Köpeğiniz ile Birlikte Yurt Dışına Taşınma Rehberi

Köpeğiniz ile Birlikte Yurt Dışına Taşınma Rehberi

Yurt dışına taşınmak karmaşık ve oldukça yoğun bir prosedür olmasına rağmen tamamen hayatın içinde bir durumdur. Nihai bir taşınma sürecinin içindeyseniz ve bir köpeğiniz de sizinle gelecekse ortaya yeni bir aşama zinciri çıkacaktır. Yurt dışına taşınma işini kendiniz için düşünüp, planlayıp, organize ettikten sonra bir de tüm bu süreci köpeğiniz için yürütmeniz gerekecektir. 
 
Köpeğinizle birlikte yurt dışına taşınma durumu şehir değiştirmek gibi olmayacaktır. Gideceğiniz ülkeye göre değişkenlik gösteren uzun ve detaylı bir süreç sizleri bekliyor. Bunları dikkatlice yönetmeniz gerekiyor aksi takdirde köpeğinizi arkanızda bırakmanız gerekebilir. Bununla birlikte köpeğiniz yapacağınız uzun yolculuk için hazır ve uygun durumda mı gibi soruların üzerinde durulması oldukça önemlidir. Tüm bu süreçte dikkat etmeniz gereken adımları sırayla dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz.  Yapılması gerekenlerin başında köpeğinizin yolculuk için ne kadar uygun olduğunu öğrenmek olmalıdır. Bunun için veterinerden yardım almak ilk başvuracağınız seçenektir. Yaşanacaklara hazırlıklı olmanızı sağlamak ve problemleri şimdiden çözmenize yardımcı olmak adına süreci sırayla detaylandıralım.

1-) Veteriner İle Durumu Konuşun

 
 
Yurt dışına taşınma süreci insanlar için ne kadar zahmetli bir süreç ise aynı durum köpeğiniz için de geçerlidir. Bu yüzden önceliğiniz köpeğinizin uzun bir seyahat için ne kadar uygun olduğunu öğrenmek olmalıdır. Konuyla ilgili olarak veterinerden yardım almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Köpekler için yurtdışına seyahat etmek sorun yaratmayacakmış gibi görünse bile bu durum zannettiğiniz gibi olmayabilir. Köpeğinizin cinsine ve özellikle yaşına başlı olarak tehlikeli bir durum ortaya çıktığı görülmüştür. Özellikle köpekler yaşlandıklarında daha kırılgan olabilirler. Bunun üstüne daha önceden seyahat konusunda kötü bir tecrübeye sahip ve stresli bir köpeğiniz varsa seyahati sorunsuz bir şekilde atlatabilmek için veterinerinizle görüşmeniz yapmanız gerekenler arasında ilk sırada yer alacaktır. 
 
Seyahat konusunda özellikle dikkat etmeniz gereken köpek cinsleri arasında;
 
Boston Terrier
 Boxer
 Brüksel Griffonu
 Bull Terrier
 İngiliz Bulldog
 Shih Tzu
 Pug
 Pekinez
 Lhasa Apso
 Japon Pug
 Japon Köpeği
 French Bulldog
 English Toy Spaniel
 
Yer aldığını belirtmekte fayda görüyoruz.
 

2-) Tüm Detayları Araştırmayı Unutmayın

 
 
Bu aşamayı ikinci sıraya yazmamızın en önemli sebeplerinden birisi şuydu. Bütün hazırlıklar tamamlandı ve artık yolculuk vakti geldi.  Seyahat tamamlanıp varış ülkesine geldiğinizde veya daha seyahate başlamadan önce eksik olan bir evrak ya da atlamış olduğunuz bir prosedürden dolayı bir anda kendinizi, köpeğinizi geride bırakmanıza sebep olacak bir durumun içinde bulabilirsiniz. Bunu yaşamamak adına her detayı teyit ederek ilerlemeniz süreci kolayca atlatmanızı sağlayacaktır. 
 
Bu süreçte en çok yaşanan sorunların başında uçakla seyahat öncesi ve varış ülkesinde köpeğinizin ülkeye alınmaması geliyor. Köpeğiniz için en sağlıklı transferi sağlamak önceliğimiz olduğu için onu bu durumdan ne kadar hızlı kurtarırsak o kadar iyi olacaktır. Varış ülkelerinde özellikle covid sonrası köpekler için gerekli prosedürlerin çok sık değiştiğini biliyoruz. Bunun için en güncel bilgileri öğrendiğinizden emin olmayı unutmayın.
Taşınacağınız ülkenin büyükelçiliklerinden detayları netleştirebilmek adına en güncel dokümanları talep etmenizde fayda var. Hangi aşılar gerekli ve mikroçip takılma durumu ve özellikle varış ülkesinde geçireceği karantina süreciyle ilgili detaylara hakim olmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
 

3-) Belge ve Dökümanların Hazırlığına Erkenden Başlayın

 
 
Yurt dışına seyahat edeceğiniz zaman sizin için gerekli evraklar ve yasal prosedürler ne ise benzer belgeleri köpeğiniz için de almanız gerekmektedir. Bu süreç tahmin ettiğinizden daha uzun süreceği için seyahat gününe kadar hazırlamanız köpeğinizi geride bırakmak yada uçakla seyahat edecekseniz uçuşunuzu kaçırmanıza sebep olabilir. 
 
Nereye taşınacağınız belirlendikten sonra karşınıza her ülkeye özel prosedürler çıkacak. Bu yüzden sabit bir yasa olmadığını ve her ülkeye özel ekstra kurallar olabileceğini unutmamak gerekiyor. Evcil hayvan pasaportundan aşı sertifikalarına varana kadar belgelerinizi hazırlamalısınız. Değişiklik göstermekle beraber seyahat ile ilgili elinizde ek belgeler olması işinize yarayacaktır.
 
Bir çok ülkenin kuralları arasında;
 
 Kuduz Aşılarının Eksiksiz Olması
 Mikroçip Zorunluluğu
 Köpeklerdeki Olası Tenya Durumu (Ülkelere göre değişkenlik gösterir)
 Giriş Sonrası Karantina
 Giriş Sonrası Test ve Onay
 
Gibi durumlar olduğunu unutmamak köpeğinizi yeni yuvasına hızlı ulaşmasını sağlayacaktır.
 

4-) Taşıma Öncesi Alıştırmalar Yapın

 
 
Köpekleriniz eğer sizin yanınızda olmayacak ise ki genelde durum böyle olduğu için önceden alıştırmalar yapmanız onun daha az paniklemesine ve seyahat boyunca daha güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Seyahat kesinleştikten sonra köpeğinizi taşınacağı ortama alıştırmanız gerekmektedir. Taşıma kafeslerinin içinde oldukça uzun zaman geçirmek zorunda kalacakları için köpeğinize uygun, önceden bu gibi bir ortam yaratarak alıştırmalar yapmak önemlidir. Kafesin içinde en sevdiği oyuncakları koyarak ve orada mama vererek acele etmeden kutu içine alıştırmanız süreç içinde yardımcı olacaktır.
 

5-) Yolculuk Konforunu Artırmaya Çalışın

 
 
Bu başlık özellikle uzun bir yolculuk yapacaklar için en önemli maddelerden biri olarak yerini almalıdır. Tamamen evdeki gibi bir ortam hiçbir zaman oluşturmayacak olsanız bile maksimum önemi göstererek köpeğinizin daha az stres olmasını sağlayabilirsiniz. Seyahat edeceği ortama sevdiği eşyalarını ve battaniyesini koymakla başlayan sürece, bazı seyahat öncesi yardımcı olduğunu bildiğimiz spreyleri sıkarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bunu yapmadan önce kesinlikle veterinizden bilgi ve izin almanız gerektiğini unutmayın. 
Önceden pratik yapabilmek köpeğinizin hem duruma alışmasını hem de yanında siz olduğunuz hissini ona yaşatmak için denemeler yapabilirsiniz. Uçak yolculuğunu yapmak çok pratik görünmese bile arabanızla uygun ortamı oluşturarak köpeğinizle bazı yolculuk demeleri yapmanız, ileride gerçekleştireceğiniz büyük seyahat öncesi elinizi güçlendirecektir. 
 
Ek olarak süreç başladığında yapmanız gereken tavsiyelerden bazıları ise şunlardır;
 
 
Yolculuk gelene kadar köpeğinizi aktif tutun. Enerji ve stresini atmasını sağlayın. Böylece taşınma esnasında daha sakin kalmasını sağlayabilirsiniz.
 Veteriner tavsiyesini göz önünde bulundurarak yolculuktan 1 saat öncesinde yemek vermekten kaçınmaya çalışın.
 Özellikle havaalanlarında tuvalet ihtiyacı sorun yaratabilir o yüzden öncesinde bu ihtiyacını gidermeye özen gösterin.
 Taşınacağı kafes yada bagaj ortamına uygunluğunu test edip öğrenerek su koyabilirsiniz.
 Köpeğinizin en sevdiği, kendi kokusunun bulunduğu örtüyü yerleştirebilirsiniz. Kendini daha güvende hissedecektir.
 

6-) Evcil Hayvan Taşıma Şirketleri, Havayolu Tercihi ve Sigorta Yaptırmak

 
 
Köpeğinizi kendi imkanlarınız dahilinde yurt dışına taşıma işlemine dahil edemiyorsanız alternatif olarak sizin için bu işlemlerin tamamını üstlenen taşıma firmaları bulunuyor. Köpeklerinizin götürmek istediğiniz ülkeye göre gerekli evrak ve giriş prosedürlerini profesyonel bir şekilde yürütecek birilerinin olması, olası bir problemin önüne geçmekte büyük avantaj sağlayacaktır. Bu hizmeti veren çok sayıda taşıma şirketi var fakat burada dikkat etmeniz gereken güvendiğiniz kişilerden referans aramaktır. Sizin yerinize tüm bu süreci yürüterek köpeğinizi en güvenli, en sağlıklı ve en kolay yoldan yeni taşındığınız ülkeye ulaştıracaklardır. 
 
Profesyonel bir taşıma hizmeti almayacaksanız eğer uçuş yapacağınız firma, kalkış ve varış havalimanları ile önceden iletişime geçerek tüm kuralları ve süreci netleştirene kadar bilgi talep etmelisiniz. Varış ülkesinde köpeğinizi doğrudan karantinaya alma ihtimalleri yüksek olduğu için önceden bilgi almanız gerektiğini unutmayın. 
 
Son olarak en kötü senaryoyu da göz önünde bulundurmak gerektiği için mutlaka evcil hayvan sigortası yaptırmayı unutmayın. Bu sigortalar yaşanabilecek kötü bir olay olduğunda genel sağlık kontrolleri, ilaç masrafları, ameliyat ve hatta tedavi süreci boyunca kaldığı yer ücretleri dahil olmak üzere pek çok konuda köpeğinizi ve sizi güvence altına almış olacaktır.
 

Benzer Yazılar

Yukarı