktadır. 3 aylık olana kadar kuru olmayan mamalarla beslemek oldukça önemlidir.
3 aylık olduktan sonra 6 aylık döneme kadar öğünlerde azalma yapılabilir. Örneğin günde 4 yerine 3 öğün beslenebilir. Yavru köpekler 6 aylık süre zarfında karınlarındaki şişlik yetişkin köpeklerde olduğu gibi düz bir hal alırsa öğünlerde artış yapılmalıdır.
6 aylık olduktan sonra artık günde 2 öğün olarak beslenebilir. Kısırlaştırma işleminden sonra enerji ihtiyaçlarından düşüş olacaktır. Bu nedenle 6 aylık süreçten sonra 7-8 aylık dönemde yetişkin mamasına geçiş yapılabilir. Köpeğinizin her zaman taze mama ve suyu olduğundan emin olmalısınız.
Banyodan Korkmasına Neden Olmayın
Banyoya başlamadan önce köpeğinizle oyun oynamak onu neşelendirecek ve sizi takip etmesini sağlayacaktır. Oyun esnasında köpeğinizi birden değil, yavaş yavaş ıslatarak suya alıştırmanız önemlidir. Akan suyun köpeğinizi ürkütebileceğini unutmayın ve ilk etapta musluğu kapalı tutun. İlk banyo için sadece şampuan kullanabilirsiniz. Banyo işlemini kısa tutun ve iyice duruladığınızdan emin olduktan sonra yıkama işlemini bitirin. Sonrasında ise önce havlu ile devamında da fön yardımıyla tüylerini iyice kurutun ve kuruduktan sonra sakin bir şekilde tarama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Olmazsa Olmaz! Aşı Rutini
Köpeğinizi eve getirmeden önce yapmanız gereken ilk şey veteriner hekime götürmektir. Veteriner hekim, muayene işleminden sonra bir aşı çizelgesi oluşturacaktır. Oluşturulan bu aşı çizelgesine düzenli bir şekilde uymak köpeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Köpeklerde aşılama genellikle 45 günlük olduktan sonra başlar. Anne sütünden alınan bağışıklık hücreleri yavruyu 45 gün koruyabilir. Yavru köpekler için haftalık rutin aşılar tamamlandıktan sonra her yıl bir kez karma aşı, kuduz aşısı, Coronavirus aşısı, Bronchine aşısı, Lyme aşısı tekrar edilir.
İç parazit üç ayda bir düzenli şekilde uygulanmalıdır. Dış parazit için ise damla tercih edilirse ilkbahardan kış dönemine kadar ayda bir olacak şekilde kullanılır. Kış döneminden ilkbahar dönemine kadar ise iki ayda bir şeklinde uygulanmalıdır.