Yetişkin ya da Yavru Köpek İçin Günlük Rutin

Yetişkin ya da Yavru Köpek İçin Günlük Rutin

Sabah Uyanır Uyanmaz Yapılması Gerekenler;

 
 
Küçük ya da büyük ırk evde beslenen bir köpeğin sabahtan akşama kadar yaptıkları, beslenme düzeni, egzersiz planı, eğitimi gibi günlük hayatından kesitler aşağıda genel olarak verilmiştir. Bu saatler yarım ya da bir saat ileri ya da geri farklılık gösterebilir.
 
07:00 - Köpekler, uyanır uyanmaz tuvalete gitmek isterler, o yüzden uyandığınızda tuvalet için köpeğiniz ile dışarı çıkarak güne başlayın. Tuvaletini yapan köpeğe kahvaltı öncesi biraz zaman verin. İlgisini çekmek için sevdiği oyuncakları verin.
 
07.30 - Köpeğinize günde iki öğün mama vermeyi planlıyorsanız, bu saatler kahvaltısını vermenin tam zamanı. Bu saatler köpeğinize günün ilk öğünü vermek için en uygun zaman.
 

Mama Sonrası Tuvalet ve Öğlen Yürüyüşü

 
 
08.00 - Köpeğiniz yemeyi bitirdikten yaklaşık yarım saat sonra, onu bir yürüyüşe ve tuvalet için dışarı çıkarın. Köpekler genellikle yemeğini yedikten yarım saat sonra tuvalet ihtiyacı hissederler. Yetişkin köpekler tuvalet konusunda yavrulara göre daha iyidir. Yavrular mesane kontrolü konusunda problem yaşayabilirler.
 
 
09.00 - Bu, saatlerde yürüyüşten gelen köpeğinize dinlenmesi için izin verin. Genelde yürüyüş sonrası köpekler uzanarak etrafı izler ya da şekerleme yaparlar. Bu esnada evin kendine ayrılan bölümünde zaman geçiren köpek için oyuncaklarını vererek kendi kendine zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. 
 
13.00 – Yediklerini sindiren ve enerjiye çeviren köpek bu saatlerde yemek ihtiyacı hissedebilir. Eğer köpeğiniz yetişkinse ve iki öğün ile besleniyorsa bu saatlerde atıştırmalıklar ile öğün atlatabilirsiniz. Bu şekilde acıkan köpek evin içinde koklayarak yiyecek bir şeyler arama içgüdüsünden vazgeçer. Eğer köpeğiniz henüz yavru ise evdeki köpeğinize ayrılan bölümde mamasını sürekli hazır tutabilir ya da birkaç saatte bir mama vererek köpeğinizi serbest bırakabilirsiniz.  
 

Evde Bakılan Köpekler İçin Tuvalet Molası ve Egzersiz

 
 
13.30 – Eğer gününüz evde geçiyorsa ya da evde sürekli bulunan bir aile bireyi var ise köpeği yemek sonrası hem enerjisini artma hem de tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkarabilir. Eğer evinizin yanında bir bahçeye sahipseniz bu saatlerde köpeğinizi serbest dolaşması ve tuvaleti için bahçeye bırakabilirsiniz. İşe geri dönmeden önce, kendini rahatlatmak için köpeğinizi dışarı çıkardığınızdan emin olun, aksi takdirde eve vardığınızda küçük bir muamele ile karşılaşabilirsiniz. 
 
 
18.00 – Bu saatler eğer işte iseniz evinize gelme saatleri olabilir. Eve geldiğinizde evde kimse yok ise önce köpeğin su kabındaki suyu tazeleyin Mutlaka bu saatlerde köpeğiniz ile kısada olsa teke tek vakit geçirin. Bu şekilde aradaki bağlar güçlü kalacak ve eğitimlerin uygulaması daha kolay olacaktır. Birlikte geçirilen zamandan sonra eğer devam eden eğitimi var ise bu eğitimlerin üzerinde geçildikten sonra yeni komutlar öğretmek için en uygun zamandır. 
 

İki Öğün Mama Verilen Köpeklerin Mama Saati

 
 
20.00 – Köpeğin akşam yemeği bu saatlerde ya da 1 saat önce verilebilir. Yemeğini yiyen köpek yarım saat sonra tuvalet ihtiyacı hissedecektir. Hem tuvalet hem de uykuya rahat geçiş için enerji atmak amacı ile Köpeğiniz yatmadan önce kendini bir kez daha rahatlatmak isteyecektir. Tuvaletini yapan köpek sadece kısa bir yürüyüş ile biraz yorduktan sonra eve gelinir. Bu yürüyüşte ya da evde oyun oynatılmaz. Çünkü oyun oynayan köpek heyecanlanır ve uykusu kaçar. Uyumayan köpekte genellikle sahibini de uyutmaz. O sebepten akşam saatleri mümkün olduğunca sakin geçmeli.
 

Uyukudan Önce Son Adımlar

 
22.00 – Karnı tok ve enerjisini atan köpek bu saatlerde artık uyuma evresine geçer. Bu saatlerde köpeğe herhangi bir komut vermemek ya da yanına çağırmamak önemlidir. Evde kendine ayrılan bölümde yatağına uzanan köpeğin bulunduğu alanın ışığı kapatılarak köpeği heyecanlandıracak ya da dikkatini çekecek ani hareketler ve yüksek sesten kaçınılır.
 
 
 
 

Benzer Yazılar

Yukarı